PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Svar till Jenny Tillander (S) och Jonas Esbjörnsson (S) ”Ordning och reda i välfärden”

Som en eftergift till Vänsterpartiet har regeringen sjösatt en utredning som ytterst syftar till att avskaffa valfriheten och införa ett offentligt monopol inom välfärdens verksamheter. Det förslag till vinsttak som Välfärdsutredningen har presenterat (Ordning och reda i välfärden, SOU 2016:78) kommer särskilt att slå hårt mot de små välfärdsföretagen och därmed mot mångfalden. Förslaget säkerställer inte kvaliteten i verksamheterna, blir kontraproduktivt och bör inte genomföras.

Sverigedemokraterna har ställt sig negativa till detta. Om Civilminister Ardalan Shekarabi får sin vilja igenom tvingas populära verksamheter läggas ned med negativa följder för personal och brukare. Utredarens egna adjungerade experter har till och med tagit avstånd från hur deras arbete använts. Några av de mest populära skolorna i Sverige drivs i privat regi. Den kanske mest populära heter Engelska skolan och i utredningen målas den upp som ett hot eller ett problem. Den ideella sektorn drabbas likaså, då vinsttaket är formulerat på ett sådant sätt att även företag som inte får plocka ut vinst omfattas av det.

Regeringen vill få debatten att handla om ett vinsttak istället för det som verkligen betyder någonting, nämligen kvalitet, tillgänglighet och brister i vård, skola och omsorg. En av nackdelarna med förslaget är det uppenbara övergreppet på den marknadsekonomiska modellen i sig”, förslaget luktar kommunism. Om förslaget läggs fram är det en tydlig avsikt om att återinföra planekonomin i välfärdssektorn. Det vore ett säkert recept för lägre kvalitet, sämre resursutnyttjande, och mindre valfrihet – precis tvärtemot vad välfärden behöver. Istället för att angripa de populära alternativen borde vi lära av dem och arbeta för att försöka höja lägstanivån både i privat och offentligt drivna verksamheter. För att kunna erbjuda medborgarna valmöjligheter är det av central betydelse att se till att det finns en mångfald på marknaden. Utan mångfald, ingen valfrihet.

För hur många vill bara ha ett bilmärke eller bara en affärskedja att välja mellan?

Stefan Olsson
Kommunalråd (SD)

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).