Släpp bananerna !

Släpp bananen! Den uppmaningen riktas miljöförvaltningen till barnen i Landskrona, allt för att undvika kontakt med växtgifter, skriver Sydsvenskan. – Stolligt, tycker Livsmedelsverkets chefstoxikolog Leif Busk. Det är nästa vecka som miljöförvaltningen i samarbete med sex butiker vill slå ett slag för ekologiskt odlade bananer. Och ett av argumenten för att hindra barn från att röra bananerna är förekomsten av växtgifter på skalen. Förekomsten av bekämpningsmedel på skalen ligger långt under gränsvärdet och Leif Busk kallar kampanjen för skrämselpropaganda. – Man skrämmer upp folk i onödan, säger han till Sydsvenskan. Vi vill uppmana konsumenterna att köpa ekologiskt och dessutom bör Livsmedelsverket informera bättre om förekomsten av bekämpningsmedel i frukt och grönsaker, kontrar miljöinspektör Ewa Björnberg.

Till arkivet