PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Närodlat kött vid kommunens upphandling av mat

2016-07-20 09:20

Nu är grillsäsongen här. För många av oss är det en extra njutning att tända grillen och fixa en härlig middag med god mat. Oavsett om det är ryggbiff, revben eller något annat som grillas så blir maten godare om djuren har haft det bra när de föddes upp.

Svenskt lantbruk har mycket bättre djurvälfärd än andra länder. Faktum är att Sverige är ett av världens bästa länder på djurskydd. Korna får gå ute och beta, grisarna ha knorren kvar och kultingarna får dia hos suggan längre än i övriga Europa. Våra djur är också Europas friskaste och Sverige är det land som i särklass använder minst antibiotika i djuruppfödningen.

Det goda svenska djurskyddet lönar sig. För djuren, för miljön och för folkhälsan. Men tyvärr inte alltid för den svenska bonden. För det kostar pengar att ge grisen det extra utrymmet, att se till att hönan kan bete sig naturligt och att kon kan beta fritt under sommaren. Därför vill Centerpartiet se till att det ska vara lätt att välja varor som producerats med svensk standard på djurskyddet.
Det krävs också att all offentlig verksamhet i Sverige tar sitt ansvar.

Därför vill Centerpartiet i Landskrona att det införs krav på svensk standard på djurskyddet vid upphandling av kött och andra animaliska produkter. Det är närodlad politik som är bra för djuren, miljön och hälsan. Gör som Centerpartiet i Landskrona och ställ krav på maten som serveras i skolor, på äldreboende och som läggs på din grill.

Daniel Nylander
Centerpartiet i Landskrona


Trött på TV-reklam ?

2016-07-19 16:15

Med tämligen enkla medel – en MPG4 digitalbox och en liten aktiv (dvs driven med 5 Volts spänning) fönsterantenn riktad mot (för Landskronabor) ungefär sydväst eller sydväst – får man lätt in alla de okodade danska kanalerna DR1, DR2, DR3, DR K två barnkanaler, 3-4 regionala Köpenhamnskanaler samt nyhetskanalen France 24 på engelska (och franska).

Av dessa är det givetvis DR’s utbud jag menar är värt priset för boxen och antennen. (totalt c:a 500 kr). Det behövs inget kort och vill man se dem i HD skall boxen även vara DBV-T2 utrustad (och den kan vara utrustad med en kortplats, men för extra mottagning av de nämnda kanalerna behöver inget kort sitta i) DR sänder således fyra kanaler för vuxna, helt utan reklam.

Från september till april sänder DR1 10-12 filmer och/eller långa avsnitt av de senaste brittiska deckarna. DR2 sänder lite repriser av brittiska kriminalserier och under veckosluten flera filmer. Bl.a. “Söndagsklassikern” , med allt från western med Clint Eastwood, Gary Cooper och John Wayne etc till “Skyskrapan Brinner” med Paul Newman och Steve McQueen och “the Getaway” (också med Steve McQueen) och “Deliverance”- på svenska “Den sista Färden” som gjorde Jon Voight och den fd stuntmannen Burt Reynolds till stora skådespelare och där kanoter, pilbågar, dammbyggen, inavel och banjospelande bildar ramen kring denna mycket stilbildande film. Det förekommer även krigsfilm som
“Örnen har landat” (bl.a. med Sven-Bertil Taube), “Örnnästet”, “Convoy”, “Capricorn One”, “Midnight Express” och “En man steg av tåget” med Spencer Tracy – etc. Söndagsklassikern börjar anpassat till att den slutar kl 19, oftast runt kl 17.

DR3 visar huvudsakligen modern action / komedi / thrillers men också storslagna serier som “Vikings” och “Black Sails” -i dubbelavsnitt. De visar minst en långfilm varje kväll (kl 21:30 eller kl 22) – och fredagar och lördagar ofta 3 eller 4 filmer varje fredag och lördagnatt (fr.o.m. september) Och högkvalitativa serier som “The Knick” (med Clive Owen som kirurgpionjär i det mycket tidiga 1900-talets New York), “Ripper Street” (om mord i Londons City med Mattew MacFayden i huvudrollen) – och även den där “Walking Deads” för dem som gillar sådant.

DR K – är en film och kulturkanal, som sänder uppåt 20 filmer i veckan. Många av dem är Europeiska – och mycket bättre än man tror på förhand. Dessutom visas danska klassiker som “Mordkommissionen” (Rejseholdet på danska). Och dansk brutalfilm som “Bleeder” , “Pusher 1,2 och 3” och “Fri os fra det onde”. Ett problem med just dansk film är måhända att den inte är textad  – men det är ju alla andra filmer och serier. Och att läsa dansk text är mest en vanesak. Dessutom visas mycket av den bästa svenska serierna. “Johan Falk” och “Wallander” med Krister Henriksson (och stundom även “Huss” och “Beck”)

Jag vill avsluta med att uppmuntra alla som har kabel-TV , att ringa Comhem och Sydantenn (vilken leverantör man nu har) och kräva att de förutom DR1 och danska T2 lägger till DR2, DR3 och DR K – Jag har själv Comhem och vad man skall med
“reklam-maskiner” som Fox, TLC och MTV till ?

Typisk har Sydantenn planer på att istället inkludera den danska reklamkanalen DK4
i utbudet. Jag har sett den, och gillar man danska basketligan blandat med Sundskanalen-stil med massor av reklam, så är det en fullträff. Men det är en betalkanal – vilket DR’s kanaler inte är (dvs den är lagligt gratis att se på, bara man betalar svensk licens, och det gör ju alla TV-tittare i Landskrona ! …

John P Eriksson


Trygghet?

2016-07-19 16:05

Torkild, tack för ditt svar, som var det jag hade förväntat mig. Många ord, mycket statistik men inget konkret. Du säger i ditt svar att “bekämpningen av kriminalitet är ett prioriterat målområde”. Bra så, men min fråga till dig, som kvarstår, är “hur har godkännandet till dig att få hänvisa till min mor Birgit under valrörelsen 2006, som ett exempel på en kriminalitet som till varje pris måste förhindras/bekämpas i staden, resulterat i att gamla och unga i dag kan känna en större trygghet i staden?”

Jag vill ha bevis/exempel på konkreta åtgärder som vidtagits och inte en massa statistik från BRÅ och liknande institutioner.

Björn Lind


Svar till Jonas Esbjörnsson

2016-07-19 13:43

Det är fint att du kan kopiera text ur ett urvattnat partiprogram.
Och jag beundrar dig för din politiska konst att kunna kommunicera helt utan att vidröra en enda av de ställda frågorna.

Med ditt svar tar jag och nog de flesta Landskroniter det för givet att du inte har kraft att slå ner på den våldsvåg som sköljt över staden.

Med ditt senaste inlägg borde du inte bara sätta ett streck för debatten utan också ett streck över ditt och socialdemokraternas käbbel.

Torbjörn Helmuth Andersen


Svar till Tommy Persson

2016-07-19 09:43

Jodå, politikerna vill ha skattekronor, ju mer desto bättre. Strandberg har uttalet minst 10 ggr “Vi bygger för höginkomsttagare”, “Vi vill att rika etablerar sej i staden” var kommer pensionärer in? Var kommer ensamstående med barn in?

I denna staden är folk så naiva, öppna ögonen och se vad som pågår!

Stefan Olsson, det parti som överlägset vinner när det gäller att strunta i folket är SD och så liten tid ni funnits, ändå sviker ni alla löften konsekvent!

Lisbeth Wallin


Ännu ett svar till Torbjörn Helmuth Andersen

2016-07-19 09:33

Landskrona har styrts under tio år av borgerlig kommunledning med stöd av SD.
2006 när vi lämnade över, var arbetslösheten 6.6 procent. I dag är den på ca 15 procent och en ungdomsarbetslöshet på 24 procent, en av landets högsta.

Landskrona brottas sedan många år med hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och höga ohälsotal. För oss socialdemokrater är kampen mot arbetslöshet den viktigaste frågan för framtiden. Sociala och ekonomiska klyftor beror i stor utsträckning på hög arbetslöshet och skapar grund för otrygghet och social misär. Ett sådant samhälle vill vi inte ha.

Landskrona ska vara en motor i regionens näringsutveckling. Därför bör vi arbeta aktivt för att värna och utveckla det näringsliv som finns och för de nya företag som flyttar till Landskrona.

För att öka arbetstillfällen i kommunen bör man satsa på klimatsmart miljö. De olika energiformerna tillsammans med byggande av konferenshotell, högskola och nya klimatutbildningsprogram på gymnasie- och högskolenivå.

Besöksnäringen måste utvecklas. Den behöver en väl fungerande infrastruktur och ett rikt kulturliv. Evenemangen i Sverige ökar. Här har Landskrona en chans att vara en viktig del av utvecklingen.

Landskrona och Vens har en stor potential som viktiga turistmål i Öresundsregionen. Turismen är en viktig näringsgren och framtidsbransch. En viktig framgångsfaktor är samarbetet mellan kommunen och vårt näringsliv.

Turistguider, instruktörer och kockar är alla exempel på yrkesroller som förädlar produkten och tillför besöksnäringens tjänster ytterligare värde. Kvalificerade och tillgängliga utbildningar är avgörande för att öka branschens produktivitet och attraktivitet.

En grundbult för att ett samhälle skall fungera är att alla människor har ett arbete. Genom ett meningsfullt arbete blir livet glädjefullt även om alla jobb för den skull varken är glamourösa eller välbetalda. Vi socialdemokrater menar att arbete åt alla är ett rättvisekrav.

Ingen ska ofrivilligt behöva ställas utanför.

Utbildningsnivån i allmänhet måste höjas genom att hålla en god standard på utbildningarna i kommunen. Högskoleetableringen i Landskrona är en viktig del i detta, att yrkesutbildningarna ligger väl i fas med näringslivets efterfrågan är en annan. Det är centralt med en god relation mellan skola och näringsliv, så att den yrkesutbildning som ges överensstämmer med den som näringslivet efterfrågar.

Ett lokalt kunskapslyft ska förbättra matchning mot arbetsmarknaden. De yrkesförberedande gymnasieutbildningarna är viktiga och måste vara anpassade så att de kunskaper som eleverna förvärvar är omedelbart användbara i yrkeslivet. Komvux ska berikas med fler yrkesinriktade kurser som bygger på både Landskronas och regionens industriella struktur och tradition men också på nya framtidsbranscher. Ett livslångt lärande innebär möjligheter till omskolning och ny utbildning mitt i livet. Utbildning ska uppmuntras och vara både en personlig som yrkesmässig språngbräda, det ska löna sig att stanna kvar.

Målet om full sysselsättning ska vara det överordnande målet för Landskrona Stad. Genom arbete och sysselsättning ger vi människor värdighet och självkänsla, ökar stadens skatteintäkter och minskar kommunens utgifter för ekonomiskt bistånd.

Ett liv utan arbete passiviserar människor. En mindervärdeskänsla kan få fäste som förtar lusten överhuvudtaget medverka i samhällsarbetet, i föreningslivet.

Än värre är arbetslösheten bland de unga människor som kanske sjungit om studentens lyckliga dagar eller lämnat en utbildning för att finna arbetsmarknadens dörrar stängda. Unga människors arbetslöshet är ett hot mot demokratin eftersom hopplösheten kan få fäste och utlösa kriminalitet eller allmän håglöshet.

 Med detta svar sätter jag streck i debatten.

Jonas Esbjörnsson (S)

 


Några frågor till Jonas Esbjörnsson

2016-07-18 10:16

Du skriver om att staden och landet behöver bryta segregationen och den stora arbetslösheten, på vilket sätt anser du detta vara ett trovärdigt uttalande från en socialdemokrat?

Ni socialdemokrater har lagt den orubbliga grund som håller upp den svenska segregationen, ni har skapat utanförskap och ni har med er skattepolitik fått tiotusentals människor arbetslösa.  

Hur kan ett parti som de senaste 40 åren bara arbetat destruktivt med trovärdighet tala om en ljus framtid?

Torkild må undvika viktiga frågor såsom kvinnors rätt att känna sig trygga i stan men han har ändå gjort ett stort arbete för att finansiellt driva staden upp ur det mörker sossarna försatt staden i.

Hade ni suttit kvar vid rodret vågar jag nästan med säkerhet säga att ni sett varvet som ert trumfkort.

Så nu till mina frågor Jonas,
Vad gjorde sossarna under er tid vid makten i Landskrona för att öka tryggheten?
Vad gjorde ni när ni satt vid makten för att bryta segregationen?
Vad gjorde ni när ni satt vid makten för att minska ungdomsarbetslösheten?
Svaret finner du här ovan och det är att det var ni som skapade oroligheten.  

Efter jag läst ditt, Torkild och Stefans svar så la jag ut en fråga på Facebooksidan ”Brottsplats Landskrona” där jag bad folk att gilla om dom inte litade på att ni gör tillräckligt för att göra stadens gator trygga och jag fick ganska omgående 120 gillningar på inlägget.
120 kryss i valet hade varit något att luta sig mot.

Olof Palme sa i ett tal 1965, ”jämlikhet är en utopi…” och ingen kunde väl i sin vildaste fantasi tro att vi idag är längre från ett jämlikt samhälle än när orden föll. 

Torbjörn Helmuth Andersen


Greyhoundpark

2016-07-18 09:49

Jag förstår inte hur de bestämmande i Landskrona kan påstå att där inte är någon aktivitet på Greyhoundparken.
SRRS är där kontinuerligt med sina medlemmar som äger en Rhodeshian Ridgeback för att låta hundarna få springa efter haren.
Och är man bara medlem i SRRS så får även andra raser springa, så idag söndag 17/7 så sprang även vår Tollare Kachina.
Denna lilla dam älskade detta precis som vår Ridgeback Yakira, dock kom hon inte riktigt upp i Ridgeback fart utan klockades på 27km/h.
Vår Ridgeback springer i 44km/h men rekordet idag blev 48km/h.
 
Så till de styrande i Landskrona.
Hur kan ni påstå att de inte har några aktiviteter på Greyhoundpark?

Magnus Lundberg


Ingen ska behöva gå och känna sig otrygg

2016-07-18 09:40

Kära Lisbeth Wallin, jag är övertygad om att varken staden eller fastighetsägare är ute efter att “köra bort” pensionärer. Det faller ju på sin egen rimlighet. Vad gäller hyresrätter så är det så att Landskrona är en stad i regionen, som erbjuder ovanligt mycket hyreslägenher. Hade sedan reglementet tillåtit alla fastigheter att inreda sina vindsvåningar, hade det skapats otroligt många charmiga och attraktiva lägenheter för, kanske våra ungdomar i första hand, då de inte i första hand kräver hiss!
Allt Måste inte vara tillgänligt för alla.

Vad gäller brottsligheten, kan jag bara hålla med både Stefan Olsson (SD) och Torkild Strandberg (L).
Vad gäller Jonas Esbjörnssons inlägg har jag bara följande att uttrycka; Floskler har vi fått nog av!
“En grundsten i den svenska modellen är ett samhälle som håller ihop”…?
“lyfta socialt utsatta områden och bryta segregationsmekanismer strukturellt”…?
“Stärka samhällsservicen och minska bostadssegregation och trångboddhet”…?
“Stödja civilsamhället och arbetet för demokratiska värderingar”…?
“Reformprogrammet… 2017-2025″…?
 NEJ, det är NU det måste ageras!!

Statistiken talar sitt tydliga språk!
JAG känner mig inte trygg i min egen stad. Jag har sagt det förut och jag säger det igen; för 15 år sedan hälsade jag på 9 av 10 landskronabor i centrum, nu känner jag inte igen 9 av 10! Då bor och jobbar jag i centrum. Jag vill inte ha det så, för hur det än är, så Är det ingen “storstad” vi bor i, vi har bara storstadsproblemen!

Ett annat fenomen är inflyttningen av personer som inte riktigt klarar av samhällets krav. Landskrona har under många år varit som en sockerbit, dit personer med stora sociala problem dragits till. När grannkommunerna vägrat dem bostad, har Landskrona tagit emot dem.

Jag tycker det är självklart att använda den rätten, Christer Nilsson hävdar finns i hyreslagen. Då kanske en diskussion kommer att förekomma i de familjer misstanken om brottslighet finns!

Jag vill påstå att Landskrona stad betalar ut runt 100 miljoner i socialbidrag, årligen!? Vad tycker Du Jonas Esbjörnsson (S)? Är det så? Tycker du att Landskrona borde ta ett ännu större ansvar för dessa personer? Eller är det så att de som byggt upp vårt samhälle, ändå borde få del av de skattekronor de surt betalat in hela livet!?

Min kära mor gick bort för 3 år sedan, hon hade jobbat hela sitt liv, ibland med mer än ett jobb. Inga välbetalda, dock med stor samhällsinsats. De sista 10 åren fick jag skjuta till pengar varje månad, där fanns inte utrymme att gynna sig själv några extra vaganser! Jag tycker att den svenska välfärden är ett passerat kapitel och när jag skådar i kristallkulan ser det mörkt ut. Om 10 år, när jag förhoppningsvis ska pensionera mig, finns där förmodligen inte många kronor att hämta!?

Agera NU, annars kommer Sverige, att snabbare än ni kan ana, vara ett land utan någon välfärd överhuvudtaget. Då kommer det bara vara kommersiella inrättningar som har hand om all service. Var och en kommer att få köpa sina egna sjukförsäkringar. Har du ingen, ingen vård! Tänk på det, alla socialarbetare….

Tommy Persson
Näringsidkare och Ambassadör af Landskrona


Brottslingar kan mista hyresrätt

2016-07-15 10:14

Det står i hyreslagen att om man sysslar med brottslig verksamhet så kan man bli av med sin hyresrätt.

Med vänliga hälsningar
Christer NilssonFält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser