PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons
Onsdagen den 19:e januari
3.1°C 4.7m/s
Dagens namn: Henrik

Hur tänker ni?

2020-01-29 15:49

Var finns förmågan till empati hos borgerligheten i Landskrona och Sverige?

Tänk att Torkild Strandberg L går ut i Sveriges Radio, Ekot, på minnesdagen för förintelsen att Landskrona inte vill ha asylsökande! Hur tänker ni?

Landskrona var en av de städer som visade empati i krigsslutet och tog hand om människor från förintelselägren. Nu visar borgerligheten att det inte finns någon empati i deras värdegrund! Borgerligheten i Landskrona bryr sig icke om människor i nöd och behov av skydd!

Hur kommer det sig att borgerligheten i Landskrona tycker att penningarna är viktigare än människors behov av stöd och skydd? Varför bygger ni bostäder för resursstarka samtidigt som de resurssvaga inte får byta bostad?

Jag ser att Sverige och Landskrona är på väg bort från kultursamhället på samma sätt som hände i Tyskland på 30-talet. Vi vet vad som hände med förintelse och värdegrund! Vissa hade bara ett värde – de vita arierna!

Kampen för människovärdet tar aldrig paus! Empati tar aldrig paus! Empati är ett sätt att vara! Var finns de kristna i Landskrona och i Sverige som ser sin medmänniskas behov?

Hur tänker ni? Är penningarna viktigare än människovärdet?

Claes Glader


Svart till Tommy Jonasson

2020-01-28 09:54

Tommy Jonasson frågar hur man räknar fågelvägen. När det gäller gångavstånd brukar man räkna med 400 m verkligt gångavstånd som acceptabelt. För att göra om fågelavståndet till verkligt gångavstånd brukar det bli ganska rätt om man dividerar med 1,2. Då blir det 333 m. Jag har markerat 400 m på karta. Fler hushåll än de ca 300 jag angett är alltså berörda! 

Gunnar Hermansson


Svar till Stefan Olsson

2020-01-27 14:42

Du får nog dämpa ditt sossehat och sluta jubla i förtid Stefan!

Det ”initiativ” du beskriver att V, SD, KD och M gemensamt ska genomdriva för att rädda välfärden saknar gemensam budget och de pengar som då ska ”satsas” tas från andra verksamheter. Och önskemålen om varifrån och vartill pengarna ska gå/tas är vitt skilda mellan partierna.
Jag läste igenom V:s partiprogram (2020) och plockade lite av deras önskemål. En hel del (de flesta) är nog mycket svåra att svälja för dina högerkonservativa kompisar.
Här kommer några exempel (det finns många, många fler):

V vill återinföra förmögenhetsskatt, arvsskatt och progressiv skatteskala, så att de förmögna ska kunna betala mer skatt. Att M, KD och SD ska kunna gå med på detta faller på sin egen orimlighet. Det ser du när du läser deras partiprogram.
V vill skapa ett socialistiskt samhälle. Inget sådant samhälle förordas i M,KD och SD programmen. Återigen- hur ska ni enas där?
V vill höja A-kassan. Där får de svårt att övertyga er i det högerkonservativa blocket.

Ja, det var bara ett litet axplock. Men om ni tror att ni kan jämka ihop detta (och allt annat) så säger jag bara som Stefan Löfven: Ja, lycka till!
Att du inte ser detta må vara hänt, men när förståndiga människor i V låter sig lockas med i denna ohederliga allians, blir man mörkrädd.
Det ”initiativ” du pratar om kommer inte från en genuin önskan att ge en likvärdig välfärd åt alla. Den kommer från det enda mål M, KD och SD har just nu: Störta regeringen till varje pris!

Lena Nilsson


400 meter ... fågelvägen eller?

2020-01-27 14:29

Strandvägsupproret har satt sin prägel här på Planket. Exempelvis skriver Gunnar Hermansson, Humlegränden 14, i ”Öppet brev angående Strandvägen” 2020-01-20: ”… kollektivtrafik inom ett avstånd på 400 m från hållplats.”

Min fråga: Avses fågelvägen? Eller ska man räkna på annat sätt?
Någon kan tycka att jag och frågan är knäpp men när Skatteverket ska räkna så blir det viktigt att räkna rätt, meter för meter, minut för minut.

Jag har processat en hel del kring problemet ”arbetsresor” med alla möjliga transportmedel. Läs gärna Betänkande av Reseavdragskommittén SOU 2019:36. Skattelättnad för arbetsresor. En avståndsbaserad och färdmedelsneutral skattereduktion för längre arbetsresor.

Tommy Jonasson
Civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet

Ps. Jag har haft minst tre klienter på Humlegränden så jag är väl förankrad i geografin där ute./Ds.


Protestera högljutt

2020-01-27 12:08

Om inte Landskronaborna förstått det, är det hög tid att reagera!
Idag kommer man att klubba igenom skövlingen av första etappen av kolonierna på S:t Olofsvång.
Mycket strategiskt har de satt tidpunkten ett par år framåt, de vet att det mildrar reaktionen hos alla andra som inte har en koloni där…

Men vad vill Landskronaborna? Värna om stadens gröna och sköna ytter, eller att all ”helig” mark exploateras!?
Varför inte nyttja all mark som finns på andra sidan järnvägsstationen. Måste vara tusentalet tomter!

Samtidigt hade man talat om för alla som passerar Landskrona, att här finns möjligheter att bosätta sig, nära stationen.
Naturligtvis kommer ett helt nytt centrum att växa fram här. Måste vara det mest logistiska ur en strategisk synpunkt för Landskronas utveckling.

Stoppa det här småpåveliknande beteendet. Säg er mening på måndag! Protestera högljutt!!!
Tommy Persson


Båtlinje till Havnegade

2020-01-27 11:56

Fast jag inte bott i Landskrona sedan 1967 försöker jag med hjälp av bl.a. Landskrona Direkt hålla mig uppdaterad kring vad som händer och vad som diskuteras kring händelser och planer.

Nyligen såg jag någon som längtade efter att Landskrona åter skulle få en förbindelse till Havnegade i centrala Köpenhamn. Utmärkt idé tycker jag.
Ta kontakt med Sundsbussarna i Helsingborg och be dem stationera en av sina båtar i i Kassakroken i Landskrona. Det kanske väcker dem?

LENNART ANDERSSON


SD vill rädda kommunerna från välfärdskrisen

2020-01-24 16:38

Ett unikt initiativ tas i Finansutskottet för att rädda kommunerna från välfärdskrisen. Samtidigt stryper man Januariöverenskommelsens kritiserade reformer från MP och C. Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är överens om att mer pengar ska läggas på kommunernas välfärd – 2,5 miljarder för 2020. Detta utöver det regeringens budget för 2020 innehåller och det extra anslag som under galgen aviserats till kommunerna, som dessa partier anser vara för lite. Det betyder att M, SD, KD och V förhindra nedskärningar och uppsägningar i landet skolor och äldreboenden. Samtidigt som Socialdemokraterna slår sig för bröstet för att man lyckas ”skaka” fram 5 miljarder till välfärden, där Sveriges kommuner får dela på 3,5 miljarder. För Landskronas del innebär det 15,6 miljoner kronor, vilket är för lite och försent.

Sveriges kommuner har under de senaste åren haft omöjliga utmaningar med tanke på vilken politik S och MP fört på riksnivå. JÖK:en är skadlig för landet. Den vänder upp och ner på vad som varit klassisk folkhemspolitik. Den ger ökad skatt för vanliga medborgare och minskad skatt för de rikaste. Detta medan samhällskontraktet bryts i allt fler delar. Därför är det glädjande att M, KD, V och SD har en annan syn på välfärden och prioriterar satsningar på vård, skola och omsorg istället för skattesänkningar för de allra rikaste som Socialdemokraterna gladeligen gör för att behålla makten.

Stefan Olsson
Kommunalråd (SD)


Stå på dig om kolonierna Janne!

2020-01-24 13:56

Tack Janne Svensson för en insändare med glöd och kraft. Äntligen lite ifrågasättande av bostadspolitik och kommunal politik i Landskrona i gemen.
Debatten behövs. Och ska Landskronas kolonister rädda dessa fina grönområden får de samla sig snabbt. För på måndag tas besluten.
Du skriver: ” Är han (Torkild) styrd av utomstående exploatörer, som kanske bara ser Landskrona som en nuvarande/ kommande pengabinge?” Där tar du orden ur munnen på oss.
Vi har ofta haft känslan av att Landskrona har blivit lekstuga för penninghungriga exploatörer/entreprenörer och arbetssökande tjänstemän från andra kommuner. Utan känsla för staden. Och vi saknar också sammanhållna byggplaner som inkluderar t ex trafik och genomfarter.
Vi tycker också du gör rätt i att efterlysa andra partiers syn på koloniernas framtid. Det har varit tyst där. 

Lena Nilsson
Håkan Lans


St.Olofs vång! Kopparhögarna! Var slutar det!?

2020-01-24 09:19

På måndag den 27/1 ska politikerna i kommunfullmäktige ta ställning till “Handlingsplan för Landskrona koloniområde” i vilken det står att gångarna 11-13 på Sankt Olofs Vång på sikt ska omvandlas till bostadsområde. Det har varit tyst från de politiska partierna, hur de ställer sig i frågan. Nu vill kolonisten Janne Svensson att man redovisar sina ståndpunkter.

Vill vi ha höghus längs med vallgravarnas Citadellområde?  Nejnej, området är fredat av Statens Fastighetsverk. En gångbro till Gråen? Saken faller på sin orimlighet!! Kör istället med att bebygga Larvis koloniområde med bostadsrätter, nära till skola, bra förbindelser till station och centrum.

Jag ger bara lite exempel på hur vissa styrande i staden tänker. Dessa styrande….., det är väl bara Torkild som är från stan? Är han styrd av utomstående exploatörer,  som kanske bara ser Landskrona som en nuvarande/kommande  pengabinge?

Någon där, ovanifrån, ser Landskrona som en jävla marknad för rikingar och glömmer bort att vi faktiskt är en arbetarstad. Eller har varit, jag blir inte klok på vilket…..?

Vad jag vill påminna landskronaborna om, är att oavsett styre, har koloniområdena i staden, varit fredade i 100 år.
Nu vill en privat trojka, eller låt oss säga en kvartett, ta oss ifrån dessa områden. Kolonier som kanske gått i arv, eller som jag: här ska jag pensionera mig och odla mina grönsaker.

Eller som våra nysvenskar, och även då som jag, rekreation och njuta. Var står våra politiska partier i denna fråga? Det har varit jävligt tyst!!!

Varför är det så tyst om saken? Som kolonist i St Olof har jag sökt styrelsen i detta ärende. Svaret är: INGET.
Jag är inte drabbad i detta skede, men om 10 år är det min tur. Ska jag lägga ner mer pengar och ork och i slutändan inte få ett skit, jo 50 000 spänn, när jag betalar tusenlappar i medlemskap och arrende varje år, det går ju inte längre att sälja, när folk vet att Staden löser in och exproprierar, som dom vill.

Janne Svensson, gång 7, lott nummer 2

Med detta inlägg vill jag veta hur de politiska partierna i Landskrona står!

 


Mer resurser till välfärden i Landskrona

2020-01-22 14:21

För oss socialdemokrater går välfärden alltid först. Den är grunden i ett starkt och tryggt samhälle. Men behoven i välfärden är också stora. Därför tillför regeringen nu 5 miljarder till välfärden. För Landskrona Kommun innebär det ett tillskott på 15,6 mil redan i år.

Välfärden möjliggör lika bra förskola och skola åt alla barn oavsett föräldrarnas ekonomi. Den ger sjukvård efter behov – inte efter plånbok. Den ger samma trygga äldreomsorg till byggnadsarbetaren som till direktören. Det är grunden för ökad jämlikhet och rättvisa.

Men en utmaning vi står inför är att svenska folket lever allt längre, det föds fler barn och befolkningen växer. Det är en positiv utveckling, men innebär också att samhället och välfärden ställs inför stora utmaningar. Redan i budgeten för 2020 gjorde vi stora tillskott till välfärden. Men för att upprätthålla en hög kvalitet i välfärden behöver kommunsektorn ytterligare tillskott för att säkerställa allas rätt till vård, utbildning, omsorg och andra välfärdstjänster.

I Landskrona får vi alltså 15,6 mil. Dessa pengar kommer vi använda till att stärka vård, omsorgen, skola. Så att våra välfärdshjältar får fler kollegor och rätt förutsättningar för att kunna utföra sitt viktiga jobb. För att varje elev ska ha samma möjlighet att lyckas och nå framgång och så att vård ges efter behov, inte efter plånbok.

För att stärka kommunsektorn och trygga medborgarnas tillgång till en bra vård, skola och omsorg i hela landet krävs riktiga investeringar. De medel som nu tillförs Landskrona ska vi använda för att stärka välfärden. Så bygger vi ett starkt Landskrona.

Fatmir Azemi
Kommunalråd (S)Fält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser