PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Vem vinner på att klaga på bilar i kanten av en pendlarparkering?

Vid stationen i Landskrona har ett antal parkeringsplatser som var tillgängliga för pendlare tagits bort. De platser som finns är fulla tidigt på morgonen och de bilar som cirklar runt senare ställer sig ibland i kanten på den norra parkeringen, där det finns en asfalterad plan med rutor som utvidgats med en grusplan utan markeringar. Bilarna som kommer sent parkerar mer eller mindre i gräset bredvid asfalts- och grusplan.

Om man parkerar så att man stör framkomligheten, ställer sig fel på grund av slarv eller väljer att ställa sin bil på gräsytor i centrum uppmuntrar jag en absolut efterlevnad av parkeringsregler. Men om jag ska välja mellan att ställa min bil i kanten på parkeringen – utan att störa någon framkomlighet – eller att avstå från att pendla med tåg och istället ta bilen mitt arbete har jag hittills tänkt att det bästa måste vara att parkera i kanten. Igår kostade pendlandet mig (och flera andra pendlare) 800 kr, vilket är mer än lönen efter skatt för en arbetsdag.

På parkeringsboten är anmärkt: ”Klagomål. Parkerat på gräs.”

Nu är frågan – är det då samhällsekonomiskt bäst att arbeta och åka kollektivt, att ta bilen hela vägen eller att inte arbeta alls? Igår hade det för mitt privatekonomiska vidkommande lönat sig att inte arbeta alls.

Samhällsekonomiskt och av hänsyn till miljön vore det såklart bättre med en tillräckligt stor pendlarparkering – eller minskad hänsyn till den klagande, som sett bilar på ”fel plats”, där de inte stod i vägen för någon.

Allra bäst vore en utbyggnad av bussnätet så att man slapp köra bil ens till stationen. 

Malin Sjöstrand,
bosatt i Örja Kyrkby men arbetar i Lund

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).