PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

” There’s a hole in the bucket...”

2020-08-31 13:47

Tack Sven Svederberg ( C)
Vi vill bara tala om att vi håller med dig om att det finns många hål att stoppa skattepengar i:
Engelska skolan, avgångsvederlag, en Tesla , en tunnel istället för i kommunal skola, vård och omsorg. Där kan vi snacka om nödvändiga hål att fylla!
Vi har alltid trott att varje kommunfullmäktige ledamots röst är lika mycket värd som ett kommunalråds men din formulering ger oss anledning att tro att så inte är fallet!

Håkan Lans
Lena Nilsson


Svar till Lena Nilsson, Håkan Lans och Stefan Olsson

2020-08-31 08:54

Det är fantastiskt vad dessa personer kan få till det. 

Faktum är att Centerpartiet och jag som gruppledare inte har mycket att säga till om. Eftersom vi inte har någon kommunalrådspost likt Stefan Olsson eller har någon post i kommunstyrelsen ens som ersättare är vi beroende vad andras goda vilja att dela med sig.

Således för att vara extra tydlig. Den ende som tillfrågat mig i frågan om flygplatsen är Torkild Strandberg. Min och Centerpartiets uppfattning fick han besked om innan att jag visste hur han och Liberalerna ställde sig. 

Det kan knappast vara min och Centerpartiets uppgift att tvinga på Stefan Olsson och övriga partier vår uppfattning om inte någon undrar. Men om någon är intresserad att ta reda på min och Centerpartiets uppfattning kommer jag att lämna ett svar precis som jag svarade kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg när han undrade.

Sven Svederberg (C)
Kommunfullmäktigeledamot och gruppledare
Landskrona


Tänkvärt Stefan Olsson

2020-08-28 09:20

Din åsikt att man inte bör tacka enbart Torkild Strandberg för beslut att inte bli delägare i Ängelholms flygplats tål verkligen att tänka på.
Vi reagerade på samma sak. Vi tolkade dock Svederbergs tack, som en bekräftelse på att en envåldshärskare styr i stan och blev därför inte förvånade över Svederbergs underdåniga tacksägelse. Vår tolkning (och misstanke) verkade rimlig för oss.
Eller så ville Svederberg bara få oss positiva till Strandberg inför kommande valrörelse?
Väl att du korrigerade i alla fall. Så att vi vet att viss demokrati fortfarande existerar i kommunen.

Lena Nilsson
Håkan Lans


Tacka inte Torkild Strandberg, tacka alla partier!

2020-08-27 16:07

Sven Svederberg (C) hyllar och ryggdunkar Torkild Strandberg (L) när det gäller Landskrona stads beslut om att inte gå in med skattemedel för att rädda Ängelholms flygplats.
Att inte rädda flygplatsen beslutades i samförstånd mellan alla partier, från kommunalråd till gruppledare, där även Sven Svederberg (C) fick yttra sig om sitt partis inställning. Socialdemokraterna hade däremot en avvikande mening i ärendet.

Därför känns det lite märkligt att Sven Svederberg bara ryggdunkar Torkild Strandberg. Hylla istället de som hyllas bör.

Bakgrunden till att Sverigedemokraterna sa nej till att lägga våra invånares skattepengar på en Ängelholms flygplats är följande:

Fram till 2011 ägdes flygplatsen av Swedavia och kommunerna i Nordvästra Skåne bidrog med anslag varje år för att upprätthålla trafiken. Men 2011 köpte Region Skåne och kommunerna i Nordvästskåne flygplatsen från Swedavia för 40 miljoner kronor. Och sålde den sedan omedelbart vidare till byggbolaget PEAB som dessutom fick ett kontantbidrag på 15 miljoner från kommunerna. Dvs i praktiken köpte man flygplatsen för 40 miljoner och sålde den vidare omedelbart till ett privat bolag för 25 miljoner. En affär som också Kammarrätten ett par år senare kom fram till var en olaglig affär. Men någon ändring blev det inte!

Uppgörelsen mellan de sju kommunerna Helsingborg, Ängelholm, Höganäs, Bjuv, Båstad, Klippan och Perstorp som bestämde sig för att köpa flygplatsen i ett gemensamt bolag, innebär att dessa kommuner enbart tar över driften. PEAB kommer fortfarande att vara ägare till marken och byggnaderna. Kommunerna betalar 20 miljoner kronor för flygplatsen och skjuter till 30 miljoner kronor för att täcka kommande års förluster. Om Landskrona stad skulle gått in i denna affär så hade kostnaden landat på ca 2,5-5 miljoner kronor, beroende på hur stor ägarandel Landskrona blivit tilldelad.

Stefan Olsson
Kommunalråd (SD)


Äntligen!

2020-08-26 09:06

Hyresrätter i Borstahusen, något som vi Socialdemokrater sedan länge efterfrågat.

Kul att företaget HME Huset 8 AB vill och vågar satsa på hyreslägenheter.

Vi Socialdemokrater tycker det är synd att det har saknats intresse hos Liberalerna med resten att våga låta stadens eget bolag, Landskronahem, bygga ute i Borstahusen med argumentet att det finns för många hyreslägenheter i Landskrona.

Vi Socialdemokrater välkomnar HME Huset 8 AB som ser möjligheterna och hoppas att Treklövern ändrar uppfattning och beslutar att även Landskronahem ska få möjlighet någon gång i framtiden att bygga hyresrätter i Borstahusen. Allmännyttan är viktig för staden och alla vill inte äga sitt boende.

Två f.d. styrelseledamöter i Landskronahem
Jenny Tillander (S)
Eva Örtegren (S)


Luftslottet

2020-08-26 09:04

Politikerna i nordvästra Skåne har bestämt sig för att bli ägare av en flygplats. Avtalet innebär inget annat än en rätt att driva en flygplats utan annat innehåll, det vill säga ett luftslott.

Att betala 20 miljoner för just ingenting torde trotsa all logik. Till detta kommer nära nog ”garanterade” framtida förluster. Vill rikta ett stort tack till Torkild Strandberg som inser att man inte ska slösa med skattebetalarnas pengar när det finns fullt av andra hål att laga och lappa.

Inom 10 år kommer det troligen att finnas el-flygplan. Då kommer vi i Landskrona, Höganäs och Klippan etc att flyga direkt till Kastrup och Sturup för vidare färd ut i världen. Då kommer bara Koenigsegg att behöva flygplatsen i Ängelholm men som testbana!

Sven Svederberg
Kommunfullmäktigeledamot (C)
Landskrona


Fråga om Walk of Fame

2020-08-24 10:12

Fråga om Walk of Fame

2020-08-24 10:02

Walk of Fame, hur fungerar det egentligen?

Vi är alla stolta över Landskrona. Det är vår stad på ont och gott, men även om Landskrona är ”Landets Krona i våra hjärtan”, så är Landskrona trots allt en liten stad med småstadens alla fördelar och problem. Ibland slår man sig för bröstet kör en jätteblyerts mitt i gågatan och då är Landskrona ”Europas Mittpunkt”. Charmigt, festligt, men om man inte bor i Landskrona så låter det lite som den norska räkan som slog sig för bröstet och skrek: ”Jag är en hummer!”.

Nu är ”Pennan” borta och man har skapat ”Walk of Fame” på samma plats. Det har man gjort i Hollywood och i en hel del andra städer, och det tycker jag själv är ett respektfullt
sätt att hedra de som varit med att skapa det Landskrona idag, och en påminnelse för den nya generationen att det tog tid, lång tid. En fin idé, men man måste förstå att resultatet kan lätt variera från sublimt till löjligt. Och det är fallet med fjolårets sten till Björn Afzelius.

Det är enkelt att raljera på temat Björn Afzelius, men hur passar han in på ”någon som växt upp, verkat eller på annat sätt gjort staden känd”? . Hur i all världen kunde Björn ens bli en kandidat? Att gå två år på Läroverket är väl knappast att man ”växt upp och verkat” i Landskrona? Hoola Bandoola från Malmö? Hur har de ”.. verkat eller på annat sätt gjort staden känd”? Kanske jag missförstår ”annat sätt”?

Bo Wikström kom med ett historiskt svar:
”Det finns inget krav på att man ska ha bott här för att få en sten. Erik av Pommern, Christian III och Karl X Gustav gjorde inte det, men de stenarna är det ingen som har några synpunkter på”.
Jaså? Jag ifrågasatte i fjol hur man väljer kandidater, men det blev aldrig något svar. Hur kunde en relativt okänd musiker blivit kändis hos Rotary eller Frimurarna? Jag kan inte föreställa mig att frimurarna sitter hemma och lyssnar på Hoola Bandoola!

Det är dags att ändra hur man väljer mottagare av ”stenen” innan ett löjets skimmer sänker sig över gågatan. Eller hur Bo och alla ni i Rotary och Frimurarna?
Nils-Eric Svensson – NES


Sorgligt att Pumphuset ska säljas

2020-08-18 17:11

Jag tycker det är sorgligt att ett levande kulturhus som Pumphuset i Landskrona skall säljas. Att kulturhuset säljs till ett företag från Halmstad gör saken ännu värre. Pumphuset är något som förknippas med Landskrona Sockerbruks historia.

Vi socialdemokrater anser att det är fel att sälja något som vi har varit med och byggt. Från början var det vår partikamrat Gösta Nilsson som tog initiativ till att bevara pumphuset och bygga om till det som det är nu. Gösta Nilsson ansåg att det skulle bevaras som ett kulturhus och museum och arbetade aktivt just för denna frågan.

Faktum är att vi har aldrig haft upp frågan i stadshuset för ett politiskt beslut. För oss har det varit självklart att det inte skall säljas överhuvudtaget. 

Fatmir Azemi
Kommunalråd (S)


Minnesstenarna engagerar

2020-08-18 12:04

Jag antar att det börjar närma sig för det tveksamma spektakel som innebär att många gånger okända storheter som passerat vår stad utnämns som stora profiler som gett glans och ära över vår fina stad.

 Ett av de mest halsbrytande exemplen är troligen Björn Afzelius, som gick två av sina fyra gymnasieår i vår stad. Någon som minns honom och hans stora bedrifter från den tiden?

En värdig person som spritt glädje till publik och teaterkollegor är kanske en rättvis sammanfattning, men en flaggbärare för Landskrona och en minnessten som tack för all PR han gett staden…knappast. Jag tänker då på Rolf Lassgård.

Jag satt en gång i Seglora kyrka på Skansen och talade med densamme under en paus i en film vi båda var med i, på olika nivåer. Han hade några svaga minnen av sina få år på Skånska Teatern i Landskrona, men inget direkt att skriva hem om…

Kanske minns han hellre cykelturen till och från jobbet på Teatern.

Den sortens pristagare, som har suddiga minnen om sin bostadsadress och inte minns vilken gata de bodde på är alltför lättviktiga.

Selma Lagerlöf, Enoch Thulin och liknande storheter är givetvis självskrivna för sina insatser. 

Många av de namn som dammats av på senare år har verkligen fått en att minst sagt höja ögonbrynen. Vad är det för källor som man pilkat i för att få fram ”kända och redliga representanter för Landskrona”.

Ett namn jag saknar är Nils-Erik NES Svensson , som med fantasi och framåtanda startade Sveriges första kommersiella radiostation, Skånes Radio Mercur, senare Radio Syd, som sände lätt musik till en stor del av södra Sverige. En verklig pionjär inom svenska media. Tidigare var landskronasonen upphovsman och arrangör av stora fester för främst ungdomar i västra Skåne, under namnet One O´Clock Jump under många år. Därefter flyttade han till Los Angeles och skaffade sig en utbildning inom radio/TV.

Mina egna meriter inom svenska media, främst TV, belönades av svenska folket i en omröstning om Sveriges populäraste TV-program i TV4 för ett knappt år sedan. Jag blev både etta och tvåa för ”På Spåret” resp. ”Nöjesmaskinen”.

I all enkelhet

LENNART ANDERSSON
Journalist och TV-producent, född och uppvuxen i LandskronaFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser