PLANKET - Inlägg på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Du sviker barnen, Lisa Flinth (L)

Treklövern med Lisa Flinth i spetsen som Utbildningsnämndens ordförande kommer att försöka genomdriva att en muslimsk förskola startas i Landskrona.

Vi Sverigedemokrater kommer med all vår kraft motsätta oss förslaget. Vi är helt emot varje form av konfessionella förskolor. De små barnen på våra förskolor ska skyddas från alla former av politisk eller religiös indoktrinering. Detta är extra viktigt för förskolebarnen eftersom de är för unga för att ett kritiskt och ifrågasättande förhållningssätt. Den aktuella skolan som drivs av en stiftelse, har som ändamål att bevara det arabiska språket, som det främsta medlet att vårda och upprätthålla muslimernas religiösa, kulturella och sociala enhet. Stiftelsens verksamhet skall bedrivas på det sätt som är förenligt med den heliga Koranen. Allt detta står i stiftelsens registreringsbevis.

Våra politiska motståndare kommer att påstå att vårt motstånd beror på att förskolan bekänner sig till islam. Låt inte lura er! Vi hade varit lika kritiska om förskolan bekänt sig till någon annan tro, inklusive kristendomen. Tids nog växer våra barn upp till kritiskt granskande personer. Då kan de själva ta ställning till vilket politiskt parti de vill rösta på eller vilken religion de vill bekänna sig till.

Men de allra minsta måste vi skydda. Allt annat är ett svek och ett misslyckande, Lisa Flinth.

Britta Hellström (SD) Ledamot Utbildningsnämnden
Stefan Olsson (SD) Kommunalråd

Var rädd om det gröna

Oj vad fint det blev längs Eriksgatan med dessa vackra krokusar.
Tänk om det kunde sparas på växtligheten lite mer istället för all bygghysteri som tycks rasa i L-a! Ja jag vet att vi blir fler på jorden och det behövs byggas, men det är platserna det byggs på som är lite fel i mitt tycke. Folk behöver tillgång till parker och naturområden i övrigt.

Hälsar Agneta Jönsson

Är du förbannad?

Här kommer Bud nr:7
”Oroa dig aldrig i förväg över saker som kanske ej kan inträffa!
I 9 fall av 10 har Du pinat dig i onödan med bekymmer…”

Thomas Jefferson

Fortsättning följer…
Vid pennan: Geula ”Viola” Lesèn

Ljuset på Hven

Äntligen, efter 41 år har jag fått ett ledljus på Hven så jag bättre hittar hem efter en sen kväll på Turistgården.

Björn Lind

Det tog tid – men nu blir det äntligen rätt, Treklövern!

Sverigedemokraterna har i flera år tagit fighten för att dagersättningen för brukarna inom personkrets LSS ska höjas. Nu verkar det äntligen ske. En mycket modest höjning från 45 kr/dag till 50 är föreslagen. Det kan verka lite futtigt, men är en viktig symbolfråga. Denna grupp människor gör ett fantastiskt arbete i det tysta och har länge vädjat till förvaltningen och politiken att få ett erkännande i form av några få kronor mer i dagersättning.

Vi är medvetna om att förvaltningen står inför svåra ekonomiska utmaningar och därför kommer vi ledamöter från SD i Omsorgsnämnden inte att yrka på ytterligare högre belopp, även om vi menar att denna grupp förtjänar all uppmuntran de kan få.

Vi Sverigedemokrater är och förblir ett ansvarstagande parti som till skillnad från vänsteroppositionen inte ägnar oss åt ofinansierad överbudspolitik och populism. Det vinner alla Landskronabor på i längden.

Ulf Karlsson (SD)
Ledamot Omsorgsnämnden

Kerstin Stein Sandell (SD)
Ledamot Omsorgsnämnden

Cykla till planerna en gång till

För en tid sen var Torkild Strandberg ute och cyklade och beundrade sina förändringar som görs i staden. Bland annat var han i Borstahusen vid byggnationen av Engelska skolan. Där har Borstahusens Bollklubb tidigare haft sina fotbollsplaner. Nu har man ingenstans att utöva sin verksamhet. BBK har tidigare blivit lovade att där skulle vara en konstgräsplan klar där man tillfälligt skulle bedriva sina aktiviteter.

Nu börjar snart seriespelet och där är ingenstans att utöva någon fotbollsverksamhet.
Tydligen anser de styrande i kommunen att BBK skall fara runt och spela sina matcher lite överallt där man kan hitta någon ledig plan.
Finns där någon politiker eller tjänsteman i kommunen som kan stå upp och förklara varför ingenting har gjorts för att konstgräsplanen skulle bli färdig?
Det hjälper inte att det i slutändan antagligen blir bra när allt blir färdigt.
Där finns bara ett betyg hur detta har hanterats. Uselt!

Gert Nilsson

Båtplatser

”Vi ser inget behov av fler båtplatser” säger man i Borstahusen. Det kanske inte behövs fler gator i Landskrona heller. Vem vet?
Lennart Andersson

 

Svar till Ylva

Hej Ylva!

Tråkigt att ditt kulturella besök i staden inte motsvarade dina förväntningar. Jag ska försöka att kommentera dina synpunkter i tur och ordning:

Muséet stängt på påskafton: Muséet är stängt fyra helgdagar under året; julafton, nyårsafton, midsommarafton och, som du märkte, påskafton. Man kan diskutera om vad som är lämplig nivå på öppettider. Vi har fastnat för att detta är en hygglig nivå. Öppettiderna framgår också av hemsidan.

Trasiga rör och toaletter på konsthallen: Att gamla rör går sönder är svårt att förutse och det kan inträffa trots löpande underhåll. Naturligtvis dålig timing/otur under påsken med alla besökare. Spolbil beställdes under helgen men det tog tid innan det fungerade igen.

Dålig information/hänvisning: Personalen i konsthallen hänvisade till närliggande toaletter, t ex den offentliga toaletten på Kasernplan. Det var dock en stor mängd besökare och tydliga lappar kunde ha kompletterat den muntliga informationen. Här kan vi bli bättre.

Standaren på toaletterna: Byggnaden är från 60-talet och så även toaletterna. Jag ser det som viktigt att byggnadens karaktär bevaras. Det gäller även toaletterna. Det finns totalt fyra ”vanliga” toaletter och en handikapptoalett (med sedvanliga stöd, skötbord för spädbarn samt ringklocka). Min uppfattning är att toaletterna är till fylles.

Jag hoppas vi får se dig igen på någon av stadens kulturaktiviteter trots din upplevelse under påsken. Kika gärna på hemsidan innan ditt besök så du vet vad du kan förvänta dig.

Kjell Thoresson
Förvaltningschef, Fritid- och Kulturförvaltningen, Landskrona stad

 

Kulturspolning

Påskafton körde jag in till Landskrona för lite kulturupplevelser. Först hemslöjden i sina fina lokaler. Efter lunch till museet för att se Nell utställningen. Museet hade STÄNGT! Dåligt. Sedan konsthallen och samlingsutställningen. Toaletter trasiga, rör under huset, kunde ordnas på tisdag. Ingen hänvisning av personalen till andra toaletter. Dåligt. Vidare till härliga Citadellet.

Landskrona kommun måste bli betydligt bättre på service. Hur kan museet ha stängt när massor av kulturellt intresserade kommer från stora delar av Skåne för att se konst?
Varför sätter inte konsthallen upp en lapp om var det finns tillgängliga toaletter när de egna gått sönder? Alla hittar inte i stan.

Förresten är det dags att renovera konsthallens toaletter från grunden.
Standarden är oacceptabel.

Ylva Nordberg
Glumslöv

Svar till Lars Ekvall om tillgängligheten

Lars Ekvall (SD)  var den ende  som reagerade på min insändare i ärendet. Jag uppskattar  att nån politiker tar upp frågan till kommunfullmäktige! Att det icke finns nåt intresse för denna
 folkgrupp överhuvudtaget i samhället är allmänt känt. Se på riksplanet. Nu skall Stockholms kommunalråd  i Miljöpartiet avgiftsbelägga handikappade för att förhindra kriminaliteten i huvudstaden. Hur skall detta motverka kriminaliteten, på vilket sätt?  Detta utspel är löjeväckande och är en skymf mot oss handikappade. Det gäller bara att få in mer pengar i kommunkassan.  Aldrig nånsin har väl detta parti haft nåt positivt att komma med när det gäller handikappade och pensionärer.

Jag kan utveckla bristen på tillgängligheten med ett par exempel från vår kommun. När Citadellbadet var färdigbyggd visade det sig att man inte hade nån handikapplats, inte en enda.  Jag agerade och fick resultat: det blev en plats.  Hela kvarteret ” Nyhamn” är otillgängligt för oss funktionshindrade i nuläget. Jag skulle besöka mitt barnbarn och det visade sig att den enda platsen jag kunde stå på var utanför Citadellbadet, (ej på hcp-där var det upptaget).  Hur arbetar man när man planerar byggen nuförtiden?  Någon liten parkeringsplats kunde väl kommunen kosta på sig att anlägga för att möjliggöra besök för utomstående där?  Fastighetsägarna utnyttjar varje kvadratmeter till avkastning.
Det finns inga besöksplatser i Nyhamn, ej heller mot avgift. Boverket hade tidigare tillsyn i såna byggnadsfrågor.

Det finns vidare ingen tillgänglighet till stadshuset. Bakom stadshuset i en igenväxt miljö hittar man en plats, men det är långt till ingången på framsidan, tyvärr.

Att  hämta pengar på Handelsbanken  går heller ej det finns ingen tillgänglighet. Samma gäller Swedbank där fanns det en plats tidigare, den har man tagit bort. Varför?  Vill man till museet,
parkerar man på baksidan vid SE banken. Hur långt är det från ingången?  

Nej ,de ansvariga för handikapparkeringen i kommunen  får ej godkänd av mig, never!

Jag har många fler exempel, men låt mig citera en lydelse ur ett parkeringsnorm doc.: Parkering för funktionshindrade.
”Enligt boverkets byggregler skall parkeringsplats för funktionshindrade ordnas inom 25 meters gångavstånd från en byggnads entré. Detta skall i första hand  gälla entréer som är av allmänt intresse.
Handikappförbunden rekommenderar att cirka 5 procent av de totala antalet parkeringsplatser är handikappanpassade. Minst en gångväg mellan en byggnads entré och parkering skall kunna användas av en person med funktionshinder. Vid planering och placering av parkeringsplatser för funktionshindrade skall man kontrollera att förflyttningen från bilen till aktuella målpunkter kan ske utan onödiga omvägar och utan hinder  av kantstenar, trappsteg och liknande vilket kan motivera extra bred parkeringsyta. En vanlig praxis när reserverade p-platser anordnas i befintlig anläggning är att göra dem dubbelt så stora som för övriga platser”

Hoppas att din ” motion ”får en positiv effekt.

Al Sander