PLANKET - Inlägg på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Nej Marko, jag håller inte med

Man måste ha en vision om hur ett samhälle ska styras, en politisk kompass som talar om hur man kan och vill styra ett samhälle. Man får ställa sig frågor som: Vill jag vara nazist, kommunist, demokratisk socialist, högerkonservativ, anarkist, liberal eller något annat? I en demokrati tvingas man ändå ofta att kompromissa med sin övertygelse.

”Friganger” låter säkert häftigt kul på danska. Men den frifräsare jag såg senast var Kakabaveh i riksdagen. Och det var inte kul att se. Risken som frifräsare är att man, som hon, börjar agera i egenintresse.
Att ha flera olika politiker som var och en agerar efter egen agenda leder förmodligen till oförutsägbara beslut och antagligen en väldigt handlingsförlamad politik.

Visst kan och ska politiken kunna förändras. Det finns inget som säger att man inte kan göra det inifrån sitt parti. Det står en också fritt att öppet rösta emot sitt parti i en sakfråga. Om man absolut inte sympatiserar med ”sitt” parti står det en fritt att gå ur. Det står en också fritt att själv starta ett parti där ens åsikter styr.
Men man måste gör det i god tid innan valet.
Man ska inte lura väljarna. Det blir som att gå i lånade skor.
Ja, det är som att sälja in en dammsugare till en massa människor och påstå att den har den och den förträffliga egenskapen. För att efter försäljningen visa upp en annan dammsugare och påstå att det är den dammsugarens egenskaper man istället tycker är bättre.

Sen undrar jag varför du bara nämner två partier, M och S, som behöver förändring. Liberalerna i stan har kört med samma mantra i snart tjugo år utan att vilja förändras.

Lena Nilsson

Friganger Olsson behövs för att vitalisera politiken

Svar till Lena Nilsson

Jag betackar mig som väljare att företrädas av Lena Nilsson och hennes uppfattning att ”Om man efter att ha blivit vald går ur partiet och anser sig kunna agera fritt eller går med i ett annat parti, lurar man väljarna”. Jag känner mig som väljare inte ett dugg lurad av Stefan Olssons agerande.

Ett av problemen med det svenska valsystemet är att det lägger för mycket makt i händerna på partierna. Partier där de mångas diktatur ofta råder. Demokrati är bra, bättre än alternativen, men att demokrati alltid tvunget kommer fram till de bästa besluten är inte med sanningen överensstämmande.

Lena anser att ”om man ändrar åsikt efter ett val bör man ställa sin plats till förfogande”. Men Lena, partier ändrar också åsikt. Det går alldeles utmärkt att ändra åsikt, det gör människor hela tiden. Vi utvecklas och vi ändrar oss. Såväl individuellt som i grupp. Att ändra sig är en manifestation till mänskligheten.

I andra länder är man mer tolerant till starka individer, även inom politiken. Där är det inte Jante som spökar. Att Stefan Olsson blir som danskarna säger, en friganger, det har jag inget problem med. Men att se ett parti tappa mer och mer väljarstöd, mandatperiod efter mandatperiod, utan att förändra hur de agerar, det ser jag som högst alarmerande. Jag varnade för det inom Moderaterna en gång i tiden, som gick från 10 till 4 mandat. Och jag har varnat för Socialdemokraterna som också tappat många mandat. ”Utvecklas eller dö”, sa Per Schlingmann, en tidigare Moderat partisekreterare. Ja, så enkelt är det!

Marko Huttunen

Nej, Landskrona behöver inte fler politiska vildar

Det finns en anledning till att vi har politiska partier och demokratiska val. Vi som röstar på ett parti ska veta att de personer som finns med på partilistan också står för de åsikter och visioner som partiet för fram.

Om man efter att ha blivit vald går ur partiet och anser sig kunna agera fritt eller går med i ett annat parti, lurar man väljarna.
Det är enligt min mening väldigt omoraliskt och respektlöst och ett stort svek mot väljarna.

Vi har nu haft flera sådana i Landskrona, nu senast Sead Busuladzic och Stefan Olsson.

Om man ändrar åsikt efter ett val bör man ställa sin plats till förfogande.

Lena Nilsson

Nyliberala experiment

De vinstdrivna marknadsskolornas  avigsidor visar sig tydligt i Landskrona.
IES i Landskrona kritiseras nu hårt av föräldrar, elever och personal ( se HD.se).

En tredjedel av lärarna har lämnat skolan, pga stort missnöje med rektorn och hennes sätt att leda arbetet. Dessa lärare vill göra sina röster hörda, men vill vara anonyma av rädsla för rektorn och för att förlora jobbet eller missa nya anställningar.
Föräldrar klagar på att deras barn stängs av utan anledning och utsätts för kollektiva bestraffningar av skolan, samt känner sig otrygga.  Både elever och föräldrar uppträder också anonymt och många söker ny plats i en kommunal skola.

Torkild Strandberg, som var den som med stor iver tog hit skolan till kommunen, försöker släta över och säger att positiva krafter också finns på skolan.
Hur kan han veta det? Hela IES verksamhet är insynsskyddad. Kommunen kan inte påverka någon del av deras verksamhet, varken skolledare, elevers kunskapsnivå, lärartillsättningar, stöd till elever med särskilda behov.
Det enda kommunen kan göra är att ta av skattebetalarnas pengar och betala för dåliga skolledare, brister i undervisning och eventuellt uteblivet stöd för elever i behov av extra hjälp och dyra lokaler.

Vi har heller inte hört något från f.d. utbildningsnämndens ordförande Lisa Flinth, som innan hon fick avgå för korruptionsanklagelser, satt som ordförande i många år. Tydligen brydde hon sig inte om att miljontals skattepengar går till en mycket bristfällig verksamhet (enl HD). Det var annars hennes uppgift att se till att skolverksamheter sköts ordentligt.

Nu meddelar Torkild Strandberg att den kommunala skolan naturligtvis tar hand om de elever som önskar kommunal skola istället. Det är vi skattebetalare tvungna att göra. Det är ingen ynnest vi visar- utan ett tvång. Den kommunala skolan ska nu ta emot elever som inte gillas av IES av olika anledningar. Men IES ska fortfarande få full skolpeng och ett årligt hyresbidrag på 6 miljoner, trots sina tillkortakommanden. Skattepengar som Strandberg då tvingar oss att ge till aktieägare och riskkapitalister.
Torkild Strandberg vill alltså att vi ska fortsätta sponsra och göda denna skola.

Visst kan en kommunal skola också misskötas och fungera dåligt, men då har kommunen rätt till insyn och rättighet att agera mot detta.

Den här överslätande attityden har vi tidigare hört när Attendos verksamhet inte når upp till godtagbar nivå. Tydligen ska all så kallad privat verksamhet få vara hur misslyckad och insynsskyddad som helst bara den uppfyller Strandbergs nyliberala tro på marknaden.

Strandberg borde titta på andra borgerligt styrda kommuner, tex Lomma, Kävlinge och Ängelholm, där man insett att marknadsexperimenten inte fungerar och återgått till enbart kommunal verksamhet.
Men tills Strandberg insett detta får vi skattebetalare fortsätta att betala för hans beslut om mer eller mindre misslyckade verksamheter.

Lena Nilsson
Håkan Lans

God jul från Malvan

Malvans volontärer, 55 personer, bidrar på olika sätt för att göra tillvaron lite bättre för folk som behöver detta.

Rätt fantastiskt tycker jag att det finns människor som oavlönade jobbar hos oss som chaufförer, kockar, sorterare, fixar skyltningen i loppisaffären och står i butiken.

Styrelsen har inte heller något arvode om det är någon som funderar så!

Malvan bjuder sina gäster på julmat på lillejulafton kl 12.00 på Grindstugan.

Under pandemin delades det ut julkassar med mat men så blir det inte i år.

ICA Kvantum, SP chark och Holms skänker julmaten till oss och fredagsgruppen fixar till en julbuffe som äts i vår matsal.

God Jul och Ett Gott Nytt År önskar vi på Malvan er läsare samt redaktionen på Landskrona Direkt!

/Birgitta Lantz

Tack till Landskrona kulturskola

Vi vill tacka alla elever och lärare som lagt ner detta arbete för att bjuda på denna gnistrande JUL-föreställning med spel, dans, sång och teater som framfördes på Landskrona teater från de allra yngsta eleverna och uppåt i åldrarna till jubel och applåder av publiken.

Så mycket julstämning det blev på drygt två timmar med kända och okända låtar som pressenterdes av två glada och spontana konferencierer.

Tänk om vi som kommun kunde göra en ordentlig satsning så att alla barn o ungdomar som är nyfikna kunde få chans att prova denna fina verksamhet utan att stå i kö i flera år. Varför inte samarbeta med både grundskolan och gymnasiet så att kulturen kan bli en mer integrerad del i skolans värd.

Kulturen är inte grädden på moset utan jästen i degen.

Tack till vår kulturskola

Lotta o Roger Lindskog

Svar till Esbjörnsson

Jonas,
Jag vet inte om du känner till att under den här mandatperioden har Treklövern egen majoritet och behöver därför inte hjälp från SD eller något annat parti. Detta kommer kanske som en chock för dig. Därför faller ditt argument att det skulle vara som tack för någon hjälp.
Eftersom omröstningen var sluten så kan jag bara spekulera i varför några röstade för mig. Kan det möjligtvis bero på att Socialdemokraternas kommunalråd inte håller den kvalité som man kan förvänta sig?
Fundera på det, Jonas Esbjörnsson..
Stefan Olsson (SD)

Nya tider för politiken

Som tack för hjälpen med att höja Torkild Strandbergs (L) kommunalrådsarvode med tio procent, belönas nu Sverigedemokraternas Stefan Olsson med att bli andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

I måndags när kommunfullmäktige skulle fördela posterna i kommunens nämnder röstade flera borgerliga företrädare aktivt på Stefan Olsson (SD).

Det som tidigare varit en hederssak, att majoriteten inte lägger sig i vem som ska företräda oppositionen, är helt bortblåst.

Torkild Strandberg (L) skämtade för en tid sedan om de nordkoreanska proportioner han börjar nå i Landskrona. Historien är full av sådana exempel med styrande som pekar ut vem som ska opponera.

Nu kan vi lägga Landskrona till raden av exempel.

Jonas Esbjörnsson (S)

Krav på insyn i Engelska skolan

Vi har i en artikelserie i Landskrona Posten och på HD.se i veckan kunnat läsa om hur elever på Engelska skolan stängs av utan förvarning, hur föräldrarna visar sitt missnöje, hur personalen flyttar från skolan och inte minst anmälningar mot skolan till Skolinspektionen.

Hur kommer det sig att ordning och reda på den ”mest populära” skolan i stan glidit på det sättet att skolan har hamnat i ett mycket allvarligt läge?

I artiklarna läser vi att insyn som är självklar på kommunala skolor inte finns på Engelska skolan. Frågan är: vad är det som gör att vi ska ha mindre insyn i friskolor som drivs i AB i jämförelse med kommunala skolor?

Är det därför skattebetalarna i Landskrona varje månad betalar 500 000 sek till Engelska skolan, för att ha mindre insyn?

Vad är det som gör Engelska skolan så speciell i jämförelse med de kommunala skolorna?

Att bli avstängd som elev, är en väldigt hård påföljd. Skolan måste arbeta med att ha en bättre relation till föräldrarna. De måste bli informerade i tid innan deras barn stängs av.

Det är lärarnas och skolans skyldighet att kommunicera med föräldrar, så att föräldrarna i sin tur hinner prata med sina barn om situationen på skolan.

En annan fråga som väcker mycket uppmärksamhet är personalflykten från skolan. Vad är det som gör att personalen väljer att söka sig bort från skolan?

Vi vet att hög omsättning av lärare kan påverka elevernas skolresultat, forskningen visar även att det kan påverka deras välmående.

Fatmir Azemi
Oppositionsråd (S)

Glädjande kring Bostad Först

För våra medborgare som hamnat snett är det bästa sättet att finna trygghet och en väg tillbaka till samhället en trygg och egen bostad.

Det är inte förrän din grundläggande trygghet är tillgodosedd, en egen dörr att stänga om dig, värme och en säng att sova i, som du klarar av att ta nästkommande steg. Detta är något vi drivit i många år och det är nu glädjande att läsa i HD 12/12 att Moderaternas Brorsson öppnar för att införa det även i Landskrona.

Landskrona har idag en bostadspolitik som är väldigt exkluderande, att införa Bostad Först är en bra start. Men vi måste ta vidare steg, riva upp hyrespolicyn och öppna upp bostadsmöjligheter för alla våra medborgare och potentiella nya medborgare.

Detta är något vi kan förändra tillsammans, även med hjälp av Moderaterna och Brorsson. Så nu tycker jag vi tar dessa steg tillsammans, luckrar upp vår kommuns pinsamma och exkluderande bostadspolitik och ger möjligheter och framtidstro för de mest utsatta i samhället.

David Bergström
Vänsterpartiet Landskrona