PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Svar till Stefan Olsson

2019-12-10 11:21

Okunnighet från min eller din sida, Stefan Olsson?
På vilket sätt tar ni hand om Landskronas ekonomi, när er budget skiljer sig knappt från vår (S) budget?

Socialdemokraterna tar ansvar för Landskronas ekonomi. Båda våra partier hade ca 5 miljoner i överskott. Vad är skillnaden, jo vi prioriterar olika. Vi vill inte höja hyrorna för våra äldre som bor på äldreboende. Socialdemokrater ville inte göra någon besparing alls på äldreomsorgen. Vi anser att de som arbetat och betalt skatt och uppnått en hög ålder har rätt till en värdig äldreomsorg.
Så har vi hyresmodellen en besparing enligt SD:s budget.
Som skall betalas av de äldre som bor i våra särskilda boende. ”Besparingen ” är på 7 miljoner kr. Vi har 345 äldre boende på våra särskilda boende. Det innebär en hyreshöjning på i snitt 1700 kr i månaden.

Ett exempel: en som bor på Solbacken där hyra idag är 3800 kr och har en bruttoinkomst på 10000 kr ( vilket inte är en särskild hög pension ) får idag ett bostadstillägg på 3400 kr och betalar alltså själv 400 kr. Om hyran höjs till 5300 kr höjs bostadstillägget till 4700 kr och den enskilde betalar 600 kr själv en ökning med 50 % för de med låga pensioner. Man kan tycka att 200 kr är lite men om inkomsten redan är liten kan det vara den lilla guldkant man har som en tidning eller födelsepresent till barnbarnet som man inte har råd med.

För oss Socialdemokrater är det viktigt att även de som bor på våra särskilda boende skall kunna ha ett värdigt liv.

Fatmir Azemi
Oppositionsråd (S)


Strandvägen har blivit en följetong

2019-12-10 10:51

Ännu en gång förundras jag över tystnaden från Tora Broberg och co. Flera insändare med följdfrågor på deras, ursäkta, korkade förslag på anropsstyrd trafik, men inga fler svar. Frågorna kommer igen.

  • Hur dags ska man behöva gå upp för att boka en bil?
  • Vilka tider kommer de att gå? Kontorstider? Kvällstider? Finns de som jobbar skift.
  • Hur planeras bilarna in om det är flera som bokar någorlunda samtidigt, med en kvarts mellanrum eller så? Kommer de att planeras i samma bil? Hur blir då tidsplaneringen för den som beställde FÖRST?
  •  Tar bilarna barnvagn? Bakåtvänd barnstol?

Ett antal nya frågor:

  • Blåljus, hur kommer de fram, om inte ens de som bor där kommer att kunna köra in periodvis.
  •  Sophämtningen, kommer den att ligga nere under två år?
  • Övriga tjänster som kanske kräver större bilar, flytt, leveranser av större gods.

En annan sak som förvånar mig är att bostadsrättsföreningarna längs Strandvägen inte opponerar sig, i alla fall hat jag inte hört något från officiellt håll. Tycker ni att detta är bra för era medlemmar? Har ni inga egna åsikter? Om vi inte har åsikter, så finns vi ju inte. Eller hur? Det måste ju finna någon mer än jag och Benny Jönsson som har åsikter i detta?

André Eklind


Moder jord

2019-12-09 16:28

Hej på er alla läsare av Landskrona Direkt och alla ni andra! 
Vaknade vid skymningen och fick lust, att skriva till er! 
Andra advent, har passerat.
Vi människor, djuren och växterna, blir allt  känsligare, i mörkret!
Moder jord har svar på det mesta. Så här tänker hon:
-Varför ska jag ta åt mig?
Jag har nya saker i åtanke. 

Jag har fantasi som ibland hjälper till att glömma.
 -Varför ska jag ta åt mig?
Jag har mycket att älska i förväg. 
Jag har vänner som hjälper mig att glädjas. 

Låt mig ropa!
Låt mig skratta!
Låt mig höra! 
Låt mig leva!
Låt mig göra misstag! 
Låt dig själv förlåta!
Bara kärlek!!!

Det är, vad jag ville skriva. 
Gå långsamt med det, och sedan kan du börja springa igen.

Vid pennan 
Geula Viola Lesén 

P.s. Glöm inte att ha reflexer på er, så att ni syns i vintermörkret! 


Svart till Tommy J

2019-12-09 16:16

Hej Tommy,

Om man bor kvar på sitt boende på Strandvägen, då har man troligtvis inte tjänat några pengar på det. Eventuell vinst är ju först när man sålt sitt boende.
Så vilken hacka är det du anser att de ska betala sin taxi med?

Johan Laurin


Självklart- Respekt

2019-12-05 10:47

Vi tror självklart att samtliga tjänstemän gör sitt yttersta för att genomföra sitt arbete enligt den arbetsbeskrivning man kom överens om med sin arbetsgivare vid anställningens start!

Om ironin slog fel ber vi om ursäkt!
Den var helt och hållet riktad mot arbetsgivaren. I detta fallet Landskrona kommun!
Det som ger upphov till vår och mångas upprörda känslor är att i neddragnings tider man trots allt har råd att betala ut dessa i våra ögon stora summor utan att mottagaren behöver/får göra något arbete!

Spekulationerna (?) om varför tjänstemännen ifråga har fått sluta har verkligen varierat!
Meningsskiljaktigheter, samarbetssvårigheter, oenighet ( HD 28/11-2019), kollisionskurs med ledande politiker( HD april 2015).
Det senaste var ju personkemin och nu tillförs ytterligare en: “minsta lilla orsak!”

Det verkar, milt sagt inte lätt att ha Landskrona som arbetsgivare!

Håkan Lans
Lena Nilsson


Åk taxi i stället för buss

2019-12-05 10:15

Busstrafiken på Strandvägen debatteras. Jag har själv bott på Strandvägen (!). Det kan konstateras att man inte kan få allt alltid. De allra flesta har tjänat en hacka på sitt boende på stans bästa läge =  Strandvägen med havsutsikt. Så – kverulera inte – åk taxi när det behövs. Ni har råd eller hur?

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i Skatterätt vid Lunds Universitet


Anropsstyrd trafik på Strandvägen, ett skämt från trafikplanerarna?

2019-12-05 09:08

För att ersätta busslinje 5 längs Strandvägen under den sedan länge planerade ombyggnaden har parterna Skånetrafiken, Nobina och Landskrona Stad sedan ett par år tillbaka studerat en tillfällig (minst två år) bussomläggning för att upprätthålla de många längs Strandvägen boendes busstransporter till centrum och stationen under den två års långa ombyggnadstiden av vägen. Tillsammans har planerarna nu efter dessa år kommit fram till förslaget ”anropsstyrd trafik” för de passagerare som får långt avstånd till närmsta busshållplats. De boende bussåkarna längs
Strandvägen vet inte om det är ett skämt eller på allvar.

Vad innebär anropsstyrd trafik? Skall man exempelvis åka till centrum för att handla, eller åka till skolan, måste man beställa ett s.k. servicefordon senast 2 timmar innan resan för att åka från en avstängd busshållplats till närmsta busshållplats i bruk längs linjen. Med reservationen att
anropsstyrd trafik endast erbjuds under begränsade delar av dagen. När man handlat färdigt får man åter anropa ett servicefordon för transport hem till närmsta avstängda busshållplats, om möjligheten finns då. I alla väder och vid begränsade tider. En snabb tur till affären för att handla kan under mer än två år bli ett heldagsprojekt med långa väntetider innan man är hemma igen. Samma problem om man skall passa en tågtid vid stationen. Ännu större problem med rollator eller om man inte har mobiltelefon i fickan.

Ett befängt förslag!
Många boende längs Strandvägen, bl.a. i de tre bostadsrättsföreningarna, skakar på huvudet och förkastar skrivbordsförslaget. Varför inte under ombyggnaden byta ut de nuvarande överdimensionerade bussarna mot mindre smidigare busstyper som kan ta sig fram med färre turutbud där privatbilar och blåljusfordon skall kunna köra under ombyggnaden enligt trafikplanerarna. 65 procent av bussåkarna längs Strandvägen är enligt statistiken seniorer och skolelever. Men det finns också många vuxna som regelbundet valt miljövänligare kollektivtrafik istället för privatbilism.

Tänk om och tänk rätt!
Det måste vara lika viktigt i ett så långvarigt projekt som detta att lösa de många boendes möjlighet att åka kommunal buss istället för bil som att gräva upp och bygga om vägen. Enligt uppgift stängs busstrafiken längs Strandvägen från och med den 15 december och kör i stället längs Löpargatan, långt från Strandvägen.

Vi är många boende som förväntar oss ett bättre förslag från ”parterna som diskuterar det bästa” för Landskronas kollektivtrafik och hur den skall
utvecklas. Men det är bråttom nu.

Benny Jönsson
Senior längs Strandvägen


Svar till Fatmir Azemi

2019-12-04 16:42

Missförstånd eller bara okunnighet från Fatmir Azemi (s)?
Vi Sverigedemokrater är eniga med Fatmir Azemi på en punkt: Våra äldre förtjänar ett gott liv.
Men till skillnad från (s) tar vi ansvar för Landskronas ekonomi. Vi vet att staden, liksom de flesta andra kommuner, måste spara pengar, och detta berör alla nämnder. SD lade därför ett förslag som innebar en mindre besparing än Treklöverns budgetförslag för omsorgen, ett förslag som till stor del skulle finansieras av hyreshöjningar på våra äldreboenden. Förslaget innebär en ny hyresmodell beroende på bruksvärdet, som också Landskronahem använder sig av. Sådana hyreshöjningar skulle inte drabba de sämst ställda. De skulle kompenseras av höjda bostadsbidrag/bostadstillägg något som staten betalar.
När inte vårt eget förslag gick igenom lade vi ner våra röster och reserverade oss mot den antagna budgeten, vilket är det normala beteendet i både riksdag och kommunfullmäktige. Jag är mycket förvånad över att ett socialdemokratiskt kommunalråd inte känner till detta.
Jag vill också gärna upplysa Fatmir Azemi att det inte spelat någon roll om vi till äventyrs stöttat (s)-förslaget. Treklövern hade ändå vunnit omröstningen med siffrorna 26-25 på grund av en politisk vilde som gått över till Moderaterna och som behållit sin plats i fullmäktige och därmed satt demokratin ur spel. Är det också en nyhet för Fatmir Azemi?

Stefan Olsson
Kommunalråd (SD)


Våra äldre är viktigare än besparingar

2019-12-04 10:50

Som socialdemokrat tror jag på människan och på en politik som hjälper alla och framförallt de som har det sämst.

Socialdemokraterna i Landskrona föreslog i sin budget att satsa ca 11
miljoner inom äldreomsorgen. Det röstade borgarna med hjälp av Sverigedemokraterna nej till. Istället gick deras besparingar inom äldreomsorgen igenom. För oss är omsorgen om våra äldre viktigare än besparingar. Vi har råd att se till att våra äldre i Landskrona får ett värdigt liv.

En av välfärdspolitikens främsta utmaningar är att långsiktigt säkerställa en god kvalitet i vården och omsorgen om äldre.
Under allt för många år har våra äldre i Landskrona fått stå tillbaka.

Socialdemokraterna tycker att det är fel! De som varit med och byggt upp vårt land och med sitt arbete lagt grunden för vår gemensamma välfärd, har rätt till god kvalité inom äldreomsorgen.
Socialdemokraterna vill att äldre ska få bestämma själva över sitt liv och sin vardag, oavsett om det handlar om deltagande i arbetslivet eller vad de vill få hjälp med från hemtjänsten.

Allt fler blir allt äldre och andelen äldre i befolkningen ökar. Att vi får leva längre är en stor framgång för vårt samhälle. Men det ställer också höga krav på vår välfärd.
Vi Socialdemokrater kommer alltid att stå upp för våra äldres rätt till en värdig ålderdom.

Fatmir Azemi
Kommunalråd (S)


Tänk på människan bakom tjänstemannen

2019-12-04 10:24

Angående diskussionen om avgående tjänstemän i staden tycker jag det viktigaste glöms bort i många insändare här och det är personen som får sparken.

Även om de får lön en period är det väl aldrig roligt att bli avvisad från sin arbetsplats oavsett position. Ett arbete innebär en trygghet för de flesta och inte minst när det är kommunala arbetsgivare. Vilka signaler sänder detta om Staden som arbetsgivare och tycker ni väljare att detta är ok?

Det talas om ”tjänstemän” som något negativt som bara är en kostnad, skärp er! Det är människor som arbetar och i de flesta fall gör sitt bästa. Att bli utslängd för minsta lilla är horribelt och skadar det förtroende en seriös arbetsgivare ska ha gentemot anställda och skattebetalarna.

Det finns något som kallas för god sed, har detta helt glömts bort? Detta leder i förlängningen enbart till politikerförakt.

Fredrik RosengrenFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser