PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Välfärden i högsätet för treklövern

Omsorgsnämnden i Landskrona har under de gångna tre året beslutat att upphandla två äldreboenden, Kassakroken och Skiftesvägen, att nyupphandla Segergatan och två LSS-boenden. Detta har kunnat genomföras trots motstånd från vänsteroppositionen men med stöd från Sverigedemokraterna.

Att som Jonas Esbjörnsson (S) hävda att detta är ett tecken på att vinst går före välfärd är djupt felaktigt och speglar en stor okunnighet. Märkligt är också att många S-styrda kommuner bejakar privat drivna äldreboenden. Men inte i Landskrona – här säger (S) som vanligt nej, nej och åter nej.

Segergatans äldreboende, som drivits av Attendo, har varit en succé. Enligt Socialstyrelsens stora årliga undersökning har Segergatan ständigt kämpat i toppen när det gäller brukarnöjdhet. Förra året tog vårt kommunalt drivna boende, Solbacken, hem förstaplatsen, tätt följd av Segergatan. Den som besöker Solbacken kommer snart att märka den stolthet som finns över att vara Landskronas bästa äldreboende. Samma kampvilja finns hos Segergatan som kämpar för att återta förstaplatsen.

Detta är ett exempel på sund konkurrens som gynnar de boende.

Men enligt Esbjörnsson går ju vinsten före välfärden för de privatägda företagen. Sanningen är att stadens kostnader för att låta Attendo driva Segergatan är ca 10% lägre än vad våra egna kostnader hade varit. Denna besparing är nog så viktig. Vi i omsorgsnämnden behöver så väl pengarna till våra andra verksamheter. Men huvudsyftet är inte att spara pengar. Det är att ge våra brukare så bra boenden som möjligt.

När det gäller hemtjänsten har Landskrona under några år bara haft två aktörer på marknaden: Stadens verksamhet och det privata företaget Aktsam. Till vår glädje knackar nu flera andra företag på dörren och vill etablera sig enligt LOV (Lagen Om Valfrihet). LOV innebär att staden inte ger några som helst garantier när det gäller antalet brukare som vill anlita företaget. Det är helt upp till den enskilde att bestämma om han eller hon vill anlita stadens hemtjänst eller någon privat entreprenör. Brukarna kan också när som helst ångra sitt val. Det kallar vi för riktig valfrihet och att arbeta för våra brukares bästa.

Jan Allan Beer (L) ordförande ON
Ingrid Jerlsten (m) 1:e vice ordförande ON
Angelika Andersson (mp) ledamot ON

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).