PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons
Torsdagen den 27:e januari
5.5°C 6.7m/s
Dagens namn: Göte, Göta

Svar till Mattias

2021-06-28 10:04

Även om det finns två ishallar i Helsingborgs kommun, så bor där nästan 150.000 personer. Eller 75.000 per ishall. Och i Landskrona har vi runt 45.000 invånare per ishall. (D.v.s. 45000 invånare delat med en ishall) Sålunda har vi redan idag ett avsevärt bättre förhållande på denna front, jämfört med Helsingborg. Bra schackspelare som du åtminstone har varit en gång, borde lärt sig denna enkla matematik – och eg. senast i sjätte klass…  (:

Ishockey är dessutom en mycket dyr sport att utöva. Och alla kan inte få mer på kommunal bekostnad. Dessutom är den enda ishockeykulturen vi någonsin haft i våran stad ett fåtal personer som kivas om de håller på Malmös Rödhökar eller Rögle Bandyklubb.

Till detta kommer klimatkostnader – nedkylning utgör ju en av de värsta klimatbovarna. Detta i motsats till sporter som utövas utomhus. 

Och så då angående BoIS, som du tog upp. Det handlar ju inte om själva idrotten – stadionanläggningen handlar om publiken som vill se BoIS. Och BoIS har haft 15000+ (eller fullsatt efter arenan blev mindre kring 1990) åskådare massor av gånger och under flera helt olika epoker. Kolla här

Emellertid drabbades fotbollen under 1980-talet av en allvarlig publikkris. Inte bara i Landskrona , utan överallt i världen. Men bl.a. p.g.a. nya regler gällande bakåtspel till målvakten och en för anfallsspelet generösare offsideregel,  förändrades detta sakta men säkert. Och överallt har publiken återvänt. Allsvenskan drar 10.000 i snitt varje år klubbar som Häcken, Syrianska, Dalkurd etc inte är med (dvs klubbar utan egentligt engagemang) Och en del klubbar drar över 20.000 i snitt.
 
BoIS hade f.ö. exempelvis 8500 mot HIF i Superettan, häromåret. Hade den matchen handlat om en toppmatch i Allsvenskan, hade publiksiffran mycket väl kunnat ha varit dubbelt så hög. Och IP tar just nu bara ca 9500 – varav de flesta får stå i regn och blåst om vädret är ogynnsamt. Med löparbanorna gick det in mycket mer. I Allsvenskan hade BoIS överfullt i hemmamatchen mot AIK år 2002 – 10.181 släpptes in, varefter polisen tvingades stänga portarna och riva ner reklam. Det var massor som inte kom in. Och trots vår lilla arena , hade BoIS ca 6500 i snitt på IP över de fyra allsvenska åren 2002-2005. 

Så låt oss bygga ut IP till en fin arena för alla oss som gillar att BoIS leder Superettan, och förhoppningsvis är tillbaka i Allsvenskan nästa år. I framtiden hör BoIS hemma i Allsvenskan.

Och ang Lejonet, hade den klubben försvunnit helt om inte BoIS hade ställt upp med hjälp under mitten av 90-talet.

MVH Pontus Eriksson


Boendeparkeringar i centrum

2021-06-24 15:39

Debatten blev lång på gårdagens kommunfullmäktige 2021-06-23 när vi Socialdemokrater ställde en interpellation till Teknik- och Fritidsnämndens ordförande Bo Lundgren (L).

Bristen på boendeparkeringar ökar i centrum. När staden förtätas minskas antalet boendeparkeringar. Situationen för boende med bil har avsevärt försämrats och kommunen bär ett ansvar att se till att bilarna i staden har någonstans att parkera oavsett kategorier av användare.

Staden kan inte hänvisa boendeparkeringar till andra sidan stan.

Vi Socialdemokrater vill att man ska införa boendeparkeringar. Svaret vi fick av Liberalerna om man ska ordna boendeparkeringar då ska det uppdateras befintliga p – automater.

Tror man på fullaste allvar att lösningen är att ta ut parkeringsavgifter överallt? 
Vi Socialdemokrater vill ha en hållbar stadsutveckling och tar man bort en parkering ska det ersättas med en ny.

Ska Landskronaborna betala för att kommunen och inte ställt krav att parkering ska ingå vid markförsäljning?

Oavsett vad, när det är fullt så är det fullt!

Frågan blir var ska vi parkera?

Jenny Tillander
Socialdemokrat


Svar till Pontus Eriksson

2021-06-22 17:03

Precis som Johan Laurin skriver finns det två ishallar i Helsingborg som är sammanbyggda och det jobbas hårt från olika håll för att etablera en tredje ishall.

Du tycks raljera över saker och ting här på Planket, hur du upplever att de varit utifrån det du känner till om din omvärld och hur saker förhåller sig utan att ha belägg för saker och ting.

Ditt påstående om att ishockeyn inte varit stor i Landskrona får stå för dig. Jag tror att det finns en annan bild hos landskronaborna som upplevt ishockeyn under de tider när det var ”lapp på luckan” men det hör ju till det förflutna.

Tiderna förändras och det gör också behoven precis som idrotterna utvecklas och anpassas till den verklighet vi har idag. Jag skulle kunna skriva oerhört mycket om detta men det är det inte rätt forum för.

För att klargöra situationen och tillföra mer fakta.
IF Lejonet har idag 250 aktiva hockeyspelare, tjejer som killar fördelat på 12 lag och hockeyskola. Utöver det cirka 60 aktiva ledare och ett oldboysgäng på cirka 30 spelare.

Det finns två aktiva konståkningsföreningar som växer i medlemsantal. Tre föreningar med bra, växande, verksamheter som skall samsas om 1800 kvadratmeter på en enda isyta.

Dessutom kan vi då lägga till allmänhetens åkning och skolverksamheter dagtid och helger som också har ett behov av att finnas av inte minst folkhälsomässiga skäl.

Om jag också skulle tillåtas raljera över saker så skulle det vara som att alla fotbollslag i alla åldrar i Landskrona endast kan träna på Ulkavallen. Vi är alltså beroende av speciella förhållanden som vi tyvärr inte kan få i en idrottshall, fotbollsplan eller en simbassäng eller ett löpspår. Vi behöver is för att kunna bedriva våra idrotter!

Karlslundshallen är fullbelagd från eftermiddag vardagar till klockan 22.00 varje kväll förutom fredagar då sista passet är 20.00.  

Att du önskar en fotbollsarena för 17.000 åskådare när rekordet på 18.535 sattes 1959 och aldrig varit i närheten av att tangeras får mig att undra om det är inte är dags att lämna det förflutna och relatera till den verklighet vi har idag?

Mattias Pålsson
Ungdomsansvarig
IF Lejonet


Svar till Pontus

2021-06-21 10:38

Jag vet inte vad som händer med dig när någon faktiskt sakligt kan argumentera med dig. Vad anser du det tillför till diskussionen när du sätter ”påstådda moderater” inom parentes? Peder och Torbjörn är moderater.

Du finner denna informationen via den här länken: https://landskrona.moderatweb.se/vara-politiker/

Sen kommer ytterligare ett faktafel – Helsingborg har två ishallar.
Här har du länken till det beviset: https://helsingborg.se/uppleva-och-gora/anlaggningar-och-sporthallar/ishallar-och-isbanor/

Jag är inte ute efter en ny diskussion med dig Pontus, jag låter dock läsarna veta att du för dig med faktafel gång på gång.

Ha en fin logisk sommar Pontus – kanske dags för en ny paus?

Johan Laurin


Svar angående en andra ishall

2021-06-21 08:51

Svar till herrar Alberoth och Brorsson (påstådda moderater).

Självfallet skall Landskrona erbjuda ett rikt idrottsliv till de yngre. Men varför just TVÅ ISHALLAR ?

Det är ju fullständigt absurt! Hur många ishallar finns i Helsingborg? Svar EN. Och det finns absolut inga skäl att tro att vi skulle behöva fler dito här. Det ni sysslar med här är ju rent svammel! Vi har en bra ishall – och det räcker. Det finns så mycket annan sportrelaterad bebyggelse våra barn behöver än just isbanor. Vi har t.ex. ingen inomhus 50 meters simhall eller hopptorn än, trots att simsporten av tradition alltid varit större här jfr ishockey.

 Pontus Eriksson


Från bostadspolitikens träskmarker

2021-06-18 09:32

Begreppet ”marknadshyror” väcker då och då stort intresse. Frågan utredes och debatteras lokalt, regionalt och på riksnivå. Kommunalrådet Stefan Olsson (SD), som är en mycket aktiv skribent, har kastat sig in i debatten och det har uppstått ett replikskifte mellan honom och paret Håkan Lans och Lena Nilsson här på planket. Håkan och Lena avslutar med frågan om hur en marknadshyresreform kan tänkas påverka regeringsfrågan vid en eventuell borgerliga valseger 2022.

Blir det NU ett omtag i politiken eller blir mina synpunkter från milleniumskiftet 1999/2000 relevanta sisådär 25 år senare. Såhär skrev jag i Dagens Industri den 5 februari 1999:

Bostadspolitik, socialförsäkringsregler, finansierinsregler, skatteregler etc. etc. bildar en trögrörlig massa. Lägger man därtill lokala uthyrningsregler (s.k. uthyrningspolicy) så begriper alla och envar att det för den enskilde bostadskonsumenten blir svårt att manövrera. Ett gyllene tillfälle för de personer som kan reglerna – men det är inte så många.

Lägg härtill de stora prisökningarna på hyreshus, villor och bostadsrätter sedan slutet av 1990-talet och låg ränta. – Överbelåningen är nu ett minne blott! Jag vet!

MEN – så nu precis, före semestern, så sätter sig någon på tvären. Vänsterpartiets nye ordförande Nooshi Dadgostar. Hon accepterar inte marknadshyror. Och det blir en ohelig allians med Sverige-demokraterna (SD). Häri ligger dynamit. Många SD-väljare finns t.ex. i Sandvångsområdet. De vill inte se höjda hyror. Det begriper (SD) på riksnivå. Detta kan fälla regeringen Löfvén (S). Plötsligt får vi annat att tänka på än Coronapandemin. Nu måste alla kunna räkna!

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet


Svar till Pontus Eriksson - Ny ishall behövs!

2021-06-18 09:04

I en insändare här på Planket påstår Pontus Eriksson att det inte finns något behov av att bygga en ny ishall i Landskrona. Något raljerande tar han upp att det finns de som vill ha en bakhoppningsbacke, bandyplan etc. Den typen av retorik får stå för Eriksson.

För oss Moderater är det oerhört viktigt att det finns ett rikt idrottsliv i vår stad, och idrott främjar hälsa, kamratskap, skapar glädje och är förebyggande inom så många olika områden. Det gör att riskerna för socialt utanförskap minskar.
Vi hade gärna sett att ett privat bolag skulle ha byggt, inte bara en ny ishall, utan även gjort stora investeringar i Karlslundsområdet med flera nya anläggningar, men nu blev det inte så. Landskronabornas en gång sina fina idrottsområde måste rustas upp, och i vissa fall blir det nödvändigt med nybyggnation. Ishallen är ett exempel på detta. Den befintliga ishallen byggdes år 1958 och då hade kommunen mindre än 30 000 invånare. Efter 63 år och en befolkningsökning med 50 procent kan det vara på sin plats med en ny ishall.

Eriksson påstår också att det inte finns något behov av en ny ishall. Istället för att föra fram osakliga påståenden så borde Eriksson kanske ha tagit kontakt med Landskrona hockey eller de två konståkningsföreningarna som ständigt brottas med
att få istider. För att få ihop schemat har man blivit tvingad att erbjuda väldigt sena istider till barn, och det är givetvis inte bra. Dessutom har allmänhetens åkning fått minska eftersom klubbarnas behov har ökat.

Vi ser med tillförsikt fram emot att Landskrona kommer att utvecklas som en idrottsstad och ishallen kan vara startskottet för detta.

Peder Alberoth (M)
Torbjörn Brorsson
(M)


Tystnadskulturen är mycket farlig

2021-06-17 15:09

Här på planket har det förts en debatt om äldrevården i kommunal/statlig eller privat regi med fokus på Attendo-koncernens verksamhet. Jag hoppade in i den debatten (2021-05-24) med en insändare med rubriken ”En anständig sorti” och pläderade för att Attendo skulle göra rätt för sig i pengar. Ingen har hört av sig till mig – jag är ju inte alls okänd på Stadshuset och bland ledande politiker i stan. Dock togs frågan upp av Fatmir Azemi (S) på fullmäktigemötet 2021-05-31. Attendo hade redan fått förnyat förtroende.

I min roll har jag mött problemet med att ”enskilda” inte haft kraft eller vågat visa musklerna vis a vis myndighetshantering. Sen är det skit samma om jobbet utförs av privata vårdbolag eller kommuntjänstemän. I den aktuella kriminalpolitiska debatten handlar det om att våga vittna om iakttagelser för utredning av grova brott, men det kan även handla om andra missförhållanden.
Visst inrättas det klagomurar och klagomålsbrevlådor. Men att sätta makt bakom orden är en helt annan sak. Att överklaga myndighetsbeslut är det inte många som orkar med. Mina erfarenheter avseende mina klienter talar sitt tydliga språk.

Nu handlar det inte bara om språkförbistring utan också om att myndigheter och t.ex. frivilligorganisationer – genom sina representanter – lämnar felaktiga upplysningar om gällande regler. Visst kan man tycka lite olika men när tyckandet innebär att situationen för klienten blir ”stollig” så krävs civilcourage. Du (= Jag) får gå förbi den ”livrädde” klienten och klargöra för myndighetsrepresentanterna m.fl. var skåpet ska stå.

I ett sådant aktuellt ”fall” uppfattade myndigheten – överförmyndaren i Landskrona – att fråga var om klagomål mot en ställföreträdare som utsetts enligt reglerna i Föräldrabalken. Men det handlade faktiskt om entledigande av ställföreträdaren. Episoden skulle komma att få konsekvenser när den gamla damen, 97 år, trillade på äldreboendet, andra dagen hon befann sig där: lårbenshalsbrott och intensivvård. En farlig skada!

Vad hände egentligen och varför?
Efter att ha tuggat mig igenom formaliteterna – vem är den gamla damens anhöriga? – så blir det ett år efter klagomålet en muntlig förhandling i tingsrätten kring
ställföreträderskapet för damen, som enligt egen utsago, är ganska gammal. Som ombud för anhörigkretsen yrkade jag att den gode mannen skulle entledigas och begärde att få höra flera personer som kunde redogöra för omständigheterna bl.a. kring fallolyckan och flytten av den gamla damen till äldreboendet.

Efter underhandsdiskussioner med tingsrätten så begränsade jag den muntliga bevisningen. Tingsrätten sände ut kallelserna till den muntliga förhandlingen och då kommer reaktionerna. Flera av mina vittnen ville inte ställa upp. En personal på boendet motiverade detta med att hon har tystnadsplikt och var rädd för att förlora jobbet. Tingsrätten avvisade bl.a. den bevisningen 5 i tolv. Därmed till frågan om ”tystnadskulturen”.

Får det nu gå till på det här sättet? Kan man mörka en så allvarlig olycka som det är fråga om i detta fallet?
Frågan går till samtliga politiska partier i fullmäktigesalen. Ni får faktiskt bekväma er att sätta er in i det aktuella problemet/ärendet. Att den gode mannen fick förnyat förtroende (liksom Attendo fick) gör inte saken bättre.

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet


Svar till Stefan Olsson (SD)

2021-06-09 11:29

Det gläder oss att Ni precis som S i grund och botten är mot marknadshyror i nybyggnation!
Vi har ju som du förstår svårt att ta dig och ditt parti på allvar i denna och flera andra frågor.
Ni har ju en partiledare som klart och tydligt nyligen  deklarerat att får man chansen så kommer man att försöka fälla en S regering oavsett fråga!

Du vet ju också att januariöverenskommelsen är ett avtal mellan fyra – fem partier där samtliga inblandade har fått ge och ta, på gott och ont! Vi har lärt oss avtal håller man!
Vi förmodar att vid en eventuell borgerlig valseger 2022 så kommer det också att bli förhandlingar om sakfrågor!
Det skulle vara intressant och få veta om Ni då är beredda att fälla en sådan regering i frågan om marknadshyror!

Med vänliga hälsningar
Håkan Lans
Lena Nilsson


Något stort på G!

2021-06-09 10:52

Gårdagens BoIS-match gav mersmak men nu är det dags för ledningen att se över kontrakten.
Ge Billy ett långt kontrakt, han är nyckeln!

Men man måste också, gärna med hjälp av näringslivet, se över kontrakten på vissa spelare, och redan innan sommarfönstret, för det finns guld i detta gäng. Ju längre kontrakt desto bättre betalt när spelare ska säljas. Och så kommer att ske.

Lars PerssonFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser