I går var det dags för vårens andra föreläsning med Föreningen Norden i Landskrona: ”Selma Lagerlöf, Landskrona och vardagens fantasi”. Gudrun Back, förutvarande adjunkt i svenska språket och litteraturen, gav en intresseväckande och medryckande bild av Landskronas betydelse för Selma Lagerlöf både som författare och person. På plats var drygt 30 medlemmar och andra intresserade.
Gudruns Backs utgångspunkt var Selma Lagerlöfs barndom och uppväxt på släktgården Mårbacka i Värmland med en misslyckad och gravt alkoholiserade fader, skyddad av en medberoende familj, som ett tärande centrum. En livssituation som innebar att Selma liv kom att präglas av en saknad eller brist, det vill säga avsaknaden att som barn kunna vara ett barn. Hon var tvungen att spela olika roller i skådespelet runt den alkoholiserade fadern. Men också av en växande skuld när hon bryter sig loss från hemmet, fast besluten att forma ett eget liv som lärarinna och författare.
Landskrona blir för Selma platsen där hennes ambitioner kan förverkligas. Hon kommer till en expansiv industristad, med den nordiska kulturmetropolen København på bekvämt avstånd. Hon blir välkomnad i en krets av kulturellt och socialt intresserade och ideellt verksamma kvinnor, varav många kom att bli hennes vänner för livet såsom Elise Malmros och Anna Oom. Genom det gemensamma sociala intresset och de sociala initiativ som vänkretsen tog, fick Selma intryck som gjorde det möjligt för henne att litterärt gestalta den egna saknaden och skulden men också förlika sig med dem. Med kortromanen Körkarlen som exempel framhöll Gudrun Back denna kreativa försoning som Landskronas stora gåva till Selma Lagerlöf.
Jan Nilsson
ordförande
Föreningen Norden i Landskrona