Svar till Jonas Karlsson
Socialdemokraterna återkommer med jämna mellanrum med att det skall byggas fler hyreslägenheter för att vi har en bostadsbrist , alt. möta en ev. bostadsbrist.
Detta trots att Landskrona har Skånes största andel hyreslägenheter och Sveriges fjärde största andel hyreslägenheter. Behövs då nya och dyra hyreslägenheter?
Men , då kan man ställa ett par frågor/funderingar . Observera , detta är funderingar , inte påstående, som jag framförde på KF.
- Har vi en bostadsbrist i Landskrona , dvs. har vi en stor mängd personer som inte har tak över huvudet eller bor i andra hand.
- Hur mäter man en bostadsbrist ?
- Vilka premisser skall uppfyllas för att man kan kalla det en bostadsbrist ?
- För vem är det en ev. bostadsbrist ?
Är en bostadsbrist när man inte kan få tag på en lägenhet , med de exakta krav (storlek-hyra-läge-fastighetsägare) som man vill inom X antal månader?
Är en bostadskö relevant underlag för att mäta ett bostadsbehov ? Nja , det haltar lite , då jag själv står i Landskronahems bostadskö, just för att möta en eventualitet i min livs situation, men bor bra där jag bor.
Underlag för alla beslut, och speciellt när det handlar om väldigt mycket pengar, bör ha en (eller helst fler) empiriska studier i bakgrunden för att beslut skall grunda sig på fakta och inte känslor.
Jonas Karlsson frågar sig ”varför unga inte får möjlighet att bo i staden”.
Problemet löses inte genom att bygga nya lägenheter, för en nyproducerad hyreslägenhet är inget som unga efterfrågar , då den helt enkelt blir för dyr. Det är väldigt dyrt att nyproducera bostäder.
Det går inte att jämföra en hyran hyresfastighet som byggdes för 40-50 år sedan (och sedan länge betald) mot hyran i en nyproducerad fastighet. Enligt branschkollegor räcker det sällan med minst den dubbla hyran i kvadratmeterkostnad.
Jag tror inte att unga (eller äldre) som vill flytta hemifrån blir behjälpta av nya, dyra nyproducerade lägenheter. Detta trots att det finns investeringsbidrag för hyreslägenheter, men dom reglerna är för krångliga och tekniska så det lämnar jag därhän.
Är det då svårt att som ung hitta en liten och billig lägenhet ?
Exempelvis tog det min son (19 år) mellan 5-6 månader att få en lägenhet enligt hans önskemål (hos Landskronahem), dvs. en billig etta ( 3000/månaden) i ett visst område. Och det skall även tilläggas att han började söka när han gick ut skolan, började jobba, och således hade en första inkomst.
Då skall man även veta att han tittade på några fler, hos andra fastighetsägare, men tackade nej.
Jag vill inte påstå att han led fruktansvärt (även om han hade andra åsikter ibland) av att vänta den tiden på sin första lya.
Den enkla och ibland lite tråkiga lösningen är att flyttkedjans inbyggda tröghet behöver snurra lite fortare. Detta är inget unikt för Landskrona, utan ser ut så i stort set hela riket.
Vill avslutningsvis säga att jag inte är principiellt motståndare till nybygge av hyreslägenheter, men ,det skall finnas en efterfrågan och behov.
Till sist vill jag hålla med Jonas , att Landskrona är en fantastisk stad , och vill att fler flyttar hit.
Mvh/Tony Petersson