PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Svar till Jonas Esbjörnsson

Landskrona stad har bestämt sig för att försöka få ut mer av varje skattekrona, som vi lägger på fastighetsunderhåll. Idag är denna verksamhet splittrad på flera, och drivs därför på ett sätt som kan utvecklas ordentligt. Till detta säger (s) nej, med en lång rad både märkliga och felaktiga argument.

Fakta i målet är följande:

1.     Att kommunala bostadsbolag har ett helhetsansvar för kommunens fastighetsförvaltning är inget unikt utan är tvärtom ganska vanligt. Svalöv är ett näraliggande exempel på att man gjort så.

2.     ”Allmännyttan måste ha en annan uppgift än att förvalta kommunala fastigheter”, skriver Jonas Esbjörnsson. Fakta: AB Landskronahem äger redan idag, och hyr ut lokaler till Landskrona stad. Närmare bestämt över 20 000 kvadratmeter. Det är allt från stadsbiblioteket till förskolor, äldreomsorg och kulturlokaler. Stadshuset byggdes en gång av Landskronahem, på uppdrag av dåvarande s-ledningen.

3.     Möjligheterna att skapa en effektiv fastighetsförvaltning och drift hänger samman med storleken på fastighetsbeståndet. Att detta görs av en, istället för av flera, ökar möjligheterna att få ut mer av varje krona.

4.     En kostnadseffektivare och mer kvalificerad fastighetsförvaltning gynnar Landskronahems bostadshyresgäster. Tvärtemot vad Esbjörnsson påstår.

5.     Och så kommer det igen. Skrämselpropagandan – ”höjda hyror”, blir det enligt Esbjörnsson. Bostadshyror beslutas efter förhandlingar mellan bolaget och hyresgästernas företrädare. Inte av om bolaget förvaltar stadens skolor och äldreboenden. Är det av okunskap eller illvilja denna myt sprids gång på gång?

6.     Esbjörnsson säger att ”några ekonomiska eller riskanalys av detta” inte finns. Man tar sig för pannan. Det beslut som just fattats, och som Esbjörnsson motsätter sig, är att just detta ska göras.

I fråga efter fråga säger (s) nej till en både nödvändig och önskad förändring och utveckling av Landskrona. Förutom att detta nej-sägande är både tråkigt och märkligt, är det direkt farligt. Man spelar aktivt på, och bygger till och med upp, en oro och en rädsla för förändringen. Resultatet av ett sådant agerande känner vi alltför väl – stagnation, bidragsberoende och alla de sociala effekter som är förknippade med detta.

Torkild Strandberg
Ordförande Kommunstyrelsen (L)

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).