PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Svar till Håkan Lans

2019-01-21 09:16

Det är bra vi är överens om att det inte är en fråga om endera av BoIS eller konsthallens café.
Du har vidare säkert rätt i en hel del annat.
 
Jag vill förtydliga det sista (om älgar och snö etc).
Det mesta av Öresundstanken från åren kring brons öppnande har kommit av sig, tycker jag. Och detta har även gällt tågtrafiken. Bland annat har man på andra sidan sundet klagat på att tågtrafiken Köpenhamns Lufthavn (“Kastrup”) – Helsingör drabbats av störningar som grundat sig på t.ex. älgkrockar i Småland och även snöfall där. Skånetrafiken har helt enkelt valt att prioritera samarbete med andra länstrafikbolag istället för samarbete över Öresund. Jag håller med om denna kritik, och menar att ÖRESUNDståg borde hålla sig runt Öresund. Interregionala tåg till Kalmar, Göteborg och Karlskrona  borde ha sin slutstation på Malmö Centrals övre avdelning, där det finns gott om outnyttjade spår. Att sen ta rulltrappan ner för för byte mot Köpenhamn är väl inte särskilt besvärligt ändå?
 
Och det borde köra Öresundståg Helsingborg – Landskrona – Kävlinge – Lund – Malmö – Lufthavnen – Köpenhamn etc – Helsingör var 20:e minut. Och vi borde ha ett och samma biljettsytem på båda sidor av sundet, inklusive automater för kontanter på alla stationer. (inte minst eftersom det bara är en tidsfråga innan kvantdatorerna dekrypterar alla transaktioner över internet)

Skånetrafiken är överhuvudtaget dåligt skött. I ett så tättbefolkat område som västra Skåne är, borde det hela fungera bättre än det gör idag.

Pontus Eriksson


Funderingar på min kammare

2019-01-14 13:35

Varför denna rädsla för Vänsterpartiet? Detta fenomen är djupt rotat i svenska folket och verkar svårt att förändra. Alla tycks tro att det ska komma en blodig revolution, men så är inte fallet. Vi är ett parti som förespråkar fred, rättvisa och ett jämlikt samhälle som är till för alla oavsett etnicitet, kön, ung som gammal. Är det något fel i att vilja ha ett mer rättvist och jämlikt samhälle? Jag tycker inte det.

Vi vill införa 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön på våra arbetsplatser. Hade vi haft det så hade stressen minskat på arbetsplatserna, färre sjukskrivningar vilket i sin tur minskat belastningen på sjukvården. Alltså pengar att tjäna i förlängningen.

Det ska vara varje människas rätt att ha tak över huvudet. Alla har väl rätt till en bostad kan man tycka, men så är inte fallet i Landskrona. Det byggs nästan enbart bostadsrätter som är så dyra så att ingen vanlig inkomsttagare har råd att bo där. Är du arbetslös är det ännu svårare.

Allt för många har inte råd att gå till tandläkaren för att det är allt för dyrt. Vi i Vänsterpartiet vill att det även inom tandvården införs en tandvårdsförsäkring som finns inom sjukvården. Då hade många sluppit att ha tandvärk. För vuxna och framförallt för pensionärer och lågavlönade gäller det att bibehålla ett gott seende för det är otroligt dyrt att införskaffa ett par glasögon. Detta är också något som borde ses över.

I dagen samhälle finns det allt för många riskkapitalister inom skola, förskola och äldreomsorg. Deras enda intresse är att tjäna pengar. Verksamheten i sig är de inte så intresserade av. Det är på tiden att ta bort subventioner till dessa verksamheter och istället driva det i kommunal regi. För min del får gärna skolan bli statlig igen. Vi är det enda land i världen där privata intressen har fått ta sig in i förskolan och skolans värld. De får förskole – skolpeng från våra skattepengar.

Inom bankvärlden görs det stora vinster som aktieägarna tar del av, men det försvinner skattepengar från landet till skatteparadis och de som för ut sina pengar lever gott, men det blir ebb i skatteintäkterna som ska komma samhället till del och bygga upp vår välfärd. Alltså ska bankerna betala skatt så att alla får ta del av det. Bankerna är momsbefriade, men vi får betala moms för varje matinköp vi gör, frisörbesök, restaurangbesök o.s.v. Listan kan göras lång. Under bankkrisen gick staten in och stöttade bankerna för att de skulle klara sig, men det infördes ingen avbetalningsplan på dessa pengar. Istället fick staten ta förlusten medan bankerna behöll vinsten. Återigen våra skattepengar.

I Sverige har vi en låg bolagsskatt och det gör att företag gärna etablerar sig och de får även hyressubventioner så att det ska gå bra för dem. Det konstiga är bara att om dessa bolag tycker att det inte går så bra som de hade velat så lägger de ner sina företag och flyttar dem utomlands istället. För att förhindra detta så ska det vara mycket svårare och kostsamt att lägga ner ett företag.

Det vore rimligt att istället stötta småföretag som har svårt att få det att gå runt. De får inga hyressubventioner fast de kanske har väldigt höga hyror på sina lokaler. Många tvingas att ge upp fast de från början kanske fick starta eget bidrag och närde en dröm som de läng haft om en butik, kanske ett mindre byggföretag. Hade de fått stöd så hade säkerligen den svarta arbetskraften försvunnit. Vänsterpartiet vill därför att företag med upp till tio anställda helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön. Vi vill också att egenföretagare med godkänd F-skattsedel, ska ha samma rätt till socialförsäkringar och välfärd som alla anställda har. Vi vill även att karensdagen ska tas bort för den som är sjuk.

Klyftan mellan rik och fattig har ökar markant i vårt land de senaste åren och det är illa tycker jag. Hur ska vi då kunna ha ett samhälle som är till för alla? Reallöneökningen mellan 1970 – 1980 var 2,8%, men mellan 2000 – 2014 var den endast 1,7%.

Mellan 1983 – 1997 ökade den rikaste hundradelens förmögenhet med 81%, medan den minskade med 129% för den fattigaste delen av befolkningen. Då började de att skuldsätta sig för att kunna hålla sin konsumtion uppe.

2017 ägde 187 stycken miljardärer tillsammans ungefär hälften (48%) av Sveriges BNP och det förhållandet har inte varit på drygt 200 år. Det var så när industrikapitalismen startade 1810.

Hur ska vi få en bättre värld när egoismen frodas bland många och girigheten lurar bakom hörnet?

 

Maja Anselius
Vänsterpartiet Landskrona


Behåll de delade turerna

2019-01-09 11:18

Svar till Felicia Sandberg angående delade turer.

Jag har jobbat i över 30 år inom äldreomsorgen både när vi tillhörde Landstinget och nu när vi är kommunala.
Delade turer har alltid funnits och jag hoppas att de kommer fortsätta att finnas.
Vi som jobbar inom omsorgen jobbar redan tillräckligt med helger och röda dagar och slopas de delade turerna så blir det ännu fler helger för oss.
Ska de delade turerna bort och vi inte jobba fler helger så kommer det att behövas fler anställda och det inser väl både du och ditt parti att det kommer inte att hända, framförallt inte nu med sparbetinget som ligger framför oss.

Annelie Andersson


Rött kort för omsorgspolitiken

2019-01-08 14:38

Jag tycker att Treklövern i Landskrona skall ställa sig i skamvrån.

Varför?: Jo, de kräver nu av de pensionärer som av olika skäl måste ha hjälp skall betala mer både för stödet och om de vill gå och äta på Fröjdenborg.

Våra pensionärer och deras föräldrar var de som gick i spetsen för att vi skulle få ett bättre samhälle. De tog stryk i dåliga bostäder, dåliga arbetsförhållanden mm. Och de var beredda att ta fighten för att de men framför allt deras barn skulle få det bättre! Nu straffar den så kallade Treklövern dem igen – Fy skäms!

Riksdagen har beslutat att skatten på pensionen skall sänkas i år och nu tar Treklövern tillbaka dessa pengar och mer därtill!

Och förresten, varför gick inte Treklövern ut med denna minst sagt beska medicin innan valet?

Kom nu inte med flera dumma bortförklaringar à la Allan Beer, utan släng förslaget i papperskorgen! Ni har fått ”Rött-kort” direkt!

Håkan Lans


Svar till Ann-Cathrin Andersen

2019-01-08 12:12

Nej Ann-Cathrin, du har fel om priserna på Konsthallens Café. Du skriver att det “numera” är alldeles för dyrt med fika där.

Det finns inget “numera”. Treklövern i Landskrona har lagt ner caféet genom att inte vilja satsa ekonomiskt på detta fina café.

Vidare var priserna vid stängningen nu i december absolut inte högre än hos andra caféer. Snarare tvärtom.

Lena Nilsson


Svar alt försök till svar till Pontus Eriksson

2019-01-08 11:56

Jag måste uppenbarligen förtydliga mig: Jag tycker att Konsthallskaféet och Landskrona BoIS båda två borde få hjälp. BoIS därför att det är ett av Landskronas ansikten utåt och caféet därför att det fyller minst två viktiga funktioner.
I en kommun som dessutom har råd att med skattemedel skänka sk riskkapitalister ca 8000kr av skolpengen från de vinstdrivande skolföretagen och lägga ett par miljoner på ett ”tunnelprojekt” som uppenbarligen varken danskarna eller svenskarna vill ha.
Istället borde två av nordvästskånes mäktigaste män ägna sig åt att kämpa för bättre tågförbindelser till o från våra kommuner både dagtid och kvällstid.
Jag tycker att du, Pontus skall läsa Ingrid Runstens inlägg ” De borde drömma mindre och kräva tåg i tid, nu” på HD:s Opinion-sida. Det inlägget säger allt!
Avslutningsvis tror jag inte att snöstormar, älgar och nedfallande granar blir ett mindre problem med en tunnel.

Håkan Lans


Delade turer

2019-01-08 11:32

Tänk er att klockan ringer 05.30 på morgonen. Du stiger upp och dricker ditt morgonkaffe, det är lördag morgon och du börjar jobba kl. 07.00.

Det är 06.15 och du sätter dig i bilen och kör de 30 min du har till jobbet. Du byter om och går upp till avdelningen på boende som du jobbar på. Du får rapport av nattpersonalen innan du startar dagen. Frukost ska fixas, mediciner ska delas ut, boende ska väckas och duschas. Det är även tvättdag. Det är full fart hela morgonen.

Klockan blir 14.00 och du går ner och byter om igen. Men dagen slutar inte där, du har en delad tur och ska vara tillbaka kl. 17.00.
Du är hemma igen vid 14.45. Du hinner äta, diska och vila en liten stund innan det är dags att köra tillbaka till jobbet.

När dagen är slut kl. 21.00 och du kan köra hem är du både trött och sliten.
Detta är vardag inom både äldreomsorgen, hemtjänsten och LSS.

Vi i Vänsterpartiet vill avskaffa dessa delade turerna så att man hinner återhämta sig mellan sina arbetspass.

Felicia Sandberg
Vänsterpartiet Landskrona


Moder jord

2019-01-08 10:28

Hej på er Landskrona Direkts läsare @ alla ni andra!
God fortsättning på år 2019!

Ja, har fått skrivarglädjen tillbaka.

Människan behöver se livet åt fem olika håll.

Fram – För att veta åt vilket håll hon/han går.
Bak – För att hon/han skall minnas varifrån hon/han kommer. 
Ner – För att se till att han/hon, inte trampar på någon, på vägen…
Åt sidorna – För att se vem som stödjer honom /henne, vid svåra situationer. 
Upp – För att se: molnen, månen, regnet, solen, fåglar, drömmar, framtiden m.m.

Livet är en gåva!
Lev livet!

Tänk på att, från vintersolståndet -19/12-2018, är ljuset åter till vår, gröna stad, vindarnas stad @ stora hoppets stad @ På alla möjliga fronter!

En tom, c:a regel är 2 minuter om dagen. 
Inspirationen, positiviteten @ busigheten, är bara förnamnet, för mig. 
Smitta av er, mer än gärna!

Må väl! 
@ sköt om er!
Amen. 

Geula Viola Lesén 


Konsthallens café

2019-01-04 09:10

Jag har ofta varit på konsthallens cafe’ och druckit kaffe med goda hembakade kakor till ett oslagbart pris så länge det sköttes av handikappomsorgen. Kaffet och kakorna är fortfarande goda men numera är det alldeles för dyrt att fika där och det tycker jag är riktigt synd på ett sådant fint ställe.

Ann-Cathrin Andersen


Trista jämförelser

2019-01-02 14:57

De flesta klagomål är berättigade ur ett eller annat perspektiv. Men det finns ingen anledning att  gnälla om “vad andra fått”. Särskilt inte om saker som är förhållandevis små i en stad med 45.000 invånare.

Jag är dåligt insatt i konsthallens kafé, men det borde naturligtvis gå att servera kaffe där. Och jag förstår Håkan Lans, i synpunkten om att den utgör en oas. Det ligger väldigt fint i parken med utsikt mot slottet. Jag tycker det är uselt om kommunen på något sätt misshandlar detta kafé. Det saknas all anledning och kan knappast handla om belopp värda att tala om.

Men nått samband med BoIS finns inte. Om två personer drabbats av en stor oförätt vardera, blir deras utsikter att få upprättelse inte bättre av att gnälla på varandra. Så att säga. Det är andra som vill att man skall börja resonera på det viset.
 
Jag är vidare lite oklar över vad Håkan Lans avser med “tunnelprojektet”. Handlar det om en andra fast förbindelse över Öresund ? Eftersom detta (och särskilt gällande persontågstrafik ) är den bästa lösningen ur alla perspektiv, får den dörren absolut inte slås igen. Alla tåg från Oslo och Göteborg (etc) ner till Helsingborg kommer nå Köpenhamn påtagligt fortare via “Varvsudden – Nordhavn” , än via en HH-tunnel. Vidare skulle en förbindelse som medger både cirkulär trafik runt Öresund och tåg norrifrån , bli ytterst svår att konstruera.

Dessutom kommer den Metrolinje (M4 eller “Havelinjen” vars första del invigs nästa år [från Orientkaj i inre Nordhavn]) som senare kommer byggas ut via eleverade spår kunna utnyttjas genom att dra spåren från Landskrona parallellt [från Oceankaj i Yttre Nordhavn] – och dessutom blir denna dragning relativt enkelt att ansluta till det danska järnvägsnätet i god tid före Østerport.
(M.a.o. cirkeltrafik Landskrona Södra – Nordhavn (?) – Østerport – Nørreport – København H – Ørestad – Tårnby – Kastrup Lufthavn –
Hyllie – Trianglen – Malmö C – Lund – Kävlinge – Landskrona Södra , medsols och motsols. Och 6-7 stationer på varje sida.

Därmed kan Danmark också bli “befriade från” förseningar orsakade av snö längre norrut, påkörda älgar och rotvältor i granskogarna etc. Det kommer givetvis även att gå direkttåg från Ängelholm/Helsingborg samma väg i Köpenhamn – och sen vidare mot endera Bornholmsfärjorna i Ystad eller mot Eslöv – Höör – Hässleholm. (Båda via Malmö , men tåg mot Ystad via Svågertorp, varifrån man enkelt når Malmö C / Triangeln, t.ex genom den nu ringtrafik som redan har öppnats i Malmö. Och detta gäller bara ett mindre antal av alla tåg på den existerande bron)
 
Tyvärr schabblades det ursprungliga förslaget om järnväg Landskrona – Köpenhamn bort, genom ensidighet i planeringen, dvs förslaget Danmark sa nej till, bidrog enbart till problem på den danska sida. Grundtanken är dock sund, medan man Helsingborg istället bör ta tag i frågan om det eländiga enkelspåret norr om Knutpunkten.
 
Ska jag peka på någon besparing är det enkelt – detta ombyggeri “från ingenting” till “ingenting annat” – och märkliga stenblock t.ex.  (Fruktar vi en lastbilskapnings-massmördare , så står dessa block och stenkulor knappast på platser där folksamlingar uppstår ändå. Det är mest bara fult – och att upphöra med dito byggerier, skulle ge miljoner till annat, som t.ex till konsthallens kafé. 

Pontus ErikssonFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser