PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons
Tisdagen den 7:e december
Dagens namn: Angela, Angelika

Ängelholms flygplats

2020-04-30 14:23

Landskrona ingår i ett nätverk som heter Familjen Helsingborg. Familjen Helsingborg är ett samarbete mellan elva kommuner här i nordvästra Skåne. Förutom Landskrona ingår i den här samarbetsnätverk även fler kommuner så som Helsingborg, Ängelholm, Landskrona, Bjuv, Höganäs, Klippan, Båstad, Örkelljunga, Svalöv, Åstorp, och Perstorp.

Inom den här nätverk samarbetar vi inom ett 40-tal olika områden. Vi samarbetar bland annat inom infrastruktur, näringsliv, lärande, etc.
Igår hölls ett möte med alla kommunalråd i Landskrona. Vi samlades för en diskussion inför ställningstagande i frågan om stöd till Ängelholms/Helsingborgs flygplats.

Efter alla diskussionerna, innan mötet avslutades informerade KSO Torkild Strandberg att han kommer att skicka svar till styrelseordförande Peter Danielsson att majoriteten i Landskrona inte vill vara med och stödja Ängelholms flygplats. Jag reserverade mig från beslutet. Han påpekade också att anteckna i skrivelsen att det var inte ett enhälligt beslut.

Vi socialdemokraterna i Landskrona har en annan uppfattning.
Vi anser att flygplatsen är viktigt för vår region genom att förbättra regionens tillgänglighet och inte minst för näringslivet, samt har en betydande roll i ekonomiskt utveckling.

Landskrona 2020-04-30

Fatmir Azemi
Oppositionsråd (S)


Fira första maj

2020-04-30 14:12

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag.
Det är en dag när vi samlas och känner styrkan av varandra.
Vi ska givetvis fira den även i år men i år flyttar vi den till ditt vardagsrum. Det blir ett annat första maj firande när världen har drabbats av en omfattande kris.

Du kan bidra till firandet utifrån dina egna förutsättningar.  Häng ett rött tyg från fönstret eller balkongen. Måla plakat med slagord om rättvisa och jämlikhet och sätt i fönstret.
Lägg upp en bild på dig och plakatet på din facebooksida. Uppmuntra andra att göra detsamma. Följ talen som visas på kanalen SVT Forum kl. 11.15 på första maj.

Arbetarrörelsens kamp fortsätter med att förbättra villkoren på arbetsplatsen och i samhället.

Vi socialdemokrater drömmer om ett Landskrona för alla oavsett tjockleken på plånboken, alla ska ha samma möjlighet att göra det bästa av sina liv.
Vi höjer våra röster i den aktuella frågan om höjda avgifter i omsorg, vi anser att det ska finansieras av vår gemensamma välfärd och inte av den enskilda individen.
Vi socialdemokrater ska se till att vi får en värdig äldrevård. Vi vill förändra vår stad till det bättre och vi är övertygande att vi kan göra det, tillsammans!

Vi ses under fanorna vid nästa års första maj tåg.

Jenny Tillander
Ordförande Socialdemokraterna i Landskrona


Treklövern tar ansvar för våra äldre

2020-04-30 13:56

Treklövern har tillsammans med Centerpartiet arbetat fram ett förslag gällande avgifter och hyror inom omsorgen. Om vårt förslag antas av fullmäktige innebär det en normalisering av avgifterna i Landskrona. Vi kommer fortfarande att ligga på en låg eller medelnivå jämfört med 32 andra skånska kommuner.

På en punkt skiljer vi oss från de flesta andra skånska kommuner: Vi har ett högre förbehållsbelopp, d.v.s. det belopp som man ska ha kvar i börsen när hyran är betald. Ett
exempel: Har en person 11.000 kronor i nettoinkomst och en hyra på 5.500 kronor i månaden behöver inte denne betala en enda krona för hemtjänst eller larm. Den äldre ska ha 5613 kronor kvar i börsen när hyran och alla avgifter till omsorgsförvaltningen är betalda Socialdemokraterna har gång på gång falskeligen hävdat att ”alla brukare oavsett
inkomstnivå får betala minst 570 kronor per månad”

Detta påstår alltså (S) trots att ett enkelt telefonsamtal till förvaltningen hade tagit dem ur den villfarelsen. I bästa fall beror det på okunskap och slarv, i värsta fall är det en medveten desinformation i syfte att skrämma upp den äldre generationen.
Socialdemokraterna säger också att de vill att omsorgen ska skattefinansieras i stället för att höja avgifter. Vi är helt överens med (S) om att skatter ska vara den viktigaste inkomstkällan, vilket också är fallet. Drygt 90% av omsorgens budget kommer från skatter, men vi anser att om man har råd är det också rimligt att man betalar en del av sina kostnader. Under tolv år, fram till 2007 styrde (S) Landskrona. Under denna tid hade man en avgift för larmen och tog inget som helst initiativ för att ta bort den avgiften. Nu är man helt plötsligt gratislarmens stora förespråkare. Vad kan detta bero på?
Jo, givetvis på att man inte förmår ta ansvar och vara med om att fatta måttligt populära beslut.

Däremot tar treklövern och centern ansvar för stadens väl och ve. Ofta innebär det att vi fattar beslut som uppskattas av medborgarna, men ibland måste vi fatta beslut som inte
upplevs som positiva hos allmänheten. Kortsiktiga, populistiska förslag är sällan vad som är bäst för vår stad.

Jan Allan Beer (L) ordförande omsorgsnämnden
Ingrid Jerlsten (M) 1:e vice ordförande omsorgsnämnden
Angelika Andersson (MP) ledamot omsorgsnämnden
Sven Svederberg (C) ersättare omsorgsnämnden, ledamot fullmäktige


Corona-haiku

2020-04-29 16:09

Vårkänslor
Coronastorm blåser osynligt
Denna morgons körsbärsblom

/Jeppe Andersson


Smittan ökar i Skåne

2020-04-29 11:08

Det soliga vädret (eller vad det annars kan bero på ?) har tyvärr orsakat ökad spridning i Skåne. För den 21:a till den 27:e insjuknade 156 personer i Skåne enligt Folkhälsomyndighetens sida, https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa.
Följ råden!  Även personer som inte tillhör riskgrupper bör se upp, både för andras och sin egen skull. Det är ofta en långdragen, seg och otäck sjukdom även for dem som inte behöver sjukhusvård.
 
Fotboll utan publik
Ser att fotbollsförbundet vill dra  igång elitfotbollen UTAN PUBLIK! Vilka nötter! Vad skulle det vara bra för? Hur skoj är det att se fotboll på TV – utan publik ??? 
Daniel Nannskogs förslag om att starta i höst och återgå till höst-vår spel tror jag vore utmärkt. Jag tror att upp till Stockholm (minst) är en normal Allsvenska bland de varmaste i Europa!
Med spel juni, juli och hela augusti. Bundesliga (som kör sent i augusti till strax före jul och sen februari till slutat av maj) är betydligt kallare. Om nu nån tror att det är sommarvärme i Berlin, Hamburg, München och Dresden – har de fel. Och t.o.m Östersund mötte ju Arsenal mitt i februari. Kvällstid dessutom.
Fotboll spelas bäst i +3 till +18 grader, med avspark 2 timmar före solnedgången och på arenor med skydd för nederbörd och blåst. Då känns modest kyla inte så förfärligt.
 
Pontus Eriksson


Ännu inget löneutmätningsstopp

2020-04-29 09:57

För en kort tid sedan höjde jag här på Planket ett varningens finger och krävde ett stopp för alla löneutmätningar. Detta har även framförts personligt till ledande politiker i Landskrona.

I fredags (2020-04-24) meddelade finansminister Magdalena Andersson att att det ekonomiska läget blir sämre än förväntat.

Jag har full förståelse för att det är svårt att sia om framtiden. Eftersom jag hanterat ett antal löneutmätningsärenden under senare år, så och i domstolar, så vet jag vad jag talar om. Just precis, långa listor. Inkassobolag efter inkassobolag.

I fattiga Landskrona, Malmö och Helsingborg tycks de affärsmän – som sysslar med indrivning – ha samlats som flugor kring en sockerbit. Med den insyn jag fått i ärendena  så frågar jag mig: Hur samarbetar lokala myndigheter och t.ex. Skatteverket med dessa privatindrivare? Finns det avtal mellan Landskrona Stad och sådana aktörer. Så stoppa alla löneutmätningar nu! Annars …

Tommy Jonasson
Civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet


HIP HIP HURRA!

2020-04-29 09:43

Helena fyller 97 år den 30 april 2020. Årets firande sammanfaller med coronavirusets framfart. Vi ser på TV hur gamlingar sitter i, vad som skulle kunna betecknas som, husarrest.

Men så dyker det i media upp från andra världskriget en veteran – still going strong. Han fyller 100 år samma dag! De erfarenheter – som dessa riktiga gamlingar har – kan inte ”läsas in”.

På bilden framträder Helena i sin roll… Men vilken roll har hon spelat och spelar i Landskrona? På bilden är Helena omgiven av nära anhöriga. Bilden togs den 26 januari 2020. Nu befinner Helena sig på ett s.k. äldreboende efter en dramatisk flytt. Man skulle kunna göra en film av flytten!

Vi firar Helenas födelsedag med denna insändare här på Planket. Personerna på bilden är Tommy Jonasson, Helena Wakula och Wiktoria Jonasson.

Tommy Jonasson


Smittstatistik

2020-04-22 14:41

Smittstatistik byggd på Folkhälsomyndighetens statistik för antal nya fall per dag – per län i Sverige.
https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa

De började räkna efter första fallet i Sverige (i Jönköpings län).

Jag har utgått från “Nya sjukdomsfall” per dag (längst till höger på angiven statistiksida), 
och har summerat 7-dagarsperioder från och med den 21/1. Att jämföra med Stockholms län
är intressant, då smittan tagit rejäl fart där. För korrekt statistisk jämförelse bör Skånes tal multipliceras med 1,7 –
då Stockholms län har ca 1,7 gånger fler invånare. Men skillnaden blir likväl påtaglig. Folkhälsomyndighetens statistik är något osäker under 2-3 dagar.

Här är antalet nya fall per period om 7 dagar, räknat från den 21/2. 
Det var detta datum Stockholm registrerade sitt första fall av Covid 19,
och fyra dagar senare fick Skåne sitt första fall. Före 13/3 låg Skåne lika illa till
som Stockholm (177 fall på 7 dagar i Skåne motsvarar ca 300 för Stockholms län
– men så stängde Danmark gränserna och med det genomfartstrafiken, tack Mette Frederiksen)

7-dagarsperiod Nya fall i Skåne Nya fall i Stockholm
21/2-27/2 7 36
28/2-5/3 37 230
6/3-13/3 177 235
14/3-20/3 40 638
21/3-27/3 42 1187
28/3-4/4 42 1490
5/4-12/4  95 1365

 

Observera att Skåne mellan 6/3 och 13/3 hade 177 fall – vilket befolkningsmässigt motsvarar 1,7 x 177 = 301,
och att situationen då såg lika illa ut som i Stockholms län.

Danmark stängde gränserna den 13/3. Och personligen tror jag att det – så här långt , har räddat ganska många liv i Skåne.
Antalet nya fall per 7-dagarsperiod sjönk i varje fall – medan de accelererade i Stockholms län (och så även i Östergötland samt däremellan)  

Jag vidhåller vad jag skrev på detta plank häromdan – varje region måste få ha rätten att få
upprätta regional karantän efter eget behag, när det t.ex gäller epidemier av denna omfattning.
Bara transporter medges etc.

Vore jag landshövding och hade befogenheten skulle jag stänga Skånes gränser, det handlar
om att begränsa spridningen.
 
Pontus Eriksson


Fastighetsägare och coronakrisen

2020-04-22 09:21

Ingen vet hur länge coronavirusets utbrott kommer att pågå. De slutgiltiga ekonomiska konsekvenserna är därför svåröverskådliga i Skåne såväl som i Landskrona. Framförallt är viruspandemin ett dråpslag mot fysiska mötesplatser. Idag upplever butiker, restaurangnäringen, hotellbranschen samt kultur- och resesektorn oöverträffade intäktsbortfall.

Denna kris drabbar många branscher och det är uppenbart att vi inte har sett slutet på drabbade branscher. Medlemsenkäten som vi har skickat ut i Skåne, Blekinge och Kronoberg, med över 570 respondenter, visar att fastighetsägare inte på något sätt är undantagna från krisens allvarliga effekter. De flesta fastighetsägare är småföretagare, det vill säga att man äger mellan 1-3 fastigheter, och mer än hälften svarar att deras eget fastighetsbolag kommer att påverkas i stor omfattning. På samma sätt som butiker är beroende av sina kunder, är fastighetsägare är beroende av sina hyresgäster eftersom hyran är den enda intäkten.

Coronakrisen är en speciell kris då rekommendationerna för att hindra virusets spridning i stor utsträckning har begränsat möjligheten att konsumera varor, tjänster och upplevelser. Detta innebär att krisen inte drivs av att det finns en brist på efterfrågan utan framförallt på att man inte får, bör, vill eller vågar besöka butiker, restauranger och hotell.

Att hjälpa lokalhyresgäster i kris är ett gemensamt ansvar. Vi har nu att förhålla oss till det statliga stödpaket riktat till lokalhyresgäster. Men det är tydligt att det har gått fort och att modellen inte har blivit utformad på ett optimalt sätt. Det finns branscher och sektorer som inte upplever en ekonomisk nedgång. Färsk statistik från Handelns utredningsinstitut (HUI) visar att dagligvaruhandelns fysiska butiker upplever högre aktivitet än vanligt. Generella hyreslättnader är varken möjliga eller rimliga. Stödpaketet omfattar betydligt fler verksamheter än vad som först aviserades. Vi förstår till fullo viljan att satsa på mindre butiker inom sällanköpshandeln och besöksnäringen. Men nu inkluderas även bland annat Systembolaget som knappast kan vara i behov av en tillfällig hyresreduktion. 

Ska Systembolaget som säljer som aldrig förr få lägre hyra för att kvarterskrogen går igenom ett stålbad? Både hyresgästers och hyresvärdars ekonomiska situation ser väldigt olika ut, och det är inte givet att fastighetsföretaget alltid är den starkare parten.

Enkäten vi genomfört är en ögonblicksbild, den visar på både krisinsikt och ansvarstagande från de fastighetsägare som svarat. Vi ser nu hur Landskrona riskerar att släckas ner i kampen mot smittspridning. Det betyder att stadens styrka – täthet, upplevelserna och mötesplatser – försvinner. Det är vårt gemensamma ansvar att se till att staden finns kvar även efter krisen. Därför är det viktigare än någonsin att du som kommuninnevånare handlar, äter och köper tjänster lokalt i Landskrona, det är det bästa sättet du kan bidra för att vi ska ha kvar utbud och service även efter pandemin.

Per Lindström, ordförande Fastighetsägarna Syd Landskrona
Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd


Stöd Landskrona Direkt

2020-04-20 11:38

SD Landskrona stödjer Landskrona Direkt genom att sätta in ett bidrag på 2500 kronor.
Landskrona Direkt är en viktig nyhetskanal för stadens invånare och Landskronas politiska partier.
Här kan invånarna skriva debattartiklar om vad som händer i staden och samtidigt ha synpunkter på makten och oppositionen i Landskrona.

Det är viktigt för den lokala demokratin att alla får komma till tals och ha synpunkter på olika saker som händer i Landskrona.

Därför uppmanar vi nu alla politiska partier i Landskrona att skänka ett valfritt bidrag till Landskrona Direkt så att den nätbaserade nyhetskanalen överlever denna Coronakrisen.

Landskrona tillsammans oavsett politisk tillhörighet!

Stefan Olsson (SD)
KommunalrådFält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser