Företagsmässa återuppstår

Jättelika tält skall förvandla Kasernplanen till ett mässområdet när stans festfixare Bertil Hallengren gör come-back i rampljuset som mässgeneral. – Det är några år sedan Landskrona senast hade en mässa och vi vet att intresset är stort, förklarar Bertil Hallengren som hoppas att Jonas Gardell skall svara för invigningen den 17 maj. – Vi för förhandlingar och räknar med ett positivt besked. Att Kasernplanen återställs till en stor öppen yta var en förutsättning för de nya mässidéerna. Här skall 6000 kvadratmeter täckas av stora tältytor, som exempel kan nämnas att den senaste Karnevalens stora tält var på 1 800 kvm. Mässan breddas också från en ren företagsmässa till en Landskronamässa med utrymme även för utombys företag. – Vi tror att många företag vill vara med och visa upp sina produkter, men huvudsakligen vänder vi oss till företagen i kommunen och vi samarbetar också med företagarna i stan, betonar Bertil Hallengren. På mässan skall finnas ett tält för bilar och mc-produkter, husbilar och båtar på parkeringen, hem och trädgård, god mat och dryck, allt under skyddande tältduk. Nu är det inte första gången Kasernplan hamnar i centrum, här stod porten till festivalen 1963 och här genomfördes den första företagsmässan i tält med kungen som invigare. Det var i skuggan av den rådande varvskrisen. Sen flyttade Företagsmässan ut till Oktoberfestivalen på Exan och fram till 1997 höll man till i Weibulls gamla lagerlokaler. – Sen har vi inte hittat lokaler stora nog för en mässa, därför tycker vi att det här är ett mycket bra alternativ, berättar Peter Raudmets som representerar företagarna. Totalt räknar Landskronamässan, som bolaget heter, med en kostnad på omkring 2,5 miljoner och för drygt 600 kronor per kvadratmeter skall utställningsytorna försäljas. – Vi kör igång direkt och har dessutom inlett ett samarbete med Malmö Mässcentrum som har rutin på området. Det är också klart med några kända deltagare som Martin Timell och Bertil Svensson, båda kända från olika TV-program, berättar Bertil Hallengren som i början av 90-talet drog igång med Krogsvängarna i stan och sedan fortsatte med Karnevalerna. Under senare år har han arbetat i bakgrunden, men nu är det alltså dags att ta steget ut i rampljuset igen som mässgeneral för Landskronamässan den 17- 20 maj.

Till arkivet