PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons
Onsdagen den 19:e januari
3.1°C 4.7m/s
Dagens namn: Henrik

Svar om ljudet på IP

2018-04-18 15:35

Landskrona stad och Landskrona BoIS har testat olika varianter för att få bättre ljudkvalité.  Grundinstallation är gjort så att allt ljud kommer från samma ljudkälla vilket gör att ljudets kvalité varierar beroende på flera olika faktorer ( tex. vind antal besökare osv) dock kan jag säga att ljudanläggning är fungerande och godkänt för spel i Superettan men vi i Landskrona vill ha något bättre och därför jobbar vi på för att lösa problemet.

I de två första hemmamatcherna har vi haft extra högtalare och testat olika funktioner med olika resultat.

Nu  har vi bestämt oss att komplettera ljudanläggning med extra högtalare som kommer att köpas och monteras inför nästa hemmamatchen. Efter detta är vår förhoppning att vi ska kunna lösa ljudproblemet och att alla besökare ska vara nöjda!

Almir Hodzic
Avdelningschef Fritids- och kulturförvaltningen


Chefer kommer och går

2018-04-18 11:16

Åter igen kommer dessa rader tillbaka då ytterligare en chef lämnar Landskrona kommun. Denna gång är det utbildningsförvaltningens chef Anders Grundberg.

Det måste bli ett slut nu på dessa chefskaruseller, Landskrona kan bättre än så här.
Fyra kommunchefer har fått slutat sitt arbete i Landskrona under en tid på tolv år och till det ett stort antal förvaltningschefer och tjänstemän. Ingen verkar duga för den borgerliga kommunledningen och vem står näst på tur?

Vi borde alla ta oss en funderare över hur mycket denna höga omsättning kostar skattebetalarna. Detta är pengar som skulle göra stor nytta i välfärden som skola och omsorg.

Det är självklart även ett stort orosmoment när chefer och kollegor får sluta, då skall olika gruppstrukturer förändras och nya sättas på plats, det tar mycket energi av alla runt om.

Vi vill ge all vår personal en bra arbetsmiljö och det stöd dom behöver för att kunna ha möjligheten att växa och utvecklas, även under tider av sjukskrivning måste kommunen ta ett stort ansvar för att den anställde skall bli frisk och kunna komma tillbaka.

Roger Lindskog (S)
2:e vice ordförande i utbildningsnämnden

 


Svar till Björn Lind om kallbad

2018-04-18 09:42

Rätt och fel om ditt inlägg. Borstahusen med dess tänkta expansion, p-platser, kommunikationer och service i form av affärer och krogar måste ju vara det mest självklara. Där når man flest människor på kort avstånd. Absolut inte Lill-Olas (hur ska äldre ta sig dit ? ).

Bengt Nissler


Landskrona IP och ljudet

2018-04-18 09:25

Vårt lag, BoIS, tillhör som bekant Svensk Elitfotboll. Fotboll av högsta svensk klass spelas numera på I P. Arrangemangen håller hög klass, fotbollen som BoIS presterar håller också hög klass men, Landskrona Fritids- och Kulturförvaltning, den högtalaranläggning ni erbjuder gästande lag, funktionärer och åskådare är av div. 7 klass, om ens detta. I kväll lyckades inte speakern förmedla vinnande nummer på resultat lotteriet då ljudanläggningen är en total katastrof.
 
Byten som gjordes under matchen, vilka spelare som utsågs till matchen lirare i respektive lag m. m., information som speakern försökte förmedla, nådde inte publiken på grund av denna undermåliga ljudanläggning.
 
Det är väl snart dags att Fritids- och Kulturförvaltningen inser att det är lag tillhöriga Svensk Elitfotboll, som uppträder på IP och som förmedlas till svenska folket genom TV via Sportkanalen.
 
Varför har vi en speaker när han inte får en chans att utföra sitt jobb? Vakna nu och se till så att IP i vart fall har en ljudanläggning, som fungerar!

Björn Lind


Vad ingick i köpet?

2018-04-17 14:59

För en vecka sedan publicerade Landskrona Direkt en enkel fråga från mig ”ingick
marken där Biltema, Rusta, Elgiganten, Kökscentrum och Subway ligger i
socialdemokraternas stora marköp från Weibull.

Herrarna Esbjörnsson/Kjellström (S) skriver att den ingår, Torkild Strandberg (L) påstår att den inte ingick. Någon måste ha fel.
Så inföll den stora tystnaden.
Skall det tolkas som så att politiker slår varandra gärna i huvudet med sanningar,
halvsanningar eller osanningar men om en enkel medborgare blandar sig i deras debatter då gäller tystnad från dem. Skulle vi börja släppa in sådant folk, då vet i tusan vad som skulle kunna hända, är kanske deras utgångsläge.

Vi har i alla fall tre politiska partier i Landskrona som om inte annat dyker upp i valtider – för övrigt tysta på gränsen till anonyma – Centerpartiet, Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet. Inom era organisationer finns säkert medlemmar som ganska enkelt kan plocka fram fakta om vilken mark som verkligen ingick i köpet.
Eftersom det inte är hemligstämplat så kan man tycka att jag själv skulle göra det men det har sina problem för en 87-årig gammal man med betydande rörelsebesvär.

Hjälp oss nu och visa fram er själva så vi får veta vad som ingick i Weibullköpet!

Arne Nilsson


Kallbadhuset

2018-04-17 11:47

Jag är mycket tacksam för att politikerna nu tycks vara nära ett beslut i frågan om ett nytt kallbadhus i Landskrona. Det som dock bekymrar mig är kallbadhusets placering, som tycks bli ute i Lill-Olas.

Detta är högst olämpligt för hur många tror man kör ut till Lill-Olas en januari kväll för att bada bastu? Kallt, mörkt, ensligt och ogästvänligt. Nej, för min del är en placering vid vattentornet den enda rätta.

Björn Lind


Från vänthall till vänhall till vänthall...

2018-04-13 08:52

Ur min dagbok: 2018-04-06 fredag

Det blev successivt bestämt att jag skulle ta Pågatåget från Landskrona Station till Malmö kl. 18:11.  Det skulle bli 3:an från Hvilan kl. 17:49 för att vara i tid på stationen och hinna posta ett par brev (saknade frimärke!). Jag gick hemifrån c:a 17:40 och när jag kom till Hvilan så stod där en 3:a. Jag skyndade mig och stressade lite. Jag kom i god tid, gick in i Pressbyrån, därefter gick jag in i den nya vänthallen och kollade. Det skulle bli min första resa efter invigningen av den nya vänthallen.

Därefter gick jag in hos Kvantum för att köpa frimärken och väntar där ett par minuter samt köper en mineralvatten för den händelse jag behöver dricka lite p.g.a. stress. Jag brukar ha egen vattenflaska med men glömde den i dag.

Kl. 18:06 gick jag till perrongen. Det var kallt – MEN två-tre minuter är OK. Dock kommer inget pågatåg. Vi får veta kl 18:11 att det är försenat och beräknas ankomma 18:22 – en preliminär tid.
Så nu skulle man få stå eller sitta och vänta ute i kylan! Alternativet var att gå tillbaka till den nya vänthallen och sitta inomhus tills vi får ett exakt besked. C:a kl. 18:18 får vi besked att tåget kommer 18:19. Så blev det + 2 min. Vi går ombord. Kl. 18:21 lämnar flera passagerare Pågatåget och satsar på Öresundståget mot Malmö kl. 18:22. Mitt pågatåg kör 18:22, c:a 10 min. försenat.
Förklaringen: en tjej på spåret så Pågatåget hade kört sakta.

Det är OK – man tog inga risker MEN erfarenheten blir ändå följande: De små inglasade väntkurarna på plattformarna måste kompletteras så att man kan sitta bekvämt, i värme, där. Förseningar meddelas ofta sent. Det tar ju 2 – 3 min att gå från den nya vänthallen till perrongerna.

Det blir väldigt stressigt när förseningar inträffar och någon står och väntar på dig vid ankomsten i Burlöv eller i Malmö. Sammanfattningsvis – den nya vänthallen innebär endast en obetydlig förbättring i förhållande till Kvantum. Det ovan sagda påminner mig om en krönika jag skrev i Jyllandsposten som handlade om Tycho Brahes resor från Ven till Landskrona och vidare till Köpenhamn. Med lite otur så får han avverka två vänthallar i Landskrona den vid Skeppsbron och den nyinvigda vid Stationen.

För Tycho Brahe och andra Köpenhamnsresenärer kan det konstateras att resan från Landskrona Centrum (och då framför allt från södra centrum) tar alldeles för lång tid. Enligt tidtabeller gäller följande från Landskrona Station → KPH Hovedbanegaard 1 tim. 4 min. / 1 tim. 9 min. Därtill skall läggas bussresa med 3:an från Skeppsbron eller Sofia Albertina. 15 – 20 min. inkl. bytet vid Stationen.

Min egen resa fick ett snöpligt slut. P.g.a. stressen fick jag problem med kramp i bröstet på Malmö C – ja, redan innan Pågatåget nådde fram till Malmö C.

Jag köpte returbiljett och satte mig i vänthallen och hoppades att med lite vatten kunna bli av med stressreaktionen. Det hjälpte inte så det blev ett beslut. Ring 112. Så efter 15-20 min kommer ambulansen och kör mig till MAS Akut. Där fick ja en brits att ligga på och ett eget litet rum att vänta i. Doktorn kom c:a 01:30 och konstaterade att vi hittar inget fel på hjärtat. Så det fick bli sjuktransport tillbaka till Landskrona.

Jag skickades till fots till en vänthall (-sal) på MAS. Jag skulle vänta i 20 min. Taxin kom ”on the minute”. Taxiresan till Landskrona tog 45 min. Mycket fungerar i Sverige – men det där med pendling är ett elände, som jag numera drabbas av, personligen och via kompisar som måste välja allmänna kommunikationer eller bil. Här är mycket att få gjort utifrån ett Landskrona-perspektiv.

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet


Jönsaplan i förändring

2018-04-12 08:26

Nu närmar sig byggandet på Jönsaplan slutfasen och det är fantastiskt att se hur allt
utvecklar sig i rätt riktning. Inte en avvikelse från det rätlinjiga och vinkelräta så långt ögat kan se, jag befinner mig dagligen och stundligen rätt nära så mitt öga kan inte ta fel. Nej, det är funktionalistiskt fyrkantigt, såväl bokstavligt som bildligt.

Huskropparnas välavvägda modernistiska estetik harmonierar fullständigt med husen i Nyhamn och, inte minst, med kvarteret Falken. Jönsaplan och kvarteret Falken kommer liksom på ett sublimt sätt i symbios med varandra.

Dock saknas något som ger den ultimata upplevelsen av en sammanvävd och
välavvägd modernistiskt estetik och rationalitet och det är en huskropp av samma
dignitet som polishuset på Rådhusgatan. Hade detta, med sin renodlat vackra och
avskalade minimalistiska arkitektur, kunnat byta plats med Sofia Albertina,
Tranchellska huset eller Bergsöehuset hade Jönsaplan för all framtid framstått som
ett eftersträvansvärt exempel på framåtsyftande stadsplanering i början av det
tjugoförsta århundradet.

Men kanske det är möjligt att på något sätt få dessa uttryck av en föråldrad och
överdrivet ornerad arkitektur att försvinna, i vart fall ur synfältet. Varför inte klä in dem i något passande täckande material så man slipper se deras störande fasader? Då förstör de ju inte helhetsintrycket av en modernistiskt funktionell mötesplats som har en potential i dignitet med piazzan framför Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Ja, det är med glädje man kan konstatera att Landskrona äntligen slagit in på den
väg som Helsingborg sedan decennier beträtt – att se till så att stadens waterfront
ges en så kongenialt enhetlig arkitektonisk utformning som möjligt. Och nu fyller
Helsingborg igen den sista luckan i pusslet när äntligen den gamla tågfärjestationen
försvunnit och håller på att ersättas av en välbehövd och estetiskt välballanserad
konferensanläggning.

Det enda jag inte kan begripa är Helsingörsbornas något negativa respons på
Helsingborgs vällovliga strävanden. Man för fram att det enda verkligt positiva med
Helsingborg är utsikten utöver Öresund.

Men danskar har alltid varit lite speciella. Vad jag kan förstå så utbildas, av någon
outgrundlig anledning, arkitekterna där vid konsthögskolor och inte, såsom i Sverige, vid tekniska högskolor…

Jan Nilsson


Svar till Sven (C)

2018-04-10 14:37

Sven, som liberal i sinnet är jag beredd att hålla med dig om böneutrop. Min frihet blir dock inte särskilt inskränkt av att någon ropar ut något, däremot kan jag tycka att man kan hålla sig till lagar och normer när det kommer till ljudnivåer. Att bo granne med en moské som kör böneutrop fem gånger om dagen kan vara påfrestande.

Du tycker, uppfattar jag det som, däremot att kyrkklockor inte skall tystas med samma argument. Likväl som klockor har gjutits och använts sen förhistorisk tid har dock böneutrop varit en del av den muslimska världen minst lika länge. Inte här, men vi är å andra sidan inte indianer i Amerika, romare eller asiater heller.

Vi som inte är uppväxta med vällingklockan eller den handhållna skolklockan, vad är det som säger att vi som individer (liberalismens argument) skall behöva stå ut med kyrkans klockor? Vi lever i ett sekulärt samhälle idag och rimligen borde alla religioner förhålla sig till samma lagar och normer.

Istället för att försöka ställa dig på religiösa flyktingars sida för att ta hem en billig poäng, så vore väl det rimliga att varken böneutrop eller kyrkklockor borde få vara tillåtet med tanke på ingen ska behöva påminnas om religiöst förtryck. Kristendomen har varit ganska duktiga på religiöst förtryck själva genom åren.

Så vad är egentligen ditt argument för att kyrkklockor ska få vara tillåtna men inte böneutrop?

Johan Laurin


Tacksam för klargörande om Weibullsmarken

2018-04-10 08:47

Det är inte helt lätt att hänga med i den politiska debatten där sanning och lögn inte tycks ha samma innebörd som samhället vill att vi vanliga medborgare skall tillämpa.

I en ett par månader gammal debatt i detta forum om Weibulltomten mellan L och S har jag kopierat några sekvenser.

Den 22 februari i år skriver Jonas Esbjörnsson och Anders Kjellström bägge S en kommentar till den styrande lokala alliansen;

”Låt oss nu vara sakliga. Den mark som kallas Weibullsmarken är där Coop, El-Giganten, Rusta, Kökscentrum och Subway, Biltema mfl nu etablerats på, det är den marken som Socialdemokraterna köpte in till kommunen. Köpet som Torkild Strandberg (L) sa nej till. Marken skulle inte ägas av kommunen det är något som privat ska äga. Nu låter det annorlunda. Om nu Socialdemokraterna inte hade valt att köpa in denna mark hade dessa etableringen inte möjliggjorts.”

På detta svarar kommunalrådet Torkild Strandberg den 26 februari;

”Fakta är nämligen följande: Vare sig marken där Rusta, Elgiganten, Kökscentrum och Subway ligger eller marken där Biltema etablerat sig, var en del av det stora markköpet från Weibulls 2004. Att då, som Esbjörnsson och Kjellström hävda, att om man inte köpt marken – vilket man ju alltså inte gjorde – så hade etableringarna inte blivit av, går ju inte att förklara. Hur gick detta till, eftersom marken faktiskt inte köptes.”

Samma dag den 26 februari svarar S representanterna med följande kryptiska text;

” Men visst är det så att Torkild sa nej till att köpa in mark som kommunen ska ha just till dessa lägen när högkonjunkturen är här och företag vill etablera sig i Landskrona.”

Jag tycker detta är ett märkligt sätt att diskutera, i min enkla värld ligger lögn väldigt nära. Nu vädjar jag till någon som verkligen vet vilka markbitar ingick i köpet? Alltså ingick marken där Biltema, Rusta, Elgiganten, Kökscentrum och Subway ligger?

Arne NilssonFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser