Optimism på BrucesKapten Ola Harsheim såg ttillsammans med Bruces norske ägarinna Anna-Synnøve Bye den lyckade sjösättningen av ”The World of Residensea” 

Med champagneglaset stadigt i handen såg Sigrun Corrigan lyxkryssaren ”The World of Residensea” elegant glida av bädden på Bruces Shipyard tilltonerna av välkända Congratulations.
Och gratulerad blev Sigrun Corrigan verkligen när maken Wilfred skänkte henne en av de 110 lyxlägenheterna ombord på ”The World”, värd allt mellan 18 och 63 miljoner kronor.
– Jag så annonsen i en tidskrift och tyckte att det skulle passa min fru, förklarade Wilfred som tillsammans med hustrun Sigrun var på plats för att följa sjösättningen av ”The World”.
– Det är en fantastisk upplevelse att följa bygget från starten och för oss handlar det om att ha en skön plats att kunna dra sig tillbaka på när man blir äldre, berättade Sigrun Corrigan och svarade mycket diplomatiskt när några unga skolbarn frågade om hon var rik.
– Nej, det är ni som är rika. Ni har hela livet framför er.

Sigrun Corrigan och svarade mycket diplomatiskt när några unga skolbarn frågade om hon var rik.
Det vilade lite av den gamla högtidliga varvsstämningen över gårdagens sjösättning. Från ett flaggtäckt podium hölls och sjöngs! högtidstalen. De
ssutom bjöds på svensk och norsk nationalsång. Några superkändisar fanns dock inte att skåda bland de 150 inbjudna gästerna, men högtidligt värre var det ändå.
– Jag tänkte på ABBA i morse innan vi åkte hit och deras I have a dream, den låten har så mycket gemensamt med fartyget bakom mig, poängterade Bruces norske ägarinna Anna-Synnøve Bye och utvecklade talet med sångtextens visioner om att förverkliga drömmar.
– Att få vara med om att bygga ett fartyg som det här är att förverkliga drömmar.
De många besökarna bjöds inte bara på högtidstal utan också upphöjda ord från prästen Tormod Høyen som inte nöjde sig med att talande välsigna fartyget, han sjöng fram välsignelsen så att det hördes över stora delar av Varvsudden.
– Jag har välsignat olika fartyg de senaste tio åren och tycker det är en hyggelig sed som är värd att ta vara på, menade Tormod Høyen innan det var dags att dra vidare till sjösättningsmiddagen på Citadellet.
Nöjd och glad efter sjösättningen var också Bruces avgående vd, Olov Karlsson.
– Det är alltid lite nervöst innan båten ligger i vattnet, men det här gick helt efter ritningarna. Nu skall fartyget förberedas för bogsering och på fredag skall hon gå till Norge för att utrustas.
The World kommer att utrustas i Rissa, nordväst om Trondheim vid Fosen Mekaniska Verksteder och det är redan klart att ett systerfartyg skall byggas på Bruces, trolig byggstart nästa år.
– Vi har orderböckerna fulltecknade till 2003, så det ser bra ut för varvet här, avrundade Anna-Synnøve Bye innan det var dags att dra vidare.
The World of Residensea är på 40 000 ton och skall rymma 110 lyxiga bostäder. Projekt går loss på 320 miljoner dollar och de 110 lägenheterna ombord är från drygt 100 till 300 kvadratmeter stora.
De kostar mellan två och 6,8 miljoner US dollar, alltså i storleksordningen 19 till 63 miljoner kronor.
Den 21 december 2001 lämnar fartyget Oslo med kurs på Sydamerika och Karnevalen i Rio som blir det första stoppet på den permanenta världsomseglingen.
– Och då skall vi vara med ombord, konstaterade en glad Sigrun Corrigan och lät sig väl smaka av champagnen som blev väl kyld i den av den kalla vind som svepte över Varvsudden, inte precis den temperatur paret Corrigan är vana vid från Californien.

Till arkivet