PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Att bemöta medborgare

2018-05-21 15:41

Jag blir smått förskräckt när jag läser hur Pontus Eriksson blir besvarad.

Här har vi en medborgare som bryr sig om staden och blir bemött av  Tony Petersson och Leif Thorsell på ett sätt som inte är värdigt.

Jag träffa människor varje dag och diskuterar gärna politiska frågor och det händer att de inte håller med mig, men de är alltid värda att lyssna på.

Skäms på er!

En uppmaning till Pontus, sluta inte att bry dig bara för det finns arroganta människor. Du är välkommen ner till vår expedition så bjuder jag på kaffe och jag lyssnar gärna på dig.

mvh
Jonas Karlsson
Ombudsman
Socialdemokraterna i Landskrona


Ännu en kommentar till Pontus Eriksson

2018-05-21 11:48

Hej Pontus,

Jag ger mig in i debatten med lite synpunkter. Du vill ha en massa stormarknader in till centrum i stan tolkar jag det som. Mer bilar och mer parkeringsplatser för att skapa en mer näringsvänlig stadskärna. För det första tror jag du helt missuppfattat strategin som stora butikskedjor idag har, exempelvis Elgiganten och Biltema. Får de välja så blir det aldrig etablering i en stadskärna. Butikerna blir aldrig tillräckligt stora, de kan inte använda sig av sina kontrakterade byggare för få butikerna att se likadana ut och kostnaden per kvadratmeter blir orimlig. För att inte tala om att du missar alla som passerar på motorvägarna. Samtidigt låter det väldigt miljövådligt att förespråka mer bilar och utsläpp i stadens centrum.

Ibland undrar jag om du lever kvar på 1900-talets början med dina referenser. Att en stadsarkitekt mellan 1913-1949 hade en sekreterare och en lärling har väl ingenting med hur vår infrastruktur ser ut idag? Det har hänt lite på 100 år.

Som kommentar till nöjeslokalerna som inte överlevt så är jag övertygad om att jag som skattebetalare inte vill sponsra den typen av verksamhet. Kan man inte driva verksamheten enligt marknadsmässiga hyror så tror inte jag att kommunen ska sänka hyran för att privata aktörer ska tjäna pengar. Det verkar dessutom orimligt att företagare med näringsförbud (som tidigare drev John’s) skulle ta del av mina skattepengar för att du vill ha en nattklubb i stan.

Jag har all respekt för att du vill byta ut stadens ledning, för din syn på den utveckling och förändring Landskrona haft och genomgår upplever jag som väldigt positiv och jag tolkar det som att du helst rest tillbaka till tidigt 1900-tal.

Johan Laurin
För Lanskrona i tiden


Slutkommentar till Pontus Eriksson

2018-05-21 11:43

Jag vet överhuvudtaget inte vem du är eller vad du sysslar med, men jag har läst en del av all den rappakalja du skriver och kan konstatera att ditt valspråk måste vara ”att allt var mycket bättre förr”. Och visst kan man leva utan verklighetsförankring i sin egen lilla ankdamm, men det för inte utvecklingen framåt. Att du inte kan se eller förstå hur vårt samhälle förändras och utvecklas och hur nya generationer av landskronabor kräver förnyelse av vår stad, kan du kanske göra något åt genom att ta av dig skygglapparna, öppna ögonen och se vad alla vi andra ser – En stad som bara blir vackrare och vackrare och som har fått ett helt nytt liv sedan alliansen tog över styret, och Du Pontus, alliansen består inte bara av Torkild Strandberg utan även av moderater och miljöpartister. Bara så du vet.

Men ett STORT TACK Pontus för ditt klargörande, och med det menar jag din information om att du inte är politiskt aktiv eller ens medlem i ett politiskt parti (Ett tag trodde jag faktiskt att du var medlem i Fi !). Du skulle kanske engagera dig för du saknar uppenbarligen de mest grundläggande kunskaper om hur politiska beslut fattas och vad som politiken kan påverka. Du verkar inte heller ha någon som helst aning om vad som är kommunal egendom eller vad som tillhör olika företag i kommunen. Ditt förslag om att kommunalisera den gamla Domusparkeringen för tankarna till ett land långt borta i öster. Kanske är det Din önskedröm att leva i ett sådant land?

Så till sist ett förslag i all välmening – engagera dig politiskt så kanske du om några decennier kan besitta tillräcklig kunskap om hur vårt samhälle fungerar och då kan vi fortsätta att debattera, men just nu avslutar jag för min del den här diskussionen, den leder inte till något konstruktivt.

Leif Thorsell


Replik till Leif Thorsell och Tony Petersson

2018-05-18 08:58

Till Leif Thorsell – finns det verkligen värre politiker (att gapskratta åt) i våran stad? Jag är inte medlem i kommunalfullmäktige eller i något politiskt parti. Men får väl anta att namn bättre än Strandberg finns inom Moderaterna och Socialdemokraterna. (och borde f.ö. finnas även inom “liberalerna”)  M hade f.ö. fram till 2014 en kvinnlig mycket kompetent lokal ledare, som tyvärr tröttnade. Även Niklas Karlsson var avsevärt mer intelligent än Strandberg. Har du själv läst hans olika versioner av brev, förresten? Och i så fall, noterat det han hoppar över?  
 
Till Tony Petersson –  Du undrar var det skulle finnas plats i centrum ? Ta posthuset, gamla Domus – och alla andra nedlagda affärer. Det är väl ändå inte så svårt att begripa? Och 2 timmars parkering längs alla gator – utan risk för p-böter, så länge det inte parkeras trafikfarligt.
Helsingör är med sin gränshandel inte representativ – men åk till Hillerød, Køge, Frederikssund, Ringsted eller Roskilde – alla städer av Landskronas storlek. Eller Burg och Heiligenhafen lite söder om Puttgarten, Mecklenburg-Vorpommern.
Vitala och fulla av både affärsliv och nöjesliv.
 
Och bara man verkligen VILL stärka centrum – går det. Givetvis! Vi har t.ex. tidigare haft Biltema på Östergatan! Vi har också Saluhallen , fd apoteket Lejonets lokal. Kommunalisera parkeringen på fd Domus, öppna Järnvägsgatan, som ändå inte passar som mysig gågata, återinför snedparkeringar etc. Problemet är att Strandberg och du, helt enkelt inte vill! Och att mura igen gör väl ingen som helst nytta!? 
 
Och staden skall styras av folkvalda – inte av diverse tjänstemän.  Våra första stadsarkitekter Fredrik Sundbärg 1901-13 och Frans Ekelund 1913-49 hade en sekreterare och en lärling, numera består stadsbyggnadskontoret av en hel skolklass av tjänstemän – och likväl klarar man inte av att samordna det som behövs grävas ner och underhållas, vid ett och samma tillfälle!
Och detta gäller inte bara på Fabriksgatan.  
 
Och att en nöjeslokal inte bär sig, kan t.ex. bero på sjukligt höjda hyror. LA-hem äger Johns-huset. Med lägre hyra och lägre priser skulle verksamheten kunnat bära sig. Det samma för Oliver/Gröna Lyktan. Det är skrämmande att läsa att du inte ens ser Landskronas död som STAD som ett problem. Som någonting du inte vill eller ens vill försöka förändra! 
 
Gymnasiefrågan och högre utbildning nämner du inte med ett ord.
Inte det makalösa slöseriet med de ökande skatteintäkterna heller!
 
Landskrona Stad behöver ny ledning!

Pontus Eriksson


Svar till Jonas Esbjörnsson och Cecilia Hallberg

2018-05-17 15:42

Som dement har du fortfarande en självbestämmanderätt som vi enligt lag inte får gå emot, så om brukaren nekar den vård och hjälp vi erbjuder som att ge brukaren den medicin som är föreskriven, mat för att överleva och att vara hel och ren så får vi inte påtvinga den och det är då sådana missförhållanden som i det aktuella fallet händer.

Därför bör det göras en lagändring att vid fara för brukarens välbefinnande bör legitimerad läkare/sjukvårdspersonal i samråd med anhöriga komma överens om att någon sorts tvångsvård bör sättas in och få lov att vara mer påstridiga för brukaren eget bästa.

Det spelar ingen roll även om du är helt dement och saknar förstånd, vägrar hjälp och blir utåtagerande, så får man ALDRIG tvinga någon på hjälp.

Om man har erfarenhet av sådant arbete så kanske man förstår att detta är mer vanligt än man vill tro. Det krävs en lagändring som säger att man ska och får tvinga på hjälpen för att detta inte ska kunna hända, samt att det upprättas en korrekt och lättförståelig genomförandeplan så att inga misstag kan ske så att det sedan blir pajkastning, och målar ut privata aktörer som odugliga till att bedriva vård.

Och det handlar inte om att outbildad och okunnig personal eller privata/kommunala aktörer som driver boendet. Både inom kommunalt och privata aktörer är det krav på vårdutbildning eller liknande för att vara timvikarie och anställd. Detta som skett på Skiftesvägen är inget nytt efter att Attendo tog över, detta har förekommit långt innan i kommunal regi. Så enligt oss ligger bollen på politisk nivå där man måste se till att en lagändring sker så att man får tvångsvårda en även dement patient så länge läkare och anhöriga är överens. Det finns LSS, LVM och LVU så varför inte även en LVÄ eller LVD –  Laglig vård av äldre eller laglig vård av dement. HSL är en ramlag som innehåller grundläggande regler för all hälso- och sjukvård. Den anger vad landstinget, kommunen eller andra vårdgivare är skyldiga att erbjuda patienten. Bland annat behandling, rehabilitering och habilitering för personer i behov av dessa insatser. Lagen talar dock inte om vilka rättigheter patienter har. Enligt Patientlagen 4 kap.samtycke paragraf 2, 3 och 4 så framgår inte alls om patienten inte är förmögen (dement) att kunna fatta egna beslut har rätten att avstå vård, men det är just där vården kanske behövs och en lagändring.

Oavsett så är det en tragisk händelse. Men vi tror på valfrihet för individen och inte ett socialistiskt och kollektivt tänkande där någon bestämmer åt dig och talar om för dig vad som är bäst.

Stefan Olsson
Kommunalråd (SD)
Kerstin Stein Sandell
Omsorgsnämnden (SD)
Ulf Carlsson
Omsorgsnämnden (SD)


Replik till Pontus Eriksson

2018-05-17 15:19

Pontus Eriksson är en observant man, som notera att det händer mycket i Landskrona, men det mesta verkar, enligt honom, vara helt feltänkt.

Du ställer mycket frågor, och har mycket åsikter.

Men, istället för att skriva om saker här, är det kanske bättre att du antingen själv kontaktar Torkild, för att diskutera de ärende du har, alternativt besöka Liberalernas lokal om lördagar, där det är öppet för alla som vill diskutera (bla) politik.

Som jag förstår det, utifrån kommentarerna, hade det nog bästa varit att du själv engagerade dig i ett politiskt parti för att förstå processerna bakom varför saker och ting är som dom är i staden.

Här skall tilläggas att väldigt mycket av det du tycker är dåligt, absolut inte har med politiska beslut att göra. Du nämner att både Johns och Oliver/Gröna lyktan har murat igen. Ja, den enkla anledningen är deras rörelse/affärsmodell inte bar sig. Helt enkelt inte tillräckligt med folk som besökte dom.

Och så är det med centrumhandeln med. Den lever enbart på att folk gör sina inköp där, och absolut inget annat. Faktum är, att Landskronas centrumhandel har ökat de senaste åren, handelsområde Örja till trots.

Vidare så anser du att det inte skall läggas stora kedjor (typ Biltema och Rusta) utanför stadens centrum. Ja , var i centrum finns det plats för dom affärsrörelserna? Sen tror jag (utan att veta bättre) att Biltema vill lägga sin verksamhet utanför stadens centrum, då den är lite beroende av att folk kör bil dit, för att kunna ta med sig skrymmande saker hem.

De flesta (inte alla) av de punkter som du tar upp, är saker som nästan alla politiska partier står bakom. Hur mycket du verkligen vill tro det, så är det ingen ”one man show”, utan väldigt många personer ( mest opolitiska tjänstemän ) jobbar hårt för att Landskrona skall fortsätta vara en bra stad att bo, leva och verka i. Tyvärr faller inte allt, alla på läppen men jag upplever det ändå att flertalet anser att Landskrona har gått i rätt riktning dom senaste 10 åren.

Än så länge är demokrati det bästa av alla dåliga förslag till folkstyre.

Mvh//Tony Petersson (L)


Kommentar till Pontus Eriksson

2018-05-17 14:28

Eftersom du inte vill ha Herr Strandberg som kommunstyrelseordförande efter valet förutsätter jag att du har ett alternativt namn att föreslå. Men gärna ett namn som inte får mig att gapskratta.

Leif Thorsell


Omsorg före vinstintresse

2018-05-17 11:22

Det är med bestörtning vi läser om en dement patient som får ligga i flera dygn utan mat och dryck. Det är inte en människovärdig politik att vinst ska gå före omsorg. Vi socialdemokrater menar att våra äldre ska ha rätt till värdig omsorg och med hög kvalitet. Den borgerliga kommunledningen med stöd av SD bedriver en äldreomsorg där privatisering går före omsorg. Med stor iver har man tagit som sin huvudsakliga uppgift att privatisera vår gemensamma välfärd.

Att gamla människor ska ligga i sin säng utan mat, dryck och ligga kvar i sitt inkontinensskydd är en skandal. Det är inte värdigt ett modernt välfärdssamhälle att äldreomsorgen fungerar på detta sätt. 

Vi socialdemokrater vill att våra gemensamma ekonomiska resurser ska stanna i välfärden och inte gå till vinstutdelningar i riskkapitalbolag. Skola, vård och omsorg får aldrig bli en marknad där plånboken styr.

Jonas Esbjörnsson (S)
Cecilia Hallberg (S)


En död fråga

2018-05-16 16:50

Hej Erik Rantzow (MED)!

Vi har mycket, mycket större problem att hantera än böneutrop! T.ex. att få Tommy Jonasson (-) att hålla truten!

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet


Svar till Rantzow

2018-05-16 14:26

Erik Ranzow har efterfrågat min uppfattning om böneutrop.
Jag tycker inte att böneutrop har en plats i Landskrona. Jag är således emot sådana. Att utöva sin religion är upp till var och en. Detta är en frihet vi inte ska inskränka. Däremot innebär det inte att alla måste ska behöva ta del av andras religionsutövning, t.ex. i form av systematiska böneutrop. 

I Växjö är det polismyndigheten som beviljat tillståndet för böneutrop – inte kommunen. Samma princip torde gälla i Landskrona.

Torkild Strandberg, LiberalernaFält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser