PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons
Onsdagen den 8:e december
Dagens namn: Virginia

Tankar kring en saluhall

2016-03-07 14:20

saluhall

Med anledning av den enkät som gjorts den gångna veckan, om vad Landskronaborna önskar i centrum, vill jag skriva några rader.
53 % av de som svarat, 420 personer, ville ha en saluhall! Glädjande!
Synd att man inte från investerarhåll och kanske framförallt från Landskrona stads håll, förstod vilket fantastiskt dragplåster en sådan etablering hade varit.
Som jämförelse kan nämnas, att i Lund har man insett hur mycket deras saluhall betyder. Där ägs och förvaltas saluhallen av Lunds kommun. För två år sedan investerade man 120
miljoner i en renovering av densamma!! Kan bara konstatera att min ambition att förverkliga en saluhall i Landskrona var helt rätt i tiden.

Tyvärr strandade hela konceptet på finansieringen, en misstro från stadens lokala bank, på att Landskrona var mogen för en saluhall! Bankerna överhuvudtaget har en ny policy, som inte gynnar företagande rent generellt och småföretagare i synnerhet. En banktjänsteman sa t.o.m. ”pengar man satsar i fastigheter i centrala Landskrona, får man aldrig igen”!! Dessutom lös investerare med sin frånvaro. I Landskrona förekommer ett revirtänkande som inte är gynnsamt.

Folk har ett större matintresse idag än någonsin. Samtidigt har man ett kvalitetstänk, vad
gäller matvaror. Alldeles för många har missbrukat sitt ansvar gentemot konsumenten. Idag är man mycket mer medveten/upplyst om matskandaler i form av bl.a. felaktig datummärkning. Trenden är att man vill kunna handla färska varor över disk och framförallt ta del av specialbutikens kompetens! Den service den lokala handlaren kan ge med sitt specialsortiment, klarar aldrig de stora matvarubutikerna att erbjuda kunderna. Det ligger i sakens natur, man kan inte attrahera personal med den specialkompetensen.
Däremot anser jag att de stora matvarubutikerna fyller en stor kompletterande funktion, med utbudet av i första hand dagligvaruhandel. Men även möjligheten för konsumenten att
”inledas” till de exklusivare produkterna. I förlängningen krävs dock en kompetens och
service som specialbutiken kan ge. Att överhuvudtaget tänka sig att förlägga en saluhall eller för den sakens skull en specialbutik, som inte ligger i närheten av en dagligvarubutik av dignitet, är ”otur när man tänker”. Framförallt i en stad som inte har ett naturligt flöde av köpstarka kunder.
Tillgänglighet och parkeringsmöjlighet är några andra aspekter som är A och O.

En saluhall förknippas mycket med nostalgi! Därför är det väldigt viktigt med miljön, hur
man utformar lokalerna. Det går inte att tro att man bara kan bygga nytt och erbjuda ett
specialsortiment! Utan i så fall bekosta lokalerna att se ”gamla” ut. Malmö stad renoverar just nu en fastighet som ansågs rivningsfärdig, till just sluhall, om allt går som planerat öppnar man i höst.

Kunden/gästen vill erbjudas en upplevelse, när hon har tid.
Att endast erbjuda försäljning av varor fungerar heller inte. Den medvetna konsumenten begär mer än så. I dagens sönderstressade samhälle vill man kombinera med möjligheten till förtäring på plats. Detta sätter naturligtvis ett stort fokus på den miljön verksamheten ska vara belägen i. ”Miljön är halva måltiden”. OM någon har ambitionen att förverkliga Landskronabornas önskan idag, vill jag bara med detta, dra mitt strå till stacken och den kompetensen bjuder jag på!

Tommy Persson
Pappa till etableringen av
nya Smakfullt Ost & Delikatesser
och blivande Hôtel Gruyére.


Tillgängligheten för handikappade i kommunen

2016-03-07 10:28

Jag skulle handla i stan. Tyvärr så är tillgängligheten för mig ytterst begränsad, ja nästan obefintlig. Alla gågator i kommunen är skyltade med förbudsskyltar. Hur skall jag kunna handla i stan då?

Enligt Trafikverkets paragrafer så skall gågator kunna användas av oss handikappade och funktionshindrade. Men i vår kommun har man valt lösningen “att totalförbjuda” tillgängligheten för oss. Jag vet att det tidigare, när man kunde köra där, har missbrukats av många  Men är det den enda och rätta lösningen att totalförbjuda ??

Man skapar ordning och gör det lätt för sig men man glömmer oss handikappade.
Jag har redan tidigare i mars 2010 intervenerat i sak och fått ett svar av trafikingenjör Andreas Hall.  Vi har inga undantag i kommunen avseende Trf 13 kap § 8 4 , det vill säga rörelsehindrade…osv..
Han räknar upp för mig vilka gågator som är avstängda och att man bara har rätt att lasta och lossa varor under vissa tider och att personer med funktionsnedsättning eller speciellt parkeringstillstånd för rörelsehindrade inte omfattas av denna tillåtelse.
Allt korrekt byråkratiskt, men var är människan i kommunen???

Det fanns en skylt “förbud att stanna” utanför vårdcentralen vid sjukhuset. Jag kunde då ej övertyga trafikingenjören med flera om att detta var fel men med  hjälp av kommunalrådet Strandberg  blev det tillrättalagt.

Nu senast läste jag om att man kunde komma och lyssna på  kommunfullmäktiges sessioner och att det fanns hiss för rörelsehindrade.

Denna  inbjudan fanns sen länge tillbaka, men tyvärr så är det förbjudet att köra in bakom Rådhuset eller hur?

Skulle någon kunna tar sig an detta problem för oss rörelsehindrade och lösa det?

Al Sander


Är du förbannad?

2016-03-07 10:14

Är du förbannad – räkna till 100!
Här kommer bud nr: 4

“Uppskjut aldrig till imorgon det som du kan göra i dag”
Thomas Jefferson

Fortsättning följer…
Vid penna : Geula “Viola” Lesén


Plocka upp!

2016-03-02 13:41

Till alla hundägare i Landskrona som inte plockar upp hundbajset efter sina hundar.

En insändare som denna borde egentligen inte behöva skrivas, eftersom jag anser att folk borde förstå bättre. Men jag känner att jag måste försöka nå ut till de hundägare som inte bryr sig om att hålla Landskrona rent och snyggt! Även om bara ett par stycken läser detta, så är det bättre än ingen!

Som nybliven Landskronabo är jag chockad över mängden hundbajs som ligger överallt, på trottoarer och i parker. Jag bodde tidigare i Lund och där såg jag extremt sällan hundbajs när jag var ute och gick. Idag när jag gick in till stan längs Eriksgatan, låg det hundbajs på trottoaren på runt 10 ställen. Ja, jag räknade! På flera ställen hade någon stackare redan trampat i skiten. Så vidrigt. Hur förbaskat svårt kan det vara att plocka upp efter sin hund?

Efter att ha kollat runt lite på nätet förstår jag att det här är ett problem sedan länge, och det blir inte bättre. Enligt kommunens hemsida är det straffbart att inte plocka upp efter sin hund. Ska det behöva gå särskilda hundbajspoliser på gatorna för att problemet ska lösas? Det känns tyvärr som att det är enda lösningen. Skämt åsido, jag vill att mina barn ska kunna leka i Landskronas parker utan att jag först måste kontrollera att gräset är bajsfritt.

Så snälla, plocka upp efter er hund.

Sanna Andersson


Glumslövs Musikfondsstipendium Guldnoten

2016-03-01 09:10

När Glumslöv firade sin 1200-åriga födelsedag fick vi frågan vad vi önskade oss till byn.

Vårt svar blev att vi inte önskar oss en parkbänk, vårdträd eller liknande, utan vi önskar oss en”grundplåt” till musikfondstipendium så att vi kan uppmuntra ungdomar i byn intresserade av musik. Så blev det och staden tyckte tillsammans med oss att detta var en god idé. Stipendiet har vi nu delat ut i tre år och det är mycket uppskattat av ungdomarna. Dessutom har byalaget vidtalat och arrangerat så att den erkände konstnären boende i Glumslöv Magnus Larsson varje år gör en tavla med motiv från byn. Denna får också stipendiaten tillsammans med sitt diplom.

Flicka från Backafall
I samband med 1200 års jubileet uruppfördes också ”Flicka från Backafall” av Glumslöv Allstars. Det blev en fantastisk musikalisk upplevelse och vi fick frågan av staden om vi inte kunde producera en CD. Det tog ett år men våra professionella musiker la ner tid och engagemang gratis och till slut hade vi skivan i handen. Och den kunde när vi hade skivreleasen köpas för en ringa peng på välgörenhetskonsert på Örenäs Slott. Då också signerad.

Vår förhoppning var att denna skulle kunna vara ett signum inte bara för vår by utan också för staden. Vi ställde därför frågan om staden på något sätt ville fortsätta sitt stöd till fonden.

Det svar som vi erhållit är att vi liksom alla andra får ”ställa oss i kö” och ansöka om vi önskar fortsätta arbetet med fonden. Vi förstår nu att staden har andra preferenser än vår lilla skiva och tar naturligtvis konsekvenserna av detta.

För Glumslövs Byalag
Lennart Pettersson
Ordförande


Nya bostäder för äldre

2016-02-29 13:13
Det går inte att bygga nya bostäder med hög standard billigt. Dessutom saknas det inte billiga bostäder. Problemet är att få människor att flytta.
En pensionär idag med låg och dessvärre vanlig pension på 12 000 kronor brutto per månad kan ekonomiskt klara av att bo kvar i sitt betalda hus. Däremot kan hen inte klara av nybyggda hyreslägenheter, som har betydligt färre kvadratmeter boyta men till tredubbla kostnaden.
Alltså sitter massor av pensionärer kvar i sina hus, som ofta inte är anpassade till funktionshinder som äldre ibland drabbas av. Då får hemtjänsten träda in.
Ett boende kan försvåra eller förbättra funktionshinder. Om du är beroende av rullstol för att ta dig fram är lägenheter i hisslösa hus som ett fängelse. Men om du bor i en marklägenhet eller i en lägenhet i hus med hiss och dörrarna är breda, badrummet stort så klarar du dig mycket bättre och kan leva ett självständigt liv.
Det tar lång tid att bygga ikapp dagens bostadsbrist – om det överhuvudtaget är möjligt.
Det vi kan göra direkt är att införa ett riktat bostadsbidrag till pensionärer som väljer att flytta till nybyggda anpassade lägenheter. Det ska inte bara vara pensionärernas ekonomi som styr utan extra bidrag ska utgå om lägenheten är anpassad för eventuellt framtida rörelsehinder. 
Vinsterna är flera:
1. De som flyttar mår bättre och kan leva mer självständigt.
2. Kostnaderna för hemtjänsten minskar.
3. Flyttkedjan kommer igång genom att fler hus och lägenheter frigörs för barnfamiljer och unga som vill flytta hemifrån.
Ylva Nordberg
Glumslöv

Skottdagen

2016-02-29 09:36
Många med mig, frågar sig: varför har vi skottår?
Kort svar: Skottår  (en extra dag i slutet av februari) finns för att kalendern vi använder  (365 dagar) skall komma i fas med jordens rotation mot solen. Skottår är ett sätt att hålla årstiderna på plats i kalendern. 
Enligt gammal tradition får giftaslystna kvinnor att fria på skottdagen. Och då har damerna trumf på hand. Den man som tackar nej bör dra sig ur med hjälp av en dyrbar gåva.
Varning utfärdat!
Vid pennan:
Geula ” Viola ” Lesén 

Avslutande replik till Bodil Möller

2016-02-23 08:47

Svar till Bodil Möller (m) eller vem som än har skrivit hennes svar.

Bodil Möllers svaga försök att förklara och försvara överenskommelsen blir närmast patetiskt när man studerar verkligheten. Om Länsstyrelsen och Migrationsverket respekterade självklarheten att ingånget avtal ska hållas av alla parter hade jag kunnat acceptera Bodil Möllers svar. Nu kan jag upplysa Bodil Möller om att så är inte fallet. Individ- och Familjenämnden tog i december 2014 beslut om att skriva avtal om att ta emot 12 ensamkommande för placering i Landskrona. Vi Sverigedemokrater reserverade oss mot beslutet. Hur blev då utfallet? Jo, under 2015 tog vi emot ca 15 gånger fler ensamkommande än vad vi enligt det s k avtalet hade förbundit oss till.

För den som inte är helt historielös finns det ingen som helst anledning att lita på Länsstyrelsen och Migrationsverket. Vad hindrar dessa myndigheter att en gång till göra som de vill? Jag kallar det fortfarande för underdånigt krypande och lägger gärna till brist på civilkurage.

Vad jag inte fick svar på var frågan om hur det kan komma sig att Individ- och Familjeförvaltningen anmäler sig själv till Inspektionen för Vård och Omsorg och att hela förvaltningen går på knäna och inte kan fullgöra sina uppgifter samtidigt som man skriver skenavtal om att ta emot ensamkommande.

Det enda hederliga hade varit om nämnden hade sagt: Vi klarar inte någon mer ensamkommande och vill därför inte skriva på något avtal som ändå inte gäller.

Det, Bodil Möller, hade varit rakryggat. Men det kan man kanske inte begära från varken Treklövern eller (s).

Stefan Olsson
Kommunalråd (SD)


Svar till Stefan Olsson SD

2016-02-22 17:28

Om man ska kunna kritisera fattade beslut är det en viktig förutsättning att man gör det med korrekta uppgifter. Stefan Olsson hävdar i en insändare i dag att den överenskommelse som Landskrona stad vill ingå med Migrationsverket kommer att öka antalet ensamkommande barn i Landskrona. Det är felaktigt. Helt felaktigt. Däremot ökar antalet barn utan en ny överenskommelse. För att förstå detta behöver man sätta sig in i sakfrågan.

Enligt nuvarande överenskommelse ska Landskrona stad tillhandahålla 12 asylplatser. När platsbehovet är stort har Migrationsverket rätt att överskrida överenskommelser och anvisa barn utifrån det s.k. fördelningstalet. För 2016 är Landskrona stads fördelningstal 168 vilket är avsevärt mer än 12. Staden måste räkna med att ta emot barn upp till sitt fördelningstal. Genom att öka överenskommelsen kan istället alla de 147 asylsökande barn som kom hit redan förra året få räknas in i överenskommelsen. Utan ny överenskommelse får vi endast tillgodoräkna 12 av dessa. De övriga barnen finns fortfarande här, har fortfarande behov av boende och omvårdnad och tar fortfarande socialtjänstens resurser i anspråk – men de får inte räknas staden tillgodo vid nya anvisningar. Det får nämligen bara barn göra som belägger en överenskommen asylplats.

Utan förändrad överenskommelse kan Landskrona stad därför se fram emot att ta emot ytterligare 156 nya barn i år. Med en ny överenskommelse beräknas endast 21 nya barn att anvisas till vår stad, dvs mellanskillnaden mellan de barn som redan bor här och de platser som anges i fördelningstalet. Det är en stor skillnad. Större överenskommelse leder alltså till färre barn. För den som inte vill sätta sig in i denna fråga kan detta vara svårbegripligt, För dem som har ansvar för denna fråga är det helt nödvändigt att förstå den. Det finns alltså inget underdånigt krypande för myndigheter i det beslutet. Det är ett logiskt beslut underbyggt av fakta och förståelse för hur Landskrona stad bäst ska organisera sitt mottagande av ensamkommande barn.

Jag vill med dessa rader påstå att SD inte har haft Landskronas bästa för ögonen utan bara tänkt på sina egna väljare.

Bodil Möller (M)
ordförande individ- och familjenämnden


Replik till Jonas och Alinda

2016-02-22 14:55

Jag vill börja med att tack er för informationen om att treklövern har sparat 57 miljoner i den kommunala budgeten.

Men, jag undrade inte över gånga tiders (presens) sparåtgärder , utan era framtida (futurum) (ekonomiskt och personalpolitiskt ) analyserade förslag.

Jag känner här att jag kanske var lite otydlig i min frågeställning , det ber jag om ursäkt för.

Så, här kommer dom igen, kanske denna gång mer lättförståeligt:
Hur skall dom delade turerna lösas, enligt socialdemokraterna?
Hur definieras ”låg status” av er socialdemokrater, mot kommunens anställda?

Mvh//Tony PeterssonFält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser