PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Slottscaféet, idéer för centrum, järnväg till Köpenhamn II samt BoIS (IP) 

Jag och massor med mig, uppenbarligen inklusive Lars Erlandsson (nedan) vill se Slottscaféet återuppbyggt. Covid-19 kommer inte bestå för evigt, och det behövs verkligen ett stort sommarcafé och restaurang/pub. Med rimliga priser.
En viktig del av kommunens arbete är att se till att stadens invånare trivs och att de kan och tillåts ha skoj ibland. (När så blir möjligt igen).

En annan viktig del av den kommunala service vi som bor här, bör kunna förvänta sig, är att våra unga åter ska kunna utbilda sig i sin hemstad. Jag talar då såväl om samtliga de teoretiska gymnasieprogrammen samt ett brett urval av yrkesutbildningar under gymnasieskolans paraply.
Dammhagskolan bör återgå att bli ett helt och hållet teoretiskt gymnasium, precis som ”Spyken” i Lund. Kan vi även få hit några universitetsutbildningar (typ hur Tech Futurum fungerade) , så är det ännu bättre.
 
Och våra 20-åringar måste kunna få lägenheter utan att behöva köpa lägenhet och ta banklån. M.a.o. det behövs fler hyresrätter (och hyresrätter av alla klasser och storlekar). Från våningar á 150+ kvadrat ned till ettor med sovalkover. Men behovet torde vara störst för 2-rummare med separata kök. (Eller pentry, även kokvrå kallade).
Jag tror inte det är många som sysslar med avancerad matlagning i dag.

Sedan har vi det stora problemet med butiksdöden i vår stads centrum. En del butiker slutar behövas i takt med tidens gång. Men normalt ersätts de med någonting nytt. Covid-19 har gett många affärer nådastöten, men när smittan med tiden går över, måste det vara dags att satsa på centrum och med alla till buds stående medel. Internethandeln har förvisso ökat, men detta kan inte förklara hur t.ex. livsmedelsaffärer, cykel & sportaffärer, tips & tobak med kassa och postombud eller teknikbaserade affärer måst kasta in handduken etc. Knappast heller bankkontor som själva, en gång i tiden, både byggde upp och drev de fastigheter man sedan använde för sina kontor.  
 
Jag talade med en butiksägare (som snart kommer överge sina lokaler) – hyran a 30.000 kr står på inget sätt i relation till omsättning och avans. Den som köper fastigheter med butikslokaler (kommunen särskilt) vet ju om vad de köper, och köptes fastigheten in för länge sedan, lär lägre butikshyror (idag) inte vara belastande. Man har ofta överskattat butikernas hyrespotential. De få nya verksamheter som uppstår i gamla butiker förbryllar, då många inte har ett normalt kassaflöde. Ta Liberalernas lokal på Storgatan som exempel. Hur har DE råd? Förvisso en mindre lokal än den omtalade, men å andra sidan i ett bättre läge. Hyran bör ligga på minst 20.000. Min poäng är inte hur de har råd, bara att ingen annan har råd.
 
Och vi bara inte KAN ha en stad utan ett levande centrum, något som misskötts under många år nu. Jag vill föreslå följande:
 
1. Ett totalförbud mot igenmurande av butikslokaler innanför Ringvägen.
2. Öppnade av Järnvägsgatan som parkeringsgata (med P-platser på bägge sidor). Träden kan flyttas – och ställas i mitten av några rondeller (med stöd de första åren).
3. F.d. Domus, hiss och trappa upp till P-taket – både till/från Järnvägsgatan och Stora Norregatan. P-platsen på våning två byggs ut. Gamla Folksam-kontoret byggs om till två våningar med billiga ettor och tvåor, att hyra i första hand av yngre som gått gymnasieskolan i Landskrona. Affärslokaler längs båda gatorna. Små lastbilar lastar av för kl. 12 helst.
4. Järnvägsgatan förses med trottoartak (som fanns förr).
5. Stora Norregatan blir också parkeringsgata (i princip på bägge sidor).
6. Längs Rådhustorgets norra sida tillåts enkelriktad trafik (mot Eriksgatan), med några P-platser utanför den kvarvarande banken. Detta gäller endast dagtid, och uteserveringarna skall kunna bestå.
7. Maximering av antalet P-platser längs gator (inte i parker !!!)
Generellt måste det vara lätt att handla med bil, i centrum. Folk med egen eller lånad bil storhandlar bara där det går att parkera utan att känna hets från P-vakter. Detta är i princip de enda anledningarna för utflyttning. Skånetrafikens bussar (stadsbuss som länsbuss) bör utgå från busstationen (och köra via Ventrafiken), för att sen delas upp fr.o.m. korsningen Eriksgatan – Borgmästargatan. Och så tillkommer..
8. En minibusslinje kör Busshållsplatsen – Järnvägsgatan och tillbaka via Regeringsgatan. Kontinuerligt mellan två hållplatser. Tak byggs vid busstationen. 
Denna ”extralinje” hålls öppen affärstid och blir gratis. Ett kort stopp (i meter) ungefär där RIO-biografen låg.
9. Butikshyror (för tomma lokaler) sätts genom en kommunalt oganiserad auktion. Efter 15 månader, justeras hyran med hänseende på omsättning, vinst och rimlighet.
10. Affärer i Örjaområdet motiveras med piska och morot att flytta in till centrum. På ett rimligt sätt. Det är en fråga om just P-platser och Särskilt de mindre butikerna där ute och Coop bör ”flytta in”. Med Coop förhåller det ju sig historiskt så, att de rev ett antal fastigheter just för att etablera Domus i Landskrona centrum. De får tillbaka sin egen lokal (med de förändringar jag redan omtalat)
11. Torghandlen [<- medveten stavning] är tillåten lördagar samt onsdagar (försäljning av livsmedel får företräde, och avgifterna blir mycket låga, och betalas kontant till kommunal tillsynsman, t.ex. en P-vakt)
För att gynna torghandlen ytterligare förbjuds betalning med kort etc (det blir då lika för alla och kortläsare är mycket dyra i inköp; Swish är både olämpligt och ”svensk-bonnigt”). Kvitto skall dock ges utan fråga.
Torghandel ger lite ”röra”, men inom rimliga gränser behöver allt inte vara 100% perfekt alltid. 
12. (igen efter Covid-19) behöver Landskrona även få igång nöjeslivet. Staden bör verka för att få igång dans efter önskat behov. Fd Pub Tre Hjärtan/Käre John/Johns skall sålunda upphöra vara igenmurat.
Däremot skall vi inte tillåta s.k. ”kösystem”, dvs att att nöjeshaket medvetet stoppar insläpp. Vilket påstås ge ett intryck av popularitet, men orsakar allt för ofta slagsmål. När lokalen är fullsatt (enligt regler och under reglerna även enligt ägarens önskan) – stängs dörrarna för att komma in för denna kväll/natt. Fler gäster får inte släppas in förrän nästa nöjesafton.
13. Priser på alkoholhaltiga drycker bör sättas på ett sådant sätt att s.k. ”uppladdning” i hemmen inte behövs.
14. LIBERALA P-regler
 
*
 
Vi hoppas på att Danmarks trafikminister Benny Engelbrecht kan se att det föreliggande förslaget om en (dubbelspårig) tunnel Helsingborg – Helsingör förvisso kostar mindre än en kombinerad lågbro/tunnel Landskrona – Köpenhamn (Nordhavn) , men att HH-alternativet (som det ser ut nu) inte medger att våra regionala Öresundståg kan trafikera sundet med en ringlinje, på ett vettigt sätt. Någon som minns hur situationen var för järnvägen över Öresund från Öresundsbron öppnade till dess att Malmötunlen [<-medveten stavning] öppnade i december 2010 ? Tåg från Malmö C körde ut i samma riktning tåget körde in , vilket orsakade massor av problem. Med nuvarande Helsingborg-Helsingörs förslag blir det en exakt upprepning av det skånsk-danska järnvägseländet 2000 – 2010. För att undvika detta krävs TVÅ tunnlar, en för trafiken
Köpenhamn -Göteborg – Oslo och en annan tunnel för trafiken runt Öresund (detta beror på från vilket håll Knutpunkten angörs, från söder eller från norr).
Och värre blir det. Tågtrafiken på Kystbanen (Helsingör – Köpenhamn) är extremt trafikerad, det ligger 10 stationer mellan Helsingör och Österport i Köpenhamn. Det finns ingen möjlighet för snabbare tåg att köra om, och det existerande dubbelspåret är inte gjort för riktigt höga hastigheter. (Inte ens de ca 160 km/h som Öresundstågen kommer upp i , i Skåne. Konklusionen blir att Kystbanen måste byggas ut.
Mitt i det mycket tätbefolkade Nordsjälland. Och likväl kommer ett tåg som avgår från Helsingborg inte fram till Österport (och efterföljande stationer) lika fort som det gör via Landskrona! Inte ens med två tunnlar och en utbyggd Kystbane. Och sammantaget blir Landskrona – Köpenhamn (via Nordhavn och med Österport som första stopp i Danmark) blir väl så ekonomiskt gångbart som Helsingborg – Helsingör.

Centralalternativet
Det är därför STOR SKADA att Landskrona kommun (med nuvarande ledning) amatörmässigt presenterade ett projekt där anslutningen till det danska järnvägsnätet egentligen inte sker förrän långt efter Köpenhamns Huvudbangård (”Köpenhamn C”) samt med en tunnel under de äldsta delarna av den danska huvudstaden, med fyra perrongspår under Tivoli. Projektnamnet ”Europaspåret” gjorde inte saken bättre – vill man få gehör i Danmark, kan man bara inte hitta på ett så korkat namn (Vad hade vi tänkt t.ex. om ”Polarspåret” ?).

Hur som helst, förslaget via Nordhavn och anslutning fortast möjligast (strax norr om Österport, där det faktiskt finns gott om plats) heter nu (samma som i 60-talets Örestadtankar) – Centralalternativet.
Detta syftar på det ur dansk-svensk neutrala och geografiskt korrekta, en järnväg över Centrala Öresund.
 
Idrottsplatsen
BoIS ser ut att ha goda chanser till uppflyttning. I takt med att andra klubbar fått förbättrade fotbollsarenor, och utvecklingen av vårat IP stått still under allt för många år, är det nu ett MÅSTE att bygga ut.
Ett billigare, men alls icke orealistiskt förslag, är att behålla södra läktaren (invigd 1973)  och att sänka planen 3-4 meter. Planvärmen får då justeras, men av jordmassorna bygger man (som första steg) en vall runt planen. Nedanför södra läktaren (sittplats) får vi då plats till ca 6 rader sittplatser fler. Och runt resten av planen ca 8-9 rader sittplatser eller det dubbla där ståplatser byggs.
Ståplatserna bör begränsas till västra sidan (vid Karlslund) – och är enbart avsedda för hemmasupportrar.
Ovanpå detta bygger vi ytterligare ca 15 rader sittplatser på norra sidan och något färre på östra sidan (främst avsedd för bortasupportrar). Och ovan på västra ståplats ungefär samma höjd som på den motsatta
kortsidan, dvs ca 20 ståplatsrader. Samtliga av dessa tre nya läktare förses med både tak och vindskyddande väggar.

Kapaciteten blir ungefär enligt nedan:


 
Och 17500 platser är absolut möjligt att sälja för vissa matcher i Allsvenskan, som givetvis är en helt realistisk målsättning. BoIS har spelat 34 säsonger i Allsvenskan.
 
Alltså – Satsning på centrum, med någon form av monumentalbyggnad (t.ex. en simhall med äventyrsbad?) , slottscaféet, nöje, utbildning, duglig arena för BoIS samt 100% verka aktivt för Centralalternativet till Köpenhamn.

Vad tänker ni andra, inklusive våra politiker om detta?
Pontus Eriksson

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).