PLANKET - Inlägg på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Med anledning av förslaget att Alléskolan ska flyttas

Bra arbetsmiljö anges av förvaltningschef Lena Hjelmström vara främsta anledningen till att Alléskolans årskurser 4-6 ska förflyttas till Seminarieskolan.

Det höga elevantalet är ett arv från förra rektorn (som nu är rektor på Seminarieskolan) då hon genomförde det system med tre klasser i varje årskurs som vi nu har.

Med tre klasser i varje årskurs behövdes mer utrymme, varför lokaler i Nymanska började utnyttjas. Dessa lokaler ansågs fullt ändamålsenliga då, så det är naturligt att ställa sig frågan varför de bedöms helt annorlunda och inte uppfylla kraven nu? Kan i stället anledningen vara att lokaler på Seminarieskolan blivit tillgängliga då förskolan flyttat och att man betalar hyra för lokalerna i Nymanska? En ekonomisk fråga alltså?

Lena Hjelmström anger att vi i personalen har uttryckt ett behov av förändring vilket är helt riktigt – men inte på det här sättet! Vi i personalen har inte varit med i processen överhuvudtaget. Beskedet kom som en kalldusch första dagen efter jullovet.

Vi vill gå tillbaka till en tvåparallellig skola F-6
Hur kan någon med erfarenhet av skola tro att trygghet och trivsel skulle öka på en skola med över 700 elever? All forskning säger motsatsen. Det är på de mindre skolorna där man känner varandra som gemenskap, trygghet och trivsel skapas. Alléskolan är en populär skola som många väljer och detta är något som vi har arbetat för. Ska vår belöning då bli att förflyttas? Om nuvarande förslag genomförs blir det endast privata skolor som alternativ i centrum. Är det så vårdnadshavarna vill ha det?

All personal är inte motståndare till förslaget, vilket är lätt att förstå om man ser till konsekvenserna. Det är våra elever och vi i personalen i årskurserna 4-6 som flyttas till Seminarieskolan.

Vi vill arbeta för att återigen bli den trygga lilla skolan i centrum.

Alléskolan har i nuläget ett litet men fungerande skolbibliotek. Vi har ett mycket välfungerande stadsbibliotek med allt vad det innebär av kunnig personal och utbud på gångavstånd (ca 10 min). Vi har en förberedelseklass och vi har lokal för textilslöjd – allt detta som Lena Hjelmström menar att en välfungerande skola ska ha. Så varför flytta?

Om man succesivt går tillbaka till 7 årskurser, två klasser i varje och ca 20 elever i varje klass ger det 7 * 2 * 20 = 280 elever. Lägger vi därtill en förberedelseklass, så är vi uppe i de ca 300 elever som Lena Hjelmström förespråkar!

Vi uppmanar de ansvariga att tänka på barnen, inte bara se den ekonomiska vinningen. Barnen är vår framtid – låt den bli trygg på en liten skola.

En i Alléskolans personal* 4-6

*Landskrona Direkt har försäkrat sig om att personen som skrivit texten verkligen arbetar på skolan.
Hen önskar vara ”anonym för att inte riskera några tråkigheter i efterhand”.

 

Självrannsakandets ädla men svåra konst

Jag läser i dagbladet om chefskarusellåkandet i teknik- och fritidsförvaltningen, teknikavdelningen.
Här framträder vår gamla stads starke man, Torkild Strandberg  sedan många år, tillsammans med en liberal vapendragare och för en gångs skull skall de ta ansvar för sina misslyckanden i chefskarusellen inom teknikavdelningen! Bra! Äntligen!
Tjugo (20) chefer på tio (10) år! Nu skulle medborgare Strandberg (L) och medborgare Lundgren (L )ta på sig ”skulden”  och krypa till korset och erkänna sina misstag fullt ut!
Men vad händer då:
Jovisst! Vi kände båda  till och gjorde försök att rätta till missförhållandena!  MEN: ” Från deras ( oppositionen S m.fl.) har det inte kommit initiativ eller förslag på förändringar. De symtom vi sett på att verksamheten inte fungerar har inte varit okända”.
Så var det med den självrannsakan:
Det är visserligen vårt fel men egentligen inte utan det är oppositionens!
Och detta kommer från en man som inför ett val uttryckte att han tyckte om att bestämma och dessutom gör precis just det!
Men Torkild Strandberg ta då ditt ansvar fullt ut!
Det är nu jag kommer att tänka Hasse Burmans låt från sextiotalet ”Jag läser brevet du skrev… tårarna trillar ni skratt efter skratt” . En travesti på Siwans hit ” Läs inte brevet jag skrev dig”.

Håkan Lans

Om Dennis!

Minns hans svåra livssituation mycket väl och blev berörd genom Landskrona Direkts fint ömmande berättelser om honom, som bostadslös tvingad att leva utelämnad till gatan i vårt rika välfärdsland,  En verklighet han dessvärre inte är/var ensam om.

Och inte i min värld, som varit en aktiv del av vårt välmående samhällsbygge under många år kunde jag tänka mig att någon skulle hamna där med sina basala livsnödvändigheter. Ett stort och ofattbart gemensamt misslyckande vill jag mena det är.

Givetvis kan ingen vara oberörd över när en människa skall behöva uppleva en sådan omänsklig utsatthet i detta vårt rika samhälle. Trots detta möter vi ständigt tiggare-öga mot öga, utanför våra affärsbutiker.

Ett stort humant fattigdomsbevis vill jag mena. Hur kunde det gå så fel?

Så- Dennis. vila i frid utan oro om
morgondagens bekymmer.

Olle Pålsson

Flytta inte åk 4-6 från Alléskolan

I gårdagens debattartikel på Landskrona Direkt kan man läsa om planer som innebär att elever från årskurs 4-6 på Alléskolan kan komma att flyttas till Seminarieskolan. Jag anser att ett sådant beslut skulle vara helt fel och oacceptabelt.

Jag håller med personalen på Alléskolan som i artikeln uttrycker att, om man beslutar att flytta elever till en redan pressad miljö skulle det ytterligare förvärra hela situationen. Med all rätt!

Den erfarenhet har vi sedan innan, då det beslutades att flytta Dammhagskolans elever till Seminarieskolan.

Det är självklart att vi måste prioritera skolan och barnen, för att de är vår framtid.

Precis som personalen på Alléskolan har uttalat sig, så har Landskrona stad resurser som skulle kunna användas för att förbättra Alléskolan.

Detta visar att den styrande Treklövern inte bryr sig, trots att förslaget resulterar i minskad planeringstid och försämrade studieresultat. Treklövern är enbart intresserade av besparingar eller effektiviseringar. Att tänka på det viset innebär inte att satsa på skolan och våra barn, de som är vår framtid. Vi politiker ska inte bidra till skadlig förändring – utan tvärtom.

Om vi har råd och stödja privata aktörer inom skolverksamheten (kapitalister) så har vi nog råd med att hjälpa Alléskolans barn.

Fatmir Azemi
Oppositionsråd (S)

 

Dags att gräva ner spaden Torkild

Under många år har utbyggnadstakten av bostäder i Landskrona varit mycket hög vilket bl.a. motiverats med att staden behöver inflyttning av skattekraft men också av bristen på attraktiva bostäder. Dessa argument har varit svåra att inte hålla med om. Men idag borde man kanske besinna sig lite i sin utbyggnadsiver.

Det byggs fortfarande i Norra Borstahusen, om än i mindre omfattning pga. svårigheten att få sålt. Några företag har flyttat fram sina planer och inväntar bättre tider. Nordr:s planer på Lavendelgården skjuts på framtiden. Seniorgården har 15 lediga lägenheter i sitt 55+ boende.

I centrala lägen har bl.a. Sernekes Teaterterass 25 osålda lägenher och på Italiengatan har HSB i skrivande stund 15 av 32 radhus osålda. Landskronahem erbjuder 24 månaders hyresfrihet för några av sina Bo Klokhus i Karlslund. På Västra Fäladen finns planer på 12 par- och radhus och detaljplanen för 200 lägenheter på Skeppsbrokajen är nyligen godkänd i SBN. På Lasarettsområdet finns planer på ett 16-våningshus och 15 radhus. På andra sidan järnvägsstationen planeras dessutom för en helt ny stadsdel i ett väldigt attraktivt läge för bl.a. pendlare.

I Häljarps Parkstad planeras 20 bostadsrätter med inflyttning 2025 och nyligen blev det klart att det ska byggas 33 bostadsrätter i Glumslöv. I Asmundtorp planeras det för 16 lägenheter i ett centralt läge.

På Hemnet kan man också se att erbjudanden om att köpa i 2:dra hand i Norra Borstahusen ökade i takt med att räntorna steg och närmare 230 olika bostäder är till salu i Landskrona. Dessutom kommer det att byggas mycket i centrum, när väl lågkonjunkturen lättar och räntorna sjunker. Det finns fortfarande några bombhål kvar att fylla och även några gamla fastigheter som behöver renoveras.

Att i detta läge ge sig på att riva kolonier på S:t Olovs vång för att någon gång i framtiden bygga 10-våningshus istället, är för mig detsamma som att riva en del av Landskronas själ. Vår stad är bl.a. känd som en Kolonistad med flera gamla och fantastiskt välskötta kolonier. Våra fem koloniområden är en del av Landskronas identitet och utgör gröna oaser i staden och måste bevaras nu och för kommande generationer.

Tyvärr kommer rivningen att bli verklighet eftersom Treklövern idag har egen majoritet i kommunfullmäktige, om inte fler Landskronabor protesterar.

Så, nu är det dags att gräva ner spaden Torkild.

Leif Thorsell
f.d. moderat ledamot i SBN
numera opolitisk Landskronit

Bra rutet Marko, din röst behövs

Marko Huttunens debattartikel på Landskrona Direkt 11/1-24 tål att läsas av mången landskronabo.

Vi har länge påpekat att det finns en tystnadskultur i stan. En kultur som trycker ner dem som inte till varje pris tycker som Torkild och hans Treklöver. Den politiska debatten känns strypt och Treklöverns förslag röstas, som det verkar, igenom utan diskussioner och analys av alternativa förslag.
Bolagiseringar, privatiseringar och marknadsskolor, allt genomförs efter Torkilds dekret.

Men det värsta är nästan att all kritik, som t ex Huttunens debattartikel, alltid bemöts med tystnad. En förfärlig arrogans och en skriande brist på självrannsakan och självkritik från Treklöverns sida.
Just nu går säkert djungeltelegrafen i de treklöverska leden:  ” Svara honom inte! Ignorera!  Ignorera!”
Ofta rycker istället Treklöverns korsriddare  ut och fördömer och attackerar dem som vågar ha en annan mening. Och till sista blodsdroppen, och utan djupare analys, försvarar de den torkildska Treklövern.

Ett samhälle som inte tål kritik och som inte bemöter medborgares åsikter, än om de är motsatta, är ingen riktig demokrati.
Och Marko: Vi sitter gärna ner och delar bord med dig!

Lena Nilsson
Håkan Lans

Ett strålande tillfälle för möten och dialog

Noterar att den tidigare tilltänkta restaurangen i Stadshushallen nu verkligen ska bli ett lunchställe/restaurang. Men avsett enbart för stadshusets anställda. Visserligen har de olika förvaltningarna egna lunch/fikarum på de olika våningarna. Men stadsdirektör Pernilla Anderberg tycker att alla i huset ska kunna samlas där. Och kunna serveras av personal som är under utbildning.
En säkert välvillig idé för personalens bästa.

Jag vill inte vara missunnsam.
Men, jag tänker, vore det inte en god idé att låta denna ljusa, trevliga lokal med utsikt över hamnen vara öppen för alla kommuninvånare? En av stans bästa lokaler. Stadshuset är ju i övrigt låst med bom och passerkort. Det känns nästan som om de sitter gömda bakom detta.
Här finns ju ett strålande tillfälle för våra politiker och kanske också tjänstemän att mingla med och möta allmänheten. Att skapa en öppen miljö för dialog och diskussioner. I medborgarnas eget hus. Och personalen har ju egna personalrum när de inte vill störas.
Är också nyfiken på vilken mat denna personal kan erbjuda. Kan bli hur bra som helst! Missa inte denna chans.

Dessutom får vi ju då en ersättning för det fantastiskt fina konsthallscaféet, som sköttes av personal under arbetsträning. De styrande lade ner detta eftersom man ansåg att det vara osund konkurrens gentemot andra caféer och restauranger att arbeta med personal under arbetsträning.
Här kan jag inte låta bli att undra varför det nu är tillåtet att arbeta med personal under utbildning? Är inte det också osund konkurrens?
Vad säger stadens café- och restaurangägare om detta? Stadshuspersonalen är ju en av få grupper som lätt och ofta kan luncha på stan. Nu går man ju miste om kunder. Upplever inte de en osund konkurrens av detta?
Lunchpriserna kan ju i och för sig inte hållas nere, eftersom då måste väl matgästerna, dvs stadshuspersonalen och politikerna skatta för löneförmånerna?

Lena Nilsson

Skeppsbron

I går fick jag med Posten Kommunfullmäktiges beslut om Detaljplan för Skeppsbron i Landskrona. Ett beslut som både förvånar och oroar. Förvånar gör det att Staden går emot all expertis på området. Oroar gör det att tjänstemän och politiker i Landskrona Stad inte förmår ta till sig vad t.ex. Statens Geologiska Undersökning, SGU, informerar om.
På SGUs hemsida kan man läsa om ”Stranderosion och stigande havsnivåer” och då bland annat att Södra Sverige är mest utsatt. I ”Södra Sverige – Malmö Stad” kan man läsa ”Den globala uppvärmningen gör att havet stiger. Varmare hav tar mer plats och när glaciärerna och inlandsisarna smälter hamnar ännu mer vatten i havet.” Havet reagerar långsamt och kommer att fortsätta stiga i flera hundra år framöver.
Landskrona Stad tycks inte ta någon större hänsyn till experternas utlåtande . ”Vi höjer landnivån på Skeppsbron så kan vi bygga där!”. En kall och cynisk bedömning av läget i hamnen enligt mitt förmenande.
Varför måste allt byggande ske havsnära? Varför kan man inte utnyttja bangården som finns i närheten för nya bostäder? En sanering av den gamla bangården kan inte kosta mer än vad det kommer att kosta att påla hela Skeppsbron och sedan höja landytan!
Hela beslutet att bebygga Skeppsbron talar mot alla experters inställningar i frågan. Varför inte lyssna på de som begriper?
I höstas när de boende på Lilla Strandgatan fick möjlighet yttra sig över förslaget så efterlyste jag konsekvensutredningar från Hamnen och Öresundsvarvet. Detta har jag dock inte fått ta del av. Varför?
Nu kanske någon tycker att jag talar i egen sak som boende på Lilla Strandgatan. Ja, hade jag varit 20 år yngre men när/om detta projekt en gång i framtiden blir klart och inflyttningsbart då har jag flyttat till varmare trakter.
Rädda Skeppsbron och Landskrona Hamn!
Björn Lind

 5 röda och 3 gula

Hej på er alla Plankets läsare!

Punkten om Barnkonventionens efterlevande är kanske inte den punkten i kommunfullmäktige församlingen som skapar de mest heta diskussionerna, undertecknad ville dock på årets sista fullmäktige den 11/12 som vanligt alltid lyfta ämnet lite extra och så även här.

Efter att kommunens egen revision redovisat sina handlingar i ämnet vad var det då dom sa om kommunens ledning?

Ni som faktiskt läst de första sidorna i revisionens redovisning ser tydligt:
5 röda och 3 gula pluppar i bedömningen, det innebär väl körförbud eller något liknande för de som borde eller skall styra.

I olika debatter tidigare har Torkild Strandberg kort förklarat att
-Vi följer lagen
-Denna uppföljning har gjorts länge, enda sedan ratificeringen 1990,
-En separat handlingsplan för att följa lagstiftningen krav anses därför överflödig.
Allt sagt av kommunstyrelsens ordförande vad gäller Barnkonventionen.

Nu har då revisionen gjort en granskning av kommunstyrelse och utbildningsnämnden, 5 röda och 3 gula, dessa två instanser är ett par av våra styrande instanser som absolut borde vara bäst i ämnet. Och Ja, UTB arbetar med frågan men hänvisar i mycket efter en annan lag som har en del gemensamt med barnkonventionen nämligen ”Skollagen”. Men vad skyller kommunstyrelsen de allvarliga punkterna som revisionen klagar på och hur ser det ut i andra nämnder och styrelser i vår stad?

Revisionen påpekande hoppas vi tas på allra största allvar, flera av punkterna är om uppföljning och utvärdering av vad som görs, här hade troligen Socialdemokraternas motionen som avslogs tidigare i år angående ”Barnbokslut” säkert hjälp till att ta bort någon av de 5 röda och 3 gula.

Vi Socialdemokrater ser precis som Barnombudsmannen ett införlivande av barnkonventionen i samhällsplaneringen som en framgångsfaktor för att lyckas med vårt arbete med barn och ungdomar.

 5 röda och 3 gula – Är mycket verkligen gjort, men mer att göra är det absolut.

Roger Lindskog (S)

Tio i Topp eller Kvällstoppen

Ovanstående topplistor var sådant som alla svenska popband/artister på 60- och 70-talet kämpade för att komma in på!
En lista som våra skolor INTE vill komma in på är den som publicerades i dagens (13/12-23) ETC  – Sveriges 125 värsta skolor!
ETC bygger listan på de anmälningar som i år  skickats in till Skolinspektionen – alltså helt officiellt!
Tyvärr hamnar Seminarieskolan (114 plats) på  listan. Här kan vi som kommun agera! Vi har full insyn och kan påverka!
Vad vi däremot INTE kan göra något åt mer än att betala full skolpeng och hyresbidrag varje månad är till Engelska Skolan i staden som hamnar på föga smickrande 22:a plats på listan!
Vi, Landskrona stad, kan inte på något sätt påverka vad som händer där.
Vi har bara rätt att vara passiva åskådare och som sagt betala!
Jag får samtal från oroliga anhöriga som är förtvivlade över situationen på skolan: Kan ni ( Utbildningsnämnden) inte göra något?
Nej, tyvärr! Vi kan bara stå och titta på och betala!
Detta är en verklighet som många uppenbarligen inte inser när man väljer Engelska Skolan eller andra privata aktörer i skolvaruhuset Sverige!
Jag är helt emot marknadsskolor!

Håkan Lans, (S),  ersättare i Utbildningsnämnden