Så många tjänade över en miljon i Landskrona

Foto: Riksbanken
Foto: Riksbanken

Miljoninkomsttagare finns i hela landet. I en del mindre kommunen i Norrbotten rör det sig om en handfull personer med miljoninkomst medan de i Danderyd utgör över 7 procent av befolkningen, enligt de senaste inkomstsiffrorna från SCB. Av Landskronas 43 961 invånare 2015 var det 0,4 procent som tjänade över en miljon kronor under året, vilket motsvarar 161 personer. Skulle siffrorna stoppats in i en tabell hade Landskrona hamnat på en 94.e plats av landets 290 kommuner över personer med en sammanräknad förvärvsinkomst på en miljon kronor eller mer.

– Under de sista decennierna har de flesta med en fast anställning haft en väldigt positiv inkomstutveckling. Effekten har förstärkts för dem som också har ägt kapital, eftersom kapitalinkomsterna har stigit kraftigt under perioden, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, verksam vid Institutet för näringslivsforskning, till Nyhetsbyrån Siren.

De 161 personerna i Landskrona med miljoninkomst tjänade i snitt 1,43 miljoner kronor och tillsammans drog de in 229,4 miljoner kronor under 2015.

I riket har antalet personer med en inkomst på över en miljon mer än fördubblats de senaste tio åren. Knappt en procent av Sveriges befolkning, cirka 77.000 personer, hade en inkomst på över en miljon 2015. Den totala inkomsten för dessa personer var 122 miljarder, vilket ger en snittinkomst på 1,6 miljoner kronor per person. I Danderyd låg medelinkomsten i gruppen på 2,1 miljoner.

– I Sverige har inkomstskillnaderna ökat ganska tydligt de senaste tjugo, trettio åren om man tar med kapitalinkomsterna, men ligger fortfarande på en rätt låg nivå internationellt, avslutar Daniel Waldenström.

Miljoninkomster i Skåne

Till arkivet