PLANKET - Inlägg på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Två ishallar – en för mycket

Om det är någon sport kommunen bör främja extra i dessa tider, så är det tveklöst damfotboll (eller fotboll för tjejer) . Minns Englands triumf och den snabbhet och kämpatag som damfotbollen saknade för 20 , 30 år sedan. Kvinnor har visat att de kan springa både 100 meter och maraton, lyfta rejäla vikter , boxas och ta svarta bälten i asiatiska sporter. Tennis och golf likaså. Och sedan länge störtlopp och andra skidsporter. Men standarden på damfotbollen var låg. Men med  professionalismen har kvinnor definitivt bevisat att de kan.

Landskrona är en fotbollsstad, och därför är det extremt viktigt att vi låter våra fotbollsklubbar med ungdomsverksamhet få tillgång till tränings- och matchplaner. Utan att det drabbar herrfotbollen.

Vi behöver kort sagt fler fotbollsplaner. Idrottsplatsens B-plan kan tjänstgöra som matcharena för stadens första tjejlag som tar sig uppåt i serierna. BK Landora har förstås spelat där under många år, och körs inte bort. Men B-planen kan som sagt användas främst för matcher, och i ”matcher” ingår givetvis tjejfotboll. Sen måste vi ha fler gräsplaner både vid IP och vid Exan, och eftersom Ulkavallen tycks ersatt av annat, kan vi öppna en ny idrottsplats kanske utåt Örja eller på fälten sydöst om stationen.

Att inte kunna laga ishallens tak, är ren ut sagt löjligt. Och vi behöver inte två ishallar. Landskrona ligger fortfarande i Skåne. Ishockey är dessutom inte en sport alla föräldrar har råd med. Inte med all den utrustningen som krävs. Och pengar till ytterligare ett ishallsbygge (på BoIS parkering dessutom) gör att det blir mindre till tjejer – och könsroller befästs. (konståkning för tjejerna och tacklingar till grabbarna)

Ang. en inomhus 50 meters simbassäng, så finns ett behov på ett annat sätt. Det är viktigt att kunna simma. Men rätt plats är vid Citadellbadet. Man kan sedan lägga gräs ovan på taket, och

på så vis försvinner ingen solyta på Citadellbadet.

Pontus Eriksson

Med ”nordkoreansk stabilitet”

Ser med förundran och ofta glädje på kommuner som Malmö, Eksjö, Gotland m fl. Ja till och med i Sölvesborg skapas äkta blocköverskridande samarbeten. Polariseringen minskar, besluten blir mindre ensidiga för invånarna. Nytänk skapas.

Men här i Landskrona fortsätter samma högerkonservativa styre sen snart 20 år. Med ”nordkoreansk stabilitet” enligt egen stolt utsago.

Lena Nilsson

Bastubad och Torkild

Svar till Marko Huttunen.

Jag förstår ju att din ilska är riktad mot Torkild, för på något sätt kommer allt tillbaka till just Torkild oavsett om man läser på Planket eller på Facebook. Vill man då debattera eller argumentera med dig så blir kopplingen direkt att man springer ärende åt Torkild utan att så är fallet. Det hade uppskattats om du hållit dig till ämnet, men gång på gång blir det ”whataboutism”.

Mitt inlägg riktades till dig och handlade inte om Torkild eller ett försvar av honom. Jag har svårt att förstå att någon på allvar hellre vill att andra människor inte ska ha tillräckligt med värme eller belysning på sin arbetsplats så länge du kan fortsätta att bada bastu under pågående energikris och krig i Europa. Kanske har jag fel i min syn på saken. Att staden inte kan uppfylla sitt åtagande är såklart beklagligt, men att sätta saker i perspektiv är något jag ofta försöker och därav min reaktion.

Må väl Marko, jag hoppas du får en lösning på bastubadet på något sätt.

Johan Laurin

Le grand prix du journalisme

Svar till Johan Laurin /Qu’ils mangent de la brioche

Jag noterar att Torkildisternas riddare i skinande rustning, Laurin, kommer till undsättning och hötter med rättskaffens finger i luften och ropar ”environnement de travail”, eller arbetsmiljö som det heter på ren svenska. Låt det gå till historien att denna rättskaffens riddare teg när Lisa Flinth för några veckor sedan fastnade med fingrarna i syltburken och med rumpan bar och några veckor senare valdes av sina egna till borgmästare.

https://www.storajournalistpriset.se/bidrag/partiernas-hemliga-pengar

Marko Huttunen

Utveckla föreningslivet i Landskrona

Socialdemokraterna har alltid värnat om föreningslivet i vår stad. Vi tycker att föreningslivet bidrar till förbättrad hälsa, integration, gemenskap och välmående. Vi vill sträva efter ett föreningsliv utan fördomar och diskriminering, där barn och unga kan växa och utvecklas i en trygg miljö och där idrottsutövandet bygger på lust och glädje.

Landskrona ska vara en föreningsstad där du kan utöva de flesta sporterna. Alla barn och unga ska ha rätt att få delta i föreningsliv i Landskrona oavsett föräldrarnas inkomst.

Därför är det viktigt att avgifterna är låga så att alla får möjlighet att kunna utöva den sport som de tycker om, annars blir det klassfråga. Vi vet att en del sporter kräver utrustning som kostar en hel del, och sedan ännu en avgift till föreningen kan ibland bli svårt för vissa föräldrar att betala och därför kanske de inte uppmuntrar sina barn till idrott och rörelse.

Idrotten medverkar även till integration genom att man träffar nya kompisar, det är ett gemenskap med laget och laganda.

Vi har alltid hörts i politiska vägar gällande idrott och rörelse, vi värnar för idrottandet och för föreningslivet i Landskrona och har alltid gjort det. Vi har skrivit motioner, vi har debatterat i KF, yrkat i omgångar för föreningslivet, osv.

Vi socialdemokraterna har och kommer alltid att kämpa för Landskronas, unga som äldre, folkhälsa och välmående.

Fatmir Azemi
Kommunalråd (S)

Landskrona stad bryter ingångna avtal och sin egen värdegrund

Svar på Johan Thernström insändare/svar ”Därför är det viktigt att spara energi och sänka belastningen på elnätet”.

På kommunens hemsida under rubriken ”Landskrona har en värdegrund som genomsyrar verksamheten” står det att läsa: ”I Landskrona stad arbetar vi efter vår värdegrund BRA: B står för bemötande, R står för resultat och A står för ansvar. BRA är fundamentet som alla medarbetare bär med sig i sitt arbete och sina möten med kommuninvånare, kollegor, myndigheter och andra aktörer”. När en kommuninvånare som undertecknad tar sig tid att formulera initierad kritik beträffande delar av verksamheten som bedrivs och en förvaltningschef svarar – låt vara att det är en tillförordnad sådan – kan kommuninvånaren vänta sig ett svar, som faktiskt säger något. Men icke!

Istället får man ett lågaffektivt bemötande från Thernström – som förutom att helt bortse från kommuninvånarens inlägg och varken svara på en endaste fråga eller påstående – är fyllt av svulstiga ord som ”risk för frånkoppling från elnätet”, ”extrem situation kräver att vi som kommun drar ner på vissa saker” och ”Genom att stänga av samtliga bastuanläggningar i kommunen sparar vi cirka 187 000 kilowattimmar årligen, vilket ger en stor effekt på kommunens totala förbrukning”.

Jag ringde kommunens ekonomichef Samuel Sköld och fick veta elpriset som kommunen betalt under 2022 och kommer att betala 2023. Det var lite otydligt, men kommunen betalar någonstans mellan 60 öre/kW och 2,20 kr/kW, för den fasta delen av elen, som utgör 90% totalt av elen. Därtill 10% av förbrukningen till ett rörligt pris. Totalt rör det sig om cirka 44 miljoner kronor per år. In alles, dvs allt som allt, använder Landskrona stad omkring 20 miljoner kilowatt årligen. För att räkna ut delen som enligt Thernström skulle ge ”stor effekt på kommunens totala förbrukning” så dividerar vi 187000 kilowatt med den totala förbrukningen 20 miljoner kilowatt, så får vi ut den ”stora effekten”, 0,00935 vilket motsvarar omkring 0,9%. Förlåt, det måste ha blivit fel i kalkylen, 0,9%, skulle det vara en stor effekt på kommunens totala förbrukning?

Jag ringde Tylö, företaget som tillverkar bastuaggregat. Just Karlslundsbadet har aggregat i omklädningsrummen som drar 16 kW som mest. Dagens bastuaggregat är utvecklade att reglera hur pass lite energi de drar när bastun väl är uppvärmd. Materialet i bastuna, exempelvis på väggarna, har också stor betydelse för mängden energi som går åt till att värma bastun, så förklarade säljaren på Tylö. Tegelväggar, som man har på Karlslundsbadet isolerar inte värme lika bra som träpaneler på väggarna. Men träpaneler har man inte investerat i, så tänker man inte i Landskrona stad. Varför inte, är en befogad fråga. Men, som en bastubadare konstaterade i veckan, bastuna ligger inne på badet och värmen försvinner ju inte ut i tomma intet, utan bidrar till värmen inne på badet, vilket gör att de övriga värmekostnaderna minskar. Så genom att stänga av bastun, bidrar man istället till ökad energiförbrukning, utanför bastun.

Att Landskrona stad bryter ingångna avtal med sina kunder som man ingått, är helt uppåt väggarna tokigt. Att man gått ut med att man ska kompensera Kunder med en extra månads badande (utan tillgång till bastu) mot att Kunderna blir utan bastu i ett antal månader, som inte ens det är fastställt i antal, är så oprofessionellt och oseriöst att det inte liknar något jag sett tidigare.

Om man som Thernström på riktigt tror att 0,9% av stadens totala förbrukning av el, i form av lite bastubadande, skulle utgöra någon slags skyddsåtgärd, eller barriär, mot någon ”extrem situation” för att kommunen inte ska bli frånkopplad från elnätet, och dessutom försöker pådyvla allmänheten denna historia i media, då ska man nog tänka sig för väldigt noga innan man faktiskt stänger av dessa bastuaggregat.

För att knyta ihop säcken: Thernström brister fullständigt vad avser såväl Bemötande, som Resultat och Ansvar. Thernström är inte BRA för Landskrona!

Marko Huttunen

Friska fläktar i debatten

Tack och lov för friska fläktar i debatten.

Kritiken mot de politiska prioriteringarna i Landskrona kommun växer.

Kommunen drar ned på vård, skola och omsorg, friskvård och idrottsverksamhet för barn.  Men satsar fullt ut på Europaspår, lokalbidrag till friskola, avgångsvederlag och tjänstemannaförmåner.

De röster jag hör/ser i den politiska debatten som uppmärksammar dessa felprioriteringar känns som friska fläktar. De visar tydligt att det kommunala styret helt missförstått sina primära och viktigaste åtaganden.

Tack Huttunen, lärarfacken, David Bergström V, Tillander S och IF Lejonet för att ni står upp i debatten.

Lena Nilsson

Det blåser en iskall vind

Det blåser en ISKALL vind!
Jag känner att jag vill göra som Magnus Uggla; Jag mår illa!
Skola, utbildning – här måste vi SPARA!
Vård – här måste vi SPARA!
Omsorg – här måste vi SPARA!
Idrott, friskvård – här måste vi SPARA!
Europaspår – Det måste få KOSTA!
Avgångsvederlag – Det måste få KOSTA!
Hyresbidrag till en marknadsskola – Det måste få KOSTA!

”Vi kompenserar aldrig fullt ut för inflation, det får förvaltningarna själv göra” – Torkild Strandberg (L) ; HD 16 november 2022!

Varenda krona som måste sparas (= neddragningar) idag innebär en kostnad i framtiden!

Håkan Lans

Qu’ils mangent de la brioche

”Det är badgästerna som tvingas stå för uppoffringarna. Det är inte Thernström och de andra kommungubbarna och gummorna som kommer dra ner på värmen på sina uppvärmda kontor och sitta i dagsljus och med stearinljus i skymningen istället för att sitta med lamporna tända.”
 
Låt det gå till historien att Marko Huttunen hellre ser att kommunen bryter mot arbetsmiljöverkets grundkrav för belysning på kontor än att ge upp sitt bastubadande. Han ser alltså hellre kommunens anställda skickade tillbaka till medeltiden gällande belysning på sina kontor, så länge han kan fortsätta att åtnjuta sitt bastubadande. 
 
Varför får man ett citat från Marie Antoinette i huvudet när man läser hans inlägg på Planket?
 
Johan Laurin

”Fritidsförvaltningen är nedmonterad”

Jag kan inte låta bli att förundras över att Johan Thernströms svar på Marko Huttunens inlägg.

Plötsligt verkar det som att det är viktigt för tjänsteman Thernström att betona att exempelvis barn inte skall drabbas av kommunens insparande på el.
Staden har sett över hur vi kan spara el utan att det drabbar exempelvis barn eller äldre, eller minskar känslan av trygghet, Vi har försökt välja energibesparande åtgärder som inte påverkar vår grundläggande service.”

 Hur rimmar detta mot att aktiva barn, ungdomar, familjer som har knapp tillgång till allmänhetens åkning i ishallen inte får bättre möjligheter till spontanidrott och folkhälsa?

Cityidrott kommer göra ett behjärtansvärt försök att hålla ytan i skick för att åka inlines (moderna rullskridskor) men det kommer inte att fungera eftersom det finns dagg och fukt på betongytan som inte är väderskyddad med trädgrenar från vilka det lövas, hängandes över uteisen. Det blir för halt och för farligt att idrotta på den njurformade betongen vintertid. Det kommer dessutom att ställas stora personella insatser för att hålla ytan ren och dessutom omöjlig att hålla densamma torr eftersom det är en ouppvärmd yta utan möjligheter till vattengenomsläpplighet.

Det är beklagligt att Thernström inte gör annat än att antar och tror saker precis som i fallet med en tillfällig ishall (mobil, flyttbar ishall) där den enklaste och mest logiska lösningen skulle hamna på kostnad på under tre miljoner kronor exklusive driftskostnad medans dennes beräkningar landade på 7,8-8,8 miljoner kronor.

Uppgiven upphandlingstid och utförandetid för en enklare tälthall med ett kylaggregat skulle enligt Thernströms beräkningar ta minst 10 månader.

Om vi bortser från Thernströms spekulationer om kostnader och upphandlingstider skulle en tillfällig ishall kunna flyttas ned till centrum eller kransbyarna för att skapa aktivitet vintertid, detta efter att ha tjänat sitt syfte som tillfällig ishall fram tills den nya ishallen står klar.

Öster är en del av Landskrona där föreningslivet inte tagit tillräcklig plats och det vore fantastiskt att kunna bredda upptagningsområdet för vintersporterna genom att göra en skridskobana om än mobil sådan för att skapa ett intresse och inte minst folkhälsa? Tänk om föreningslivet och Cityidrott hade fått lägga kraft på detta tillsammans av andra skäl än att Staden skall spara in på el och ekonomi?

I slutändan är det tyvärr pengar som styr och i Landskrona konstaterar jag att det tyvärr sitter politiker utan idrottsintresse vid makten och bestämmer vem som har rätt till idrottande och folkhälsa och vart någonstans det passar. Fritidsförvaltningen är nedmonterad och spillrorna leds av tjänstemän utan en förståelse och empati för hur föreningslivet är organiserat och man hanterar de ideella föreningarna styvmoderligt.

Landskrona Stad kan så mycket bättre. Håll era ingångna avtal som Marko Huttunen skriver.

Mattias Pålsson
F.D Ungdomsansvarig IF Lejonet