PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Det hade jag ingen aning om...

2020-01-17 09:46

Jaså, JO-anmäld! Det hade jag ingen aning om…
Jaså, jo kanske nu när du säger det!
Tesla! Det hade jag ingen aning om…
Jaså, jo kanske nu när du säger det!
Riva kolonierna-Näh, det har jag ingen aning om, men Ja, kanske nu när du säger det!
Inga bussar på Strandvägen under två år minst! – Det hade jag ingen aning om – Jo, men vänta nu när du säger det så kanske! Jo, jo det visste jag nog men den smällen får nog en tjänsteman ta!
Med tanke på hur tyst det är så är det konstigt att så många vet så mycket om så lite!
Hoppopopop – Vänta nu! – Någon vet nog mycket men vill bara prata lite om mycket???

Håkan Lans


Öppet brev till Torkild Strandberg

2020-01-13 11:15

Vi boende längs Strandvägen i Landskrona anser att du har några frågor att besvara, men framförallt några tjänstemän att försvara som fått klä skott för vad som bestämts.
Att vi är irriterade över att inte ha någon kollektivtrafik på Strandvägen under drygt två års tid, det tror jag inte ens har undgått dig, men vi kanske ska uppdatera dig

  • Strandvägen ska grävas upp.
  • Närmsta busshållplats ligger 1km bort från där vi bor.
  • Hur tar man sig dit med rollator eller barnvagn om det snöar, blåser eller regnar?
  • Hur tar man sig till och från stan när man handlat, kanske flera tunga kassar med prylar?
  • Hur tar man sig till och från skola, station eller jobbet i stan?

Anropsstyrd trafik är ”lösningen” anser ni. Hur fungerar då den?

Ring MINST två timmar innan för att boka en taxi som hämtar dig och kör dig till närmsta hållplats som är i bruk. Denna transport är möjlig TILL hållplats endast ett par timmar på förmiddag/middag, HEM från hållplats endast en timme på eftermiddagen. Resten av tiden samt helger, får man ta sig fram och tillbaka själv, vart man än ska. Det hör till saken att dessa bilar inte heller kan ta barn, eftersom det inte finns barnstolar i desamma. Risken finns också att flera bokar taxi samtidigt, och då har Skånetrafiken rätt att samköra dessa, varpå du inte vet när bilen kommer.

För att sammanfatta: Vi (läs boende på Strandvägen) kan inte under två års tid med kollektivtrafik:

  • Spontant åka till/från stan.
  • Ta oss till och från vårdcentraler, affärer, station, vänner, barn, barnbarn eller bad.

Ja, du förstår säkert själv, eller…..?
Ni har ju bakbundit oss helt, vi är helt i händerna på ett totalt galet beslut.

Tycker DU Torkild, att detta låter förnuftigt eller ens genomtänkt?

Vårt, förslag är att ni sätter in mindre bussar under tiden som arbetet på Strandvägen fortgår. Vi kan till och med acceptera att de inte går lika ofta som de gör idag, men i alla fall 2ggr/timme, morgon, kväll och helger.

Gör om och gör rätt. NU!

André Eklind
Boende längs Strandvägen.


Europaspåret – Framtiden för Landskrona

2020-01-13 09:50

Jag tycker absolut att man som Landskronabo ska fråga sig vad det skulle innebära om Landskrona blev nästa fysiska länk med vårt grannland i väster. Att det blir en miljöriktig lösning som också kan hantera det mest miljövänliga sättet att transportera gods som finns men även att kunna knytas samman med Köpenhamn och dess arbetsmarknad. Att för en som är bosatt i Landskrona kan nå Köpenhamns centralstation på ca 14 minuter är utan tvekan en fördel för alla som bor här. Fråga bara Professor Jonasson som länge ställt sig frågan hur pendlingen till Köpenhamn är tänkt.

Om lokförare kliver av och tar en lunch är i sammanhanget helt irrelevant och rätt anmärkningsvärt att man ens frågar sig tycker jag.

Skulle Landskrona bli en förort till Köpenhamn, vilket det i praktiken skulle bli, så är fördelarna uppenbara för alla som bor här. En arbetsmarknad i en miljonstad är helt plötsligt bara en kvart bort och dessutom kommer våra danska vänner att vilja bosätta sig här och bidra med viktiga skattepengar i vår stads uppbyggnad. Landskronas attraktionskraft skulle mångdubblas i regionen och på sikt bli viktigare och större än våra andra västkustgrannar, undantaget Malmö.

Om utsläppen ökar? Den frågan är mer relevant för ett företag som DSV än det miljövänliga godståget som kommer passera här.

Det känns rätt märkligt om man som Landskronit skulle vara emot något så monumentalt i kommunens framtid.

Johan Laurin


Kolonierna - en stor del av Landskronas själ

2020-01-10 14:32

Ibland undrar vi om byggandet i kommunen är ett sätt för Treklövern/SD att hålla sina vänner i byggbranschen samt sina välbetalda kommunala chefer sysselsatta. Och med hjälp billig utförsäljning av vår gemensamma kommunala mark skaffa dem inkomstbringande byggprojekt.

En del projekt är projekterade med så lite fingertoppskänsla för Landskronas själ att man blir sorgsen. De som driver på bor troligen inte här och har ingen känsla för stan. Det ser man tydligt. De arbetar på för att få jobb, vinster och hög lön.

Det senaste projektet att riva kolonistugor på St Olovs vång är upprörande. Man har inte förstått och läst av stan. Kolonierna, en del Sveriges äldsta, är inte bara Landskronas lungor utan stans själ. Att riva är en kränkning av oss alla.

Även om vi inte är kolonister promenerar vi ofta genom dessa oaser i stan, Citadellet, Larvi och St Olovs vång. De betyder mycket för oss alla.

Lena Nilsson
Håkan Lans


Europaspåret - What’s in it for us

2020-01-10 09:17

Såg att Torkild Strandberg har återupptagit sin lobbyverksamhet för det så kallade Europaspåret. Bland annat i Expressen.
Efter att ha läst artikeln, tycker vi att argumenten för en tunnel Landskrona-Köpenhamn ändå verkar ganska vettig i förhållande till Helsingborg-Helsingör. Är det så att tunneln rycker närmare?

Europaspåret är en skrivbordsprodukt som framför allt utgår från handelns och industrins behov tycker vi. Hur godstrafiken ska komma fram och vad som är bäst ur företagssynpunkt verkar premieras.
Hur finansieringen ska ske och vilka företag, entreprenörer och riskkapitalister som ska genomföra det hela konkretiseras inte, men de nyliberala och marknadsinriktade verkar fundera.

Vad som saknas i argumenteringen är landskronabornas syn på en tunnel.
Det är nog dags för oss att ställa oss frågan: What’s in it for us?

Vill vi förstöra de vackra strandängarna i Lundåkrabukten? Vill vi ta bort Lundåkrahamnen?  Vill vi ha smutsig och bullrig godstrafik och transittrafik runt och i kommunen. Ökar utsläppen? Är det värt det? Är vi överhuvudtaget tillfrågade om detta?

Är det så att staden kommer att blomstra genom detta? Stiger lokförarna av i Landskrona och tar lunch eller fika här? Etablerar sig fler butiker i stan tack vare en tunnel för godstrafik? Vad blir bättre i stan på grund av en tunnel för godstrafik?

Hur många får arbete i stan tack vare en tunnel? Finns det bostäder med rimlig hyra åt dem i så fall?

Får vi bättre sjukvård och skolor tack vare en tunnel för godstrafik? Får vi äldrevård värd namnet och servicehus på grund av en tunnel?

Vem och vilka satsar kapital och står som ägare för tunnel och tunnelbygget? Får stan del av eventuell inkomst av trafiken eller tillfaller all vinst de riskkapitalister, företagskonsortier, entreprenörer, konsulter och aktieägare som vi inte kan hålla reda på? Ska våra skattepengar ändå gå till att betala dem och skicka dem på uppdrag och resor till t ex Bryssel och studieresor på andra ställen.
Ska det bli ett nytt nyliberalt ”Nya Karolinska”?
Dags att fråga sig om en tunnel är något för oss vanliga landskronabor.

Lena Nilsson
Håkan Lans


Busstrafiken Strandvägen...

2020-01-08 10:24

Det har diskuterats en del om busstrafiken på Strandvägen. Jag håller med Benny Jönsson om att en mindre buss skulle kunna användas. Det är tre turer i timmen för linje 4 och 5 i vardera riktning. Men man kan ha två turer i timmen och köra utom Strandvägen vända vid Kalendergatan, tillbaka Strandvägen  bort till Carl XI:s väg och ner på Fröjdenborgsgatan och vidare ner till stan,  lika från stan Fröjdenborgsgatan, Carl XIs väg,  Strandvägen osv…. när man sen kör tillbaka på Carl XI:s väg kör man vidare ut på Hälsingborgsvägen. Kan de va så svårt o fixa denna rutt?

Sen kan man gärna göra en tillfällig busskur på “Kapellvägens” hållplats. Det är inte 3 månader utan 2 år som detta ska pågå.

Christel Rogemark


Tre vise män

2020-01-07 11:51


Tommy Jonasson, Anders Ruud och Bengt Hellborg vid en jullunch i Malmö nyligen. Foto: Privat.

Så var det dax igen för den traditionsrika jullunchen på Scandic Hotel Triangeln i Malmö. Arrangören Arkitektinfo.com har samlat projektörer och företag verksamma i byggbranchen: Hydro, Gyproc, Formica, Forbo, Flex, Ecophon, ASSA ABLOY entrance systems och ASSA ABLOY opening systems.

Vid bordet bänkar sig undertecknad från Landskrona, i mitten teatermannen och journalisten Anders Ruud och till höger arkitekten Bengt Hellborg. Där smides planer och framför allt så diktas ihop s.k. sanningar.

Anders Ruud har alltid en egen roll i dessa julstökstider. Men vi andra två går – som alla vet – inte av för hackor.
Bengt Hellborg har samlat oss till denna jultillställning och är aktiv i Arkitekturupproret.
Det handlar om stadsförnyelse – ett begrepp som har flera sidor: Hur ska husen se ut i framtiden? Hur ska finansieringen ske? Och inte minst hur ska människor kunna röra sig utomhus och inomhus i vår del av världen (= Öresundsregionen)?

Lokalen på Scandic Hotel är traditionsrik i Ballroom-stil. Jag drar mig till minnes ett event för 20 år sedan, som gick av stapeln i denna lokal. Jag fick ingen biljett men tog mig – min vana trogen – in på ett annorlunda sätt. Det blev frågor om den blivande Öresundsbron, gränshandel och valutakurser

Skulle de gamla traditionerna – gränshandel i Köpenhamn och fribiljetter dit bli ett minne blott? Vi som satt vid julbordet i december 2019 kunde inte undvika frågorna om valutakursen, nu SEK 1,50 för en dansk krona, då på 1970-talet 75 öre för en dansk krona.

Turandet mellan Landskrona och Köpenhamn var en tradition och var en del av det sociala och kulturella livet när den lilla stadens invånare mötte varandra på båtarna och mötte köpenhamnare i Köpenhamn på Tivoli, på Bakken, på Ströget etc.

Sakernas tillstånd har lett till en stor frustration i Landskrona, en uppgivenhet som inte kunnat kompenseras med byggande av ”attraktiva bostäder” i havsnära lägen.

Öppna flygbåtslinje Landskrona – Köpenhamn GENAST – detta håller inte längre – i vart fall inte om man ska tro på Landskronas ljusa framtid mitt i Örestad!

Tommy Jonasson
Civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet


Vem har fattat beslutet?

2020-01-07 11:13

Vem har fattat beslutet att helt stänga kollektivtrafiken längs Strandvägen i närmare 2,5 år? Och vem har fattat beslutet att stänga busstrafiken under jul- och nyår då den behövdes som mest och ombyggnaden inte skall påbörjas förrän nästa år!
Är det en tjänsteman eller en politiker?

En hel stadsdel har varit utan kollektivtrafik mitt i jul-och nyårshelgerna, utan att en vägarbetare syns till! Bara några vägskyltar som satts ut om att vägarbete pågår? Skånetrafiken har dessutom före jul skickat ut nya seniorkort och broschyren ”enklare vardag”. Om hur skönt det är att inte vara beroende av egen bil.
Citat:
”du kan åka så ofta du vill eller bara när det passar dig”.

Man uppmanas att åka kollektivt och bidra till en bättre miljö, inte köra egen bil. Så blev det med det miljötänket.

Ombyggnadens skrivbordslösning skall enligt ”stadsplanerarna” uppfylla fem kriterier:
1) trafiksäkerhet, 2) inte förlänga ombyggnadstiden, 3) inte riskera byggarbetarnas säkerhet, 4) kunna tillämpas vid liknade entreprenader och 5) busslinjen måste fungera utifrån tillgängliga bussfordon?

Planerarna, som titulerar sig affärs- och trafikutvecklare, gör nog mer skäl för titlarna avvecklare med sin geniala lösning att helt stänga busslinjen längs Strandvägen.

Det hela ska kompletteras med en s.k. ”anropsstyrd taxi” under två korta tidsintervaller på för- och eftermiddag under vardagar.
Inte på helger! Hur lång tid kommer det att ta för en bussresa till stan för att göra ett ärende då man måste ringa och beställa en tillgänglig ”anropsstyrd taxi” minst två timmar innan man skall åka, från en ”nedlagd” hållplats till en hållplats i funktion?
Inte dit man skall. Både fram och tillbaka. Vill inte spekulera i hur det blir om flera vill åka ungefär samtidigt.

Ett viktigt kriterium är tydligen helt förbisett av stadsplanerarna: nämligen att tillhandahålla kollektivtrafik för de boende längs Strandvägen fram till år 2022 som ombyggnaden är planerad till. Upphandlingen verkar ha präglats av att bussleverantören med sina ”tillgängliga bussar” styr över inköparen och stans miljövänliga kollektivtrafik.

Läste tidigare i HD/LP att stadens högste politiker, Torkild Strandberg (L), lämnat uppdrag till inte mindre än självaste stadsdirektören att se över möjligheten att sätta upp
övervakningskamera på tågstationen i Häljarp.

Kanske stadsdirektören också hinner med att ordna en fullt acceptabel lösning för kollektivtrafiken längs Strandvägen de närmaste ca 2,5 åren. Vi boende har inte fått något gehör över huvud taget inför bussavvecklingen. Kanske har vi boende överhuvudtaget aldrig varit på tal i sammanhanget? Men stadsdirektören måste prioritera, ombyggnaden har redan påbörjats så smått! Två vägskyltar är redan utsatta. Han kan då även utreda varför man inte kan låta ena vägbanan vara växelvis öppen även för busstrafik under ombyggnadstiden. Eftersom blåljus, sopbilar och privatbilar skall kunna trafikera längs Strandvägen under byggtiden kan man väl också komma fram med en buss?

Hyr in mindre och smidigare bussar under ombyggnaden. Gärna med färre bussturer jämfört med nuvarande överdimensionerade bussflotta om det är pressad budget. Men de ingår kanske inte i Skånetrafikens begrepp ”tillgängliga bussfordon”. Hyr då in dem. I varje fall uppfyller mindre smidiga bussar samtliga uppställda kriterier samtidigt som man bibehåller miljövänlig kollektivtrafik i stället för att köra privata bilar. Och det är väl det man vill uppnå med kollektiv stadsbusstrafik?

Benny Jönsson
Senior och väljare 2022


En julberättelse del VII samt epilog

2019-12-23 11:53

Episod 7

På båten fanns det ett helt gäng gamla backhoppare som firade sin årliga sammankomst. I år hade gänget varit i Vikersund och skidflygbacken där och titta på nya unga och lovande förmågor samtidigt hade de hyllat och tagit farväl av sin kollega Matti Nykänen som avlidit under året. Matti hade kanske inte alltid sköt sig exemplariskt på sin fritid och i sitt liv, men ingen kunde ta ifrån honom hans storhet som backhoppare. En av de allra bästa genom tiderna.

Gänget bestod av Björn Wirkola från Norge, Anton Innauer från sterrike, Dieter Thoma från Västtyskland, Jens Weissflog från Östtyskland samt Janne Ahonen från Finland. Nu var kvintetten på väg till Köpenhamn och därifrån skulle var och en fara vidare mot sina egna hemtrakter. När Jose fick reda på att detta sällskap varit världsstjärnor i backhoppning blev han överförtjust.

Jose blev presenterad för sällskapet som efter middagen på båten slog sig ihop i en av båtens otaliga serveringar för att samspråka med varandra. Då fick de gamla backhopparna reda på vad Jose presterat i Kollen under dagen. De gamla stjärnorna jublade högt över hans fantastiska prestation och beställde in champagne för nu skulle det firas rejält. Ja, hela båten firade och jublet kunde säkert höras långt ner i Portugal.

Båten gungade medan den red på vågorna och med på färjan fanns ett sällskap överförfriskade sumprunkare från Fiskebäckskil som runkade  hela fartyget som en sump. Ett isberg med en kungspingvin och Greta passerade på sin väg norrut för att undsätta isbjörnarna på Nordpolen. Inte ens kapten Karlsson uppmärksammade isberget som seglade vidare för att utföra sitt uppdrag. Berättelserna blev både många och långa som Jose fick höra av de gamla legenderna denna kväll och natt. Som när svensken Köla Lindquist tappa en av sina skidor i Holmenkollen och landade på en skida och stod upp, ja kanske inte riktigt en telemarkslandning dock. Festen varade nästan hela natten men alla fick sig en stunds sömn.

Samtidigt i Grandola hade det stora konglomeratet Montezuma bestämt sig för att tvångsinköpa Joses lilla egendom för att odla ris som de kunde sälja på världsmarknaden och öka sin profit. De brydde sig inte om småfolk som livnärde sig på sin jordlott. Nejlikan hade vissnat en aning sedan 1974, men än fanns de som brydde sig i Alentejo och på andra ställen på jordklotet. I nordöstra Brasilien hade Rudolf med röda mulen och de andra renarna börjat formera sig inför den årliga rundan, när de fick höra om Montezumas tilltag bestämde sig Rudolf att Antonio Das Mortes och Nisse “Gurkan” Berglund skulle med i kälken på denna Rudolfs sista resa. Det var två herrar som kunde sin sak och hade varit med förut på barrikaderna. Så nog kunde de hjälpa till med både det ena och andra och inte enbart dela ut klappar.  Vad som hände på denna Rudolfs sista färd får vi aldrig någonsin veta förutom att Joses lilla jordlott i Alentejo där frodas apelsinerna som inbringar en del pengar i juletider för honom. Kanske han kan lägga undan en slant till nästa år och fortsätta med backhoppning i Vikersund och Norge. I Alentejo hade backhoppare sällskapet samlat in pengar för att bygga en hoppbacke som borde vara klar inom något år. Så en dag kanske nästa backhoppningsstjärna kommer från just Grandola i Alentejo (glöm inte var ni läste det först). Båten hade lagt till i Köpenhamn och isberget hade nått Nordpolen. Julafton började närma sig när Greta gick i land på arktiska isvidder och Rudolf och hans sällskap närmade sig staden Landskrona i Skåne dit de förväntades komma imorgon på kvällskvisten.

Epilog  

Till alla Er som bara tror detta en saga eller skröna skulle Jose vilja säga att kampen för att bli någon och något kommer alltid att gå vidare i hela världen. Kanske inte alla kan bli backhoppare men alla kan få ett värdigt liv på Jorden emedan den snurrar. Greta är en av många som ser till att påverka att Jorden fortsätter att snurra i världsalltet. Så nu återstår bara att se vilka som får klappar och inte får. De fattigaste får sam vanligt och de rika får mer och fler. Så vida inte Rudolfs gäng ser till att förändra detta faktum. I morgon får vi veta hur det blir med den saken. 

God jul i på Er alla i varje fall. Kanske får vi ser hur det går för Jose nästa år vid denna tidpunkt.

PS. Håll tillgodo med min lilla film från Holmenkollen i onsdags.

Bengt Johannesson


Svar till Håkan & Lena

2019-12-19 11:36

Bästa Lena & Håkan,
och eventuellt andra som kanske blir lite arga när man säger; var snälla.

Tack för ert svar, hade inte förväntat mig något, då jag inte hade några frågor utan bara ville framföra min åsikt kring tonen i debatten. I mitt tidigare inlägg kring trafiken på Strandvägen, ville jag bara säga att vissa inlägg gick från kritik och ifrågasättande, till rena elakheter.

Jag vänder mig inte mot kritiken, utan mot hur den framförs.
Min erfarenhet är att det är mycket lättare att få folk att verkligen lyssna på varandra, om alla håller en god ton. Annars blir det ofta en debatt där ingen lyssnar och alla bara väntar på sin tur för att få ”ge igen”

Att vi tycker olika, betyder inte att någon av oss har fel, det betyder bara att vi inte tycker samma.
En sak är vi eniga om, det är  att det kanske inte alltid är så lätt att vara tjänsteman i Landskrona kommun.

Men i många fall tror jag tjänstemännen har det tuffare med  de verbala angreppen från en mycket starkt tyckande allmänhet som inte är politisk engagerade, än med  politikerna. Som jag önskar att människor som ni var engagerade i politiken, man behöver alltid folk som brinner för sina åsikter där.

Jag har inget mer att tillägga i just denna saken. Men jag läser Planket då och då för att  förstå och ha koll på vad vi Landskronabor ifrågasätter och/eller saknar för tillfället, och ser jag saker som jag upplever som rena personangrepp kommer jag säkert blanda mig igen och igen, för det är aldrig OK.

Önskar  er alla en god jul & ett riktigt bra 2020, där den fria debatten är en hörnsten i samhället, utan elakheter.

Line Hovrind Aslaksen
FritidspolitikerFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser