PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Svar till Lars Ekvall om tillgängligheten

Lars Ekvall (SD)  var den ende  som reagerade på min insändare i ärendet. Jag uppskattar  att nån politiker tar upp frågan till kommunfullmäktige! Att det icke finns nåt intresse för denna
 folkgrupp överhuvudtaget i samhället är allmänt känt. Se på riksplanet. Nu skall Stockholms kommunalråd  i Miljöpartiet avgiftsbelägga handikappade för att förhindra kriminaliteten i huvudstaden. Hur skall detta motverka kriminaliteten, på vilket sätt?  Detta utspel är löjeväckande och är en skymf mot oss handikappade. Det gäller bara att få in mer pengar i kommunkassan.  Aldrig nånsin har väl detta parti haft nåt positivt att komma med när det gäller handikappade och pensionärer.

Jag kan utveckla bristen på tillgängligheten med ett par exempel från vår kommun. När Citadellbadet var färdigbyggd visade det sig att man inte hade nån handikapplats, inte en enda.  Jag agerade och fick resultat: det blev en plats.  Hela kvarteret ” Nyhamn” är otillgängligt för oss funktionshindrade i nuläget. Jag skulle besöka mitt barnbarn och det visade sig att den enda platsen jag kunde stå på var utanför Citadellbadet, (ej på hcp-där var det upptaget).  Hur arbetar man när man planerar byggen nuförtiden?  Någon liten parkeringsplats kunde väl kommunen kosta på sig att anlägga för att möjliggöra besök för utomstående där?  Fastighetsägarna utnyttjar varje kvadratmeter till avkastning.
Det finns inga besöksplatser i Nyhamn, ej heller mot avgift. Boverket hade tidigare tillsyn i såna byggnadsfrågor.

Det finns vidare ingen tillgänglighet till stadshuset. Bakom stadshuset i en igenväxt miljö hittar man en plats, men det är långt till ingången på framsidan, tyvärr.

Att  hämta pengar på Handelsbanken  går heller ej det finns ingen tillgänglighet. Samma gäller Swedbank där fanns det en plats tidigare, den har man tagit bort. Varför?  Vill man till museet,
parkerar man på baksidan vid SE banken. Hur långt är det från ingången?  

Nej ,de ansvariga för handikapparkeringen i kommunen  får ej godkänd av mig, never!

Jag har många fler exempel, men låt mig citera en lydelse ur ett parkeringsnorm doc.: Parkering för funktionshindrade.
”Enligt boverkets byggregler skall parkeringsplats för funktionshindrade ordnas inom 25 meters gångavstånd från en byggnads entré. Detta skall i första hand  gälla entréer som är av allmänt intresse.
Handikappförbunden rekommenderar att cirka 5 procent av de totala antalet parkeringsplatser är handikappanpassade. Minst en gångväg mellan en byggnads entré och parkering skall kunna användas av en person med funktionshinder. Vid planering och placering av parkeringsplatser för funktionshindrade skall man kontrollera att förflyttningen från bilen till aktuella målpunkter kan ske utan onödiga omvägar och utan hinder  av kantstenar, trappsteg och liknande vilket kan motivera extra bred parkeringsyta. En vanlig praxis när reserverade p-platser anordnas i befintlig anläggning är att göra dem dubbelt så stora som för övriga platser”

Hoppas att din ” motion ”får en positiv effekt.

Al Sander

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).