PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

De äldre är värda Mellanboende

2021-03-08 09:16

På senaste Kommunfullmäktige röstade Liberalerna, Moderaterna, Miljöpartisterna, Centerpartisten och den avhoppade Sverigedemokraten
Ulf Karlsson nej till Socialdemokraternas motion om att bygga Mellanboende (typ gamla sortens Servicehus), med motiveringen att Landskronahem skall bygga Trygghetsboende på Jäntan och därmed är behovet uppfyllt.

Mellanboende och Trygghetsboende kan verka lika. Lägenheterna kan se lika ut och det skall finnas gemensamhet utrymme på båda. Men där
slutar likheten.

På Mellanboende finnas det personal dagtid, alla dagar i veckan. Trygghetsboende har en värdinna några timmar i veckan.
Mellanboende serverar frukost, lunch och middag. På trygghetsboende får man själv sköta kosthållningen.

Till Mellanboende måste man ansöka om bistånd och den med störst behov får först plats, till Trygghetsboende behöver man bara var 70 + och den som har längst kötid får flytta in. I Trygghetsboende är det hyresvärden som ensam avgör vem som får flytta in.

Vi Socialdemokrater anser att det är två vitt skilda verksamheter som båda behövs.

Så Liberaler, Moderater, Miljöpartister, Centerpartister och Ulf Karlsson det innebär att ni anser att en 85 åring som är isolerad och orolig, harhemtjänst varje dag och inte känner sig trygg hemma kan får stå tillbaka, för att en frisk 70-åring som har längst kötid skall flytta in.

Socialdemokraterna i Landskrona tycker att det är behovet som skall styra och kommer att arbeta för att staden bygger Mellanboende.

Det anser vi de äldre är värda.

Fatmir Azemi (S)
Eva Örtegren (S)


Västervångskolan

2021-02-25 15:18

Pandemin har pågått nu under ett år och undervisningen för elever på skolor har med mellanrum skett på distans. Vi vet att distansundervisning inte är detsamma som närundervisning. Det är klart att distansundervisning  kan påverka skolresultatet, men att resultatet rasar så mycket som på Västervångskolan, det är oacceptabelt. En skola som tidigare hade högt resultat (2011/2012 hade man 95 procent gymnasiebehörighet). Att endast 55 procent av niondeklassarna når gymnasiebehörighet är en katastrof. Det är ett allvarligt läge och vi måste agera omedelbart. Vi måste satsa resurser på Västervångskolan.

Att resultaten gått ner är ett tydligt tecken på Treklöverns ledning och besparing på skolan slagit helt fel.

Vi socialdemokrater har hela tiden varnat för att det är fel att göra besparingar inom skola. Detta är ett bevis på att det i slutändan kan kosta oss mycket mer än de besparingar som den styrande Treklövern väljer att göra.

Det är glädjande att höra att våra tjänstemän vill satsa på mer resurser i skolan för att vända trenden. Det är rätt.

Det är viktigt att vi agerar fort för att förbättra resultatet i skolan, vi måste vända trenden trots att det kostar pengar. Vi måste satsa på våra barn, på våra skolor, vår framtid.

Fatmir Azemi
Oppositionsråd (S)


Gör Slottsparken till en familjens park - Skapa jobb till ungdomen

2021-02-23 11:10

Torkild Strandberg fundera nu på vad som skall göras av den park som hade det nedbrunna slottscaféet i centrum. Han har rätt i att det ofta var folktomt. Inte minst på regniga dagar. Detta gällde även på 1950-talet. Men många gillar fortfarande den koloniliknande arkitekturen från 1928 då Hanna Månsson startade serveringen.

Om Strandberg sätter barnfamiljernas och arbetslösa ungdomars intresse i centrum, så kan det bli något riktigt bra i dag. Här är några idéer:

Ett mini-zoo som också  använder dammen. Några karuseller drar också barnen dit. Kombinerat serverings- och picknickområde under tak. Med ett mini-zoo kan parken även dra folk på vintern med bättre belysning. Gör parkeringar på Tvättprammen då många barnfamiljer bor i utkanten av kommunen. Är cykelparkeringen kvar i parken? Fixa annars till den.

Låt arbetslösa ungdomar bygga och sköta denna minipark till avtalsenlig lön. Visa att Landskrona liksom Malmö kan ha en folklig park i centrum. 

Lars Erlandsson 


Slottscafé med inspiration från Halmstad

2021-02-18 10:48

Bara en liten tanke.
Måste delge er detta mysiga café i Halmstad.
Tänker att något sådant i Slottscaféet hade varit trevligt och passat perfekt just i denna fina park.
Där serveras bland annat våfflor, mackor, glass och soppor.
Ha en fin dag

Bodil Petersson


Avgångsvederlag

2021-02-16 11:53

Nu måste vi medborgare i Landskrona reagera då chefer på kommunen får sluta men ska lyfta 100.000/månad utan att arbeta.
Vari ligger det rimliga i att under sex månader , utöver uppsägningslönen få ett avgångsvederlag på 239.400:- utan att utföra ett arbete?

Nu kräver vi medborgare att rekryteringen inte får gå till som idag då man anställer trots arbetsbrist.

Vi skattebetalare kan inte sätta till vår ekonomi för chefer i Landskrona kommun!
Reagera nu, Torkild Strandberg och övriga politiker!

Att bara komma med en förklaring på att namnen på tjänsterna ändras duger inte för oss skattebetalare, så Christian Dahl får rätta sig efter ekonomin i kommunen!

Vi känner till alla stadsdirektörer som i form av att inte sköta jobbet som kommunen önskar – då ska man inte ha rätt till avgångsvederlag och extra löner i åratal!

Sluta skriv avgångsvederlag vid rekrytering av alla chefer!
Det ska inte vara möjligt att lyfta lön utan att arbeta!

En f.d. politiker Thord Lindblom


Så var det dags igen!

2021-02-16 10:33

Nu ska vi skattebetalare återigen punga ut med nya avgångsvederlag och lön till en person som dessutom inte behöver arbeta för pengarna. 
Den här gången anges ”arbetsbrist” som orsak till avskedandet.
Om vi har räknat rätt rör det sig om 600 000 kr den här gången.
Den nya stadsdirektören Leffler skulle ju komma med nya grepp. Det vi har sett hittills är nedskärningar i skolan och omsorgen.
Samt enorma avgångsvederlag och löner till utvalda  kommunala tjänstemän.
Vi skriver ”utvalda” eftersom förmåner som hög lön, pensionsförsäkringar och avgångsvederlag inte gäller vanliga kommunalt anställda. Bara den lilla kretsen som snurrar runt i Stadshuset runt ledande politiker.
Vi kan, likt många andra, inte förstå varför dessa tjänstemän ska begåvas med avgångsvederlag. Deras höga lön skyddar dem ändå. Dessutom är det en förlegad och omodern sedvänja.
 Vi har politiker i Stadshuset som ofta betonar hur viktigt det är att arbeta för uppehället. Man ska bidra med en motprestation för att få ta del av samhällets resurser. Detta gäller tydligen inte tjänstemännen i Stadshuset.
Sen förstår vi inte heller hur någon kan avskedas på grund av ”arbetsbrist” för att direkt ersättas av en ny, dessutom med högre lön.

Nu är det hög tid att Landskronas befolkning får en förklaring på varför avskedanden, löner utan motprestationer och avgångsvederlag ska betalas av oss?
Och vi behöver också veta hur dessa skyhöga summor kan utbetalas samtidigt som enorma nedskärningar görs i välfärden?
Tror politikerna att det är leksakpengar  i ett gammalt Monopolspel de leker med kan vi upplysa dem om att det är surt förvärvade skattepengar det handlar om, som är avsedda för välfärden.
Vi vill veta hur politikerna kan uppvisa ett sådant förakt för medborgare som pliktskyldigt betalar in sin skatt.
Vad är det för fundamentalt fel i Stadshuset som gör att detta händer gång på gång. Det luktar illa  tycker vi, som om någon släpat in en död katt där.
Svar på dessa frågor är ledande politiker skyldiga oss.

Lena Nilsson
Håkan Lans


Undergången

2021-02-12 16:38

Läser till min förvåning att någon ifrån kommunen försöker svara på vad som händer vid plankorsningen vid Järnkonst. Själv har jag i flera år undrat… Containers, med vad, ovanpå mot industriområdet, konstiga maskiner däromkring… Men varken Landskronaposten el LA-Direkt har tagit upp det förr..  I coronans tider går jag mina promenader istället som förr, veckla ut mej på gym. Steppade där häromveckan genom vattenpölarna i den s k undergången!. Nog fasen undrar man vad som är på gång där…..

I flera år….., så kommer det en insändare som undrar, och vad blir svaret från kommunens ansvarige? Jo: DET FLYTER PÅ!!! Citat: Christian Dahl!

Hmmm….

Janne Svensson


Svar angående översvämningar i gång- och cykelvägstunnel

2021-02-12 14:16

Svar till Peter Söderkvist

Det stämmer att det tyvärr är översvämning i gång- och cykelvägstunneln under Österleden. Vintertid får tunneln ett ökat flöde av grundvatten samt regn- och smältvatten till sig. Det leder ibland till översvämningar i tunneln eftersom pumpanläggningen inte hinner med.  

Vi jobbar för att optimera anläggningen och i december beställde vi en uppgradering som ska dubbla kapaciteten. Leveranstiden på nio veckor har gjort att arbetet dragit ut på tiden. På tisdag räknar vi med att kunna påbörja arbetet med att uppgradera anläggningen. Nu hoppas vi att allt flyter på som planerat så att vi kan öppna tunneln igen så fort som möjligt. Tunneln stängdes igår torsdag den 11 februari och vi räknar med att kunna öppna den igen 1 mars.

//Christian Dahl, tf. chef tekniska avdelningen, teknik- och fritidsförvaltningen


Försäkringskassan – Sjuk eller ej?

2021-02-11 14:05

Under en längre tid har man kunnat läsa om den ena hjärtskärande historian efter den andra.
Det är allt ifrån svårt sjuka människor till föräldrar vars barn har svåra diagnoser som behöver stöd och hjälp, inte minst ekonomisk sådan. Alla har dom de gemensamt att Försäkringskassan nekar sjukpenning.

Försäkringskassans syfte har från början varit att skydda oss som säljer vårt arbete varje dag från dom som har sämre förutsättningar att lyckas på arbetsmarknaden, bland annat sjuka, att bli så desperata att enda utvägen för att kunna överleva är att erbjuda sitt arbete till lägre pris för att på så vis bli attraktiva i kapitalets ögon. Man ser ingen annan utväg än att sälja sitt arbete billigare för att kunna försörja sig och där igenom överleva.

Givetvis är detta förenklat och där finns fler aspekter i uppdraget, en av dom är att avgöra vem som har rätt till ersättning eller ej och det är här vi menar att det har gått på tok för långt. Det är på tiden att regeringen ändrar i uppdraget till Försäkringskassan så att det är okej att vara sjuk.

Där finns alltid människor som kommer utnyttja systemen och fuska men om det är priset jag behöver betala för att ha den tryggheten att om det värsta skulle drabba mig eller mina barn så kan och får jag vara sjuk, och jag får vara det tills jag inte längre behöver samhällets hjälp.

Det är på tiden att vi slutar jaga dom svagaste i samhället och i stället vänder blickarna mot det som verkligen dränerar välfärden på kapital, låt dom sjuka fortsatt få vara sjuka men trygga sjuka, ändra regelverket nu.

Fackens-S Landskrona
Adis Heldic, Jenny Tillander, Jonas Esbjörnsson, Cecilia Hallberg Berndtsson, Marcus
Frej, Anna Fernebro, Conny Lavin och Johan Hallberg Berndtsson


Tunneln under Österleden

2021-02-10 10:59

Sedan cirka 3 veckor är tunneln under Österleden översvämmad.

Cyklister och fotgängare får gå över Österleden och järnvägsspåren.
Alternativet är övergångsstället vid Willys eller att köra via hamnen.
Tyvärr händer inga åtgärder.

Peter SöderkvistFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser