PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Varvet runt

2020-02-27 16:02

1971 i juni lämnade vi gymnasister Läroverket för sista gången (trodde vi)!
Vi ” tog studenten ”, trots bomblarm på Gullstrandskolan i juni 1972!
Vi har fört en debatt om hur viktiga vi var för centrumhandlarna och caféerna i stan!
Vi fikade på Lindells, vi handlade kläder på Dahlbergs och Bröderna Johansson, vi köpte skivor av Sigge och hans syster på Rentzes osv! Ingen nämnd – Ingen glömd!
Nu hoppas vi att centrumhandlarna tack vare ett klokt beslut får chansen att leva upp igen! Och att ni handlare tar den!

Lycka till!
Håkan Lans
Lena Nilsson


Härslövs socialdemokratiska förenings årsmöte

2020-02-26 14:08

Härslövs S-förening hade 20200225 årsmöte i Härslövs Folkets Hus.

Ordförande Anders Karlsson hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat.
Stig Hansson läste upp verksamhetsberättelsen för 2019.
Mötet beslöt att godkänna ovanstående.
Ekonomisk årsredogörelse och revisionsrapport upplästes.
Styrelsen beviljades sedan att ge styrelsen ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret.
Efter detta skedda val.
Anders Karlsson omvaldes som ordförande för 2 år.
Kenneth Dahlgren fick även förtroendet att fortsätta som ledarmot i styrelsen i 2 år
Bengt Johansson ,Eivor Jönsson och Annette Nilsson omvaldes som ersättare i 1 år

Mötet fortsatte med de av föreningen sedan länge drivna frågor nämligen följande.
-Busskur vid hållplatsen i Härslöv.
Här har det givit reultat.I vår skall det byggas en helt ny busskur,och ändring av befintlig hållplats år också på gång.

-Utbyggnad i Härslöv.
Här har S-förening i många år drivit frågan om utbyggnad i Härslöv.
I rådande läge finns det ett markområde som är detaljplanerat som är till salu.
S-föreningen tycker att priset är för högt,och jobbar på alternativa lösningar.
Samarbete sker med Landskrona Stad och markägare för att finna lämplig mark att bebygga.

Mötet avslutades dagen till ära med kaffe och fastlagsbulle

Stig Hansson
Sekreterare


En taxiresa i Paris och en hos Skatteverket

2020-02-24 10:09

Så har vi alla kommit en bit på vägen. I min yrkesroll såväl som privat har en och annan taxiresa satt sig fast i mitt minne!

Så var det t.ex. dags att bege sig till Paris. Efter många om och men inköpte jag en tur och retur flygbiljett till Paris från Köpenhamn. Det var sommaren 1973. Jag brevväxlade med en tjej i Paris och hade flera gånger skrivit att jag skulle ta mig till Paris. Det hade ju varit studentuppror i ”Nanterre …”. Det blev Air France med en nästan livrädd civilekonom Tommy Jonasson.

Jag gillade inte värme så jag måste ha ett hotell med air condition. Det blev Hotel Intercontinental, rum 4045, med lyxhotellets alla bekvämligheter, men inte allra dyrast. Där fick jag hjälp av hotellpersonalen att boka: en nattklubb med mycket läckert men dyrt som poker skulle det bli, Crazy Horse Saloon – en oförglömlig natt. Det skulle bli taxi från Hotel International till nattklubben, som ligger nära Champs Élysées. Sedan blev det problem! Efter föreställningen skulle jag ”hem”. Som vanligt med taxi på natten för då hade jag ju ingen egen bil.

Jag gick fram till en fransktalande taxichaufför – som tycktes vänta på kunder – pekade på bilen och markerade att jag ville åka till Hotel Intercontinental.
Taxichauffören tittade på mig och frågade: ”Une petite fille pour ce soir, monsieur?” Jag tittade tillbaka och svarade: ”No!” Då säger chauffören: ”Non!” Så fick jag jaga efter en taxi ungefär som Strandvägsborna nu tvingas jaga efter buss(ar). Som det kan bli.

Sen kom jag ”hem” som en ny människa. Då väntade nya problem i ”taxiresebranschen”: Avdragsrätt för resor med taxi mellan bostad och arbetsplats på natten. Vi taxiresenärer väntar i dessa dagar med spänning på Högsta Förvaltningsdomstolens bedömning i ett – i min smak solklart – fall.

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet


Behövs det ett Landskronaparti?

2020-02-20 16:01

Tommy Persson har rätt! Och något måste göras åt saken! Men det är farligt att påpeka sådana saker – för resultaten av ombyggnationer blir nästan alltid till det sämre.
Torghandeln borde givetvis uppmuntras, och enligt marknadsmässiga metoder. Få säljare – lägre hyra etc.
Det samma borde gälla butiker – går det inte att sälja saker och ting, får butikshyran sänkas!
Och ett totalt förbud mot igenmurning av affärslokaler borde införas. Det handlar om hundratals butikslokaler som murats igen.
Uppmuntra affärerna ute i Örja att flytta in i centrum. Och nog kunde Pågatåg (till skillnad från Öresundståg) ledas in till centrum igen. Med en station i ett öppet tråg bredvid Teatern. Skånetrafiken har ändå gjort pågatågslinjerna för långa. (Trelleborg – Båstad fungerar inte, med stopp på alla stationer, och många tåg “delas” på Knutpunkten, har jag märkt. Landskrona City – Båstad och Landskrona City – Trelleborg skulle göra att lokaltrafiken får mer lagom långa linjer. Givetvis skall Pågatågen också stanna på
nya stationen) Vidare borde Järnvägsgatan öppnas för trafik igen – den passar helt enkelt inte som gågata.
Träden mitt i gatan kan förhoppningsvis flyttas. För att det skall handlas mer i centrum krävs också liberalare P-regler och fler P-platser direkt vid affärerna. Folk har inte råd att betala t.ex. 800 kr för två minuter i en lokal ICA.  

Köpbeteendet har i viss mån förändrats, men inte så drastiskt som det kan synas. En cykel kan knappast lagas på internet och livsmedelsbutiker har försvunnit i samma takt som andra typer av butiker. Vissa typer av affärer fungerar måhända sämre med konkurrensen från internet, men långt ifrån alla. Dessutom klabbar ju både posten och betalkorten långt ifrån perfekt. Och med kvantdatorns ankomst kommer den digitala krypteringen steg för steg bli mer osäker.  
 
Vi borde kanske starta ett Landskronaparti? Dess främsta mål borde vara en icke-ideologisk och pragmatisk politik samt att byta ut både det politiska och tjänstemannamässiga styret. Det finns absolut ingen anledning att glorifiera våran stad som den blivit under de senaste 10-15 åren.
(Och hur kan det stå tämligen många hyresfastigheter helt tomma, på Storgatan och Öresundsgatan t.ex, med de svårigheter att hitta bostäder för infödda som finns ?)
 
Pontus Eriksson


Sluta glorifiera Landskrona

2020-02-19 14:12

Politiker och tjänstemän.
Sluta glorifiera Landskrona. Landskrona upplevs som ett getto idag. Ta bara Rådhustorget i centrum, som exempel. Navet i Landskrona centrum. Kallar ni det, en upplevelse? Är det vackert? Finns det någon som stolt kan berätta för utomstående, att ”vi har en fin torgmarknad, ni måste besöka den…”

Nej, rena rama bombnedslaget och så har vi inga politiker och tjänstemän som rakryggade klarar att ta itu med kaoset! Hur svårt är det?

En vanlig vardag i Landskrona city, undrar man om man missat någon högljudd varningssignal. Det är helt utrymt! Visst går där runt en och annan i foppatofflor och en sliten täckjacka, men de upplevs inte som riktigt shoppingbenägna. Varför finns inga eller väldigt få studenter? Akademiker? Affärsmän? Livsnjutare? Jurister? Ja, listan kan göras lång. Det är klart en och annan lunchgäst rör sig snabbt igenom ”vimlet”.

Lördagar förr (bara 15 år sedan…) och nu, ja det är inte vad det har varit. Då har vi ändå ett större och mer kvalitativt utbud nu jämfört med då. (Om man bortser ifrån en sportbutik) Dessutom har Landskrona växt, invånarmässigt!? En ökning med 8000 personer.

Landskronabor.
Är det endast ett ändrat köpbeteende som ligger till grund? Eller är det att folk tagit ett aktivt val, att det är ”grönare på andra sidan”…!?
För mig veterligen saknar jag 90 % av de som rörde sig i centrum, för bara 15 år sedan. Detta “svek” av folket, för det tycker jag det är, är ödesdigert för Landskrona. Jag vet, att väldigt många flytt Landskrona centrum och förlägger sina inköp i Råå, Väla och på Centersyd. Många miljoner lämnar Landskrona årligen. 

Vad vill Landskronaborna? Nu är det hög tid att ta ställning! Det är bara en tidsfråga, När de stora kedjorna lämnar. Hur länge ska Landskronaborna vara illojala mot sina handlare? Tror ni verkligen att det är grönare på andra sidan? Anser ni, att ni får bättre service på stormarknaden? Visst, bekvämare och en “upplevelse”, kanske se människor man inte ser i Landskrona… Men vem beror det på? På alla andra, eller på var och en som inte handlar i Landskrona!?

Visst är Landskrona en skön och märkvärdig stad!

Tommy Persson
Landskrona ambassadör


Gräveriet

2020-02-19 09:40

André Eklind tar upp grävandet på Strandvägen (en av alla gräveriplatser) – på en skylt står att arbetet just på Strandvägen beror på att “gatan skall göras säkrare” – och nu nämner du ett “stort hål” samt att arbetet skall pågå “ett par år” (!!!).

Är det någon som kan förklara exakt varför det grävs ett hål som skall göra Strandvägen säker, vem som beslutat detta, med vilken befogenhet, samt det hela är tänkt att bli – och varför?

Och likadant – varför “Nya Idrottsvägen” som invigdes för ett år sedan – men sedan grävdes upp igen, och så har det varit i över ett halvår ? Varför gjorde man inte klart allt från början?

Inte ens under 1980-talets alla nedgrävningar av fjärrvärmesystemet var Landskrona i närheten av det nuvarande kaoset.

Stadsledningen tycks inte sakna pengar – eller lånar man pengar med det huvudsakliga syftet att irritera trafikanter, bussar , cyklister – ja nära nog alla invånare ?
 
Pontus Eriksson


Cykelbanan längs Strandvägen

2020-02-17 09:37

Det grävs i Strandvägen i Landskrona. Ett stort hål som stoppar busstrafiken ett par år, men även den privata biltrafiken får problem. Detta medför att det körs på cykelbanan som går parallellt med Strandvägen, naturligtvis inte bra eller tillåtet. Dock har jag full förståelse för att det sker, eftersom den skrivbordsprodukt som levererats från ansvariga tjänstemän är så verklighetsfrånvarande den kan bli.

Tyvärr blir det så här, när man fattar beslut utan att vara ute i verkligheten och gör riskbedömning utifrån hur folk reagerar, inte hur man TYCKER att det borde reagera. Hade man valt att gräva upp en sida i taget av Strandvägen, hade BÅDE kollektivtrafiken och den privata biltrafiken kunnat fungera under tiden de arbetar. Visst, det hade kanske blivit lite dyrare pga förlängd arbetstid, men hade det inte varit värt det? Jag förstår att det blir olägenheter när det ska utföras större jobb, och någon bli lidande, men det hade gått att minimera lidandet genom dialog istället för monolog.

André Eklind


Åter grävs det men varför?

2020-02-11 10:39

Förra året invigdes en ny väg, en slags ringväg över fd Gullstrandssksolan från curlingbanan till fd Nyvångs livs – för hur många miljoner då ?
Nu är den sedan länge uppgrävd igen. Vid Kopparhögarna tycks kommunen börja på en motsvarighet till “högen vid Åstorp eller Bjuv”.
Inhyrda bulldozers samlar jord massor på hög. Varför?  
Det grävs vidare på Föreningsgatan, Strandvägen och sedan denna veckan på Artillerigatan etc.
 
Ringvägen har gjorts om till någon “slalombana”. Strandvägen skall göras “säkrare” (enligt en skylt på Svaneholm) – men den är ju redan så säker
en gata bara kan bli !!! Med cykelbana och allt. Är cykelbanan måhända inte god nog för våran pamp, som förärar miljonbilar till en chef som inte ens behövs!
 
Inget av detta vansinnesbyggeri – absolut ingenting – tycks ha någon verklig förklaring. Inte ens affärsidkarna har fått veta något. Men här går det
hundratals miljoner upp i rök, utan minsta rimliga anledning och till skada för våra få kvarvarande affärer !
 
Pontus Eriksson


Svar till Torkild Strandberg Kommunstyrelsens ordförande

2020-02-04 08:37

Tack för ditt svar Torkild Strandberg. Jag vet hur lagstiftningen (EBO) fungerar så det behöver du inte upplysa mig om. Min fråga till dig var om empatin kan ta en paus. Vad som hänt med liberalerna som numer inte känner empati. Så har det inte varit historiskt utan arbetarrörelsen och liberalernas föregångare gick i armkrok för rösträttens införande i Sverige och alla människors lika värde. Vad har hänt? Har människovärdet tre dimensioner? En för människor födda i Sverige och en annan för människor födda utanför Sverige och deras barn och de som söker skydd i Sverige? Tycker du verkligen att Du skall bestämma var människor bosätter sig? Som liberal. Skulle du också som liberal vilja bestämma var de rika skall bo? Vill du inte skapa ett samhälle där alla är välkomna, där empati råder?

Landskrona har en historia av empati, som visade sig efter andra världskrigets slut. När de vita bussarna kom från koncentrationslägren till vår stad.
Landskrona bygger bostäder som aldrig förr, anser Du att dessa bostäder är ett utsatt område och vad gör ditt parti för att människor inte skall leva i utsatta områden eller leva i socioekonomiskt svaga områden i Landskrona? Staden är delad! Du och ditt parti har styrt Landskrona under lång tid tillsammans med den övriga borgerligheten. Varför har ni inte löst problemen? Är det brist på vilja eller brist på kompetens?

Människor känner sig inte trygga i din och borgerlighetens Landskrona. Kan det vara så att ni tycker att det är bekvämt att göra ingenting eller är det en politisk vilja att göra ingenting!? Svenska nyheter tog upp det absurda att hela Landskrona och Helsingborg är utsatta, som SVT visade i helgen.

Min fråga till dig var om du anser att empatin kan ta paus! Jag undrar fortfarande vilken värdegrund du och borgerligheten står för i Landskrona? Är din tro på nyliberalismen så stor att människor inte finns? Nej vägen till en ny framtid gör vi tillsammans så vi får ett samhälle för alla och skyddar dem som behöver skydd.

Claes Glader


Svar till Fatmir Azemi (S)

2020-02-03 16:41

Först vill jag påpeka att ditt svar avser en artikel i Landskrona Direkt, dock har jag skrivit en insändare innan fullmäktige i januari.
Artikeln utkom efter fullmäktige!! Kan anses som hårklyveri, då mina åsikter sammanfaller i båda.

Det var lite tunnsått med svaren, men bättre sänt än aldrig. Som jag förstått blev många av stadens partier, tagna på sängen, då handlingsplanen släpptes i början på januari, för att inte tala om alla kolonister. Det gavs alltså ingen tid för att seriöst diskutera handlingsplanen innan fullmäktige i slutet av månaden. Om det nu är tjänstemännen i kommunen som tagit fram denna handlingsplan UTAN diskussioner med  politikerna är det anmärkningsvärt! Absolut, med tanke på turbulensen i Kopparhögarna. Här borde man gå försiktigare fram, anser jag och inte hasta fram beslut på fyra veckor! Läsa av opinionen t ex.

Låt oss ta ett räkneexempel: 1400 kolonister.  Ett snitt på fyra röstberättigade på varje koloni, minderåriga icke räknade, däremot vuxna barn och barnbarn sedan mor och farföräldrar! 1400×4 = 6400. Lägg därtill övrig släkt och vänner samt allmänna sympatisörer. Det blir ett avsevärt antal röstberättigade! Således hastas fram ett förslag, utan större diskussion, som större delen av väljarkåren inte haft en aning om. Här kan man jämföra sossarna, som lade ner sin röst, med vissa politiker i Helsingborg som uppmanade folk, ang förslag om försäljningen av Öresundskraft att inte rösta!!

Jag tror att alla kolonister och boende i Landskrona, har en egen uppfattning i frågan, oavsett partitillhörighet? Åtminstone om de följt debatten i media. Oavsett, hade det varit justare att expropiera HELA området St Olofs Vång på en gång än att låta kolonisterna gå och oroa sig för ”är det min tur nästa gång?”.

Janne Svensson, kolonistFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser