PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons
Onsdagen den 19:e januari
3.8°C 4.3m/s
Dagens namn: Henrik

Trångt på kollektivtrafiken skapar skatteproblem

2017-11-16 09:46

Tågresan från Malmö C kl. 16:38 till Landskrona blev ett skatteproblem.

Tisdagen den 17 oktober 2017 hade jag ett ärende i Malmö och skulle åka tillbaka till Landskrona vid 16:30-tiden. Biljett inköptes 16:27 och Öresundståget skulle avgå 16:38. Så skedde också. MEN… det var fullt med folk på perrongen. Det var ren tur att jag fick en sittplats i 2:a klass. Folk stod i gångarna. Det blev en otäck upplevelse. Vi kom lite försenade (c:a fem minuter) till Landskrona. Jag skulle åka in till stan med 3:an. Den var full med folk, endast ståplats. Så för min del – nej tack – det fick bli taxi hem för 113 kronor.

Öresundståget saknade uppenbarligen vagnar och jag såg ingen 1:a-klass vagn. Många av resenärerna var troligen pendlare, d.v.s. människor som reser till och från arbetet.

Min fråga till Skatteverket: Är tilläggskostnaden för första klass, 30 kronor, avdragsgill när Öresundstågens ”andraklassavdelningar” är fulla?
Och hur är det med taxikostnaden när det saknas sittplatser i lokalbussarna (3:an)? Är taxikostnaden då avdragsgill?

Om du köper månadskort i första klass Landskrona – Malmö så är priset 1.260 kronor (i appen). Andra klass kostar 830 kronor (i appen). Eftersom sittplatser kan saknas i andra klass så är väl kostnaden för förstaklassbiljett avdragsgill fullt ut.
Svar: ja eller nej.

Alltså tre frågor ”från gräsrotsnivå” till Skatteverket angående avdragsrätten för utgifter i inkomstslaget tjänst avseende arbetsresor.

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds
universitet

PS. Platsbokning kostar 30 kronor per enkel resa i första eller andra klass.


Idrottshallen igen

2017-11-15 12:57

Angående Landskrona idrottshall!

Den 8/11 skrev undertecknad på Planket en insändare som berörde Idrottshallen och underhållet av denna byggnad

Samtidigt nämnde jag förslagsvis att statyn av Hjördis Nordin flyttades till öppen plats framför huvudentrén. Om detta är ett intressant förslag vore det inte fel att belysa statyn med infällda lampor i marken.

Förvisso ställdes ingen direkt fråga i ämnet.
Trots allt hade jag uppskattat att få en kommentar från någon ansvarig i Staden
Menar att det dessutom kanske finns ett allmänt intresse av att få information om eventuella planerade åtgärder.

Olle Pålsson


Skatterna

2017-11-14 11:53

Bra Niklas Karlsson!
Du berättar precis som det är!
Jag är född 1952 och har fått del av barnbidrag, fri skolgång, fri skolmat, fri folktandvård, fri högskoleutbildning, subventionerad tandläkare- och läkarvård, ett antal kostnads fria operationer mm.
1979 blev jag pappa( tvillingar) och fick barnbidrag, flerbarnstillägg mm mm ( idag skall jag ha gratis influensa spruta ) och Leif Östling: Va fan kan man mer begära!

Håkan Lans


Skattemoralen borde gälla alla

2017-11-13 08:57

Det var inget lyckat uttryck från Leif Östling och han har ju tagit tillbaka det. Sedan är frågan om han har agerar klandervärt och den andra frågan om hur bra leveransen är på Sveriges höga skatter. Får vi världens bästa välfärd? Östling tycks inte ha gjort något olagligt och något avancerat upplägg har det inte heller varit fråga. om och Han har ju inte tjänat sina pengar i Sverige. Samtidigt har vi en finansminister som kritiserar dem som hellre betalar lägre utländska skatter så borde hon kanske också rikta sig till sina kollegor, som Margot Wallström som bara betalade låg EU-skatt som kommissionär. Politiker som Magdalena Andersson (finansminister, S) kan tycka att det är förfärligt, men då får de göra något åt det. Det är ju fullt lagligt att dra av för Rot och Rut. Man ska ha en moral överlag.  Och man ska ställa högre krav på personer som befinner sig på positioner i debatten. Men Leif Östling har ju inte gjort sig känd för att propagera för högre skatter, så det är inte så problematiskt. Margot Wallström sitter däremot i en regering som driver på för högre skatter.

Nya dokument visar att bland annat Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling har haft ett skatteupplägg i utlandet vars syfte är att betala lägre skatt. När det sker via bolag riktar finansminister Magdalena Andersson kritik mot detta med stor energi. Men tidigare har det rapporterats att utrikesminister Margot Wallström (S) som EU-kommissionär tjänade mer än 23 miljoner kronor efter skatt. I samband med avslöjandet fick Wallström kritik för att hon under sin tid som EU-kommissionär inte frivilligt betalade mer än den låga EU-skatten. Magdalena Andersson förklarar inte varför partikamrater och EU-byråkrater ska kunna betala låga skatter utan kritik, medan det är förkastligt när Leif Östling som också arbetade utomlands vid tiden för skatteupplägget smiter från svenska skatten. Det är också intressant att när det är fråga om att betala skatter är Socialdemokratin starkt nationalistisk (utom för partivänner), men när det gäller att använda skattemedlen behöver de inte gå till svenskar.

Sajten Breakit avslöjar nu också att även statens egna fonder, AP-fonderna, investerar i de skatteparadis som Magdalena Andersson kritiserar. Men samtidigt som finansministern kritiserar uppläggen med bolag i skatteparadis så har även svenska pensionssparare stora tillgångar placerade i just sådana skatteparadis – via statens egna fonder. Breakits kartläggning av de statliga AP-fondernas investeringar visar att flera miljarder kronor finns i riskkapitalbolag med säten i bland andra Guernsey, Jersey och Luxemburg. Även här är det oklart om finansministerns inställning är annorlunda jämfört med när företagare eller privatpersoner skatteplanerar.

När Niklas Karlsson nämner Grekland som exempel, så är det en konsekvens av ett socialistiskt styre under många år i Grekland. Regeringen bestämde sig redan på 80-talet för att kraftigt expandera den offentliga sektorn och höja levnadsstandarden utan att ha råd. I början av 2010 upptäcktes det även att Grekland hade betalat Goldman Sachs och andra storbanker hundratals miljoner dollar för att de skulle arrangera transaktioner som dolde den faktiska statsskulden. Att sälja framtida inkomster räknas i sammanhanget inte som lån. Efter den internationella finanskrisen 2007 började de internationella finansmarknaderna bli mer försiktiga med att låna ut. EU-länder som införde euron ställdes inför hårda budgetkrav men i efterhand visade det sig att siffrorna kring Greklands ekonomi inte stämde, vilket det grekiska folket tragiskt drabbas av idag. Avslutningsvis: Om (S)veriges välfärd håller världsklass, som Niklas Karlsson påstår, överlämnar jag till våra väljare att bedöma.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd


Beslutsunderlag – för föräldrar – vid skolval

2017-11-08 10:12

Jag är enig med Olle Pålsson i hans inlägg 2017-10-25 (En reflektion med anledning Johan L och Tommy J:s inlägg) att det är föräldrarna som styr över barnens val av väg (vägval) genom skolans värld: dagis –förskola – grundskola – gymnasium – universitet → etc.

Vad ska man säga till en nygravid 17-årig tjej och hennes 19-årige pojkvän när graviditeten konstaterats?
Hur ska man förbereda de unga tu inför de livets val de ska göra i skolans värld för sitt, eventuellt sina, barn. De unga tu har måhända släppt intresset för skolan – blivit skoltrötta – redan som 15 – 17-åringar.
De står där med slätstrukna grundskolebetyg och har aldrig satt sin fot på en gymnasieskola och uttalar: ”jag vill ha ett jobb”. Och inte blir situationen enklare av den omständigheten att deras föräldrar är underhållsskyldighet mot ”de unga tu”, de blivande föräldrarna, till 21 års ålder.
En del av dessa, enligt svensk lag, underhållsskyldiga föräldrar, finns inte i Sverige. Dessutom saknar de pengar. Det är självfallet så att inte endast invandrare får problem vid skolval. Men inte desto mindre så har vi en stor grupp av s. k. nyanlända för vilka den biologiska klockan tickar – de ensamkommande barnen. De står bokstavligt talat på tröskeln till familjelivet mer eller mindre utan utrustning/kunskaper för ett liv i vårt land med vår syn på behov av kunskaper: läs utbildning.

Att springa runt på gator och torg på nätterna skapar vanligtvis inga kunskaper, nåja man får veta vad som händer där då. Det fick jag veta då, när jag var hyresvärd på 1980-1990-talen. Situationen då, liksom nu, krävde att jag fanns ute på fältet för att hålla reda på vad som hände ute i fastigheterna, främst under kvällar och nätter – någon gång med poliseskort. Då pratade jag med hyresgästerna om deras problem. Inte så mycket om
deras barns utbildning som om de regler som föräldrarna har att förhålla sig till.

Hur får man råd att hålla sina – ev. skolpliktiga – barn i skolan när man lever på ”socialbidrag”, underhållsstöd, bostadsbidrag, A-kassa, FK-ersättningar etc.? I allt detta har sedan skattereglerna sin givna plats. Uppsökande verksamhet för att på individnivå utreda förutsättningarna för barnen i familjerna. Hur mycket kostar sådana åtgärder? Eftersom jag har lite erfarenheter av hantering av liknande problem i domstolar på 1990-talet och under de senaste 3 à 4 åren så är prislappen 2 000 – 2 500
kronor per timme.

Vad sedan gäller Johan Laurins hänvisning i ”Svar till Tommy” 2017-10-24, till Internationella Engelska Skolan, så vill jag för dagen inte kommentera. Jag vill veta mer om den skolans verksamhet, liksom om några andra skolors, i Landskrona. Jag vill således ha lite mer på fötter utifrån egna iakttagelser. Jag kommer att kontakta dem personligen

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet


Landskrona idrottshall

2017-11-08 09:28

Söndagen den 5 november besökte jag idrottsplatsen i Landskrona och såg den viktiga fotbollsmatchen mellan Landskrona BoIS och FK Karlskrona.
Det blev som bekant ett mycket givande besök med tanke på att BoIS kommer att spela i Superettan 2018.

Vad som inte upplevdes lika positivt var när jag på väg mot bilen efter matchen passerade Landskrona idrottshall. En idrottshall ritad av den välkände formgivaren och arkitekten Arne Jacobsen. Tveklöst är denna byggnad med egen plats i anslutning till Karlslundsmiljön av största värde att vårda och underhålla. Jag vill därtill mena, bland många intressanta byggnader i Staden från mitten 1900-tal och framöver, är just idrottshallen den byggnad som kanske tilldrar sig störst arkitektoniskt intresse. På avstånd behåller den fortfarande sin stil och karaktär och är skön att betrakta men vid närmare synintryck så lämnar det yttre underhållet en del i övrigt att önska så även angränsande markytor är i stort behov av åtgärder.

En annan detalj jag också observerade gäller den fina statyn som står placerad något på undantag intill en angränsande häck. Med tanke på att statyn också uppmärksammar gymnasten Hjördis Nordin som är Landskronas enda olympiska guldmedaljör borde en mera framträdande plats vara att föredra. Förslagsvis centralt på öppen plats, väl synlig framför byggnadens huvudentré.

Olle Pålsson


Stadsbussarna

2017-11-06 14:17

Jag är imponerad över hur punktliga bussarna är. Chaufförerna är alltid mycket trevliga och tillmötesgående.
Ett stort tack också till kommunfullmäktige, som låtit lokaltrafiken utfärda det “gröna” kortet till oss äldre pensionärer.

Bengt Nissler


Lördag

2017-11-03 09:07

Ledsen att jag inte kan komma till IP på lördag. Den ligger för långt från Melbourne.

Ett av mitt livs största ögonblick var att se Satte flytta på lådor i bortre hörnet på Elementarskolans gård där jag gick.

Göran Hammarström


Heja BoIS!

2017-11-02 08:55

Jag tolkar detta som att vi ses på IP, Göran! Jag har personligen träffat Knut “Buckla” Hansson flera gånger.
BoIS historia är viktig, och nu skriver vi ett nytt kapitel i dess historia !

Alleman till IP nu på Lördag kl 15 !!!
Heja BoIS !

Pontus Eriksson


Stjärnspelare

2017-11-01 11:52

Pontus Eriksson minns fem brasilianska spelare från 1982.
Jag minns fem BoISare från omkring 1930: Satte, Tjodde. Buckla, Hacke och Bergsten.

Vilka anfallare!

Göran HammarstömFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser