Hedersmedalj till Chrunak 

Utmärkelserna fortsätter att dugga tätt över Simförbundets sportchef Hans Chrunak som nu kan lägga Landskrona kommuns hedersmedalj till en redan imponerande samling medaljer och plaketter.
– Det här är den finaste utmärkelsen man kan få i Landskrona och jag känner mig både glad och stolt, sammanfattade Hans Chrunak när han igår fick beskedet om utmärkelsen av fullmäktiges ordförande Gösta Nilsson.
– Hans Chrunak har visat prov på briljant ledarskap under sina tio år som förbundskapten i simning. Han har dessutom i olika sammanhang talat varmt om födelsestaden och är väl värd utmärkelsen, motiverade Gösta Nilsson.
För Hans Chrunak har idrotten alltid varit en del av vardagen och som liten på Slottgatan testade han de flesta sporter.
– Dock inte boxning, far förbjöd mig eftersom han själv varit boxare. Men det pratades mycket idrott hemma, mor hade varit gymnast och skulle tävlat vid Olympiaden 1936 om hon inte blivit skadad.
Det blev hockey med BoIS i stans första hockeylag, handboll med Wargo och fotboll i Landora.
– Med Landora var jag med om att vinna DM för juniorer 1966, vi slog MFF med 1-0 och Sonny Johansson gjorde segermålet. Efter den matchen slutade jag helt med fotboll, det fick bli simning istället. Snabbheten var min styrka, i lumpen blev jag regementsmästare på 100 meter på en tid som var bättre än klubbrekordet i kronan. Då sprang jag i gympadojer på kolstybb och gjorde 11,2, ingen dålig tid, konstaterar han med ett brett leende.
Som aktiv simmare nådde hans Chrunak inga större framgångar, istället satsade han tidigt på rollen som tränare och ledare.
– Jag var för lat för att träna och eftersom alla ungarna hemma på gatan höll till på badet så blev det ett naturligt val för mig. Och helt utan medaljer är jag inte, i vattenpolo blev det brons i DM en gång, tre lag ställde upp.
Engagemanget för simningen medförde att hans Chrunak med sina 17 år blev Simsällskapets dittills yngste styrelseledamot och 1973 blev han kommunens förste heltidsanställde tränare. Under åren i Simsällskapet förde han 1975 fram LS till positionen femma bäst i landet och Pensé Andersen tog under hans ledning klubbens första SM-guld 1978.
– Som ledare måste man brinna för uppgiften det finns inga genvägar, det handlar om att ställa upp för simmarna, poängterar hans Chrunak som själv tillbringade varje söndag vid bassängkanten åren 1974 till 1980.
– Vi hade inga andra tider och simmarna måste träna.
Under sina tio år som förbundskapten har hans Chrunak nått enorma framgångar, eller vad sägs om 71 guld, 70 silver och 41 brons vid stora mästerskap. Som jämförelse kan konstateras att Sverige åren 1920-1990 tog 27 guld vid stora mästerskap, under Chrunaks ledning blev det 71.
– Det är inte hela sanningen, vi har fler tävlingar nu och en del medaljer fick vi ganska lät i svag konkurrens, förklarar han med värdig ödmjukhet.
Åren som förbundskapten var inte heller alltid så enkla, kritiken var stundtals hård. Inte minst när han valde att enbart satsa på de allra bästa.
– de första åren ville jag ge alla som vunnit SM en chans, men resultaten uteblev och det gick åt för mycket negativ energi för att trösta efter alla bakslagen. Då valde jag att istället satsa på simmare som hade chans att nå finalerna. Kritiken var hård, men jag stod fast vi beslutet och med facit i hand så ser vi att det gett resultat.
Medeljaren har duggat tätt över Hans Chrunak under den senaste tiden, först TT: Idrottsledarpris, sen vald till Årets ledare vid TV-sportens stora idrottsgala.
– Men den främste är ändå Prinsens plakett som jag fick tillsammans med Sven Göran Eriksson förra året, avslutar hans Chrunak som den 3 april för kommunens hedermedalj vid en speciell högtid.
Prinsens plakett instiftades 1948 till minne av föreningens ordförande prins Gustav Adolf, far till nuvarande kungen och bär devisen ”Rak var din väg, rak som klingan i Din hand”. Plaketten delades första gången ut 1947 efter det att prinsen omkommit i en flygolycka och har bl.a tilldelats OS-bossen Samaranch, fotbollslegendaren Nils Liedholm, UEFA-basen Lennart Johansson och skribenten och simentusiasten Birger Burhe, för att nämna några.
 

Till arkivet