PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons
Tisdagen den 7:e december
Dagens namn: Angela, Angelika

Svar till Ylva

2016-03-29 15:52

Hej Ylva!

Tråkigt att ditt kulturella besök i staden inte motsvarade dina förväntningar. Jag ska försöka att kommentera dina synpunkter i tur och ordning:

Muséet stängt på påskafton: Muséet är stängt fyra helgdagar under året; julafton, nyårsafton, midsommarafton och, som du märkte, påskafton. Man kan diskutera om vad som är lämplig nivå på öppettider. Vi har fastnat för att detta är en hygglig nivå. Öppettiderna framgår också av hemsidan.

Trasiga rör och toaletter på konsthallen: Att gamla rör går sönder är svårt att förutse och det kan inträffa trots löpande underhåll. Naturligtvis dålig timing/otur under påsken med alla besökare. Spolbil beställdes under helgen men det tog tid innan det fungerade igen.

Dålig information/hänvisning: Personalen i konsthallen hänvisade till närliggande toaletter, t ex den offentliga toaletten på Kasernplan. Det var dock en stor mängd besökare och tydliga lappar kunde ha kompletterat den muntliga informationen. Här kan vi bli bättre.

Standaren på toaletterna: Byggnaden är från 60-talet och så även toaletterna. Jag ser det som viktigt att byggnadens karaktär bevaras. Det gäller även toaletterna. Det finns totalt fyra ”vanliga” toaletter och en handikapptoalett (med sedvanliga stöd, skötbord för spädbarn samt ringklocka). Min uppfattning är att toaletterna är till fylles.

Jag hoppas vi får se dig igen på någon av stadens kulturaktiviteter trots din upplevelse under påsken. Kika gärna på hemsidan innan ditt besök så du vet vad du kan förvänta dig.

Kjell Thoresson
Förvaltningschef, Fritid- och Kulturförvaltningen, Landskrona stad

 


Kulturspolning

2016-03-29 09:29

Påskafton körde jag in till Landskrona för lite kulturupplevelser. Först hemslöjden i sina fina lokaler. Efter lunch till museet för att se Nell utställningen. Museet hade STÄNGT! Dåligt. Sedan konsthallen och samlingsutställningen. Toaletter trasiga, rör under huset, kunde ordnas på tisdag. Ingen hänvisning av personalen till andra toaletter. Dåligt. Vidare till härliga Citadellet.

Landskrona kommun måste bli betydligt bättre på service. Hur kan museet ha stängt när massor av kulturellt intresserade kommer från stora delar av Skåne för att se konst?
Varför sätter inte konsthallen upp en lapp om var det finns tillgängliga toaletter när de egna gått sönder? Alla hittar inte i stan.

Förresten är det dags att renovera konsthallens toaletter från grunden.
Standarden är oacceptabel.

Ylva Nordberg
Glumslöv


Svar till Lars Ekvall om tillgängligheten

2016-03-23 16:59

Lars Ekvall (SD)  var den ende  som reagerade på min insändare i ärendet. Jag uppskattar  att nån politiker tar upp frågan till kommunfullmäktige! Att det icke finns nåt intresse för denna
 folkgrupp överhuvudtaget i samhället är allmänt känt. Se på riksplanet. Nu skall Stockholms kommunalråd  i Miljöpartiet avgiftsbelägga handikappade för att förhindra kriminaliteten i huvudstaden. Hur skall detta motverka kriminaliteten, på vilket sätt?  Detta utspel är löjeväckande och är en skymf mot oss handikappade. Det gäller bara att få in mer pengar i kommunkassan.  Aldrig nånsin har väl detta parti haft nåt positivt att komma med när det gäller handikappade och pensionärer.

Jag kan utveckla bristen på tillgängligheten med ett par exempel från vår kommun. När Citadellbadet var färdigbyggd visade det sig att man inte hade nån handikapplats, inte en enda.  Jag agerade och fick resultat: det blev en plats.  Hela kvarteret ” Nyhamn” är otillgängligt för oss funktionshindrade i nuläget. Jag skulle besöka mitt barnbarn och det visade sig att den enda platsen jag kunde stå på var utanför Citadellbadet, (ej på hcp-där var det upptaget).  Hur arbetar man när man planerar byggen nuförtiden?  Någon liten parkeringsplats kunde väl kommunen kosta på sig att anlägga för att möjliggöra besök för utomstående där?  Fastighetsägarna utnyttjar varje kvadratmeter till avkastning.
Det finns inga besöksplatser i Nyhamn, ej heller mot avgift. Boverket hade tidigare tillsyn i såna byggnadsfrågor.

Det finns vidare ingen tillgänglighet till stadshuset. Bakom stadshuset i en igenväxt miljö hittar man en plats, men det är långt till ingången på framsidan, tyvärr.

Att  hämta pengar på Handelsbanken  går heller ej det finns ingen tillgänglighet. Samma gäller Swedbank där fanns det en plats tidigare, den har man tagit bort. Varför?  Vill man till museet,
parkerar man på baksidan vid SE banken. Hur långt är det från ingången?  

Nej ,de ansvariga för handikapparkeringen i kommunen  får ej godkänd av mig, never!

Jag har många fler exempel, men låt mig citera en lydelse ur ett parkeringsnorm doc.: Parkering för funktionshindrade.
”Enligt boverkets byggregler skall parkeringsplats för funktionshindrade ordnas inom 25 meters gångavstånd från en byggnads entré. Detta skall i första hand  gälla entréer som är av allmänt intresse.
Handikappförbunden rekommenderar att cirka 5 procent av de totala antalet parkeringsplatser är handikappanpassade. Minst en gångväg mellan en byggnads entré och parkering skall kunna användas av en person med funktionshinder. Vid planering och placering av parkeringsplatser för funktionshindrade skall man kontrollera att förflyttningen från bilen till aktuella målpunkter kan ske utan onödiga omvägar och utan hinder  av kantstenar, trappsteg och liknande vilket kan motivera extra bred parkeringsyta. En vanlig praxis när reserverade p-platser anordnas i befintlig anläggning är att göra dem dubbelt så stora som för övriga platser”

Hoppas att din ” motion ”får en positiv effekt.

Al Sander


Tillägg - En stad i ombyggnad

2016-03-23 15:30
Jag kan bara hålla med Torkild. Landskrona är en stad i kraftig ombyggnad/omvandling och detta i en mycket positiv riktning. Men du glömde en sak på din cykeltur, stadens kallbadhus. Se nu till så Landskronas innevånare får tillgång till ett kallbadhus värt namnet, så är snart den positiva förvandlingen fullbordad och du får ett nytt objekt att fästa på bild.
Björn Lind

En stad i ombyggnad

2016-03-23 14:31

Svar till Jonas Karlsson om en stad i ombyggnad.
 
I helgen cyklade jag runt i stan. Jag såg flera tecken på Landskronas förändringsresa som gjorde mig både glad och stolt.

Torkild Strandberg (L)


Gullstrandskolan och Slottscaféets förfall

2016-03-23 13:48

 Jona(s)… du är ung och ska inte behöva ta ansvar för hur tidigare Socialdemokrater (miss-)skött Landskrona, men tror du på ett framtida Landskrona så…

Känner att jag måste komma med lite input i debatten! Ni fortsätter att kasta skit och anklaga varann.

Gullstrandskolan byggdes i början på 70-talet, på en plats, långt utanför Landskrona centrum.

Detta var början på gymnasiedöden i Landskrona. I alla andra städer försöker man förlägga gymnasiestudier så nära centrum som möjligt! Varför !? Jo, för man vet vad ungdomar eftersöker och vilka behov de har. Deras krav har inte gått att tillgodose de senaste 45 åren i Landskrona!

Man är inte bara studiemedvetna, utan har behov av att umgås med sina vänner på café och shoppa på den lilla tid som ges mellan studierna. Detta i sin tur ger en puls av folk i centrum, som inte Landskrona har. Detta KRÄVS för ett levande centrum!

Nu har man sedan något år börjat tänka rätt, gymnasiekurser förläggs i centrum!

Vad gäller Slottscaféet, Landskronas sorgebarn, som borde blomstrat och varit den största tillgången bland serveringar i Landskrona. Så är det återigen Socialdemokraterna som ligger bakom förfallet! Tråkigt men sant! 

Jag har varit i cafébranchen i över 25 år, jag kan den. Vad gäller Slottscaféet, har Folkets hus arrenderat den sedan urminnes tider. De har i sin tur arrenderat ut den till någon entreprenör. Oavsett vem som drev den, de åren Folkets hus disponerade arrenderätten, möttes de av kalla handen av Folkets hus föreståndare; Lars Svensson. Socialdemokraternas “starke man”. Det har dragit in, regnat in, kakelplattor lossnat från väggarna. Förfallet har pågått för länge. Köket har varit underkänt i många år tidigare, ändå fick det fortgå…  Så Jonas, kasta inte sten när du sitter i glashus!

Däremot håller jag fullständigt med dig, att man borde ta ett helhetsgrepp om Slottscaféet och totalrenovera det!

Tommy Persson
Entreprenör i Landskrona


Svar till Stefan Olsson angående att vilseleda medborgarna

2016-03-22 12:09

Nej Stefan, Du har helt rätt jag ska inte komma och vilseleda medborgarna med felaktiga siffror.

Om vi nu tar en debatt om ditt valda ämne, vilket har fört bort fokus från mitt inlägg om Slottscafeét.

Rivningskostnaden för hela Gullstrandskolan hamnar nog runt de siffror som tjänstemännen har uppgett, det tvivlar jag inte en sekund på!

MEN, det stannar ju inte där, detta är säkert du fullt medveten om men vill ta bort fokus från sakfrågan.
Nedskrivning+rivningskostnad, hamnar nog på närmre 60-90 miljoner som belastar resultatet.
Så de facto blir det ännu dyrare än jag uppgav, vilket ger ännu mer stöd till mitt inlägg om Slottscafeét

Men de exakta siffrorna kan du nog fråga Torkild om när ni fikar nästa gång.

Tillbaks till Slottscafeét; riv eller renovera eller sälj !!

Jonas Karlsson (S) 


Svar till Jonas Karlsson (S) om kapitalförstöring

2016-03-22 10:44

Jonas Karlsson (S) visar ännu en gång vilken dålig koll han har på både beslut och ekonomi. Jonas hävdar att rivningen av Guldängen (Gullstrandskolan) kommer till att kosta upp emot 60 Mkr. Hade Jonas varit mer insatt i ärendet, han är dock 2:e vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, så hade läsarna inte blivit lurade av Jonas påstående. När beslutet fattades i kommunstyrelsen sa tjänstemännen att det skulle kosta max 20 Mkr. Rivningskostnaderna kommer efter ny upphandling hamna någonstans mellan 10-12 Mkr. Det minsta man kan begära när man skriver om kapitalförstöring är att ha koll på siffrorna, och inte bara plocka en siffra ur luften utan förankring i verkligheten.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd


Kapitalförstöring

2016-03-21 16:01

Kommunen har plöjt ner miljoner på uteserveringar runt Rådhustorget för att få ett helhetsintryck. Vidare har man renoverat Rådhuset, monterat ljusarrangemang och fixat med fönster och lite så till en resonabel kostnad på runt 20 miljoner. Då är inte renoveringen/ restauranganpassningen av lokalerna i Rådhuset inräknad. 10 miljoner till.

Man river en skola som visserligen delvis är nerlusad med mögel, dock bara en tredjedel men hela rasket ska bort. Rivningen kan komma att kosta upp emot 60 miljoner.

När arrendatorn av Slottscaféet frågade om att få taket lagat blev det dock ”nej”. För dyrt!

Efter ett par turer har det blivit bestämt att taket ska lagas ändå. Då frågade arrendatorn ifall man kunde vinterbona en del av cafébyggnaden så den kan användas en större del av året. Svaret blev återigen ”NEJ” för dyrt.
Man fabulerar fram en fantasisumma på 4,5 miljoner för att tilläggsisolera och byta fönster.

Arrendatorn har även frågat och lagt anbud på att köpa hela rasket eftersom kommunen inte vill renovera caféet. ”Nej” blev svaret igen.

Man vill alltså inte renovera det och inte sälja det.
Man ska istället låta Slottscaféet stå och förfalla.

Snacka om paradoxalt.

Jonas Karlsson (S)  

 


Helomvändningen om Granet

2016-03-21 13:34

Den 8 maj 2015 läste jag en artikel i Landskrona Posten, som gladde mig mycket. Stans politiker hade för en gångs skull låtit förnuftet och empatin segra och svängde i frågan, genom att lyssna på opinionen och låta de boende på Granet bo kvar efter renoveringen.

Allt lugnt trodde man i sin enfald, men så kom dråpslaget i förra veckan, då SD gjorde en helomvändning. De boende måste flytta permanent, då hyran blir alldeles för hög för kommunen efter renoveringen.

För en lekman som jag är det otroligt, att de styrande i stan inte förrän nu fått kännedom om /eller tagit reda på/  den höga renoveringskostnaden.

För ca ett år sedan togs beslutet och då liksom nu fick de boende ingen talan.

Bodil Möller säger: ”Nu har det varit på gång så länge. Det blev en överraskning även för Treklövern att det blev det här beslutet, att SD ändrade sig. Så vi såg ingen anledning att prata med de boende”.

Detta betyder att Treklövern sa nej – och SD stöttade detta beslut. Och det betyder att de boende på Granet flyttar till Fäladsgården på Pjäsgatan.

Tala om svek.  Först SD, med Stefan Olsson i spetsen, som i första skedet stöttade, att de boende skulle få bo kvar och nu gör en kovändning. Därefter Alliansen som i många avseenden inte verkar ha mycket till övers för SD, utom när det passar deras syften. Och sist men inte minst är jag förvånad att Bodil Möller, som ordförande i Individ-och Familjenämnden, gör sådana uttalanden. Det tyder inte på empati och hänsyn till sina medmänniskor, och alla människors lika värde.

Allt detta gör mig verkligen ledsen och djupt besviken på de styrande i Landskrona.

Landskrona 21 mars 2016
Lena MattssonFält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser