PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons
Onsdagen den 19:e januari
3.8°C 4.3m/s
Dagens namn: Henrik

Kärlek för alla

2019-09-16 11:53

Tänk att vi kan stå här och visa vår glädje och kärlek för varandra. Då menar jag kärlek av samma kön eller inte. Att människor har rätten till sin egen kärlek och att staten inte lägger sig i! Så har det inte varit speciellt länge.

1944 blev kärlek med samma kön lagligt i Sverige. Det tog till 1979 innan homosexualitet inte betraktades som en form psykisk störning. Sedan kom AIDS, människor dog, många av mina vänner gick bort alldeles för tidigt. Vissa troende ansåg att detta var Guds straff, vilket vi troende inom socialdemokratin inte gjorde. Vi tror att alla människor är skapade till Guds avbild! 

På den tiden ville vissa människor inte sitta på samma stolar som homosexuella suttit på, för att de var rädda att bli smittade. Detta var ett trauma som fortfarande finns kvar hos många av oss.

Jag kommer ihåg när vi demonstrerade i Stockholm på 70-talet, för allas rätt att älska vem man ville. Vi var ungefär 100 personer, vi blev inte jagade. Mark Levengood har berättat att de hade större problem, de var nio som krävde sin rätt till sin kärlek och sexualitet. De blev jagade genom gatorna i Helsingfors. Så är det fortfarande i många länder! Dödsstraff är inte ovanligt.

Mycket har hänt sedan dess! nu finns det lagstiftning som garanterar att ingen skall bli diskriminerad på grund av sin sexualitet. Man kan adoptera barn. Man är inte en säkerhetsrisk för att man är homosexuell. Nu är vi alla lika som människor oavsett vem vi älskar i formell mening. Tyvärr finns många fördomar kvar, det är något som vi tillsammans måste arbeta för att få bort!

Nu har nya krafter i Sverige och i världen ifrågasatt rätten till obegränsad kärlek. Det senaste är att Sölvesborg inte längre skall få hissa Pride flaggan i staden! Jag har svårt att förstå hur detta är möjligt och hur borgerligheten kan acceptera detta. Kan det vara så att borgerligheten går i Sverigedemokraternas ledband. 

Vi Socialdemokrater har under över hundra år arbetat för människors lika värde. Rätten till ett värdigt liv har alltid varit central för oss, som också inkluderar människors rätt till sin sexualitet! 

HBTQ frågorna har vi drivit under lång tid eftersom vi tror att kärleken skall genomsyra hela samhället. Vi måste tillsammans i praktiken visa att kärleken är till för alla!

Människor lika värde och rätten till sin sexualitet är för oss Socialdemokrater för tro och solidaritet centralt. Vi anser att vi alla är skapade till Guds avbild och det inkluderar alla oavsett vem vi älskar! 

HBTQ frågorna har vi drivit under lång tid. 

Kärleken är universell för oss. 

Claes Glader


Avslutande svar till Aqba

2019-09-06 09:13

Landskronaborna förtjänar politiker som förstår skillnaden på investering- och driftsbudget, framförallt förtjänar dem ärliga politiker som vågar stå för sina beslut, och inte backar när det helt plötsligt har förstått (om något sent) att ”detta var ju inte bra, varför sa vi ingenting i nämnden eller reserverade oss mot beslutet/besluten”.

De investeringar Aqba tar upp i sin första debattartikel har S själva stått bakom i budgeten, och Socialdemokraterna har inte reserverat sig mot något av besluten i investeringsbudgeten. Det är snarare så att S har velat ha en högre investeringstakt än vad SD  har ställt sig bakom. 
För 2018 ville den styrande Treklövern investera för 291 112 mnkr.
Socialdemokraterna ville investera för 271 612 mnkr.
För 2019 ville den styrande Treklövern investera för 276 252 mnkr.
Socialdemokraterna ville investera för 309 752 mnkr.
För 2020 ville den styrande Treklövern investera för 243 311 mnkr.
Socialdemokraterna ville investera för 243 311 mnkr, alltså samma investeringstakt. 

Perioden 2018-2020 ville Socialdemokraterna investera för 14 mnkr mer än det liggande förslaget. I exploateringsbudgeten, där Norra Borstahusen ingår, har Socialdemokraterna inte haft någon avvikande mening på budgeten, utan man har stått bakom den beslutade exploateringsbudgeten. 

Om vi istället beslutat att gå efter Socialdemokraternas investeringsbudget, då skulle vi, enligt Aqba Ar-Rawis logik, haft en ännu dyrare driftsbudget.
Att med stora ord beklaga sig över att andra investerar för mycket, när man själv vill investera för mer är obegripligt. När man dessutom, som Socialdemokraterna gjort, stått bakom fattade beslut, då väcker deras kritik ett löjets skimmer över det hela. 

Sedan att staden behöver effektivisera 120 mnkr på grund av olika omständigheter är olyckligt, men det är den verklighet vi lever i. Detta beror delvis på en regering som fört en politik under ett antal år som drabbat många kommuner ekonomiskt. Detta är vi inte ensamma om i Sverige. Ca 110 kommuner av landets 290 kommuner räknar med att göra stora underskott, anledningen kan man ju alltid diskutera. I november ska Landskrona stads budget klubbas inför nästa år och det blir en utmaning för alla partier att ta ansvar för invånarnas skattepengar, för jag tror inte att något parti vill att Landskrona hamnar i en situation som t.ex Filipstad. 
Det ska bli intressant och se vad Socialdemokraterna ska göra för att få en budget i balans. Det ska bli intressant att se och höra Aqba Ar-Rawis (S) förslag till budget i den nämnd han är 2:e vice ordförande, nämligen Utbildningsnämnden. 
Det ska bli intressant och se om Socialdemokraterna hör av sig till SD för att komma överens om budgeten, eftersom S säkert har en lösning på var staden ska hitta 120 mnkr. En sådan lösning är ju säkert intressant för alla partier att stödja, så även för SD.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd


Svar till Johan Laurin

2019-09-05 13:47

Vi verkar tolka Stefan Ohlssons artikel olika. Jag respekterar olika åsikter.
Men jag vet inget om dina grisar och diamanter.

Lena Nilsson


Svar till Stefan Olsson (SD)

2019-09-05 11:13

Jag vill börja med att hälsa Stefan Olsson välkommen in i denna debatten. Som vanligt när Olsson ger sig in i debatter så gör han det med höga brösttoner och rycker ut till försvar till borgarna.

Stefan Olsson vet lika väl som alla andra att när man investerar så ökar också driftsbudgeten. Eller är det något annat som Olsson vet om som alla andra inte vet om?

120 miljoner kronor ska sparas i välfärden. Det är en borgerlig budget. Vad tycker Stefan Olsson (SD) att det ska sparas i välfärden? Är det barnen? Är det våra äldre. SD har under många år varit ett stödparti till Liberalerna i Landskrona som har kunnat driva fram privatiseringar och nu besparingar på våra barn i Utbildningsförvaltningen.

Är det så att Landskronaborna kan vänta sig mer besparingar med SD stöd?

Aqba Ar-Rawi (S)
2:andre vice ordförande i utbildningsnämnden


Vem kommer först Greta eller Trump?

2019-09-05 10:46

Moderaterna annonserar här på Landskrona Direkt sedan 2019-08-25 och sänder ut budskapet.
Vi lovar att inte sälja Ven till Trump.

Mitt budskap var 2019-08-28 ”Låt Trump köpa ön Ven”. Men jag är inte lika rigid som (M). För det är som det blev sagt i ett skarpt läge på en bolagsstämma i Stockholm: Jag är ”flexibel”. Vi kan väl komma överens om att bjud in Donald Trump och Greta Tunberg till Ven. Det skall bli kul att se vem av de två kommer först.

Oavsett vem, så blir själva inbjudan en världsnyhet som naturligtvis ger Landskrona som turistort – läs Ven – välbehövlig PR.

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet

PS. Vi får lite extra karnevalsstämning som ju SD vill ha och lite kul för barnen.


Svar till Johan Laurin

2019-09-05 10:36

Efter att ha läst ditt svar till Lena Nilsson har jag kommit fram till att du använt hennes argumentationsteknik med icke-analys och icke-bevis.
Jag förstår att du vill ta äran ifrån henne, men rätt skall vara rätt.

Mikael Fahlcrantz


Replik på Stefan Olssons inlägg

2019-09-04 14:24

Som vanligt skryts det om Norra Borstahusen.
Blev det så lyckat som det var tänkt och gav det så många nya intäkter?(skatter). Du kan här redovisa hur många som flyttat från innerstaden till Norra Borstahusen som då ju inte ger nya skattekronor kontra antalet som inflyttat från andra kommuner.

Hur många lägenheter stå tomma i Norra Borstahusen dags dato?
Ett av målen var ju att minska segregationen sades det! Blev det så?

Det hade väl gått lika bra att ha ökat budgeten för driften (skolorna) och minskat den för investeringsbudgeten. Då hade du sluppit komma med 
krystade förklaringar om olika kassor. Det är ju politiska beslut av er styrande som ger  ovannämnda resultat och inget som händer hipp som happ. Eller som Olof Palme en gång sa “Det  är inte häha och häpp häpp”.

Mvh/Kjell Andersson


Svar till Aqba Ar-Rawi

2019-09-04 09:03

Dina bristande kunskaper lyser igenom, Aqba Ar-Rawi.

Det är skrämmande att läsa socialdemokraternas 2:e vice ordförande i Utbildningsnämndens insändare där han beklagar sig över besparingarna för skolan. Ar-Rawi skriver upprört om hur mycket som investeras i Borstahusen och i en ny rondell.

Vad Ar-Rawi häpnadsväckande nog inte förstår är att dessa investeringar görs i just investeringsbudgeten och har inget med driftsbudgeten att göra. Investeringarna i Borstahusen kommer att leda till ökade intäkter för staden, vilket Ar-Rawi inte verkar eller vill förstå.
Det politiskt hederliga hade givetvis varit att högljutt protestera mot besparingarna vid Utbildningsnämndens sammanträden, men där hördes inte ett pip. Inte heller i Kommunstyrelsen har (S) sagt något.
Detta senaste utspel är därför inget annat en ren och skär populism från socialdemokraterna, som så många gånger tidigare. 

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd


Svar till Lena Nilsson

2019-09-03 15:48

Efter att ha läst ditt svar kom jag fram till att Daniel har rätt i sitt inlägg.

Förstår att du vill framstå i god dager, men rätt ska vara rätt!

Du kanske kan hjälpa mig förstå vad Aqba Ar-Rawi (S) menar med att Landskrona är en osminkad gris?
Själv tycker jag staden är en diamant som håller på att slipas och putsas på, men om nu Landskrona är en gris i era ögon finns det väl ingen anledning till några förändringar till det bättre? Vilken märklig syn på fantastiska Landskrona!

Johan Laurin


Förtroendekapitalet förbrukat för stadsdirektören

2019-09-03 11:59

När man läser artikeln om Alexanderssons tjänstebil och hans övriga villkor på Landskrona Direkt:s sida, blir man både arg och ledsen!!

Det framgår tydligt att Landskrona Stad med Torkild i “spetsen” blivit grundlurade. Ingen av de städer och kommuner runt Landskrona har i närheten av så generösa avtal för högsta tjänstemännen.

Man måste självklart ifrågasätta etiken, moralen även hos Alexandersson själv, att berika sig i en omfattning som saknar motstycke bland liknande tjänster. Jag är tveksam till en tjänsteman som har en etisk och moralisk “kompass” som så klart och tydligt är riktad mot att på alla sätt se om sitt eget, var finns passionen, lojaliteten för staden Landskrona, speciellt i ljuset av att besparingar skall ske på 120 miljoner kr. 

Här blir också ett dilemma för Torkild och andra beslutande instanser i Landskrona Stad. Om Alexandersson inte levererar och behöver bytas ut är prestigeförlusten betydande vilket gör en förändring näst intill omöjlig, Alexandersson sitter verkligen i “förarsätet” i Landskrona Stad.

(se; bif. artikel)
https://www.landskronadirekt.com/2019/08/30/laddad-tjanstebil-ger-topplacering/

Landskronabo sedan 30 år!!

Maths BackelinFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser