PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Polisens arbete

2021-05-03 09:37

Jag kan inleda med att jag aldrig skulle vilja arbeta som polis hur mycket jag än hade haft i lön och jag är mycket tacksam för att det finns människor som vill arbeta som poliser oavsett kön och hudfärg. Det jag reagerar på är den “slapphet” som uppvisas mot missbrukare av alla de slag. Vad hände med LVM (Lag om vård av missbrukare)? Jag gissar att politikerna anser det för dyrt att tvångsomhänderta personer med allvarliga drogproblem och detta faktum kan inte skyllas på poliskåren. 

Vidare ska ingen människa behöva finna sig i att ta emot glåpord oavsett kön hudfärg eller sexuell läggning. Detta är ett tecken på bristande respekt för sina medmänniskor som jag anser bottna i dålig uppfostran och bristande föräldraansvar.

Ann-Cathrin Andersen


Ambulans på Ven

2021-04-29 13:40

Ska du besöka Ven i sommar?

Bli då inte allvarligt sjuk. Se till att få en hjärtinfarkt eller stroke någon annanstans. Inte på Ven. Råka inte ut för någon olycka. Bryt inte benen, spräck inte mjälten i en cykelolycka. Drunkna inte. Bränn dig inte på grillen.

För på Ven finns det nämligen inte längre någon ambulans/sjukvårdspersonal efter kl. 24.00 den 1:e maj 2021!

Ven har årligen hundratusentals besökare och en vanlig sommardag anländer tusentals dagsturister. Det stora antalet turister under en lång säsong innebär också en mycket hög olycks- och sjukfrekvens.

Det har en fullutrustad ambulans på Ven med erfaren och kompetent helårsboende sjukvårdspersonal på ön hitintills åtgärdat både för Venbor och turister året om.
Nu är det slut med den nära ambulans och sjukvårdsinsatsen på plats.

Istället ska sjukvårdspersonal på fastlandet kontaktas för att därefter ta sig till hamnen i Landskrona, medföljande full utrustning som syrgas och andra läkemedel. Därifrån med båten Stella Nova till Ven. På Ven står en tom (!) ambulans som ska fyllas med all medicinsk utrustning innan sjukvårdspersonalen kan köra till den som larmat. Behöver patienten sjukhusvård så körs patienten i ambulans till hamnen på Ven. I hamnen lastas patienten, tillsammans med all sjukvårdsutrustning som nu ska monteras ner från ambulansen på Ven, ombord på Stella Nova.

Kommer det här att ta alltför lång tid innan patienten får adekvat vård? Ja, naturligtvis, fråga annars en patient som insjuknat i en hjärtinfarkt på Ven vad han eller hon tycker, så lär man få svar.

Sverigedemokraterna i Landskrona anser att en fullutrustad ambulans med erfaren och kompetent sjukvårdspersonal på Ven ska, som tidigare, betjäna alla på Ven, året runt.

Kerstin Stein Sandell (SD) dessutom året runt boende på Ven


Svar till Lars Andersson och Stefan Ljung

2021-04-29 10:48

Nej Lars, ingen misstolkning.

Lars Anderssons syn på kvinnliga poliser…
lyser tydligt igenom i hans första debattartikel.
Den är lika allvarlig någonsin som glåpord kastade efter poliser, tjänstemän och civilister. Finns dessutom lagutrymme att beivra dessa brott.

En del politiker insinuerar. Antyder. Drar sedan tillbaka. Det gäller inte bara Lars. De står inte för vad de tycker, tänker och skriver. Att fortsätta polemiken öppnar bara för hårklyverier och pajkastning. Inte intresserad av det.

Som fotograf har jag bevakat åtskilliga demonstrationer, besökt brottsplatser, fotograferat trafikolyckor, bevakat presskonferenser, följt polisens arbete och utveckling sedan 1970-talet. I Kalmar, Stockholm, Västerås och andra platser i Sverige.
Så nej, Stefan, jag bygger inte mitt resonemang ”utifrån några händelser”.
När du berättar om den ”knäböjande poliskvinnan” är du själv inte främmande att utgå från EN specifik händelse.

Pondus – verklig auktoritet – har inget med genus eller etnicitet att göra. Den kommer inifrån. Antingen har man den eller inte. Däremot kan människor vara mer eller mindre lämpade för sin yrkesutövning. Inte heller det har med genus eller etnicitet att göra.

Varje mord är ett mord för mycket. Varje våldtäkt likaså.
Men det ligger i sakens natur att dessa – och många andra brott, inte sker när uniformerad polis är närvarande. Här är polisens uppgift att utreda och överlåta åt åklagare att lagföra.
Kriminalitet kan till viss del stävjas genom synlig polisiär närvaro, men för att komma åt gängkriminalitet och organiserad brottslighet krävs intelligent underrättelsearbete, från både män och kvinnor – av olika etniska härstamningar!

Örjan Kristensson.


Replik till Örjan Kristensson  

2021-04-28 11:40

Nu får vi nog reda ut lite misstolkningar av min tidigare insändare.

Att jag saknar/önskar stabila, orädda och auktoritära poliser har ingenting att göra med manligt eller kvinnligt, förutsätter att det finns poliser med ovanstående egenskaper inom båda könen.

Jag har också, precis som du, träffat många poliser genom åren och lägger inga värderingar eller har förutfattade meningar utifrån vilket kön de tillhör!

 Att det just denna sensommardag råkade att just vara två kvinnliga poliser , och att jag nämnde det, var kanske inte det bästa med tanke risken att någon tog illa upp men hade det suttit två manliga i bilen så hade jag med all säkerhet också nämnt det!

Du skriver att vi nog får leva med att glåpord kastas mot samhällets tjänare och privatpersoner vilket får mig att undra varför det blivit så?
Vad är det som gör att vissa ger sig på poliser och inte visar någon som helst respekt, vare sig det gäller verbalt eller med våld?
Hur och varför har det blivit så?
Polisen är och ska vara den mest auktoritära myndighet och när man ger sig på dem så ska det bli konsekvenser, dryga sådana!
Sänk ribban som t ex i Danmark, där förolämpar inte en polis ostraffat!

 Ordningsvakter är, som jag också klargjorde, inte en ersättning av utbildade poliser men kan vara ett komplement då polisens numerära antal inte räcker till.
Titta på Stockholm t ex, varför patrullerar det inte bara poliser i tunnelbanan?  Svaret är väl ganska självklart – Det finns inte tillräckligt rent numerärt och då finns möjligheten att just ta in ordningsvakter som ett komplement.

Angående brottsstatistiken så vet jag också att den varierar år till år men poängen var att jag tycker att man borde kunna trycka tillbaka den rejält om man tar tag i saken och tar frågan på större allvar,  satsar på mer på både preventiva åtgärder samt på aktuell situation!

Vänligen
Lars Andersson (SD)

 


Svar till Örjan Kristensson

2021-04-28 11:32

Du bygger ditt resonemang utifrån några händelser!

Jag har arbetat som ordningsvakt i över 20 år. Vi vakter fick snabbt lära från början att vi inte kunde lita på polisen. När stora slagsmål uppstod så tog det alltid så lång tid innan polisen kom till platsen att vi alltid lyckats lösa det själva. Vi vakter till och med lurade polisen en tid genom att tjejerna som arbetade i garderoben på diskoteken ljög och sa det skett en stöld, då hade vi polisen där på några minuter.

Om stora bråk, skulle polisen samlas från alla håll. Jag har exempel på när jag brottats med våldsamma gäster, poliser som bara tittat in, sen stängt dörren, gått igen. Vid ett tillfälle slogs vi med ett välkänt gäng som försökte tvinga sig in. 200 meter längre ned stod det flera poliser och tittade, vågade inte komma upp och hjälpa oss. När gänget försvunnit kom polisen upp och min kollega frågade varför de inte hjälpte vakterna, polisens förlängda arm, svaret blev – Ni gjorde ingen anmälan!!!

Skall man skratta eller gråta? En vän som arbetat som polis i många år, säger exakt detsamma om sin yrkeskår, rädslan. Sen, poliskvinnan som gick ned på knä vid en hotfull situation. Ponera du kommer med ditt barn och ni blir brutalt påhoppade, är det knäböjande poliser du vill ha, eller poliser som trots rädsla gör sitt arbete, skyddar folket???

Jag kan fortsätta med massor av exempel, men tror du förstår vart jag vill komma. Poliser med pondus och som vågar ingripa finns, men de är för få, alldeles för få. Polisen har under många år fokuserat på genus och etnicitet, istället för på kompetens oavsett vart kompetensen finns.  Likaså, om ha fler ordningsvakter som skall hjälpa polisen, så måste de våga låta bli gå ned på knä, istället våga möta buset, stå upp för människorna i Sverige!

Vad det gäller sjunkande brott, du säger med 25 % i Landskrona. Man borde “väga brott” som t ex mord, sprängningar, skjutningar, rån och våldtäkt skall väga tungt, sedan snatterier och t ex stöld av fordon lägre vikt. Då kanske inte brotten sjunker i Landskrona? Tittar man på Sverige! Statistiken över dödligt våld i Sverige för år 2020 visar att antalet mord ökade.
• 124 personer mördades.
• 99 av dem var pojkar och män.
• 25 av dem kvinnor/flickor.
• 48 av de som mördades sköts till döds.
– Sen vi började mäta 2002 så är det här den högsta siffran av dödligt våld vi haft, säger Stina Söderman, statistiker på Brå.
Även antalet anmälda våldtäkter ökade under 2020. 9 360 våldtäkter anmäldes vilket innebar en ökning med 779 brott, det vill säga nio procent

Vore konstigt om man nu inte ställer sig frågan om varför våldet eskalerat så här i Sverige???
Mitt svar är att mycket beror på “Öppna era hjärtan, sen “I mitt Europa bygger man inga murar”!!

Jag är genuint livrädd om min dotter som idag är 12 år som växer upp i detta samhället.

Tack för ordet,
Stefan Ljung


Svar till Lars Andersson (SD)

2021-04-27 11:51

Jag har själv haft besök av polisen under ett antal gånger.
En gång stod två poliser med händerna på hölstret,
medan en annan knackade – ganska hårt – på min dörr.
En annan gång var det en kvinnlig polis, som jag mötte
öga mot öga – i min dörr, något diminutive för sin uniform,
men full av pondus!

I denna sak, rörde det sig om en person som skrivit
sig i min lägenhet. Som var efterlyst.
Polisen gjorde sin sak (nåja, de besökte mig mer än
en gång, trots min försäkran att den efterlyste inte fanns
i mina domäner, de var välkomna att söka skurken) med
den rätt som företrädare av den lagen de tjänar.

Att glåpord kastas mot både samhällets tjänare och
privatpersoner… Är nog något vi får leva med.
Mot mig, kvinnor, politiker, journalister,  invandrare, människor
med annan hudfärg, homosexuella, hundägare, oliktänkande och…
annat löst folk!

Din kommentar om “stabila poliser” är djupt kränkande för de
kvinnor som arbetar för att upprätthålla våra lagar.
De får se och uppleva samma skit som deras manliga kollegor!
De är smarta, vältränade.

Intressant att du nämner brottsstatistik i vår stad.
Mer intressant är att du inte nämner att den sjunkit med 25%
Sedan  2012- 2014

Du skriver om “ordningsvakter”
Vad vill du att de ska göra?

Örjan Kristensson.


Fritidsförvaltningen svarar om IP:s gräsmatta

2021-04-27 09:27

Det har varit svåra förutsättningar för planunderhållet i år vilket är en utmaning vi delar med övriga kommuner, på grund av den kalla våren. Därtill blev det kort återhämtning då planen användes ända in i december.

Svenska fotbollsförbundet har inspekterat planen vid flera tillfällen under våren och godkänt den som matchduglig. Om den inte är i speldugligt skick kan matchdelegaten stänga av planen, vilket inte hänt. Vi fortsätter dagligen med planerade insatser, så även vecka för vecka. Underhållsplanen avser alla fotbollsplaner. Vi har löpande dialog med Bois, senast i torsdag då vi hade en god dialog.

Förhoppningsvis blir det snart varmare väder vilket ytterligare kommer hjälpa till att förbättra planen.

Med vänliga hälsningar 

Christian Dahl
Tf förvaltningschef Teknik- och fritidsförvaltningen


Vad gör staden för BoIS?

2021-04-26 16:05

Angående Benny Jönssons inlägg om BoIS som Landskronas varumärke med usla förutsättningar.

Det vore intressant att höra vad Landskrona Stad anser om BoIS samhällsinsatser, exempelvis nattfotbollen. Enligt klubbens hemsida Mötesplats IP (som projektet kallas) har insatserna resulterat i ett samhällsvärde som uppgår till 48,5 miljoner, varav 4,2 miljoner i ekonomiskt värde. Detta bara under 2019. 

Vad gör sedan staden för BoIS, sitt största varumärke och stadens folksjäl? Vissa år har man slopat hyran av IP och i år är man guldpartner (inte ens huvudparter alltså). 
Att då inte kunna tillhandahålla en okej gräsplan är rent ut sagt för dåligt. Landskrona IP:s skick lämnar utöver detta en hel del att önska. 

BoIS gör, trots en svår ekonomisk sits, allt vad föreningen kan för Landskrona Stad. Gör Landskrona Stad allt vad den kan för BoIS?

Anton Jönsson


BoIS, Landskronas varumärke - med usla förutsättningar

2021-04-26 13:19

Under alla år har BoIS framhävts som Landskronas varumärke av stadens politiska representanter.
Nu när laget åter spelar elitfotboll i superettan bidrar Landskrona stad med seriens absolut sämsta plan att spela på. När även Billy Magnusson ryter till om att gräsmattan är under all kritik är det hög tid att göra något åt spelarnas arbetsplats. Vad hjälper det att få fram bra spelare som vill spela vinnande fotboll när det usla underlaget inte är spelbart.

Förr var IP känt för Weibulls fina gräsplan, idag blir den känd som superettans sämsta spelunderlag.
Kanske Landskrona Stad har skrotat sin ambition angående BoIS som varumärke?
Skärpning Landskrona Stad.

Benny Jönsson


Föreningsbidrag till alla

2021-04-26 11:43

Det har sedan många år rått stora oklarheter när det gäller föreningsbidrag. Men nu görs det en utredning som ska leda till att det blir mer rättvist i besluten.
Varje enskild nämnd beslutar om fördelningen gällande de föreningar som berörd nämnd ansvarar för.
Det finns en del kriterier att uppfylla för den sökande föreningen, bland annat ska det vara fritt från religiösa och politiska inslag och man får inte ha ett kapital som överstiger ett prisbasbelopp (48 300 kr), samt att medlemmarna ska vara folkbokförda i Landskrona stad.

Vid senaste sammanträdet i Individ och Familjenämnden hade vi att ta ställning till en ansökan om bidrag till en förening som tillhör en kristen församling. Verksamheten består i att stödja hälsa och integration för bland annat asylsökande barn och ungdomar, tex att anordna läxhjälp, lägervistelse och andra slags aktiviteter.

Föreningens kapital överstiger prisbasbeloppet med 15 899 kr. Vidare har det inte bifogats någon medlemsförteckning på de barn och ungdomar som det omfattar. Detta är en
förutsättning för att erhålla ekonomiska medel.

Bidragsansökan bifölls av Treklövern tillsammans med Socialdemokraterna.
Vi Sverigedemokrater avslog ansökan samt lämnade in en skriftlig reservation.
Anledningen till vårt beslut var att vi anser att regler ska följas, dvs att i det här fallet var prisbasbeloppet för föreningen överstigande det som beslutats i direktiven. Dessutom finns det ett religiöst inslag i den aktuella föreningen, vilket också tydligt framgår att det inte får förekomma.

Treklövern och Socialdemokraterna i Individ och familjenämnden följer inte det egna regelverket utan de tycker att man ska vara flexibel och se vad det är för en förening och
vilken nytta den gör för samhället. Som i detta fallet gäller det både svenska och asylsökande barn och ungdomar som får läxhjälp, det bedrivs även söndagsskola mm, det är väl behjärtansvärt att man tycker så men man kan inte ha regler som bygger på tyckande.

Men så är inte fallet i Individ och familjenämnden, där är det fritt fram antingen man är berättigad eller ej, det som avgör om du får föreningsbidrag är vad ledamöterna i  Treklövern och Socialdemokraterna tycker.

Vi Sverigedemokrater vill att man ska vara konsekvent i samtliga beslut så att alla föreningar som kvalificerar sig ska få föreningsbidrag och inga andra.

Kristina Drwiega Magnusson (SD)
Mona Andersson (SD)Fält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser