PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Nytt brev från Strandberg

2018-05-16 09:22

Torkild Strandbergs senaste brev.
 
D.v.s. den lilla blå varianten  (fast utan fröer och handskar som somliga får i Borstahusen).
Strandberg menar att allting går så jättebra för vår stad. Han nämner investeringar, boende, handel, företag, ett nytt hotellbygge, Burger King, Rusta, HM-home och att det blivit fler jobb och mindre utbetalt socialbidrag och sjunkande arbetslöshet. Alltihopa enligt egen utsago, helt utan källhänvisningar.
 
Om vi frånser att Riksbanken med sin negativa styrränta (reporänta eller diskonto) trycker pengar – för varje miljard bankerna lånar, får de 5 miljoner kronor extra. Något som historiskt sett vi vet leder till sprickande bubblor – förr eller senare. Men har då Landskrona Stad kunnat utnyttja detta bättre än andra, lokalt?
Och om så är fallet, är det tack vare Strandberg ?
 
Även om internethandelns betydelse inte kan förringas för en hel del produkter, så borde den knappast drabba t.ex. livsmedel och nöjesbrancherna. Sedan 2006 har alla former av dansställen försvunnit, John’s har murats igen, Strand är nån klinik, Folkan står tom, Oliver/Gröna Lyktan är stängd – och varför dessa satsningar på affärskedjor ute i Örja?

Jag konstaterar att under Strandbergs tid har Landskrona som stad börjat avlida. Utan att Strandberg tycks förstå att det händer. Eller är det rent av en del av syftet med Strandbergs generalplan? Om cityhandeln (innanför Ringvägen) har det svårt redan, varför då spä på genom att  medvetet förlägga alla storkedjor till Örja?
Vill Strandberg flytta centrum?
Det är i varje fall följden av hans styre.
 
Jag vill ha affärerna i centrum, och tror de flesta delar denna åsikt. Jag vill också ha ett nöjeslivet tillbaka i våran stad!
 
Och till vad använder Strandberg de ökade skatteintäkterna?
För att ta ett exempel – Fabriksgatan (mitt emot Albanoskolan) har nu grävts upp
för tredje eller fjärde gången på två år! Ett pågående ombyggeri fullständigt fri från kommunal samordning – ett ofantligt slöseri med pengar.
 
Bygga höghus norr om Borstahusen! Kringbygga våran kyrka, Sofia-Albertina –  så den inte längre syns från Nyhamn. Fast det finns massor av annan bebyggbar kaj…
 
Men värst med Strandbergs eftermäle är förödelsen inom gymnasieskolan. Med berått mod har Strandberg först sett till att förstöra Landskronas förr goda rykte som gymnasiestad. Före Strandberg ville ungdomar i kommuner runt omkring (Svalöv och Kävlinge t.ex) gå gymnasiet i Landskrona. Jag vet inte om ens 50 elever per år har tagit studenten i Landskrona (mot 400-500 per år före Strandberg…) Även Tech Futurum  har Strandberg lyckats avveckla istället för att utveckla.
 
Medvetet har Strandberg börjat förstöra allmännyttan, Landskronahem. Ta Sandvången t.ex. – det mest lyckade storbyggeriet under efterkrigstiden – sålt till ett företag i Göteborg. Solsidan (norra sidan) av Emaljgatan (alltid fulluthyrt efter ombyggnationerna på kring 1990) – rivet!
Pilängstorget satts i brand (utan återuppbyggande), själva byggnaden Gullstrandskolan riven (invigd så sent som 1970 och ombyggd flera gånger, senast omkring 2000) . Hundkapplöpningen avvecklad. Nästan hela brevduveföreningen borta – den äldsta formen av fjärrkommunikation vi känner. Även om jag själv inte vet ett dugg om brevduvor, menar jag att de som sysslar med sådan historiskt viktig verksamhet, förtjänar beröm, inte spe.

Karlslund (som ju är en bokskog) har förklarats som polisiärt katastrofområde. Men är det konstigt om problem uppstått – alla rivningar (Gullstrand, Pilängstorget, Tech Futurum, etc) beaktat ? Och vad har Nyvång och Esperanza med Koppargården att göra?? Nästa rivningsobjekt i Strandbergs generalplan?

Hantverkargatan på Landskrona muséum har demonterats, inklusive urmakeriet med hundratals tickande klockor av varierande storlek. Kulturrån!
 
Och var har de ökade skatteintäkterna använts till någonting vettigt?
Behöver inte Landskrona IP, fler platser – och läktare med tak och vindskydd.
Det är inte alltid vädret är så gynnsamt som det var igårkväll, när vårat BoIS kvitterade HIFs ledning på övertid. (Ett underbart mål för övrigt, men inte Strandbergs förtjänst)
 
Nej! Herr Strandberg måste avsättas efter valet i höst!  Jag vill uppmana alla Landskroniter att rösta på partier som inte stödjer Strandberg. Även de som annars röstar på Liberalerna eller SD – inte i kommunalvalet, inte denna gång. Vi behöver någon med kompetens, någon som vill föra Landskrona framåt SOM STAD!

Pontus Eriksson


Landskrona stad som en BRA arbetsgivare?

2018-05-15 14:54

Vi är lika oroande som Rosengren.

Vi socialdemokrater har under de två senaste mandatperioderna lagt åtskilliga förslag som innebär både bättre villkor och bättre arbetsmiljö för de anställda i kommunen.

Alla förslag har röstats ner av den styrande fyrklövern. (M, L, MP + SD)

När vi talat om arbetsmiljö, så pratar de om kostnader. Arbetsmiljön får aldrig vara en kostnadsfråga.

Likaså gäller delade turer, det är en arbetsmiljöfråga och en trygghetsfråga. Men även där hamnar diskussionen i en dragkamp om pengar. Det finns resurser. De ska bara användas bättre.

Jonas Karlsson
Ombudsman
Socialdemokraterna i Landskrona


Replik på Jonas Esbjörnssons senaste inlägg

2018-05-15 08:31

Angående S insändare om stadens minst sagt kaotiska arbetsmiljö så undrar jag varför S enbart nämner chefernas situation? Är inte S ett arbetarparti som även borde engagera sig i de övriga anställdas situation med? Baserat på att jag vet att information kommit S och övriga partier tillhanda i ämnet redan för 1,5 år sedan utan någon som helst respons gör det mig klart irriterad att S enbart verkar ta upp ämnet för att nyttja som taktik inför valet. Varför har inte S reagerat innan på hur den psykosociala arbetsmiljön ser ut inom staden?  Jag tycker det är bra att S har tagit i ämnet, men det krävs ett större grepp i frågan.
Ledande kommunalråd verkar inte bry sig det vet vi, bara att se tidigare insändare. Ordföranden i de olika förvaltningarna har också i vissa fall visat total nonchalans. Som Håkan Lans och Lena Nilsson säger finns det mängder med exempel på anställda som inte vågar uttala sig av rädsla för sin arbetsgivare, alltså Landskrona Stad. Är inte detta helt sanslöst när man tänker efter, att man ska behöva vara rädd för sin arbetsgivare?
Jag tycker även man ska se över vilka man anställer i höga positioner, det kan finnas tveksamheter här och de som drabbas är de på golvet. 
Nu är det på tiden att vakna upp och börja inse att som kommunalråd och ordföranden har man tagit på sig ett ansvar och önskar man inte ta det ansvaret så lämna platsen till förfogande. Det är vi skattebetalare som betalar era löner. Om S menar allvar, ta då med alla och inte bara de på en chefsposition. Alla har lika värde, för staden ska väl följa sin egen slogan BRA? Anställda är en resurs och tillgång, vi ska vara rädda om våra medarbetare och de förtjänar att behandlas med respekt.

Fredrik Rosengren, opolitisk.


Skolans avfolkning

2018-05-14 15:38

Det är anmärkningsvärt att borgerligheten i Landskrona inte tycker att frågan om skolans avfolkning är viktig. Först har man mer eller mindre lagt ner gymnasieskolan och nu skickar man iväg delar av tjänstemannakåren utan att bry sig. Man svarar inte ens på tilltal. Kära väljare. Så ser den borgerliga utbildningspolitiken ut. Det ska man fundera över inför kommande  valrörelse.

Lars Svensson (S)


Chefskarusellen

2018-05-14 15:28

Bra Jonas E och Roger L!
Detta är precis vad som måste göras i Landskrona. Vi har talat med ett antal personer om detta och alla säger precis som ni: Det är något sjukt som inte verkar tåla dagsljus!
Jag har oxå talat med journalister som säger samma sak och att folk inte vågar bli intervjuade!

I en sådan atmosfär pratas det mycket om vänskapskorruption, tystnadskultur och en parti/person styrning samt dålig arbetsmiljö!

Vi välkomnar ert förslag!
Håkan Lans och Lena Nilsson


Kommer böneutrop att tillåtas i Landskrona?

2018-05-14 15:09

Böneutrop, likt det som nu getts tillstånd för från en moské i Växjö, hör inte hemma i en modern sekulär stat som Sverige. Vi ska försvara våra moderna, demokratiska, svenska värderingar och synsätt.

Det är inte rimligt att en religion återkommande ska kunna förkunna tro och makt genom högtalare över andra människors bostadsområden. Det som nu skett i Växjö kommer innebära just det.

Vi behöver lagstiftning som förbjuder denna typen av böneutrop. För Landskronas del är det fram tills en sådan är på plats avgörande att våra kommunpolitiker inser allvaret i att släppa fram möjligheten för böneutrop.

Jag vill därför ställa en fråga till kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg, som dessutom styr staden tillsammans med Miljöpartiet som är starkt för böneutrop. Kommer Landskrona att följa Växjös exempel och släppa fram möjligheten till böneutrop?

Erik Rantzow (MED)
Riksdagskandidat, Medborgerlig Samling


Chefskarusellen i Landskrona kommun måste utredas

2018-05-07 08:59

Slag i slag kommer besked om chefer som lämnar sin anställning inom Landskrona kommun. Man skulle kunna tro att Donald Trump hämtat inspiration från Landskrona när det gäller att göra sig av med chefer som inte dansar efter hans pipa. Stadsdirektörer, bolagschefer, stadsbyggnadschefer och nu chefer inom utbildningsförvaltningen tvingas lämna eller säger upp sig. På kort tid lämnar utbildningschefen, gymnasiechefen och grundskolechefen sina uppdrag. Liberalernas ordförande i Utbildningsnämnden kommenterar bara med att ”chefer kommer och går” och tycker inte att det är något anmärkningsvärt. Nonchalansen inför de problem som avslöjas är häpnadsväckande. När chefer slutar på kort tid och bara hastigt försvinner så innebär det en stor kostnad och skapar stor och berättigad oro bland de anställda på den drabbade förvaltningen. Man kan med fog fråga sig vad det är som gör att de ordförande som sitter på Liberala mandat avverkar chefer på det här sättet.

Vi Socialdemokrater är tillsammans med säkert många andra djupt oroade. När chefer lämnar sina befattningar inom kort tid på sin tjänst så är det ett tydligt tecken på att den politiska styrningen har allvarliga brister. Uppenbarligen finns det ohälsosamma strukturer inom den övergripande politiska ledningen, som gör att annars välrenommerade tjänstemän väljer att lämna sina befattningar i förtid. Det är välkänt att det i kommunen finns en informell styrgrupp bakom kommunstyrelsens ordförande som styr och ställer med den kommunala organisationen efter eget godtycke. En informell ledningsgrupp som ingen kan kontrollera och som inte tar något politiskt ansvar för sina beslut. Övriga partier utom Liberalerna behandlas enbart som rundningsmärken i den här cirkusen. Vi socialdemokrater kräver nu att en oberoende utredare tillsätts för att analysera vad som är fel inom styrning och arbetsmiljö i kommunen. En utredare som blir ansvarig inför kommunfullmäktige och kommunrevisionen. Kommuninvånarna och övriga partier har rätt att få veta.

Jonas Esbjörnsson (S)
Oppositionsråd

Roger Lindskog (S)
2:e Vice ordförande Utbildningsnämnden 


Höga hastigheter genom Asmundtorp

2018-05-04 09:13

Angående de alldeles för höga hastigheterna så behöver även vi i Asmundtorp fysiska hinder för att få ner de höga hastigheterna som råder i byn.

Vi behöver även någon form av parkerings övervakning då det ofta parkeras på huvudled som råder genom byn.

Anders Johansson


Tack Jonas

2018-05-04 09:07

Jag uppskattar ditt svar som får mig att ompröva mitt ställningstagande till S. Fikan avstår jag ifrån.  Är en 87-årig gammal gubbe med en ganska nedgången fysik som har det bäst hemma i min av landstinget lånade höj, sänk och rullande stol. Kokar mig en mugg cappuccino lyfter den och önskar dig lycka till med uppmaningen var noga med argumenten och gilla den milda anarkism som råder på vårt torg torgdagarna.

 Arne Nilsson


Svar till Arne Nilsson

2018-05-03 11:34

Köpet av Weibullmarken gjordes för kommunens del på den sidan av järnvägen som DSV ligger på och på den sidan som Kronan ligger på. Jag ber Arne Nilsson om ursäkt om det uppfattas på något annat sätt.

Köpet av marken har möjliggjort att Landskrona har mark att bygga på.

Jag diskuterar gärna denna fråga tillsammans med dig över en fika.

Jonas Esbjörnsson (S)Fält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser