PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Ja, vad är fotografi?

Kommentar till Örjan Kristensons inlägg ”Vad är fotografi?”.

Den schweiziske kuratorn och skribenten Urs Stahel lyfter frågeställningen i sin essä ”Well, What Is Photography” (ISBN: 3908247772). Stahel har bland annat byggt upp den tongivande institutionen Fotomuseum Winterthur, och bjöds in av mig som en ledande fotoauktoritet och föredragshållare, till den första upplagan av Landskrona Foto Festival (2013). Min grundläggande intention var att lyfta fram initierad kunskap i en tid när begreppet fotografisk bild tenderar att urholkas.

 

Vad är då Fotografi?

Det snabba och enkla svaret är att fotografi uppstår när ljus och avsaknad av ljus träffar en filmruta eller en sensor (ljuskänsligt material). Och epitetet fotografi har sitt ursprung från grekiskans ”måla med ljus” (foto betyder ljus och grafi ungefär måla).

Att koppla ihop AI-processen med fotografi är därmed problematiskt. AI är en intressant teknik och en ny form av bildskapande. Men det är inte fotografisk bild. Lika lite som att exempelvis Karin Broos realistiska målningar – som nu gör succé på Liljevalchs – är fotografi. Därför är det direkt vilseledande att jämföra AI-bilder med den digitala fotografins intåg som det stundtals felaktigt manifesteras.

Urs Stahel skriver i essän ”Well, What Is Photography” (rekapitulerat): Mest av allt är fotografi ett instrument för att visa saker. Fotografi förmedlar saklig data: att något fanns där, att något hände. All annan läsning är ett resultat av fotografens eller konstnärens relation till omvärlden. Och den kontext hen vistats i. Fotografiet blir sammantaget ett uttryck för denna relation, och som aldrig är neutral, aldrig statisk, aldrig fullständig, aldrig demokratisk, aldrig sanningsenlig i någon absolut mening. Det är viktigt att betona att fotografi inte bara dokumenterar händelser och incidenter; utan faktiskt också skapar dem.

AI har revolutionerat visuell kommunikation i grunden. Dock måste man dessvärre förutsätta att tekniken även används samvetslöst, förblindar, förför och duperar oss att tro att vi betraktar autentisk fotografi, i vilseledande propagandasyften. Och därför starkt underlättar spridning av så kallad fake news och desinformation. I det avseendet är det än mer angeläget att förhålla sig avvaktande till AI-genererade manipulationer som eftersträvar att uppfattas som fotografi.

Hälsar …
Thomas H Johnsson

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).