Nattöppet på bokrean

Med lekamlig spis i form av röda pölser och andlig dito i form av reaböcker lockade bokhandlare Peter Asteman läshungriga kunder till reans tjuvstart. – Vi har kört så några år nu och när vi började hade vi ett trettiotal betalande kunder, nu är det en bit över det dubbla som söker sig i hit vid midnatt för att försäkra sig om att få de böcker man vill ha på rean, berättar Peter Asteman medan kunden förnöjt smaskar på gratispölsan. Peter, med rötterna i nedlagda Hedéns bokhandel i Helsingborg, var med redan på gamla Gösta Berlings tid. Bokhandeln som låg granne med Bio Maxim var populär bland läroverksungdomarna på den tiden man själv köpte sina pennor och block. – Hedéns köpte bokhandeln när Gösta Berling kände sig gammal och ville lägga av, då jobbade jag i stan under några månader. När Hedéns köptes upp av Killbergs fick personalen lämna och för Peter, som inte kunde vara utan sina böcker, blev det istället Lundgrens Antikvariat som han drev i elva år. – Tyvärr bar den sig inte ekonomiskt, så jag fick samtliga jobba på Boliden och det var inte alltid så roligt. I början på 90-talet kom paret Astemans blickar att åter kastas på Landskrona och Landskrona Bokhandel som då var till salu. – Vi köpte i juli och till hösten har vi varit i stan i nio år. Först vid hörnet på Rådhustorget, men sedan fem år i butiken på Järnvägsgatan. Att öppna för rean redan vid midnatt är ett recept som med framgång använts under de senaste åren. – När vi började var det inte så många som kom, men under senare år har vi haft ett hundratal kunder på natten och det är en ganska trogen kundkrets som kommer. Totalt sett har bokrean hållit sin position vad gäller omsättningen, även om konkurrensen ökat nu när allt från varuhus till bensinmackar säljer böcker. – Rean svarar för en tio till femton procent av omsättningen och är en viktig del av verksamheten, det är bara julhandeln som är större, berättar Peter Asteman medan reans första kund, Anette Galin gör sig redo att betala årets bokskörd. – Jag har precis köpte en ny dator och visste vad jag ville ha. Det här är helt perfekt och jag brukar alltid försöka vara på plats så tidigt som möjligt, då har man en chans att få vad man vill, motiverar Anette sitt nattliga besök och styr stegen mot den fria pölsan som lockar vid utgången.

Till arkivet