PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Var är Ralph?

2016-08-15 14:37

ralph_nyqvist

Hej på er läsare!

Landskrona Foto Festival står på schemat.
Vet ni vad?
Även i år skäms jag för arrangörerna.
Varför är inte Ralph Nykvist med?
Många Landskroniter med mig tycker att Ralph är värdig att representera vår stad. Han är en ambassadör för Landskrona och foto.
”Ralph Nykvist är fotografernas fotograf”, så lät det i motiveringen när han 2003 fick Claës Lewenhaupt- stipendiet. Ett stipendium som årligen delas ut genom Landskrona fritids- och kulturförvaltnings försorg. Ralph borde ha en självklar plats i sin hemstads fotofestival  inte bara för att han tagit fantastiska bilder utan också för att han skolat en generation fotografer.

Arrangörer: Jag utmanar er att överraska mig år 2017.

Vid pennan och kameran:
Geula “Viola” Lesén 


Nej betyder alltid nej!

2016-08-10 08:18

Hur kommer det sig att Sverige ett av världens mest jämställda länder inte tar vålds- sexualbrott på större allvar?

Varje dag runt om i vårt avlånga land, i vår stad,vår hemkommun utsätts tjejer/kvinnor för trakasserier,övergrepp och misshandel.

Men straffen är låga eller i många fall blir gärningsmannen aldrig dömd. På grund av att tjejen hade kjol på sig eller hon var för full.

Men betyder inte Nej alltid nej?

Självklart, nej betyder alltid nej. Det är nu hög tid att se över straffskalan för  Våld-och sexualbrott.  Hela den straffskalan bör skärpas så att strängare straff kan utdelas.

När det är fler gärningsmän som begår brott ska alla gärningsmän genomgå en rättslig prövning.

Vi måste stå på brottsoffrens sida,kvinnorna och barnen. Vårt rättssamhälle måste värna om dem som behöver dem mest.

Det behövs fler poliser på våra gator och torg för att öka tryggheten  och för att fler brott ska klaras upp.

Det är dags att sätta ner foten för jämställdhet,frihet och allas lika rätt och värde. För ett nej betyder alltid nej!

Emma Nylander
Centerpartiet Landskrona


Karnevalstider

2016-07-26 08:53

Hej på er Landskronabor!
Ja, det var länge sedan jag skrev.
Med tanke på att karnevalveckan står på glänt,
skriver jag dessa ord:
“På en karneval har alla män rätt att vara så löjliga som deras fruar annars gör dem.”
Peter Glonn

Må väl!

geula_karneval
Geula “Viola” Lesén


Trygghet – Svar och slutreplik till Torkild

2016-07-20 14:23

Känns underbart att överfallet på min gamla mor har haft viss betydelse för din kamp mot kriminaliteten i Landskrona. Fortsätt så.

Björn Lind


Trygghet - svar till Björn Lind

2016-07-20 10:19

För att kunna förändra och utveckla är fakta helt avgörande. Fakta när det gäller kriminaliteten är den nationella brottsstatistiken. För mig är det därför märkligt att Björn Lind tycker detta är ointressant. Att den totala brottsligheten gått ned med 7 % i Landskrona samtidigt som den ökat med motsvarande siffra i riket tycker jag är bra, om än otillräckligt. Eller att minskningen av bostadsinbrotten eller misshandelsfallen utomhus med okänd gärningsman minskat betydligt mer hos oss än i landet, där bostadsinbrotten faktiskt har ökat. På samma sätt är det med tryggheten – den ökar.

Björn Lind vill ha exempel på aktiviteter som lett till detta. Här kommer ett urval exempel från varierande områden:

1) Landets första trygghetsavtal mellan kommunen och polisen som tydliggör ansvar och prioriteringar. (Finns numera i landets alla kommuner) 

2) Fler poliser. Landskrona stad har tryckt på för fler poliser i Landskrona. Så har också skett.

3) Polisens volontärer har införts. Medborgare som på sin fritid under ledning av polisen arbetar för att öka tryggheten.

4) Kontaktpoliser på de flesta skolorna i kommunen.

5) Ordningsvakter och väktare backar upp polisens arbete i staden.

6) Gemensam hyrespolicy för att staga upp uthyrningen av bostäder i kommunen.

7) Trygghetsvandringar för att hitta och åtgärda otrygga platser och en rutin att i planarbetet inkludera trygghetsaspekter.

8) Insatser mot våld i nära relationer. Exempel är öppnandet av ett kvinnohus i centrala Landskrona.

9) Insatser mot hot och kränkningar bland unga i sociala medier. Nu senast genom kampanjen #snackaomhat (här kan du läsa mer om detta http://www.snackaomhat.se

10) Försök med omfattande kameraövervakning. Tyvärr till sist avslagen i högsta instans.

Det görs ett omfattande arbete för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Men det räcker inte. Även om mycket är positivt, är varje brott faktiskt ett för mycket. En liten, men viktig, del i det arbete som bedrivs, är ett antal frivilligverksamheter där Polisens volontärer är en. Med det glödande engagemang du visar i dessa frågor kan jag tipsa om att du kontaktar Landskrona Stads Trygghets- och säkerhetsavdelning för att anmäla dig till någon av dessa konkreta åtgärder för ett tryggare Landskrona.

Torkild Strandberg


Närodlat kött vid kommunens upphandling av mat

2016-07-20 09:20

Nu är grillsäsongen här. För många av oss är det en extra njutning att tända grillen och fixa en härlig middag med god mat. Oavsett om det är ryggbiff, revben eller något annat som grillas så blir maten godare om djuren har haft det bra när de föddes upp.

Svenskt lantbruk har mycket bättre djurvälfärd än andra länder. Faktum är att Sverige är ett av världens bästa länder på djurskydd. Korna får gå ute och beta, grisarna ha knorren kvar och kultingarna får dia hos suggan längre än i övriga Europa. Våra djur är också Europas friskaste och Sverige är det land som i särklass använder minst antibiotika i djuruppfödningen.

Det goda svenska djurskyddet lönar sig. För djuren, för miljön och för folkhälsan. Men tyvärr inte alltid för den svenska bonden. För det kostar pengar att ge grisen det extra utrymmet, att se till att hönan kan bete sig naturligt och att kon kan beta fritt under sommaren. Därför vill Centerpartiet se till att det ska vara lätt att välja varor som producerats med svensk standard på djurskyddet.
Det krävs också att all offentlig verksamhet i Sverige tar sitt ansvar.

Därför vill Centerpartiet i Landskrona att det införs krav på svensk standard på djurskyddet vid upphandling av kött och andra animaliska produkter. Det är närodlad politik som är bra för djuren, miljön och hälsan. Gör som Centerpartiet i Landskrona och ställ krav på maten som serveras i skolor, på äldreboende och som läggs på din grill.

Daniel Nylander
Centerpartiet i Landskrona


Trött på TV-reklam ?

2016-07-19 16:15

Med tämligen enkla medel – en MPG4 digitalbox och en liten aktiv (dvs driven med 5 Volts spänning) fönsterantenn riktad mot (för Landskronabor) ungefär sydväst eller sydväst – får man lätt in alla de okodade danska kanalerna DR1, DR2, DR3, DR K två barnkanaler, 3-4 regionala Köpenhamnskanaler samt nyhetskanalen France 24 på engelska (och franska).

Av dessa är det givetvis DR’s utbud jag menar är värt priset för boxen och antennen. (totalt c:a 500 kr). Det behövs inget kort och vill man se dem i HD skall boxen även vara DBV-T2 utrustad (och den kan vara utrustad med en kortplats, men för extra mottagning av de nämnda kanalerna behöver inget kort sitta i) DR sänder således fyra kanaler för vuxna, helt utan reklam.

Från september till april sänder DR1 10-12 filmer och/eller långa avsnitt av de senaste brittiska deckarna. DR2 sänder lite repriser av brittiska kriminalserier och under veckosluten flera filmer. Bl.a. “Söndagsklassikern” , med allt från western med Clint Eastwood, Gary Cooper och John Wayne etc till “Skyskrapan Brinner” med Paul Newman och Steve McQueen och “the Getaway” (också med Steve McQueen) och “Deliverance”- på svenska “Den sista Färden” som gjorde Jon Voight och den fd stuntmannen Burt Reynolds till stora skådespelare och där kanoter, pilbågar, dammbyggen, inavel och banjospelande bildar ramen kring denna mycket stilbildande film. Det förekommer även krigsfilm som
“Örnen har landat” (bl.a. med Sven-Bertil Taube), “Örnnästet”, “Convoy”, “Capricorn One”, “Midnight Express” och “En man steg av tåget” med Spencer Tracy – etc. Söndagsklassikern börjar anpassat till att den slutar kl 19, oftast runt kl 17.

DR3 visar huvudsakligen modern action / komedi / thrillers men också storslagna serier som “Vikings” och “Black Sails” -i dubbelavsnitt. De visar minst en långfilm varje kväll (kl 21:30 eller kl 22) – och fredagar och lördagar ofta 3 eller 4 filmer varje fredag och lördagnatt (fr.o.m. september) Och högkvalitativa serier som “The Knick” (med Clive Owen som kirurgpionjär i det mycket tidiga 1900-talets New York), “Ripper Street” (om mord i Londons City med Mattew MacFayden i huvudrollen) – och även den där “Walking Deads” för dem som gillar sådant.

DR K – är en film och kulturkanal, som sänder uppåt 20 filmer i veckan. Många av dem är Europeiska – och mycket bättre än man tror på förhand. Dessutom visas danska klassiker som “Mordkommissionen” (Rejseholdet på danska). Och dansk brutalfilm som “Bleeder” , “Pusher 1,2 och 3” och “Fri os fra det onde”. Ett problem med just dansk film är måhända att den inte är textad  – men det är ju alla andra filmer och serier. Och att läsa dansk text är mest en vanesak. Dessutom visas mycket av den bästa svenska serierna. “Johan Falk” och “Wallander” med Krister Henriksson (och stundom även “Huss” och “Beck”)

Jag vill avsluta med att uppmuntra alla som har kabel-TV , att ringa Comhem och Sydantenn (vilken leverantör man nu har) och kräva att de förutom DR1 och danska T2 lägger till DR2, DR3 och DR K – Jag har själv Comhem och vad man skall med
“reklam-maskiner” som Fox, TLC och MTV till ?

Typisk har Sydantenn planer på att istället inkludera den danska reklamkanalen DK4
i utbudet. Jag har sett den, och gillar man danska basketligan blandat med Sundskanalen-stil med massor av reklam, så är det en fullträff. Men det är en betalkanal – vilket DR’s kanaler inte är (dvs den är lagligt gratis att se på, bara man betalar svensk licens, och det gör ju alla TV-tittare i Landskrona ! …

John P Eriksson


Trygghet?

2016-07-19 16:05

Torkild, tack för ditt svar, som var det jag hade förväntat mig. Många ord, mycket statistik men inget konkret. Du säger i ditt svar att “bekämpningen av kriminalitet är ett prioriterat målområde”. Bra så, men min fråga till dig, som kvarstår, är “hur har godkännandet till dig att få hänvisa till min mor Birgit under valrörelsen 2006, som ett exempel på en kriminalitet som till varje pris måste förhindras/bekämpas i staden, resulterat i att gamla och unga i dag kan känna en större trygghet i staden?”

Jag vill ha bevis/exempel på konkreta åtgärder som vidtagits och inte en massa statistik från BRÅ och liknande institutioner.

Björn Lind


Svar till Jonas Esbjörnsson

2016-07-19 13:43

Det är fint att du kan kopiera text ur ett urvattnat partiprogram.
Och jag beundrar dig för din politiska konst att kunna kommunicera helt utan att vidröra en enda av de ställda frågorna.

Med ditt svar tar jag och nog de flesta Landskroniter det för givet att du inte har kraft att slå ner på den våldsvåg som sköljt över staden.

Med ditt senaste inlägg borde du inte bara sätta ett streck för debatten utan också ett streck över ditt och socialdemokraternas käbbel.

Torbjörn Helmuth Andersen


Svar till Tommy Persson

2016-07-19 09:43

Jodå, politikerna vill ha skattekronor, ju mer desto bättre. Strandberg har uttalet minst 10 ggr “Vi bygger för höginkomsttagare”, “Vi vill att rika etablerar sej i staden” var kommer pensionärer in? Var kommer ensamstående med barn in?

I denna staden är folk så naiva, öppna ögonen och se vad som pågår!

Stefan Olsson, det parti som överlägset vinner när det gäller att strunta i folket är SD och så liten tid ni funnits, ändå sviker ni alla löften konsekvent!

Lisbeth WallinFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser