PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Förtydligande

2019-11-08 08:55

Bästa Håkan & Lena,

Ingenstans påpekar jag att jag vill lägga skulden på någon. Snarare är det så att jag fortsätter att recensera era inlägg då de ofta innehåller direkta faktafel. Ett givande och tagande är inte att tvinga, så skriv inte det. Så länge ni fortsätter med fake news i era inlägg, kommer jag vara där och påpeka det.

Jag är politiskt oberoende vill jag också påpeka. Dessutom tycker jag också att nedläggning av AF är fel, dock hade en rejäl effektivisering behövts istället.

Johan Laurin


(L)agt kort ligger (L)aurin!

2019-11-07 15:57

Hur gärna du än vill försöka lägga skulden på S, kan du inte komma ifrån att nedläggningen av AF är en gammal Alliansprodukt och inte ett s-förslag.
Vem minns inte Reinfeldt-regimens klumpiga privatiseringsförsök av AF? ”Etableringslotsar” och ”jobbcoachar” med mera, kostade skattebetalarna miljarder innan Riksrevisionsverket grep in.

När det gäller Januariöverenskommelsen vet vi alla att det var ett ”givande” och ett ”tagande”, där ingen part var riktigt nöjd. L och ffa C är ”Givare” av den misslyckade reform som nu lägger ner AF.

S håller sitt löfte att hedra överenskommelsen trots kaoset som uppstått. Vill man ändra överenskommelsen blir det ett nytt givande och tagande. Och ni liberaler och centerpartister får stå för oredan er reform skapat. Lagt kort ligger!

Mvh
Lena Nilsson
Håkan Lans


(S)tå för det ni gjort

2019-11-07 13:58

Hej Håkan & Lena,

Jag är glad att ni själva nu förstått vad en överenskommelse är. Från att ni skrev att S & MP tvingats gå med på detta förslag, till att nu faktiskt medge att det är en del av en överenskommelse som kallas januariöverenskommelsen.
För att göra det kristallklart: Ingen tvingar någon till något när det är en överenskommelse. Definitionen av en överenskommelse är att två eller flera parter enas om något.

Johan Laurin


Svar till Tony Petersson

2019-11-07 11:47

Före valet gick de fyra allianspartierna vid flera tillfällen ut med att de skulle lägga ner Arbetsförmedlingen. Ett tillfälle var på DN Debatt (3/4-2018) där de fyra allianspartierna med E B-Thor (KD), A Lööf (C), J Björklund (L) och U Kristersson (M) högtidligt och gemensamt lovar att de ska lägga ner AF om de vinner riksdagsvalet 2018. S var inte med och gav ett sådant löfte.

I Januariöverenskommelsen punkt 18 görs en överenskommelse mellan  S, MP, C och L att reformera AF så att fristående aktörer ska ta över förmedlarrollen, som  en privatisering av denna verksamhet.

Vi har hört att C har varit mest drivande i denna fråga men L har sannerligen hängt på hela tiden.  Och S har som sagt accepterat detta i överenskommelsen. Men det är verkligen i valrörelsen ett allianskrav mellan C, M, KD  och L.

Mvh
Lena Nilsson
Håkan Lans


C och inte L som vill reformera AF

2019-11-07 09:17

Det är glädjande att vi har politiskt engagerad medborgare i staden.
Dock vill jag flika in med en liten, liten korrigering i Håkan och Lenas senaste inlägg.
Gällande reformeringen av Arbetsförmedlingen är det ett Centerförslag och inget annat.

Förslaget kommer från Centern och drivs av Centern inom ramen för Januariöverenskommelsen.

Mvh
Tony Petersson


Stå för det ni gjort

2019-11-06 13:46

Nu har Annie Lööf och Nyamko Sabuni fått sin och forna Alliansens önskemål om nedläggning av Arbetsförmedlingen tillgodosett genom att tvinga S och Mp att gå med på detta i Januariöverenskommelsen. Nu vill Sabuni inte stå för sitt partis beslut och skyller på Arbetsförmedlingens personal när kaos utbryter. Hon vill plötsligt inte alls lägga ner och att personalen, inför hot att bli arbetslösa, själva säger upp sig tycker hon är fel. Men inte hennes fel utan ledningen för Arbetsförmedlingen och personalens fel. Detta framkom tydligt i Aktuellt den 5/11 då Sabuni inte ville/kunde svara på reporterns frågor.

Inte heller Torkild Strandberg tycks nöjd med sitt partis beslut. I Expressen (27/10) uttalar han sig om den katastrof det innebär att staten ”drar sig ur och kommunerna får axla kostnaderna”. Neddragningen är enligt TS ”inte värdig en svensk statsförvaltning”. TS vill här skylla på regeringen, där L driver på via januariöverenskommelsen. Kanske var det när Sabuni besökte Landskrona som hon fick ta del av konsekvenserna av de gamla Allianspartiernas privatiseringsiver som hon fick kalla fötter. Något TS redan fått erfara.

Hade jag arbetat på AF och fått veta att min arbetsplats skulle lägga ner hade jag också sett mig om efter annat arbete. Det förstod AF:s klipska personal men det förstod inte Sabuni. Så klipsk var hon inte när hennes parti fattade sitt beslut. Som hon och TS nu inte vill stå för. Man kan och ska inte privatisera allt Sabuni!

Med Sabuni i ledningen blir Sverige snart ett nytt Chile, där de nyliberala privatiserat ihjäl ekonomin och skapat ett land i kaos. Världens ungdomar, som inte har råd att betala studier, sjukvård (även remissfria försäkringar), skola, arbetsmarknadsåtgärder, järnvägstrafik etc, har genomskådat detta och nu växer protesterna runt om i världen.

Lena Nilsson
Håkan Lans


Efterlysning: Var är Simba

2019-11-04 11:44

Simba försvann ifrån Vagnmakarevägen 72 i Ödåkra för några veckor sedan. Han är kastrerad, vaccinerad och id-märkt med chip.
Han är polisanmäld och anmäld på Vilse.nu.

Anledningen till att jag efterlyser Simba här på Direkten är att jag hört att han har synts till i Landskrona.

Zandra Andersson
072–3632318


Vi har ett nytt gymnasium i Landskrona

2019-10-29 14:45

I förra veckan var Öresundsgymnasiet Landskronas rektor Linda Klang inbjuden för att föreläsa för kommuner i Göteborgsområdet om hur man gör en framgångsrik nystart för ett gymnasium (det händer ganska ofta att vi får sådana inbjudningar). Anledningen var att de hört och läst om den fantastiska starten vi fått på Öresundsgymnasiet Landskrona.

Skolan har bara funnits i knappt tre år, men vi konstaterar under denna korta tid bland annat följande resultat:

  • Antalet elever som tar examen har ökat.
  • Genomsnittsbetygen har ökat.
  • Elevernas nöjdhetsgrad har ökat. Högst av allt rankas lärarnas undervisning samt tryggheten på skolan.
  • Skolinspektionen upplevde en markant kvalitetsökning från tidigare gymnasieskolor.

En sak som är spännande med att vara en nystartad skola är att staden, personalen och eleverna tillsammans kan avgöra vad som ska göra vår skola unik. Vi har bestämt att vi tydligt vill vara just Landskronas gymnasium och spegla stadens spännande utveckling. Landskrona har ett fantastiskt näringsliv och behöver ännu mer kvalificerad arbetskraft.

Av våra elever som tar examen från yrkesprogrammen är 98 % i sysselsättning 1 år efter studenten. Många av våra elever väljer universitetsstudier direkt efter studenten. De är då lika eftertraktade och bidrar till Landskrona som ingenjörer, läkare, ekonomer osv. Ett bra exempel är våra elever från Teknikprogrammet som via betalda sommarstudier och praktik (frivilligt men alla tackar ja) redan har både kompetensen och kontaktnäten för att direkt gå in och leverera på något av alla spännande teknikföretag. Att en hel del av våra elever väljer att först studera eller arbeta utomlands pga våra omfattande internationella utbyten med bla italienska och spanska skolor tror vi tillför både elever och företag något extra.

Ja, som ni märker är vi stolta över Öresundsgymnasiet Landskrona, vår personal och våra elever. Vi upplever ett hela tiden ökande intresse från allmänheten, både från näringsliv och blivande elever. Det är inte minst roligt att vi för första gången på länge ser ökande söksiffror från våra fina ”by-skolor” i utkanterna av Landskrona, samt närmare 100 elever från andra kommuner som söker sig aktivt till oss.

Vi välkomnar intresset och engagemanget från allmänheten, tillsammans ska vi fortsätta utveckla en gymnasieskola i toppklass. Kontaktar man skolledningen är man alltid varmt välkommen att besöka vår fina skola.

Erik Åström
Verksamhetschef för Öresundsgymnasiet Landskrona, Vuxenutbildning och Kommunens aktivitetsansvar


Hur ser avtalet ut?

2019-10-29 08:56

Är det någon som kan svara på om avtalet med Attendo gällande Skiftesvägens äldreboende är offentlig handling? Det låter på vissa debattörer som att det är stört omöjligt att säga upp på grund av stor risk för skadeståndskrav. Skulle så vara fallet är jag benägen hålla med Jonas Esbjörnsson att det är ett uselt avtal som endast ser till att skydda Attendo. I avtalet borde det vara klausuler som faller ut om Attendo missköter dina åtaganden.

Jag är mycket nyfiken på hur avtalet är formulerat och väl medveten om vilka som styr i Landskrona och deras åsikter om privatiseringar inom äldrevården.

Kjell Andersson


Inga fler privata skolor, tack

2019-10-28 10:04

Utbildningsnämnden (UN) och deras förvaltning har det inte lätt!

Externa kostnader, alla områden har röda siffror, stora räknefel, vad kan mer gå fel? Jo, just det, privatiseringen…….

Vi har sen 2010 under liberalernas ledning ökat procenten privata skolor från 15-30%, en fördubbling, vad kan det innebära för UN och dess förvaltning? De säger ju att alla skolor ska vara lika och ha lika förutsättningar!?! Men om vi bara tittar på detta året (2019); elevpengen minskades i januari månad, de kommunala skolorna fick alltså mindre ersättning från och med januari 2019.
Vad gäller då de privata skolorna? Jo, inga ändringar under läsåret vad gäller elevpengen vilket ger de privata skolorna samma elevpeng ända fram till juni 2019.

Varför är det så? Naturligtvis ska de kommunala skolorna bara anpassa sig! Men de privata aktörerna måste ha tid att anpassa sig!?! Detta innebär ju givetvis att UN måste spara lite extra under första halvåret! Sen har de privata skolorna gått ihop och överklagat beslutet av minskad elevpeng! Vad kan detta innebära innan året är slut? Jag våndas……

Tro det eller ej, de privata skolorna har alltså i princip inte behövt dra in en enda krona förutom om de har fått lite högre vinstkrav förstås….. kan de kommunala skolorna spara kan väl de privata tycker investerarna..
Då kommer nästa fråga som oroar mig ännu mer….. vissa skolor i privat regi går på knäna!! Konkursen ligger nära, de går inte tillräckligt med vinst och ett tu tre har de kommunala skolorna 100-300 elever mer att ta hand om!! Naturligtvis är det en kontrollerad konkurs från de privata aktörerna, alla bidrag man precis fått in går till sista låneinbetalningen klart! Vilken chock att vi måste gå i konkurs!! Också har vi elever med mindre elevpeng dagen efter som ska delas upp på de kommunala skolorna!!! Tänk ett ännu värre scenario, vi har skolor i privat regi upp runt 50% och katastrofen är runt hörnan? Kommunen klarar inte av att ta emot alla elever, inga sparbeting i världen kan klara av de ekonomiska konsekvenserna! Vad ska då kommunen göra? Jo, betala ut en massa pengar för att hjälpa de privata skolorna att överleva då man har skolplikt!

Detta måste vi begränsa i tid, låt oss sätta en gräns för antalet skolor i privat regi omedelbart! Annars kommer kommunen aldrig att klara av katastrofen som både du och jag kan räkna ut……och de privata aktörerna!! Ännu mer pengar dit kapitalismen frodas!!

Man kan säga att problemen redan börjat när man tittar på lärarkåren! Kommunen minskar i alla led, ett 20-tal tjänster är redan borta. Men vem ska lämna? Lärarna tittar på varandra, vi är redan underbetalda, ska man se sig om efter ett annat arbete? Då helt plötsligt kommer en privat skola som siktat in sig på en lärare med speciell inriktning och erbjuder en tjänst med bra betalning klart! Läraren blir nyfiken som man förstår, går till sin rektor och kollar läget. Jo, egentligen är det inte där vi kan dra in men låt gå, vi sätter in en annan lärare utan den speciella utbildningen eller så håller vi hålet öppet till nästa år med diverse vikarier! Jaha, än en gång är det den kommunala skolan som blir utsatt gentemot den privata.

Blir det verkligen jämt till slut? Nix, inte under de närmaste 100 åren känns det som! Vi måste värna om våra barn i alla läge, ge de alla samma chans! Endast då kommer samhället kunna komma tillbaka! Låt oss starta med att sätta en gräns för hur stor procent det kapitalistiska systemet ska kunna käka från de kommunala pengarna som ska ge oss ett jämnt och fungerande samhälle!!

J-O Niklasson.Fält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser