PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons
Måndagen den 17:e januari
3°C 4.6m/s
Dagens namn: Anton, Tony

12 månader

2016-01-25 09:05
Hej på er Landskrona Direkt-läsare. 
Det var ett tag sedan jag skrev till er.
Ett  nytt spännande  år har anlänt med allt vad det innebär. 
Kan ni det här?
Om inte, så kan ni den snart. 
Januari börjar året, 
Februari kommer näst,
mars, april, ha knopp i håret,
maj och juni blommar mest. 
Juli, augusti och september 
sköna, härliga framstå,
men oktober och november 
och december äro grå.
30 dagar har november, 
april,  juni och september, 
28 en allen,
alla de övriga 31.
Obs obs: ta hand om er. 
Vid pennan : Geula ” Viola ” Lesén 

Musslorna...

2016-01-19 15:50

Har ni hört något från Landskronahems ledning? Jag vill veta om min fina lägenhet ska bli bostadsrätt eller inte.

Bengt Nissler


Svar till Pontus

2016-01-18 16:30

Hej Pontus,
Vad roligt med lite debatt! Det är spännande att se hur stora skillnader det finns gällande åsikter mellan oss Landskroniter. Det här är din stad, det här är min stad.

Lite fakta är på sin plats, då du verkar ha uppgifter som är ett år gamla. Gällande gamla campingen så är det två entreprenörer, Derome och Veidekke som kommer bygga i två olika etapper. Veidekkes första etapp (17 hus) är såld med godkända bygglov och byggstart redan denna månad. Deromes första etapp har säljstart i slutet av januari. Det blir alltså långt fler än 17 hus på campingen, då jag enbart syftade på Veidekkes första etapp.

Givetvis har Derome och Veidekke två olika arkitekter, så de husen kommer skilja sig åt i både färg och form. Det blir inte som nuvarande Nedre gatan, det är vi överens om, men att det inte kommer finnas variation håller jag inte med om. Det blir inga höghus i ”direkt anslutning” till dessa hus heller, utan de kommer ligga på andra sidan vägen mot Ulkavallen. En bra idé i mina ögon då det ger fler människor möjlighet att njuta av havsutsikten!

Mina privata intressen? Jag är en Landskronit som önskat att flytta ner till Borstahusen i många år utan att lyckas då det sällan säljs hus i området. Med nybygget får jag och min familj en möjlighet till detta. Jag har också en stark framtidstro till hur staden skall och bör utvecklas, vi kommer ingenstans av att stå still och bromsa utvecklingen. Att en vy från Landskrona använts i en TV-serie från 2001 anser jag knappast vara argument för att bevara något ur ett kulturhistoriskt perspektiv…Varför ska inte fler få njuta av det bästa staden har att erbjuda?

Vi är också oense om vad nuvarande Borstahusare skall tycka om nybebyggelsen. Stadsdelen är den naturliga utvidgningen av Landskrona och någonstans är det stadens framtid vi möter här nere. Man har flyttat en camping. Man har inte förstört Nedre gatan på något sätt. Att det växer fram en ny stadsdel runt om detta område är väl snarare ett bevis på att det är attraktivt på alla sätt och att då ha ett hus på Nedre gatan kommer istället att bli ännu mer åtråvärt! Men vi analyserar nog saken på olika sätt.

Jag förmodar att du också tänkt till gällande ditt förslag med arkitektritade hus för att ge samma atmosfär som Nedre gatan. Med 7-8 olika arkitekter inblandade, säkerligen lika många entreprenörer och hus i varierande storlekar… vad kommer ett sådant hus att kosta? Hur miljövänligt är det med dagens mått mätt att ta fram ett sådant område? Vi har flera områden i närheten som har liknande utseende bredvid varandra, exempelvis Bankhusen som bara är ett stenkast från området. Ett väldigt populärt område där marknadsvärdet på husen stigit avsevärt. Svaneholm finns också i anslutning med husen på de olika kryddgatorna. Där är det strikta krav från kommunen gällande färgval på träfasad etc. för att de skall hålla en liknande profil. Vem vet, om 100 år kommer kanske dessa nybyggda hus att klassas med ett kulturhistoriskt värde?

We can agree to disagree.

Johan Laurin
Heja Landskrona!


Skolan och Allemansrätten

2016-01-18 15:07

Skolan är visserligen en del av samhället men skolan är inte en allmän plats. Här gäller inte allemansrätten. Skolan är en arbetsplats för lärare, övrig personal och elever.

Allemansrätten med reglerna: Inte störa och inte förstöra, borde däremot också gälla för skolan och dess lokaler. Klåfingriga politiker inom regeringen och alliansen har under lång tid drivit igenom otaliga och omöjliga reformer och utvärderingar, allt för att höja kunskapsnivån i skolan.

Från dessa politiker hörs nu inte ett pip när skolors gymnastiksalar och idrottshallar används som boende åt nyanlända flyktingbarn/ungdomar. Men det är orimligt att barnens skollokaler offras på migrationskrisens altare. Det är inte de omyndiga barnen som skapat denna kris.

 Politiker bör lyssna på idrottsföreningarna som pekar på att idrott och lek är en naturlig väg in i det svenska samhället och språket. Då måste det naturligtvis finnas lokaler för sådan verksamhet. Det evakueringssystem för boende som kommuner nu använder sig av under migrationskrisen bör omarbetas till att gälla arbetsplatser där enbart vuxna personer arbetar.

Mer rimligt än att beslagta barnens skollokaler borde det vara att undersöka vad stora och statliga myndigheters lokaler kan erbjuda i form av boende för nyanlända flyktingbarn/ungdomar.

Ulf Karlsson (SD)
Kerstin Stein Sandell (SD)


Svar till Johan Laurin

2016-01-18 09:08

OM det verkligen är så att f.d. Campingplatsen bebyggs likt nedre Borstahusen , med hus av olika utformning och arkitekter och ligger pittoreskt bredvid varandra i varierande färger och materiel, så ger jag Johan Laurin rätt, och drar en lättnadens suck.
Dessvärre tror jag inte att du har rätt – tyvärr. Jag har studerat det material byggnadskontoret och kommunen visade upp för c:a ett år sedan. Där ser samtliga hus likadana ut, gällande form, färg (som är grå), material, fönsterstorlekar – och de kommer
därmed att utgöra en mycket tydlig avslutning av Nedre gatan, Mellangatan samt Övre gatans typiska fiskelägebebyggelse.

Och att blott bygga 17 bostäder på stans bästa lediga tomt är naturligtvis ytterligare ett skäl till att tänka om. Jag vill även uppmana köpare att försöka häva köpen – och i det kommunala omtänkandet måste då givetvis ingå fullständig kompensation. Och det anser
säkerligen inte bara jag saken vara värd. Köparna bör även betänka att bryts inte det generella tänkandet hotar 5-6 våningshus i direkt anslutning till de redan nu sålda husen. Och detta bör juridiskt vara ett skäl för att kunna häva evt köp. Vilka privata intressen har
Johan Laurin i denna fråga, undrar jag.

Alla nuvarande Borstahusbor bör också dra öronen åt sig inför den kommande bebyggelsen. Om inte annat handlar det ju om hela Borstahusens attraktionskraft – inkl. värde på era fastigheter. För 10-15 år sedan protesterade ni framgångsrikt mot höghusplanerna
vid “Tack så gärna tomten”. 10-12 våningar blev till 3 eller 4. Även då i grevens tid.

Men OK ta inte mitt ord för denna sak, men begär själva att få se hur dessa första 17 parcelhus kommer se ut – och avgör själva huruvida ni anser att de passar in i Nedre Borstahusen. Effekterna på lite sikt berör även de som bor i nyare delar av Borstahusen
– och får etapp 1 fullföljas, kommer etapp 2 ett steg närmare förverkande. Jag bor själv “i stan” men det hindrar inte att jag anseratt Landskronas förnämsta bostadsområde är kraftigt hotat. Och det som annars kommer byggas är ett “område” som inte
har det minsta gemensamt med bebyggelsen öster om Erikstorpsvägen heller.

Varför inte istället bygga varierande hus på 1 – 1½ plan vid en smågata i Nedre gatans förlängning (de hus som idag “avslutar” norra delen  av nedre Borstahusen skall givetvis inte beröras på minsta sätt, men en nya smågator från Erikstorpsvägen, som “svänger” lite före kustlinjen ger samma atmosfär som finns i Nedre Borstahusen) .

Husen bör ritas av minst 7-8 olika arkitekter som skall stäva efter att Nedre Borstahusen bara förlängs, och inte hoppas på nått funktionalist-arkitekt-pris. Kuperar man dessutom terrängen kan man få havsutsikt från ytterligare en smågata, utan att behöva bygga flera
våningar. Och “Övre Borstahusen” kan likaså förlängas med bostadsområden i stil med dagens bebyggelse öster om Erikstorpsvägen.
Således utan 5-6 våningshus enligt steg 2 i den kommunala förstörelsen av vår bästa mark. Närmast Drottningen finns område kvar för Ulkavallens IP och anläggning av en mindre park. Efter en paus på 80- och 90-talen har funktionalismen och miljonprogramstänket
uppenbarligen blivit “inne” bland arkitekter. Skillnaden är bara att detta 17 år in på det tredje milleniet smyger sig sakta utan dunder och brak – som t.ex. rivningen av Falcks hörna 1971 med dunder och brak. Fotografier av det blivande Kreditbankskontoret före och under rivningen 1971
finns här http://www.landskronaminnesbanken.se/Foto_detalj.asp?pn=1395312 och här rivningen http://www.landskronaminnesbanken.se/Foto_detalj.asp?pn=1395315

Pontus Eriksson
Landskronit i 51 år


Norra Borstahusen

2016-01-15 09:23

Svar till Pontus Eriksson

De nya bostäderna på gamla Campingplatsen kommer byggas i stil med övriga Borstahusen, så jag ställer mig frågande till din begäran att stoppa bygget, om det nu är det som är den springande punkten i ditt argument.

Veidekke som är en av två entreprenörer erbjuder tre olika färger på tegel (är det var du kallar plattor?) och två färger på taken. De 17 husen, som till största delen är parhus kommer inte heller se likadana ut då det är fyra olika modeller som uppförs. I likhet med många hus på Nedre gatan.

Din vädjan, att de som läser din text inte bör köpa, tänker kanske om när de sätter sig in i projektet och får höra att alla 17 är sålda sedan länge och att 16 av dessa bokades på mindre än tio minuter.

Sen tror jag att det är upp till var och en att känna efter vad man trivs med. Själv så tror jag att närhet till havet, stranden och naturen kommer överträffa mitt nuvarande boende på Öster.

Johan Laurin
Landskronit sedan födsel, 1979


Bygg förstklassiga flyktingbostäder

2016-01-15 09:16

Antalet flyktingar har tagit svenska samhällsplanerare på sängen eller snarare med byxorna nere!
Bostadsbrist där flyktingar med eller utan PUT, TUT eller UT vill bo.
Bostadsöverskott där Migrationsverket ger dem som kommer tak över huvudet.
I 18 månader har jag förundrats över mediediskussioner på temat bygg billigt av lägre kvalité. Men vad menas då? Vi talade i fastighetsägarkretsar på 90-talet om hus som blev vandrarhem. Folk flyttade in och ut osv.
Att nu tro att enklare s.k. ”snålbyggen” leder framåt är verkligen inget långsiktigt ”tänk”. När bostadsbristen förbytes mot bostadsöverskott så vill ingen bo i ”snålhusen”. Hemläxan från flyttkedjorna i Landskrona tycks många ha missat. Ett sätt att få snålbyggehusen uthyrda blir då hyressänkningar – ett kommunalt eller statligt bostadsföretag kan ägna sig åt detta, under en tid, men privata aktörer gör i de flesta fall inte så!

Tommy Jonasson,
civilekonom

PS. Det tar lika lång tid att förbereda ett förstklassigt bygge som ett snålbygge. Bygglov, överklagande, projektering, anbud etc. Och sen ska det ta högst 20 minuter till jobben från dörr till dörr och högst lika lång tid tillbaka!/DS.


Nya sidan 3

2016-01-12 17:10

Snyggt jobb!

Sven Sverne,
Thailand


Nya sidan 2

2016-01-12 17:08

Landskrona Direkt lanserade ny hemsida för några dagar sedan. Denna nyhetssida har haft samma upplägg i många år. Bra riktlinjer med tydliga rubriker och bra upplägg. Snyggt med rullande där mest lästa är. Stort beröm till er.

Krister Nilsson


Nya sidan

2016-01-12 16:59

Satt o vänta i bilen, tänkte att jag kollar om nya La Direkten funkar på telefon. OOO va ja blev överraskad, den funkar skitbra. Det e nog bland de bästa mobilanpassade sidor man kan tänka sig . Kolla ni andra också, nu behövs ingen dator längre.

Med vänlig hälsning
Lennart Lindblom

Svar direkt:
Tack Lennart,
med några enkla klick kan du spara landskronadirekt.com som en ikon på din mobil och få snabb tillgång till sidan. Lite beroende på telefon så ser det olika ut hur man gör, men ha sidan framme och leta upp “Lägg till på startskärmen” eller liknande.

Planket red.Fält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser