PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Trista jämförelser

2019-01-02 14:57

De flesta klagomål är berättigade ur ett eller annat perspektiv. Men det finns ingen anledning att  gnälla om “vad andra fått”. Särskilt inte om saker som är förhållandevis små i en stad med 45.000 invånare.

Jag är dåligt insatt i konsthallens kafé, men det borde naturligtvis gå att servera kaffe där. Och jag förstår Håkan Lans, i synpunkten om att den utgör en oas. Det ligger väldigt fint i parken med utsikt mot slottet. Jag tycker det är uselt om kommunen på något sätt misshandlar detta kafé. Det saknas all anledning och kan knappast handla om belopp värda att tala om.

Men nått samband med BoIS finns inte. Om två personer drabbats av en stor oförätt vardera, blir deras utsikter att få upprättelse inte bättre av att gnälla på varandra. Så att säga. Det är andra som vill att man skall börja resonera på det viset.
 
Jag är vidare lite oklar över vad Håkan Lans avser med “tunnelprojektet”. Handlar det om en andra fast förbindelse över Öresund ? Eftersom detta (och särskilt gällande persontågstrafik ) är den bästa lösningen ur alla perspektiv, får den dörren absolut inte slås igen. Alla tåg från Oslo och Göteborg (etc) ner till Helsingborg kommer nå Köpenhamn påtagligt fortare via “Varvsudden – Nordhavn” , än via en HH-tunnel. Vidare skulle en förbindelse som medger både cirkulär trafik runt Öresund och tåg norrifrån , bli ytterst svår att konstruera.

Dessutom kommer den Metrolinje (M4 eller “Havelinjen” vars första del invigs nästa år [från Orientkaj i inre Nordhavn]) som senare kommer byggas ut via eleverade spår kunna utnyttjas genom att dra spåren från Landskrona parallellt [från Oceankaj i Yttre Nordhavn] – och dessutom blir denna dragning relativt enkelt att ansluta till det danska järnvägsnätet i god tid före Østerport.
(M.a.o. cirkeltrafik Landskrona Södra – Nordhavn (?) – Østerport – Nørreport – København H – Ørestad – Tårnby – Kastrup Lufthavn –
Hyllie – Trianglen – Malmö C – Lund – Kävlinge – Landskrona Södra , medsols och motsols. Och 6-7 stationer på varje sida.

Därmed kan Danmark också bli “befriade från” förseningar orsakade av snö längre norrut, påkörda älgar och rotvältor i granskogarna etc. Det kommer givetvis även att gå direkttåg från Ängelholm/Helsingborg samma väg i Köpenhamn – och sen vidare mot endera Bornholmsfärjorna i Ystad eller mot Eslöv – Höör – Hässleholm. (Båda via Malmö , men tåg mot Ystad via Svågertorp, varifrån man enkelt når Malmö C / Triangeln, t.ex genom den nu ringtrafik som redan har öppnats i Malmö. Och detta gäller bara ett mindre antal av alla tåg på den existerande bron)
 
Tyvärr schabblades det ursprungliga förslaget om järnväg Landskrona – Köpenhamn bort, genom ensidighet i planeringen, dvs förslaget Danmark sa nej till, bidrog enbart till problem på den danska sida. Grundtanken är dock sund, medan man Helsingborg istället bör ta tag i frågan om det eländiga enkelspåret norr om Knutpunkten.
 
Ska jag peka på någon besparing är det enkelt – detta ombyggeri “från ingenting” till “ingenting annat” – och märkliga stenblock t.ex.  (Fruktar vi en lastbilskapnings-massmördare , så står dessa block och stenkulor knappast på platser där folksamlingar uppstår ändå. Det är mest bara fult – och att upphöra med dito byggerier, skulle ge miljoner till annat, som t.ex till konsthallens kafé. 

Pontus Eriksson


Nya listan i Nordvästskåne

2019-01-02 11:01

När nu HD:s journalister gjort oändliga utnämningar om Nordvästskånes mäktigaste folk, kulturellaste människor och bästa företagsfolk ( väldigt många med tillägget M-L eller SD efter namnet) skulle vi vilja göra några en egen och mycket viktigare lista:

De 5 mysigaste och trevligaste arbetsmänniskorna i Nordvästskåne/Landskrona.

– De duktiga och trevliga brevbärare som delar ut post i våra distrikt.
– Landskronas vänliga och hjälpsamma busschaufförer.
– Trevliga expediter på ICA, Citygross, Coop, Posten med flera som alltid har ett leende att ge, trots julstressen.
– Trevlig personal på konditorier och caféer. Speciellt riktar jag mig till Café Konsthallen som trots underbar personal, fantastisk fika och lunch tvingas av kommunen att lägga ner.
– Hemtjänst- och vårdpersonal som trots stora vedermödor tar hand om sjuka och gamla så bra.

Listan kan göras längre på alla dem utan fina titlar, men med ansvarsfulla och viktiga jobb för oss invånare

Gott nytt år
Lena Nilsson
Håkan Lans


Jul-Haiku

2018-12-23 21:41

Julvätskor rinner ned
upp i det omedvetna
nedanför granen

/Jeppe Andersson


Solros

2018-12-21 11:44

Hej på er Landskrona Direkt läsare @ alla ni andra!
Ja, vad ska jag börja med? Och hur ska jag avsluta.
Jo, jag vet, kan, jag vill…
Lära mig något nytt, varenda dag.
Min förhoppning är att, även ni vill och kan…
Dagens ämne, som ligger mig så varmt om hjärtat, och gett mig dubbelslag: solros.
Som ni, kanske redan vet, så är i dag, fredagen den: 21/12-208, är en speciell dag. Det är vintersolståndet.
Den unika, gula, varma, ljusa och fantastiska
växt, finns och har funnits i vår universum.
Och nu lite bakgrund:
Solrosen imiterar deras instinkt att alltid vända sig mot ljuset för att få näring och växa sig stora och vackra. Men kom ihåg att din sanna sol inte är en stjärna du kretsar kring. Den finns inom dig, se leta efter, uppmärksamma och följ dess instinkt. Bara om du vill. Det är du som bestämmer! Du har ju fyllt 18 år och är myndig förklarad.
Folksagor, kulturen och magiken kring, solosen är oändliga.
Ärlighet, sanningen och lojalitet.
Fritiden, plocka de en solros vid solnedgången och la under kudden. När de vaknade blev allt klart och tydligt.

Själv har jag, mindre hunnit att prova, om sagan är sann!
Har ni lust att prova?

Må väl!
Hoppas att även, tomten kommer till er!
Och, vi ses I vimlet! Så småningom.

Geula Viola Lesén

På bild kan ni åskåda – “den BÄSTA” solrosen.
Bilden är tagen av min svägerska:
Margalit Bar-On
Från: Det härliga -landet.


Du kanske skulle fråga Soraya Post

2018-12-20 13:42

2014 kom Soraya Post in i Europaparlamentet på FI-mandat.

En av hennes främsta mål under mandatperioden var att just få till bättre förutsättningar för romer, både i sina hemländer, men även stärka deras situation utanför.

Detta ligger henne varmt om hjärtat då hon själv har romsk ursprung, men jag har såklart, liten insyn i hennes arbete, rent spontant kan jag inte säga att det skett någon förändring i rätt riktning.

Att förbjuda, eller begränsa tiggeri, kan man förstås diskutera, men man skall ha helt klart för sig att tiggeri inte löser något problem, utan lösningen finns enbart i de utsatta människornas hemländer. Detta har noll och intet med rasism, intolerans eller diskriminering att göra, utan bara en faktisk verklighetsobservation.

Tyvärr slänger sig många med att man inte kan förbjuda fattigdom, men att acceptera tigger utanför tex. affärslokaler löser inte problematiken, utan skapar en acceptans i vårt samhälle för tiggeri och så kan vi inte ha det.

Så , Kikki Lenander, vänsterpartiet, man kanske kan tycka att du kan rikta din röst till just Soraya Post  i Europaparlamentet och höra vad hennes fyra år i Bryssel inneburit ( i positiv riktning) för de utsatta grupper som hänvisas till tigger utanför sina hemländer.

Detta var trots allt det hon skulle jobba hårdast för.

//Tony Petersson


Tiggeri är den sämsta sortens fattigdomsbekämpning

2018-12-19 15:31

De vuxna som många gånger skolar in sina barn i tiggeri genom att ta med dem till Sverige begår ett stort svek som varken någon kommun eller stat bör medverka till. De som tigger gör det för att de lever under svåra förhållanden, till exempel fattigdom, hemlöshet eller psykisk ohälsa. Att människor tigger löser inte deras problem i grunden – det kan tvärtom stå i vägen för att ta itu med de bakomliggande problemen.

Regeringens tiggeriutredare har tidigare uppmanat folk att inte ge pengar direkt till tiggarna, utan att i stället skänka till frivilligorganisationer som verkar i Rumänien och Bulgarien. De som tigger på gatorna i Sverige är till stor del fattiga romer från Rumänien och Bulgarien, som har mycket svåra levnadsförhållanden i sina hemländer. Att tillåta dem att tigga här gör att problemen blir mindre synliga på hemmaplan – och att regeringarna i Rumänien och Bulgarien inte behöver ta itu med situationen.

Genom att förbjuda tiggeri skulle vi sätta press på länderna att förbättra förhållandena för romer och fattiga i deras hemländer. Folk ska inte behöva se tiggare utanför mataffären varenda gång de går och handlar. Det är inte värdigt det svenska samhället och precis som en mängd andra detaljfrågor – alkoholförtäring, penninginsamling, ianspråktagande av allmän plats för tillfälliga upplag eller säsongsvisa uteserveringar – kan regleras i lokala ordningsföreskrifter anser vi även att tiggeri ska kunna regleras på motsvarande sätt.

Ansvaret för tiggarnas fattigdom är inte Sveriges. I första hand har de som tigger ett eget ansvar. De är EU-medborgare och har rätt att arbeta i hela Europa. I Sverige kan man till exempel utan kvalifikationer plocka bär eller sätta plantor. I andra hand har deras hemländer ansvar. Det är omöjligt att Sveriges kommuner ska ta socialt ansvar för 500 miljoner EU-medborgare.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd


Fattigdom försvinner inte för att den förbjuds

2018-12-19 10:22

I måndags kom Högsta förvaltningsdomstolens dom som ger Vellinge rätt att införa ett tiggeriförbud. Samma dag ställde Sverigedemokraterna en Enkel fråga till kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg om han var beredd att verka för ett lokalt tiggeriförbud på särskilda platser i Landskrona.
Kommunstyrelsens ordförande svarade tydligt att ja, det är han.
Att förbjuda de mest utsatta i vårt samhälle att be sina medmänniskor om hjälp kan ju tyckas bekvämt. Ser vi inte den frusna kvinnan som sitter utanför mataffären när vi stressade springer in i vår lokala mataffär så slipper vi ju få dåligt samvete eller fundera ett varv extra på varför hon sitter där.

I stället för att att förbjuda tiggeri måste vi titta på orsaken. Varför väljer någon att lämna sin familj, resa till ett främmande land för att under förnedrande former tvingas tigga.
Svaret på detta är fattigdom, diskriminering och utanförskap, och detta löser man inte genom att förbjuda tiggeri. Vi måste istället ta krafttag, på lokal-, nationell och internationell nivå för att bekämpa fattigdom, rasism och diskriminering i alla dess former. I ett rättvist och solidariskt samhälle behöver man inte tigga, i ett rättvist och solidariskt samhälle behöver man inga
tiggeriförbud för att slippa se fattigdom.

Kikki Lenander
Vänsterpartiet Landskrona


Svar till Jan Nilsson - pricken över "i"

2018-12-19 10:03

Det ryktas f.ö. av besökare, att vara ett “lite plastigt ställe” med “spad från Öresund” – det är åtminstone inte d’Angleterre i Köpenhamn, Royal Horseguards i London eller Adlon i Berlin direkt… Istället väldigt påminnande om Arbins automathotell i Västerås. Allting Wifi och utan minsta försök till klass. Två stjärnor max.
 – och den gamla källarpuben på Selma Lagerlöfs väg lär få plomberas likt Bodens fästning.

Pontus Eriksson


Annie (Lööf, C) – en av de fyra

2018-12-17 15:54

Jag har fortfarande rätt! Annie Lööf (C) är fortfarande en statsministerkandidat, a chance in a lifetime.

Många har irriterat sig men det vi ser, dag ut och dag in, är ett raffinerat politiskt maktspel. Vanligtvis möter jag maktspel i andra sammanhang, men visst är det tankeväckande att få se Annie Lööf som statsminister och Torkild Strandberg (L) som Norden-minister i en regering som de facto ledes av (S).

Annie kommer inte att släppa SD över bron och Torkild får sin tunnel (eller något liknande) till Köpenhamn.

Sen kommer allt att gå sin gilla gång framåt, i maklig takt.

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet

Ps. Läs min insändare ”Vem vill bli statsminister?” publicerad här på Planket 2018-09-20./Ds.


Var står Liberalerna?

2018-12-17 14:55

Hur kan Liberaler i Landskrona och Malmö komma till så olika slutsatser i frågan om samarbete med Socialdemokraterna?

Torkild Strandberg i Landskrona vill absolut inte samarbeta med Socialdemokraterna, varken i rikspolitiken eller lokalt. I rikspolitiken grundar han sina argument på bland annat att Moderaterna är garant mot populism och extremism. Det är kanske just denna uppfattning som skiljer liberalerna i Malmö från Landskrona. 

Man kan fråga sig vad som talar för att Moderaterna är bättre skickade än sitt danska moderparti att motverka populism och extremism.

’Gettopakken’ i vårt grannland Danmark handlar om att fastigheter i vissa områden ska rivas för att förhindra att parallellsamhällen uppstår. Vart familjerna som bor där skall ta vägen när deras bostäder rivs nämns ej. Hur kan någon tro att deras förtroende och ansvar för samhället ökar, när det är samhället som gör dem hemlösa? Känns detta tillvägagångssätt igen här i Landskrona?

Dansk Folkeparti har medfört en ny dimension i dansk politik, vilket inneburit att även partier till vänster närmat sig denna politik i hopp om att vinna tillbaka väljare. Om man bara böjer sig en enda gång för populister, så får det konsekvenser, skrev dansken Harum Demitras i ett debattinlägg i Expressen.  Torkild Strandberg verkar vilja rättfärdiga att han sedan länge har böjt sig för den populistiska och extremistiska ideologin.

Lennart LarssonFält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser