PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Det tog tid – men nu blir det äntligen rätt, Treklövern!

2016-03-31 15:47

Sverigedemokraterna har i flera år tagit fighten för att dagersättningen för brukarna inom personkrets LSS ska höjas. Nu verkar det äntligen ske. En mycket modest höjning från 45 kr/dag till 50 är föreslagen. Det kan verka lite futtigt, men är en viktig symbolfråga. Denna grupp människor gör ett fantastiskt arbete i det tysta och har länge vädjat till förvaltningen och politiken att få ett erkännande i form av några få kronor mer i dagersättning.

Vi är medvetna om att förvaltningen står inför svåra ekonomiska utmaningar och därför kommer vi ledamöter från SD i Omsorgsnämnden inte att yrka på ytterligare högre belopp, även om vi menar att denna grupp förtjänar all uppmuntran de kan få.

Vi Sverigedemokrater är och förblir ett ansvarstagande parti som till skillnad från vänsteroppositionen inte ägnar oss åt ofinansierad överbudspolitik och populism. Det vinner alla Landskronabor på i längden.

Ulf Karlsson (SD)
Ledamot Omsorgsnämnden

Kerstin Stein Sandell (SD)
Ledamot Omsorgsnämnden


Cykla till planerna en gång till

2016-03-31 08:50

För en tid sen var Torkild Strandberg ute och cyklade och beundrade sina förändringar som görs i staden. Bland annat var han i Borstahusen vid byggnationen av Engelska skolan. Där har Borstahusens Bollklubb tidigare haft sina fotbollsplaner. Nu har man ingenstans att utöva sin verksamhet. BBK har tidigare blivit lovade att där skulle vara en konstgräsplan klar där man tillfälligt skulle bedriva sina aktiviteter.

Nu börjar snart seriespelet och där är ingenstans att utöva någon fotbollsverksamhet.
Tydligen anser de styrande i kommunen att BBK skall fara runt och spela sina matcher lite överallt där man kan hitta någon ledig plan.
Finns där någon politiker eller tjänsteman i kommunen som kan stå upp och förklara varför ingenting har gjorts för att konstgräsplanen skulle bli färdig?
Det hjälper inte att det i slutändan antagligen blir bra när allt blir färdigt.
Där finns bara ett betyg hur detta har hanterats. Uselt!

Gert Nilsson


Båtplatser

2016-03-30 08:36
”Vi ser inget behov av fler båtplatser” säger man i Borstahusen. Det kanske inte behövs fler gator i Landskrona heller. Vem vet?
Lennart Andersson

 


Svar till Ylva

2016-03-29 15:52

Hej Ylva!

Tråkigt att ditt kulturella besök i staden inte motsvarade dina förväntningar. Jag ska försöka att kommentera dina synpunkter i tur och ordning:

Muséet stängt på påskafton: Muséet är stängt fyra helgdagar under året; julafton, nyårsafton, midsommarafton och, som du märkte, påskafton. Man kan diskutera om vad som är lämplig nivå på öppettider. Vi har fastnat för att detta är en hygglig nivå. Öppettiderna framgår också av hemsidan.

Trasiga rör och toaletter på konsthallen: Att gamla rör går sönder är svårt att förutse och det kan inträffa trots löpande underhåll. Naturligtvis dålig timing/otur under påsken med alla besökare. Spolbil beställdes under helgen men det tog tid innan det fungerade igen.

Dålig information/hänvisning: Personalen i konsthallen hänvisade till närliggande toaletter, t ex den offentliga toaletten på Kasernplan. Det var dock en stor mängd besökare och tydliga lappar kunde ha kompletterat den muntliga informationen. Här kan vi bli bättre.

Standaren på toaletterna: Byggnaden är från 60-talet och så även toaletterna. Jag ser det som viktigt att byggnadens karaktär bevaras. Det gäller även toaletterna. Det finns totalt fyra ”vanliga” toaletter och en handikapptoalett (med sedvanliga stöd, skötbord för spädbarn samt ringklocka). Min uppfattning är att toaletterna är till fylles.

Jag hoppas vi får se dig igen på någon av stadens kulturaktiviteter trots din upplevelse under påsken. Kika gärna på hemsidan innan ditt besök så du vet vad du kan förvänta dig.

Kjell Thoresson
Förvaltningschef, Fritid- och Kulturförvaltningen, Landskrona stad

 


Kulturspolning

2016-03-29 09:29

Påskafton körde jag in till Landskrona för lite kulturupplevelser. Först hemslöjden i sina fina lokaler. Efter lunch till museet för att se Nell utställningen. Museet hade STÄNGT! Dåligt. Sedan konsthallen och samlingsutställningen. Toaletter trasiga, rör under huset, kunde ordnas på tisdag. Ingen hänvisning av personalen till andra toaletter. Dåligt. Vidare till härliga Citadellet.

Landskrona kommun måste bli betydligt bättre på service. Hur kan museet ha stängt när massor av kulturellt intresserade kommer från stora delar av Skåne för att se konst?
Varför sätter inte konsthallen upp en lapp om var det finns tillgängliga toaletter när de egna gått sönder? Alla hittar inte i stan.

Förresten är det dags att renovera konsthallens toaletter från grunden.
Standarden är oacceptabel.

Ylva Nordberg
Glumslöv


Svar till Lars Ekvall om tillgängligheten

2016-03-23 16:59

Lars Ekvall (SD)  var den ende  som reagerade på min insändare i ärendet. Jag uppskattar  att nån politiker tar upp frågan till kommunfullmäktige! Att det icke finns nåt intresse för denna
 folkgrupp överhuvudtaget i samhället är allmänt känt. Se på riksplanet. Nu skall Stockholms kommunalråd  i Miljöpartiet avgiftsbelägga handikappade för att förhindra kriminaliteten i huvudstaden. Hur skall detta motverka kriminaliteten, på vilket sätt?  Detta utspel är löjeväckande och är en skymf mot oss handikappade. Det gäller bara att få in mer pengar i kommunkassan.  Aldrig nånsin har väl detta parti haft nåt positivt att komma med när det gäller handikappade och pensionärer.

Jag kan utveckla bristen på tillgängligheten med ett par exempel från vår kommun. När Citadellbadet var färdigbyggd visade det sig att man inte hade nån handikapplats, inte en enda.  Jag agerade och fick resultat: det blev en plats.  Hela kvarteret ” Nyhamn” är otillgängligt för oss funktionshindrade i nuläget. Jag skulle besöka mitt barnbarn och det visade sig att den enda platsen jag kunde stå på var utanför Citadellbadet, (ej på hcp-där var det upptaget).  Hur arbetar man när man planerar byggen nuförtiden?  Någon liten parkeringsplats kunde väl kommunen kosta på sig att anlägga för att möjliggöra besök för utomstående där?  Fastighetsägarna utnyttjar varje kvadratmeter till avkastning.
Det finns inga besöksplatser i Nyhamn, ej heller mot avgift. Boverket hade tidigare tillsyn i såna byggnadsfrågor.

Det finns vidare ingen tillgänglighet till stadshuset. Bakom stadshuset i en igenväxt miljö hittar man en plats, men det är långt till ingången på framsidan, tyvärr.

Att  hämta pengar på Handelsbanken  går heller ej det finns ingen tillgänglighet. Samma gäller Swedbank där fanns det en plats tidigare, den har man tagit bort. Varför?  Vill man till museet,
parkerar man på baksidan vid SE banken. Hur långt är det från ingången?  

Nej ,de ansvariga för handikapparkeringen i kommunen  får ej godkänd av mig, never!

Jag har många fler exempel, men låt mig citera en lydelse ur ett parkeringsnorm doc.: Parkering för funktionshindrade.
”Enligt boverkets byggregler skall parkeringsplats för funktionshindrade ordnas inom 25 meters gångavstånd från en byggnads entré. Detta skall i första hand  gälla entréer som är av allmänt intresse.
Handikappförbunden rekommenderar att cirka 5 procent av de totala antalet parkeringsplatser är handikappanpassade. Minst en gångväg mellan en byggnads entré och parkering skall kunna användas av en person med funktionshinder. Vid planering och placering av parkeringsplatser för funktionshindrade skall man kontrollera att förflyttningen från bilen till aktuella målpunkter kan ske utan onödiga omvägar och utan hinder  av kantstenar, trappsteg och liknande vilket kan motivera extra bred parkeringsyta. En vanlig praxis när reserverade p-platser anordnas i befintlig anläggning är att göra dem dubbelt så stora som för övriga platser”

Hoppas att din ” motion ”får en positiv effekt.

Al Sander


Tillägg - En stad i ombyggnad

2016-03-23 15:30
Jag kan bara hålla med Torkild. Landskrona är en stad i kraftig ombyggnad/omvandling och detta i en mycket positiv riktning. Men du glömde en sak på din cykeltur, stadens kallbadhus. Se nu till så Landskronas innevånare får tillgång till ett kallbadhus värt namnet, så är snart den positiva förvandlingen fullbordad och du får ett nytt objekt att fästa på bild.
Björn Lind

En stad i ombyggnad

2016-03-23 14:31

Svar till Jonas Karlsson om en stad i ombyggnad.
 
I helgen cyklade jag runt i stan. Jag såg flera tecken på Landskronas förändringsresa som gjorde mig både glad och stolt.

Torkild Strandberg (L)


Gullstrandskolan och Slottscaféets förfall

2016-03-23 13:48

 Jona(s)… du är ung och ska inte behöva ta ansvar för hur tidigare Socialdemokrater (miss-)skött Landskrona, men tror du på ett framtida Landskrona så…

Känner att jag måste komma med lite input i debatten! Ni fortsätter att kasta skit och anklaga varann.

Gullstrandskolan byggdes i början på 70-talet, på en plats, långt utanför Landskrona centrum.

Detta var början på gymnasiedöden i Landskrona. I alla andra städer försöker man förlägga gymnasiestudier så nära centrum som möjligt! Varför !? Jo, för man vet vad ungdomar eftersöker och vilka behov de har. Deras krav har inte gått att tillgodose de senaste 45 åren i Landskrona!

Man är inte bara studiemedvetna, utan har behov av att umgås med sina vänner på café och shoppa på den lilla tid som ges mellan studierna. Detta i sin tur ger en puls av folk i centrum, som inte Landskrona har. Detta KRÄVS för ett levande centrum!

Nu har man sedan något år börjat tänka rätt, gymnasiekurser förläggs i centrum!

Vad gäller Slottscaféet, Landskronas sorgebarn, som borde blomstrat och varit den största tillgången bland serveringar i Landskrona. Så är det återigen Socialdemokraterna som ligger bakom förfallet! Tråkigt men sant! 

Jag har varit i cafébranchen i över 25 år, jag kan den. Vad gäller Slottscaféet, har Folkets hus arrenderat den sedan urminnes tider. De har i sin tur arrenderat ut den till någon entreprenör. Oavsett vem som drev den, de åren Folkets hus disponerade arrenderätten, möttes de av kalla handen av Folkets hus föreståndare; Lars Svensson. Socialdemokraternas “starke man”. Det har dragit in, regnat in, kakelplattor lossnat från väggarna. Förfallet har pågått för länge. Köket har varit underkänt i många år tidigare, ändå fick det fortgå…  Så Jonas, kasta inte sten när du sitter i glashus!

Däremot håller jag fullständigt med dig, att man borde ta ett helhetsgrepp om Slottscaféet och totalrenovera det!

Tommy Persson
Entreprenör i Landskrona


Svar till Stefan Olsson angående att vilseleda medborgarna

2016-03-22 12:09

Nej Stefan, Du har helt rätt jag ska inte komma och vilseleda medborgarna med felaktiga siffror.

Om vi nu tar en debatt om ditt valda ämne, vilket har fört bort fokus från mitt inlägg om Slottscafeét.

Rivningskostnaden för hela Gullstrandskolan hamnar nog runt de siffror som tjänstemännen har uppgett, det tvivlar jag inte en sekund på!

MEN, det stannar ju inte där, detta är säkert du fullt medveten om men vill ta bort fokus från sakfrågan.
Nedskrivning+rivningskostnad, hamnar nog på närmre 60-90 miljoner som belastar resultatet.
Så de facto blir det ännu dyrare än jag uppgav, vilket ger ännu mer stöd till mitt inlägg om Slottscafeét

Men de exakta siffrorna kan du nog fråga Torkild om när ni fikar nästa gång.

Tillbaks till Slottscafeét; riv eller renovera eller sälj !!

Jonas Karlsson (S) Fält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser