PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons
Torsdagen den 27:e januari
5.5°C 6.7m/s
Dagens namn: Göte, Göta

Replik till Örjan Kristensson  

2021-04-28 11:40

Nu får vi nog reda ut lite misstolkningar av min tidigare insändare.

Att jag saknar/önskar stabila, orädda och auktoritära poliser har ingenting att göra med manligt eller kvinnligt, förutsätter att det finns poliser med ovanstående egenskaper inom båda könen.

Jag har också, precis som du, träffat många poliser genom åren och lägger inga värderingar eller har förutfattade meningar utifrån vilket kön de tillhör!

 Att det just denna sensommardag råkade att just vara två kvinnliga poliser , och att jag nämnde det, var kanske inte det bästa med tanke risken att någon tog illa upp men hade det suttit två manliga i bilen så hade jag med all säkerhet också nämnt det!

Du skriver att vi nog får leva med att glåpord kastas mot samhällets tjänare och privatpersoner vilket får mig att undra varför det blivit så?
Vad är det som gör att vissa ger sig på poliser och inte visar någon som helst respekt, vare sig det gäller verbalt eller med våld?
Hur och varför har det blivit så?
Polisen är och ska vara den mest auktoritära myndighet och när man ger sig på dem så ska det bli konsekvenser, dryga sådana!
Sänk ribban som t ex i Danmark, där förolämpar inte en polis ostraffat!

 Ordningsvakter är, som jag också klargjorde, inte en ersättning av utbildade poliser men kan vara ett komplement då polisens numerära antal inte räcker till.
Titta på Stockholm t ex, varför patrullerar det inte bara poliser i tunnelbanan?  Svaret är väl ganska självklart – Det finns inte tillräckligt rent numerärt och då finns möjligheten att just ta in ordningsvakter som ett komplement.

Angående brottsstatistiken så vet jag också att den varierar år till år men poängen var att jag tycker att man borde kunna trycka tillbaka den rejält om man tar tag i saken och tar frågan på större allvar,  satsar på mer på både preventiva åtgärder samt på aktuell situation!

Vänligen
Lars Andersson (SD)

 


Svar till Örjan Kristensson

2021-04-28 11:32

Du bygger ditt resonemang utifrån några händelser!

Jag har arbetat som ordningsvakt i över 20 år. Vi vakter fick snabbt lära från början att vi inte kunde lita på polisen. När stora slagsmål uppstod så tog det alltid så lång tid innan polisen kom till platsen att vi alltid lyckats lösa det själva. Vi vakter till och med lurade polisen en tid genom att tjejerna som arbetade i garderoben på diskoteken ljög och sa det skett en stöld, då hade vi polisen där på några minuter.

Om stora bråk, skulle polisen samlas från alla håll. Jag har exempel på när jag brottats med våldsamma gäster, poliser som bara tittat in, sen stängt dörren, gått igen. Vid ett tillfälle slogs vi med ett välkänt gäng som försökte tvinga sig in. 200 meter längre ned stod det flera poliser och tittade, vågade inte komma upp och hjälpa oss. När gänget försvunnit kom polisen upp och min kollega frågade varför de inte hjälpte vakterna, polisens förlängda arm, svaret blev – Ni gjorde ingen anmälan!!!

Skall man skratta eller gråta? En vän som arbetat som polis i många år, säger exakt detsamma om sin yrkeskår, rädslan. Sen, poliskvinnan som gick ned på knä vid en hotfull situation. Ponera du kommer med ditt barn och ni blir brutalt påhoppade, är det knäböjande poliser du vill ha, eller poliser som trots rädsla gör sitt arbete, skyddar folket???

Jag kan fortsätta med massor av exempel, men tror du förstår vart jag vill komma. Poliser med pondus och som vågar ingripa finns, men de är för få, alldeles för få. Polisen har under många år fokuserat på genus och etnicitet, istället för på kompetens oavsett vart kompetensen finns.  Likaså, om ha fler ordningsvakter som skall hjälpa polisen, så måste de våga låta bli gå ned på knä, istället våga möta buset, stå upp för människorna i Sverige!

Vad det gäller sjunkande brott, du säger med 25 % i Landskrona. Man borde “väga brott” som t ex mord, sprängningar, skjutningar, rån och våldtäkt skall väga tungt, sedan snatterier och t ex stöld av fordon lägre vikt. Då kanske inte brotten sjunker i Landskrona? Tittar man på Sverige! Statistiken över dödligt våld i Sverige för år 2020 visar att antalet mord ökade.
• 124 personer mördades.
• 99 av dem var pojkar och män.
• 25 av dem kvinnor/flickor.
• 48 av de som mördades sköts till döds.
– Sen vi började mäta 2002 så är det här den högsta siffran av dödligt våld vi haft, säger Stina Söderman, statistiker på Brå.
Även antalet anmälda våldtäkter ökade under 2020. 9 360 våldtäkter anmäldes vilket innebar en ökning med 779 brott, det vill säga nio procent

Vore konstigt om man nu inte ställer sig frågan om varför våldet eskalerat så här i Sverige???
Mitt svar är att mycket beror på “Öppna era hjärtan, sen “I mitt Europa bygger man inga murar”!!

Jag är genuint livrädd om min dotter som idag är 12 år som växer upp i detta samhället.

Tack för ordet,
Stefan Ljung


Svar till Lars Andersson (SD)

2021-04-27 11:51

Jag har själv haft besök av polisen under ett antal gånger.
En gång stod två poliser med händerna på hölstret,
medan en annan knackade – ganska hårt – på min dörr.
En annan gång var det en kvinnlig polis, som jag mötte
öga mot öga – i min dörr, något diminutive för sin uniform,
men full av pondus!

I denna sak, rörde det sig om en person som skrivit
sig i min lägenhet. Som var efterlyst.
Polisen gjorde sin sak (nåja, de besökte mig mer än
en gång, trots min försäkran att den efterlyste inte fanns
i mina domäner, de var välkomna att söka skurken) med
den rätt som företrädare av den lagen de tjänar.

Att glåpord kastas mot både samhällets tjänare och
privatpersoner… Är nog något vi får leva med.
Mot mig, kvinnor, politiker, journalister,  invandrare, människor
med annan hudfärg, homosexuella, hundägare, oliktänkande och…
annat löst folk!

Din kommentar om “stabila poliser” är djupt kränkande för de
kvinnor som arbetar för att upprätthålla våra lagar.
De får se och uppleva samma skit som deras manliga kollegor!
De är smarta, vältränade.

Intressant att du nämner brottsstatistik i vår stad.
Mer intressant är att du inte nämner att den sjunkit med 25%
Sedan  2012- 2014

Du skriver om “ordningsvakter”
Vad vill du att de ska göra?

Örjan Kristensson.


Fritidsförvaltningen svarar om IP:s gräsmatta

2021-04-27 09:27

Det har varit svåra förutsättningar för planunderhållet i år vilket är en utmaning vi delar med övriga kommuner, på grund av den kalla våren. Därtill blev det kort återhämtning då planen användes ända in i december.

Svenska fotbollsförbundet har inspekterat planen vid flera tillfällen under våren och godkänt den som matchduglig. Om den inte är i speldugligt skick kan matchdelegaten stänga av planen, vilket inte hänt. Vi fortsätter dagligen med planerade insatser, så även vecka för vecka. Underhållsplanen avser alla fotbollsplaner. Vi har löpande dialog med Bois, senast i torsdag då vi hade en god dialog.

Förhoppningsvis blir det snart varmare väder vilket ytterligare kommer hjälpa till att förbättra planen.

Med vänliga hälsningar 

Christian Dahl
Tf förvaltningschef Teknik- och fritidsförvaltningen


Vad gör staden för BoIS?

2021-04-26 16:05

Angående Benny Jönssons inlägg om BoIS som Landskronas varumärke med usla förutsättningar.

Det vore intressant att höra vad Landskrona Stad anser om BoIS samhällsinsatser, exempelvis nattfotbollen. Enligt klubbens hemsida Mötesplats IP (som projektet kallas) har insatserna resulterat i ett samhällsvärde som uppgår till 48,5 miljoner, varav 4,2 miljoner i ekonomiskt värde. Detta bara under 2019. 

Vad gör sedan staden för BoIS, sitt största varumärke och stadens folksjäl? Vissa år har man slopat hyran av IP och i år är man guldpartner (inte ens huvudparter alltså). 
Att då inte kunna tillhandahålla en okej gräsplan är rent ut sagt för dåligt. Landskrona IP:s skick lämnar utöver detta en hel del att önska. 

BoIS gör, trots en svår ekonomisk sits, allt vad föreningen kan för Landskrona Stad. Gör Landskrona Stad allt vad den kan för BoIS?

Anton Jönsson


BoIS, Landskronas varumärke - med usla förutsättningar

2021-04-26 13:19

Under alla år har BoIS framhävts som Landskronas varumärke av stadens politiska representanter.
Nu när laget åter spelar elitfotboll i superettan bidrar Landskrona stad med seriens absolut sämsta plan att spela på. När även Billy Magnusson ryter till om att gräsmattan är under all kritik är det hög tid att göra något åt spelarnas arbetsplats. Vad hjälper det att få fram bra spelare som vill spela vinnande fotboll när det usla underlaget inte är spelbart.

Förr var IP känt för Weibulls fina gräsplan, idag blir den känd som superettans sämsta spelunderlag.
Kanske Landskrona Stad har skrotat sin ambition angående BoIS som varumärke?
Skärpning Landskrona Stad.

Benny Jönsson


Föreningsbidrag till alla

2021-04-26 11:43

Det har sedan många år rått stora oklarheter när det gäller föreningsbidrag. Men nu görs det en utredning som ska leda till att det blir mer rättvist i besluten.
Varje enskild nämnd beslutar om fördelningen gällande de föreningar som berörd nämnd ansvarar för.
Det finns en del kriterier att uppfylla för den sökande föreningen, bland annat ska det vara fritt från religiösa och politiska inslag och man får inte ha ett kapital som överstiger ett prisbasbelopp (48 300 kr), samt att medlemmarna ska vara folkbokförda i Landskrona stad.

Vid senaste sammanträdet i Individ och Familjenämnden hade vi att ta ställning till en ansökan om bidrag till en förening som tillhör en kristen församling. Verksamheten består i att stödja hälsa och integration för bland annat asylsökande barn och ungdomar, tex att anordna läxhjälp, lägervistelse och andra slags aktiviteter.

Föreningens kapital överstiger prisbasbeloppet med 15 899 kr. Vidare har det inte bifogats någon medlemsförteckning på de barn och ungdomar som det omfattar. Detta är en
förutsättning för att erhålla ekonomiska medel.

Bidragsansökan bifölls av Treklövern tillsammans med Socialdemokraterna.
Vi Sverigedemokrater avslog ansökan samt lämnade in en skriftlig reservation.
Anledningen till vårt beslut var att vi anser att regler ska följas, dvs att i det här fallet var prisbasbeloppet för föreningen överstigande det som beslutats i direktiven. Dessutom finns det ett religiöst inslag i den aktuella föreningen, vilket också tydligt framgår att det inte får förekomma.

Treklövern och Socialdemokraterna i Individ och familjenämnden följer inte det egna regelverket utan de tycker att man ska vara flexibel och se vad det är för en förening och
vilken nytta den gör för samhället. Som i detta fallet gäller det både svenska och asylsökande barn och ungdomar som får läxhjälp, det bedrivs även söndagsskola mm, det är väl behjärtansvärt att man tycker så men man kan inte ha regler som bygger på tyckande.

Men så är inte fallet i Individ och familjenämnden, där är det fritt fram antingen man är berättigad eller ej, det som avgör om du får föreningsbidrag är vad ledamöterna i  Treklövern och Socialdemokraterna tycker.

Vi Sverigedemokrater vill att man ska vara konsekvent i samtliga beslut så att alla föreningar som kvalificerar sig ska få föreningsbidrag och inga andra.

Kristina Drwiega Magnusson (SD)
Mona Andersson (SD)


Brottsligheten i Landskrona

2021-04-23 14:27

Landskrona 2020 – 5883 anmälda brott!

Det motsvarar drygt 16 st per dag!

Jag blev häpen över statistiken ifrån BRÅ när jag dök ner i de olika kategorier av brott som anmälts då det visade sig att våldsbrott och narkotikabrott var så pass många i antal.

Landskrona 2020

Personrån: 46   
Våldtäkt: 23   
Misshandel: 424  
Olaga hot / Ofredande: 453
Brott mot äldre: 36
Narkotikabrott: 387

Dessa siffror är bara ett axplock över den dystra statistik för 2020 i Landskrona och får mig att ställa frågan om staden verkligen gör och har gjort tillräckligt för att stävja och preventivt förhindra dessa, enligt min åsikt, alldeles för höga siffror?

Pengar plöjs ner i en massa möjliga projekt i staden, så även i brottsförebyggande sådana, men är de tillräckliga?

Stadens invånare och besökare ska kunna känna sig säkra med vetskapen att polis och kommun finns för dem och ständigt arbetar med att säkerställa stadens trygghet!

Hur många gånger ser man fotpatrullerande poliser i staden? Med staden menar jag då inte bara runt  torget utan även i bostadsområden, parker och andra platser där folk uppehåller sig.

Förra sensommaren blev jag vittne till en makaber situation, ett grabbgäng på fem stycken stod och gapade ut glåpord mot en polisbil som sakta körde förbi.

De två kvinnliga poliser som satt i bilen bara tittade och körde sakta vidare under högljudda beskrivningar om vad vad grabbarna skulle göra med polisernas mammor och med poliserna själva om de bara steg ur bilen.

Poliserna såg, i mitt tycke, skrämda ut och hade ett väldigt allvarligt och stressat uttryck i ansiktena.

Ingen åtgärd eller insats ifrån polisen!

Det är inte för utan att jag saknar de stora stabila poliser som förr fanns på stadens gator och torg, poliser som lärde känna invånarna och vann respekt genom deras närhet och auktoritära sätt att vara.

Varför ändrades polisens sätt att arbeta kan man fråga sig?

Polisens lokala resurser måste vara på den nivå att den klarar av det uppdrag de är satta till att göra men inte helt oviktigt i detta är att det finns kompetenta chefer som prioriterar stadens trygghet och agerar utefter den aspekten!

Behövs fler kameror?   – Sätt upp!

Finns det för få poliser? – Anlita fler ordningsvakter i fler delar av staden!

Polisen ska vara tillgänglig för invånarna? – Utöka polisens öppettider markant!       

Om det nu är så att Landskrona har ett antal tilldelade polistjänster och det inte är tillräckligt så finns det, av polisen utbildade, ordningsvakter som kan handplockas utefter egenskaper för patrulleringstjänst i mycket högre utsträckning än i dagsläget. Ordningsvakter är ingen ersättning av poliser men ett acceptabelt komplement då det faktiskt råder brist på auktoritär närvaro i stadens alla områden.

Jag summerar att i just denna fråga så behövs det kraftsamla emot brottsligheten och inte bara prata om det, handling och det omgående är enligt mig, rätt väg att gå!

Vad tycker Du?

Lars Andersson (SD)


Våra barn – förlorarna?

2021-04-21 09:58

Många barn får ta skiten när deras föräldrar och de själv får felaktiga upplysningar från myndighetsrepresentanter. Ni som läser detta kan tycka: ”Vad fan har Tommy Jonasson, som är en s.k. föredetting, f.d. fastighetsägare och f.d. universitetslektor i skatterätt, med saken att göra? Har han egna barn som kan ha fått ta skiten?”

Farliga myndighetsfel kan få svåra konsekvenser för ”den enskilde” samhällsmedborgaren. Ett paradexempel är Åhlens-branden! Det var bara pengar som gick åt helvete ~ 100.000.000 kronor. Inga personskador som följd av den ”mordbranden”. Händelsen skakade om landskronaborna och domstolsprotokollen är nyttig hemläxa. Den som är nyfiken ska sålunda läsa referatet i Nytt Juridiskt Arkiv, NJA 2013 sid. 145.

De ärenden – med barn inblandade – som passerat mitt skrivbord har handlat om misslyckat företagande om d.o familjebildning d.v.s. skulder / löneutmätningar + en god portion sjuklighet.

Det var någon myndighetsrepresentant på högre mellannivå som, enligt media (1997), beskrivit mig:
”Men han är inte precis någon Florence Nightingale.” Vi är fast förankrade på den vägen: Jag kommer i gräl med myndighetsrepresentanter.
Det är en civilcouragefråga att ta i med hårdhandskarna vid mötena med myndighetsrepresentanter. Men ansvaret ligger på den politiska nivån. Tjänstemän gör som de blir tillsagda. Att situationen är – och har varit – allvarlig för (många) barn i det förhållandevis fattiga Landskrona är väldokumenterat i ovannämnda HD-dom (NJA 2013 sid. 145), i Rädda Barnens årliga rapporter: ”Barnfattigdom i Sverige” och nu senast i professor Tapio Salonens rapport ”Millenniebarnen” (publ. November 2020).

Coronakrisen har skakat om! Vad ska man säga – ja det debatteras om sommarskola – om praktik. MEN det finns endast en väg från bekymmer och det är skolbänken.
Det är klargörande när kommunalrådet Stefan Olsson (SD) här på planket 2021-04-13 angående pandemin pekar på lärdomsstaden Lund.
Har du inte läst juridisk översiktskurs på universitetsnivå så är du en potentiellt förlorare. Tillvaron blir potentiellt farlig – när man inte begriper den juridiska terminologin. Vad menas med ”adekvat kausalitet”.
Och till sist: Läs upp dåliga betyg! Det gjorde jag själv en gång i tiden. Biologi (Ba → a). Dåliga betyg hänger med hela livet. Och varför inte ett eller två extra år i skolan på föräldrarnas bekostnad. Bo HEMMA OCH HA DET BRA!

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet

PS. Som Håkan Lans påpekade 2021-04-19 här på planket: ”Det går att räkna i pengar – många vill inte
erkänna detta!” /Ds.


Regeringen storsatsar på kommunerna men vad gör Treklövern

2021-04-21 09:38

Regeringen har vidtagit ett stort antal åtgärder sedan pandemin bröt ut. Åtgärderna ska ge ökad trygghet för de som drabbas under krisen samt värna människors liv, hälsa och möjlighet att försörja sig. Sammantaget beräknas utgifterna för de åtgärder som vidtagits sedan smittspridningen började uppgå till mer än 400 miljarder kronor.

Ökade resurser till kommuner

Sommarjobb för unga.

Trots att regering skjuter in extra resurser till kommunerna så väljer Treklövern i Landskrona att göra nedskärningar på våra ungdomar genom att halvera feriepraktikplatserna. Pandemin bedöms fortsatt minska ungdomars möjligheter att få ett sommarjobb. Kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar bör stärkas för att förbättra deras framtida möjlighet till inträde på arbetsmarknaden. Unga med socioekonomisk svag bakgrund kan ha sämre förutsättningar att etablera sig på arbetsmarknaden. Fördelningen är baserad på uppgifter om Arbetsförmedlingens preliminära tilldelning, siffran anger det maximala beloppet som en kommun kan tilldelas efter ansökan.

Lovskola
Barn och elever har drabbats negativt av spridningen av covid-19. Konsekvenserna har varit särskilt kännbara för de som redan innan pandemin behövde olika former av stöd, men även för många andra elever som nu inte kan nå sin fulla potential. För att ge huvudmännen ökade möjligheter att erbjuda barn och elever den utbildning de inte har kunnat tillgodogöra sig under pandemin och genomföra andra stödinsatser  tillför regeringen därför skolväsendet ytterligare 250 miljoner kronor. Medlen kommer att fördelas på samma sätt som den så kallade Skolmiljarden. Dessutom tillför regeringen 100 miljoner kronor ytterligare för att finansiera möjligheter till stöd, bland annat i form av förstärkt frivillig undervisning under skollov för elever i grundskolan och gymnasieskolan.

Lovaktiviteter
Under pandemin har många barn och unga fått avstå från aktiviteter och socialt umgänge med jämnåriga, vilket är allvarligt eftersom det är grundläggande faktorer för välmående och personlig utveckling. Barn och unga som redan innan pandemin befann sig i en utsatt situation riskerar att drabbas särskilt hårt. Lovaktiviteter kan bidra till att underlätta barn och ungas situation. För att säkerställa att kommuner har möjlighet att anordna avgiftsfria och smittsäkra lovaktiviteter för barn och unga tillför regeringen 200 miljoner genom ett riktat statsbidrag till kommunerna för detta ändamål. Bidraget ska vara ett stöd till avgiftsfria och smittsäkra lovaktiviteter för barn och unga i åldersgruppen 6–15 år under lovtillfällen 2021.

Fatmir Azemi
Kommunalråd, Socialdemokraterna.Fält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser