PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Dröjsmålsräntorna tickar på

2018-12-10 09:41

Politikerna käbblar och räknar mandat. Det blev inga reaktioner här på Planket när jag tog upp frågan om 30 %-iga räntor på lån till unga landskronakillar. (Se 2018-10-15). En privat indrivningsfirma hade lockat en andragenerationsinvandrare att fixa ett snabblån. Men han är inte ensam i den kategorin: särskilt utsatta ungdomar.
De faller lätt för frestelsen att få snabba lagliga pengar utan tanke på att kunna återbetala. Annorlunda var det med oss gamla affärsmän som någon gång gjorde en växelaffär när det blev likviditetskris.

För ungdomarna, som saknar utbildning och fast jobb, kan det vara svårt att motstå konsumtionssamhällets frestelser. Att dratta runt i stan ger ingen känsla av upplevelse, man sticker iväg till Helsingborg i en lånad bil utan att ha kunskap om eventuella konsekvenser för den bilens ägare.

I min värld syns 20-åringar med 100 – 200.000 kronor i skulder och med räntekostnader uppåt 30 –
40.000 kronor per år, d.v.s. 20 – 30 % → 3.000 kronor per månad, lite beroende på hur man räknar.
Då blir låglönejobb en skuldfälla. Med 20 – 22.000 kronor i bruttolön kommer killen att sitta fast. Får skylla sig själv, tycker många. Läs exempel i ESO-rapporten ”Lönar sig arbete 2.0?” Finansdepartementet 2018:2 (sid. 105).

Låglönejobb blockerar för framtida familjebildning men vad värre är, är att det med dessa jobb saknas utrymme för betalning av ränta och amorteringar avseende lånen med hög ränta (20 – 30 %) trots att kapitalskulderna är på beskedliga belopp: 100.000 – 200.000 kronor.

Det som händer är att skulderna ökar med de tickande räntorna. Och med ett andra barn att försörja står killen hjälplös och kan behöva min professionella hjälp för att ta sig ur misären.

Detta budskap borde skrämma alla ekonomiskpolitiska talespersoner som förespråkar enkla jobb, bidragstak etc. Ni kommer att få se många nyanlända och deras barn som utvecklar fattigdom och sjukdomar, magbesvär. De belastar vården.

Jag ser detta nu i min roll i domstolar och på sjukhus. Gamla synder slår hårt idag.

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt, vid Lunds Universitet


Landskronahems något förvånande kundbemötande

2018-12-10 09:05

Jag har under nästan tre månaders tid sänt inte mindre än fyra brev till 
Landskronahem för att få dem att ersätta mej för självrisken gällande  en skada
som uppkommit i ett av deras garage och orsakat av att ett fjärrvärmerör läckte.
Helt uppenbart är vem som bär ansvaret.
Denna typ av ersättning är självklar och ofta accepterad av renommerade och seriösa uthyrare.
Nämnas bör att själva skadekostnaden reglerades genom min egen bilförsäkring.

Breven är vid upprepade tillfällen och i tur och ordning skickade ; ett till Uthyrningsansvarig, två till VD och även ett till Styrelseordföranden 2018.11.15.

Självrisksumman är av liten storlek och den klarar jag mej egentligen utan men  att
Landskronahem så uppenbart negligerar och anser att svara på kunders brev är av ringa eller ingen betydelse gör mej klart både konfunderad och något irriterad.
Hur många av våra privata företag i vår kommun vågar ens tänka tanken att göra
så mot sina kunder??

Bengt Olson


Undermålig kontroll = Uteblivet stöd

2018-12-07 09:31

Landskrona stad har inte råd att stötta Konsthallens Café men man har råd att låta pengarna flöda utan kontroll (ca 10 milj) i ombyggnaden av Puls Arena

Kommunen och Landskrona Stad med sina valda politiker och Kultur-/Fritidsförvaltningen uttrycker sorg över att Konsthallens Café nu ska stänga igen! De säger sig ha gjort allt de kunnat men tyvärr inte hittat pengar för att stötta verksamheten.
– En sorgens dag, säger kulturchefen.

Vad han eller politikerna inte berättar är att det fanns pengar till att med undermålig kontroll övertrassera ombyggnaden av Puls Arena med 10 miljoner. Det är skattebetalarnas pengar som okontrollerat och till det mesta oredovisat försvunnit ner i någon entreprenörs  ficka. Nog finns det pengar att hämta igen, om viljan finns. Frågan är vad Landskronabornas framröstade politiska majoritet vill? Och varför BoIS får stöd med en halv miljon och inget till Konsthallens Caféverksamhet? Har Fyrklövern (L, M, MP och SD) överhuvudtaget  kontroll över ekonomin? 

Birgitta Alm


Café Konsthallen

2018-12-06 16:37

Bra skrivet Birgitta Alm om Café Konsthallen. Håller helt med!
Katastrof att en så fin verksamhet ska läggas ner samtidigt som man slösar pengar på BoIS och på orealistiska tunnelprojekt.

Lena Nilsson


BoIS, konsthallens café och tunneln

2018-12-06 16:29

Jag har full förståelse för att man kan tycka si eller så om BoIS eller Konsthallscaféet.
BoIS har gett alla idrottsintresserade Landskroniter så otroligt mycket och är trots vissa onekligen vidlyftiga affärer väl värda att satsa på!
Lika så denna fantastiska café oas på Konsthallen – gott kaffe, fantastiska maträtter och inte minst kaffebröd utöver det vanliga men framför allt fantastiskt trevlig personal – Stäng inte vår oas!
Det finns pengar att hämta i det skrattretande tunnelprojektet- Lägg ner det!

Håkan Lans


Öppet brev från en berörd lokalbo

2018-12-06 10:51

Bäste herr Torkild Strandberg,

Nu får det väl ändå vara nog med dina högflygande planer. Här kan ni efterskänka 450 000 kronor till BoIS skulder – men ni kan f.. inte hjälpa Pelle Friberg, en handikappad, rullstolsburen landskronabo. En person som till och med blivit utslängd från Akutboendet.  Och det ända han behöver är hjälp till egen bostad. Det är skamligt om jag får säga det milt uttryckt.

Dessutom:
Bygga skrytbyggen som en vanlig arbetare inte har råd att hyra och/eller köpa det kan du.

Nej, hur vore det om du nu för en gångs skull såg till innevånarnas bästa.

Förvisso är du skicklig på att få hit företag och se till att det skapas arbeten (det skall du ha en eloge för) – men förbli på den sidan om du inte ens har sympati för den lokala arbetarbefolkningen i kommunen och låt andra ta hand om  befolkningen, som kan sin sak.

Tyvärr är det också så att det är inte bara är Pelle Friberg som råkat illa ut på grund av ditt styre, det finns fler som skulle behöva hjälp, främst då handikappade.

Se nu till att vakna och koncentrera dig på den lokala befolkningen ett tag så kommer du att upptäcka att dina högflygande planer drabbar vanliga människor.

Bengt Brandt


BoIS är värt att stöda

2018-12-05 14:03

I debatten om Landskrona BoIS och stödet från staden  kan jag utan förbehåll hålla med både Pontus, Göran och Björn.

Vid 4 besök av 5 i vår lokala Fisk-& Delikatessbutik i Stockholm får jag frågor om läget i BoIS för tillfället. Likadant om man hamnar i samspråk med folk på tunnelbana eller buss i Stockholm där vi bor sedan femtio år.  Namn som oftast nämns är Hasse Persson och Håkan Söderstierna – och ibland Sonny Johansson. 

Jag såg min första match 1946 och är medlem sedan 1970.

Utan tvivel är BoIS Landskronas starkaste varumärke och jag ser inget fel i att staden stöder ekonomiskt.

Lennart Andersson


Rädda caféet på konsthallen

2018-12-05 12:00
Läser med bestörtning på sociala medier att caféet på konsthallen stänger igen. Alla vi som vill ha sociala och kulturella mötesplatser protesterar och vill att kommunens politiker snarast tar fram ett rejält förslag med stöd så att caféverksamheten i konsthallen kan fortsätta. 
Kan man rösta fram hundratusentals kronor till stöd för det misskötta BoIS borde det inte vara några svårigheter att stötta den välskötta och angelägna verksamheten på konsthallen. 
Och även vi som inte gillar sport eller fotboll i kommunen är värda stöd då vi vill ha sociala och kulturella mötesplatser.
Med vänlig hälsning

Birgitta Alm

 


Landskrona och Landskrona BoIS

2018-12-05 09:23

Ehuru de sportsliga resultaten detta år inte blev vad vi hoppats, är BoIS naturligtvis en enorm tillgång för Landskrona. De över 8000 som besökte IP i vårens hemmamatch mot HIF bevisar detta. Till min vetskap är det enda evenemang som attraherat 10.000 personer eller fler, dr Enoch Thulins begravning, för snart 100 år sedan. BoIS har under sin 104-åriga historia samlat över 10.000 åskådare på IP 35-40 gånger och över 15.000 minst 12 gånger. Det finns ingenting annat i Landskrona som ens kommer i närheten av dessa publiksiffror!
Varför komma med ekonomiskt gnäll just nu, herr centerpartist?

Som Göran Hammarström påpekar, 450 000 kr i skuld i dagens penningvärde, är sannerligen inte någon större summa. Det är namnet Landskrona BoIS genom historien som betyder något.

Pontus Eriksson


Landskrona BoIS, en tillgång för staden

2018-12-04 12:17

Tyvärr kan man på Planket få ta del av en insändare som  uppvisar både okunnighet och “förtrödenhet”, när det gäller stadens främsta fotboll/idrotts klubb. Landskrona BoIS utgör sedan 1915 Stadens mest framstående varumärke. Jag har arbetat i Göteborg under 28 år och träffat massor av människor, som när de hör att jag är skåning undrar, varifrån? När jag då säger Landskrona så är reaktionen i nio fall av tio “Ah, Landskrona BoIS””! Det måste för oss i Staden vara oerhört värdefullt att så många människor i Sverige, kan associera Landskrona med något känt varumärke. Det är inte Öresundsvarvet, Weibulls eller något annat känt namn utan det är BoIS, som är Landskrona. Bara namnet på staden har förekommit på den mest kända trycksaken vi har, tipslappen, tack vare BoIS, som redan i den första Allsvenska 1924 tillhörde svensk elitfotboll.
När nu en företrädare för Centerpartiet tycker att ekonomisk hjälp till BoIS är av ondo och har ett ringa värde, så anser jag detta vittna om okunnighet i frågan. BoIS betydelse för Landskrona kan inte underskattas.

Björn LindFält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser