PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Arbetsförmedlingen eller skolbänken?

2019-12-16 15:55

För många unga är det ett val mellan pest och kolera! Arbetsförmedlingens organisation är under ständig förändring. Personalen kommer och går. Partierna bråkar om skrivningar i regelboken. Det blir nästan regeringskris.

Jag minns privata samtal med flyktinginvandrare på 1990-talet. ”Dom uppmanar oss att söka jobb som inte finns”, sa någon. Jag fanns till hands och kunde låta flyktingarna söka jobb hos mig trots att alla tjänster var besatta.

Nu hör jag unga säga att ”det finns inga jobb även om jag går i skolan.” Det är inte lönt. Då blir jag
förbannad. Och frågar mig ”vem fan har hittat på detta?”

Det behövs en massiv kampanj för att få ungarna att sitta på skolbänken – i alla väder gäller matte, fysik, kemi och minst ett språk. Utan allt detta hade jag själv inte haft en chans i samhället. Det är ni politiker som har det yttersta ansvaret! Sätt igång och jobba direkt efter julhelgen! Vi hörs!

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet


Ralph Nykvist

2019-12-16 15:43

Hej hej, Landskrona Direkts läsare och alla ni andra! 

Vet ni vad? 
Idag är det, en särskild dag!
Ralph Nykvist, fotografernas fotograf är jubilar och fyller 75 år.
Vi höjer våra glas och säger: -skål och grattis Ralph!

Jag hade förmånen att vara med på det fantastiska unika  “barnkalaset”. 

Ralph och undertecknad har sått några frö. Dessa kommer att gro, till stora gigantiska plantor, i vår gröna stad, Landskrona. 

Av erfarenhet, vet jag, att tjat hjälper… ibland. 
Många med mig tycker att Ralph är värdig att representera sin stad, Landskrona på fotofestivalen och andra liknande sammanhang!
Grenen av Landskrona Foto som sträckte sig till Höganäs museum, var bra, men INTE tillräckligt bra!
En gammal klok känd herre,  sa till mig en gång: “det är aldrig för sent, att låta apan klättra ner från trädet”.
Tänk före, efter! 

Det är allt, jag ville säga idag. 

Vid pennan 
Geula Viola Lesén 
P.s.  Stressa lagom!  Det finns ett  liv, även  efter jul!


Bussresor utmed Strandvägen

2019-12-16 10:47

Svar till Johan Laurin:

Hej Johan!!
Tack för ditt svar 2019-12-09 med anledning av min insändare här på planket 2019-12-05.
Låt mig säga så här om eventuella taxiresekostnader:
Har man inte råd att att bo kvar så får man flytta. ”Det får vi göra.”, som en kommunalanställd i Landskrona uttryckte det.
Så blev det exempelvis för många i glesbygd när jobben försvann. Jag telefonintervjuade några av dessa för 20 år sedan. Där var ingen julstämning. Nu är det för Strandvägsborna bara en tillfällig obekvämlighet. Inget ovanligt när stadsbyggnadsprojekt sjösättes och handlarna står utan kunder. Icke desto mindre så öppnar våra insändare för en debatt om bostadspolitik. Hur beskattas ”värdeökning”, hur ska vi ha det med ränteavdrag” etc. etc.?

Jag bildade mig en egen uppfattning och presenterade denna uppfattning i Dagens Industri i början av 5 februari 1999, för c:a 20 år sedan. Jag återkommer med aktuella synpunkter. Vill du läsa artikeln så meddela redaktionen.

Och sen kan väl de flesta på Strandvägen låna upp sisådär hundratusen kronor att tillfälligt klara taxiresorna. Men nu kommer vi in på skatterättens klurigheter, eller?

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet


Trafiken till Borstahusen

2019-12-16 10:28

Jag kan ju inte annat än undra! Vi har kört ett par år på något som på vissa delar känts som kullerstensgator; Strandvägen!
Nu skall saker och ting hända vilket kommer så småningom ( två år; minst) förändra detta till det bättre MEN då kommer min undran in i bilden! Hur skall kollektivtrafiken lösas?
Det talas om anropsbussar? Hur kommer det rent praktiskt att gå till?
Det finns hur många frågor som helst. Jag har en affärsidé:  Vi som växte upp på 50- och 60-talet minns Volkswagen bussarna som körde mellan Vikingbåtarna och centrum ( till EPA?). Skulle det inte vara en idé att testa för boende på Strandvägen?

Rent teoretiskt borde det vara möjligt eftersom blåljus och annan trafik , boende skall kunna köra där!
Eller varför inte cykeluthyrning eller ännu mera avancerat: Tuk-tuk taxi?!
Linjesträckningen kan börja vid Fiskargumman nere på Strandpromenaden eller på cykelbanan!

Allvarligt talat : Det verkar som om någon är tagen på sängen av problemen! Yrvaket stigit upp och snabbt hafsat ihop en lösning som säkert fungerar bra vid ett skrivbord!
Hoppas att det löser sig och lycka till!

Håkan Lans


Skall man skratta eller gråta?

2019-12-16 10:19

Betr. inställd busstrafik på Strandvägen i 2,5 år.

Landskrona Stad har skickat ut pressmedelande om hur de, Nobina och Skånetrafiken tillsammans -efter låååånga förhandlingar- ”hittat sin lösning”. En skrivbordsprodukt för hur de tycker kommunala stadsbusstrafiken på Strandvägen ska fungera under den 2,5 års långa ombyggnaden. Parallellt har Skånetrafiken i dagarna skickat ut nytt seniorkort och broschyren ”enklare vardag” om hur skönt det är att inte vara beroende av egen bil.
Citat: ”du kan åka så ofta du vill eller bara när det passar dig. Det bestämmer du själv”.
Man uppmanas att åka kollektivt och bidra till en bättre miljö. Jovisst, dagen efter kom besked från Landskrona Stad att lösningen för busslinje 5 längs Strandvägen är att helt stänga av den!

Skrivbordslösningen skulle uppfylla de uppställda kriterierna: trafiksäkerhet, inte förlänga ombyggnadstiden, inte riskera byggarbetarnas säkerhet, kunna tillämpas vid liknade
entreprenader och att busslinje 5 måste fungera utifrån tillgängliga bussfordon?
Planerarna som titulerar sig affärs- respektive trafikutvecklare gör nog mer skäl för titlarna avvecklare med sin s.k. lösning att helt stänga linjen och komplettera med en ”anropsstyrd buss” under två tidsintervaller under vardagar. Hur lång tid kommer det att ta för en bussresa till stan för att handla? Man måste ringa efter en anropsstyrd tillgänglig buss minst två timmar innan man åker. Både fram och tillbaka.

Ett viktigt kriterium att uppfylla har planerarna tydligen helt förbisett: nämligen att tillhandahålla kollektivtrafik för de boende under de 2,5 åren ombyggnaden är planerad till.
Upphandlingen verkar ha präglats av att bussleverantören styr över inköparen om stans kollektivtrafik med tillgängliga bussfordon.

Läste i HD/LP igår att stadens högste politiker, Torkild Strandberg, lämnat uppdrag till inte mindre än självaste stadsdirektören att se över möjligheten att sätta upp övervakningskamera på tågstationen i Häljarp. Kanske stadsdirektören också hinner med att se över en -för de boende- acceptabel lösning för kollektivtrafiken längs Strandvägen de närmaste ca 2,5 åren. Vi är tusentals boende som inte fått något gehör över huvud taget för det snart stundande bussproblemet. Kanske har
vi aldrig varit på tal i sammanhanget? Men stadsdirektören måste prioritera, ombyggnaden har redan påbörjats så smått!

Kör med mindre bussar under byggtiden är ett av förslagen till förhandlarna. Gärna med färre bussturer jämfört med nuvarande överdimensionerade bussflotta om det är en
pressad budget. Men det ingår kanske inte i Skånetrafikens begrepp ”utifrån tillgängliga bussfordon”. I varje fall uppfyller mindre bussar samtliga uppställda kriterier samtidigt som man bibehåller miljövänlig kollektivtrafik i stället för privata bilar. Och det är väl det man vill uppnå med stadsbusstrafiken?

Benny Jönsson
Senior med rösträtt


Ursäkta en enkel fråga

2019-12-16 10:14

Med anledning av Carina Lefflers nya tjänst i kommunen, med lön 110 000 kr/mån plus nästan 30 000 i tjänstepensionsförsäkring, vill jag ställa en enkel fråga till makthavare Strandberg och tjänsteman Alexandersson:

Är det möjligen så att hon ska arbeta för den nya lönen och inte vara arbetsbefriad i ett antal månader?

Enligt er båda finns ju positiva saker och säga om henne. Inga meningsskiljaktigheter, samarbetssvårigheter, oenigheter,  eller kollisionskurser med Landskronas ledande politiker verkar vara rapporterade än så länge…

Men så är det ju där med personkemin som oroar mig lite. Jag vill ju inte att mina skattepengar ska kastas i sjön på ”arbetsbefriat arbete”. Kan ni lugna mig?

Lena Nilsson


En julberättelse del III

2019-12-16 09:33

Episod 3

Några dagar tillbringades i Lissabon och dess omgivningar i väntan på att Manuel skulle komma ner från Porto till huvudstaden. Under dessa dagar besöktes skolor och pediatriska kliniker där tomtegänget uppträde och delade ut de av tjuvarna köpta sakerna, till barnens glädje. Goda gärningar utfördes på dagarna och på kvällarna umgicks tomtarna med lokalbefolkningen och barlivet och roade sig. Slutligen kom Manuel till dem i Lissabon och glädjen blev stor och sällskapet planerade att åka till Grandola i Alentejo nästa dag men först festade sällskapet rejält under kvällen samtidigt som man planerade resan.

På morgonen åt man en stadig frukost innan det bar iväg till flo0den Tejo för att ta båten till andra sidan och därifrån fara med buss till Grandola. En del vin från Alentejo konsumerades under färden och vänskapsband knöts med portugisiska medresenärer sång och musik präglade resan som tog cirka 3 timmar, med både Fado och sånger av Jose Alonso. Inte minst kampsången från 1974 och framåt sjöngs många gånger under färden. När bussen anlände till Grandola låg byn mer eller mindre öde så sällskapet letade upp en liten restaurang och bar som var öppen och gick in där för att äta och drick samt att förhöra sig om Joao och om han levde kvar i Grandola. Ägaren upplös sällskapet att Joao varit död i många år men hade en son som hette Jose som bodde och levde i byn. Ägaren berättade att Joao var en av de stora hjältarna i Grandola under revolutionsåren och i demokratiseringsprocessen och fördelningen av jorden till lantarbetarna i Alentejo. Sällskapet fick adressen till Jose och beslöt sig för att genast besöka honom. Jose bodde i sina föräldrars hem och livnärde sig på en liten plätt jord vilket knappast gick utan han var tvingad att arbeta extra hos de stora jordägarna. Jordreformen efter nejlikornas revolution hade gått i stå och folket hade fått det nästan som under fascismen. Nu var det dock stora internationella konglomerat som köpt jorden billigt av den liberala och konservativa regimen och sålde på produkterna som jorden gav på den internationella marknaden.

Del fyra läser ni här imorgon.

Bengt Johannesson 


Svar till Stefan Olsson

2019-12-13 15:18

Det är det jag skriver. Vi socialdemokraterna prioriterar Omsorgsnämnden, ni i SD låter KS prioritera.
Ni föreslog hyreshöjning med motivering att pensionsmyndigheten skulle betala hyreshöjningar och inte de äldre.
I mitt inlägg visade jag att så är inte fallet. Även för de med små inkomster kommer en hyreshöjning och om pensionsmyndigheten inte betalar får antingen den enskilde eller kommunen betala. Men eftersom ert förslag om att omsorgsnämnden skulle höja hyran på halvårsbasis med 3,5 miljoner kr gick igenom, får nu andra äldre på särskilt boende ta den hyreshöjningen.

Jag är fullt medveten om vad ett förbehållsbelopp är. Det var vi Socialdemokrater som beslutade att förbehållsbeloppet i Landskrona stad skulle vara högre än det lagstadgade. Därför att vi tycker att de äldre skall kunna leva ett värdigt liv.

Skall vi slå vad Stefan Olsson att det inom denna mandatperioden kommer Treklöver som idag har egen majoritet kommer att sänka förbehållsbeloppet till det lagstadgade, och du och jag kommer inte att kunna göra något åt det.

Fatmir Azemi
Oppositionsråd (S)


Svar på insändare angående busstrafiken på Strandvägen

2019-12-13 13:49

När det gäller Strandvägen har Skånetrafiken, Landskrona stad och Nobina tillsammans arbetat med att hitta lösningar för hur stadsbusstrafiken ska fungera under den nödvändiga ombyggnaden.

Vi vill kunna ge så god service till invånarna som möjligt under byggtiden och pusslet har inte varit helt enkelt att lägga. Lösningen var tvungen att uppfylla följande kriterier:

·         Den ska vara trafiksäker

·         Den får inte förlänga byggtiden

·         Den får inte riskera byggarbetarnas säkerhet

·         Den måste kunna tillämpas vid liknande entreprenader av samma omfattning

·         Busslinje 5 måste fungera tidsmässigt utifrån tillgängliga bussfordon

För att kunna möta alla dessa kriterier har vi lagt en alternativ sträckning för busslinje 5. Denna sträckning kommer att kompletteras med en anropsstyrd buss, kallad linje 55 Strandvägen.

Den anropsstyrda bussen kommer att erbjudas under två tidsintervaller under vardagar. Mer information om hur anropsstyrd trafik fungerar finns på Skånetrafikens hemsida, skanetrafiken.se

Blåljuspersonal kommer att kunna komma fram till samtliga boende. Vad gäller avfallshantering under ombyggnadstiden kommer de boende inte att påverkas, utan LSR kommer att hantera avfallet som vanligt.

Tora Broberg, stadsmiljöchef, Landskrona stad
Bleron Shala, affärsutvecklare, Nobina
Mikael Partanen, trafikutvecklare, Skånetrafiken


En julberättelse del II

2019-12-13 11:03

Episod 2

Vi drog iväg med våra danska tomteluvor för att utforska omvärlden i stadsdelen Alfama där vi bodde. Vi började naturligtvis gå på lokal för att inmundiga vin och Bangassou. Portugiserna trodde att vi var jultomtar som hamnat för långt söderut. Men vi förklarade att vi skulle än längre söderut, att vi skulle till byn Grandola i landskapet Alentejo. Lätt påstrukna stämde vi upp med den gamla kampsången från 1974, Grandola vila Morena av Jose Afonso, revolutionens poet. De som kunde sin historia stämde in i sången och hela lokalen fylldes av kärlek och medmänsklighet och framåt nattkröken vinglade vi hem till vårt boende och somnade genast uppfyllda av glädje.

Dagen efter steg vi upp vid 10-tiden och åt frukost och planerade för dagen. Vi tog oss upp för backarna till Sao Vicente kyrkan och bakom denna låg tjuvarnas marknad som för första gången fick besök av jultomtar från Norden. Tomtarna väckte en viss förundran bland tjuvarna som höll ett extra öga på sitt gods som var till försäljning. Det blev en del affärer mellan tomtarna och tjuvarna till båda parters belåtenhet. Därefter drog tomtarna till Lissabons centrala delar där de väckte förundran bland turister och gatuförsäljare av allahanda varor från droger till mekaniska självgående artiklar.

Fortsättning följer nästa vecka…

Bengt JohannessonFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser