PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

En julberättelse del II

2019-12-13 11:03

Episod 2

Vi drog iväg med våra danska tomteluvor för att utforska omvärlden i stadsdelen Alfama där vi bodde. Vi började naturligtvis gå på lokal för att inmundiga vin och Bangassou. Portugiserna trodde att vi var jultomtar som hamnat för långt söderut. Men vi förklarade att vi skulle än längre söderut, att vi skulle till byn Grandola i landskapet Alentejo. Lätt påstrukna stämde vi upp med den gamla kampsången från 1974, Grandola vila Morena av Jose Afonso, revolutionens poet. De som kunde sin historia stämde in i sången och hela lokalen fylldes av kärlek och medmänsklighet och framåt nattkröken vinglade vi hem till vårt boende och somnade genast uppfyllda av glädje.

Dagen efter steg vi upp vid 10-tiden och åt frukost och planerade för dagen. Vi tog oss upp för backarna till Sao Vicente kyrkan och bakom denna låg tjuvarnas marknad som för första gången fick besök av jultomtar från Norden. Tomtarna väckte en viss förundran bland tjuvarna som höll ett extra öga på sitt gods som var till försäljning. Det blev en del affärer mellan tomtarna och tjuvarna till båda parters belåtenhet. Därefter drog tomtarna till Lissabons centrala delar där de väckte förundran bland turister och gatuförsäljare av allahanda varor från droger till mekaniska självgående artiklar.

Fortsättning följer nästa vecka…

Bengt Johannesson


En julberättelse

2019-12-12 09:33

Prolog

Denna berättelse började måndagen 25 april 1974 i Alentejo i södra Portugal i byn Grandola där lantarbetarna stödde armén som gjort uppror mot diktaturen och diktatorn Caetano. Folket satt nejlikor i gevärspipornas mynning. Just härifrån kommer denna berättelses huvudperson, Jose, vars far, Joao deltog aktivt i förändringsarbetet efter fascismen kastats ut från maktens boningar. De andra personerna som framträder i berättelsen kommer från Landskrona och Lund och var med och bildade en stödkommitté för det portugisiska folket i Lund. Även andra personer från Göteborg, Oslo, Porto och Lissabon förekommer i berättelsen Detta är en kort bakgrund för att bringa en viss förståelse till det som händer i berättelsen.

Episod 1

Efter nästan 45 år åkte tre män från Landskrona för att ta sig till Portugal och byn Grandola för att leta upp Jose eller någon anhörig till honom, med oss hade vi en vän från Porto vid namn Manuel. Vi hade tappat kontakten som vi fick 43 år sedan men återupptog den för 3 år sedan och träffades för första gången på 41 år, sist vi sågs var i Porto 1978.

Resan började inte riktigt bra från Kastrup i Köpenhamn. Den danska säkerhetskontrollen granskade den tomteklädda trion minutiöst men slutligen släpptes trion genom kontrollstationen och färden bar mot Lissabon, väl där bar det sig inte bättre än att trion blev inlåsta på sitt boende under några timmar utan mat och dryck och fick kalla på hjälp slutligen kom hjälpen och vi slapp ut ur det tillfälliga fängelset och kunde ta oss ut i Lissabon kvällen.

Episod 2 följer i morgon.

Bengt Johannesson


Ännu inget besked om busstrafiken

2019-12-11 14:25

Nu är det snart den 15 december, dagen då trafikplanerarna enligt sin projektplan, och information i HD/LP, stänger ner all busstrafik längs Strandvägen i mer än två år. Ännu,
den 11 december, har vi boende längs sträckan inte fått något besked om hur vi skall kunna förflytta oss kollektivt under ombyggnadstiden. Allt skall bli mycket bättre efter den
14 december säger Skånetrafiken! Hoppas att Landskrona Stad har samma positiva inställning till att lösa busstrafiken för alla boende invånare som hotas med totalstopp och
”anropsstyrd trafik” som ett mycket dåligt förslag till lösning.

Alla som varit i kontakt med färdtjänst (= anropsstyrd trafik”) berättar många och skrämmande erfarenheter från att beställa skjuts med färdtjänst och hur dåligt det fungerar
med att beställa en servicebil som sedan kommer på utlovad tid. Och kommer fram dit man skall i tid! Det dåliga beställningssystem vill ”parterna som ännu diskuterar en lösning för kollektivtrafikens bästa”, erbjuda när Strandvägen under två års tid byggs om istället för att sätta in mindre och smidigare bussar som kan ta sig fram under tiden på de tillfälliga vägar som privatbilar och blåljusfordon kan köra på. Parterna har i mer än två år vetat om att denna ombyggnad skulle göras.

Busshållplatser kommer fortsatt att finnas på Löpargatan och Erikstorpsvägen har vi fått besked om. Javisst, för de som kan gå utan rollator eller de som inte har kassar och
väskor att bära på. Eller kör barnvagn. Helst skall det heller inte regna, snöa eller blåsa.

Det är inte bara avståndet som räknas utan även förmågan att ta sig till och från hållplatsen. 65 procent av bussåkarna från Strandvägen, mer än 10.000-tals passagerare
om året, är seniorer och skolelever, men kanske ännu fler är boende som valt att åka kollektivt istället för med egna bilar. Skall alla de börja köra bil igen?

Vi är många invånare som förväntar oss ett förslag med mindre bussar som kan sköta busstrafiken under de planerade två åren som ombyggnaden skall hålla på. Kanske med
färre turer per timme. Ombyggnaden som varit känd för Landskrona Stad i åratal har i projektet inte tagit hänsyn till alla de som bor längs Strandvägen och deras möjlighet att
åka kollektivt under tiden. Dålig planering kallas det i alla andra sammanhang. Dålig planering kallas det även i detta sammanhang. Nu är det mycket bråttom!

Benny Jönsson
Senior, boende i Brf Kusten


Fel igen, Fatmir!

2019-12-10 15:50
Jag vet inte om det är politisk ovilja eller ren och skär okunskap som präglar Fatmir Azemis senaste inlägg.
Om du hade läst hela vårt budgetförslag i stället för bara den sista raden hade du kunnat konstatera att vi ville placera 6,9 miljoner kronor under Kommunstyrelsen för att KS skulle kunna styra pengar till förvaltningar med ekonomiska problem, tex Omsorgsförvaltningen. Det är en betydligt bättre ekonomisk politik än att öronmärka varje krona.
 
Sedan kommer vi till frågan om eventuella hyreshöjningar. Vad du glömmer eller inte har kunskap om är att i Landskrona har vi ett högre förbehållsbelopp än de flesta andra kommuner. Vad är då ett förbehållsbelopp? Jo det är summan som varje person som bor på ett äldreboende har rätt att behålla efter att t.ex hyran är betald. Det innebär att den äldre med låga inkomster inte kommer att drabbas alls.
Jag uppmanar Fatmir att ordentligt sätta sig in i frågan innan du yttrar dig tvärsäkert.
 
Stefan Olsson
Kommunalråd (SD)

 


Svar till Stefan Olsson

2019-12-10 11:21

Okunnighet från min eller din sida, Stefan Olsson?
På vilket sätt tar ni hand om Landskronas ekonomi, när er budget skiljer sig knappt från vår (S) budget?

Socialdemokraterna tar ansvar för Landskronas ekonomi. Båda våra partier hade ca 5 miljoner i överskott. Vad är skillnaden, jo vi prioriterar olika. Vi vill inte höja hyrorna för våra äldre som bor på äldreboende. Socialdemokrater ville inte göra någon besparing alls på äldreomsorgen. Vi anser att de som arbetat och betalt skatt och uppnått en hög ålder har rätt till en värdig äldreomsorg.
Så har vi hyresmodellen en besparing enligt SD:s budget.
Som skall betalas av de äldre som bor i våra särskilda boende. ”Besparingen ” är på 7 miljoner kr. Vi har 345 äldre boende på våra särskilda boende. Det innebär en hyreshöjning på i snitt 1700 kr i månaden.

Ett exempel: en som bor på Solbacken där hyra idag är 3800 kr och har en bruttoinkomst på 10000 kr ( vilket inte är en särskild hög pension ) får idag ett bostadstillägg på 3400 kr och betalar alltså själv 400 kr. Om hyran höjs till 5300 kr höjs bostadstillägget till 4700 kr och den enskilde betalar 600 kr själv en ökning med 50 % för de med låga pensioner. Man kan tycka att 200 kr är lite men om inkomsten redan är liten kan det vara den lilla guldkant man har som en tidning eller födelsepresent till barnbarnet som man inte har råd med.

För oss Socialdemokrater är det viktigt att även de som bor på våra särskilda boende skall kunna ha ett värdigt liv.

Fatmir Azemi
Oppositionsråd (S)


Strandvägen har blivit en följetong

2019-12-10 10:51

Ännu en gång förundras jag över tystnaden från Tora Broberg och co. Flera insändare med följdfrågor på deras, ursäkta, korkade förslag på anropsstyrd trafik, men inga fler svar. Frågorna kommer igen.

  • Hur dags ska man behöva gå upp för att boka en bil?
  • Vilka tider kommer de att gå? Kontorstider? Kvällstider? Finns de som jobbar skift.
  • Hur planeras bilarna in om det är flera som bokar någorlunda samtidigt, med en kvarts mellanrum eller så? Kommer de att planeras i samma bil? Hur blir då tidsplaneringen för den som beställde FÖRST?
  •  Tar bilarna barnvagn? Bakåtvänd barnstol?

Ett antal nya frågor:

  • Blåljus, hur kommer de fram, om inte ens de som bor där kommer att kunna köra in periodvis.
  •  Sophämtningen, kommer den att ligga nere under två år?
  • Övriga tjänster som kanske kräver större bilar, flytt, leveranser av större gods.

En annan sak som förvånar mig är att bostadsrättsföreningarna längs Strandvägen inte opponerar sig, i alla fall hat jag inte hört något från officiellt håll. Tycker ni att detta är bra för era medlemmar? Har ni inga egna åsikter? Om vi inte har åsikter, så finns vi ju inte. Eller hur? Det måste ju finna någon mer än jag och Benny Jönsson som har åsikter i detta?

André Eklind


Moder jord

2019-12-09 16:28

Hej på er alla läsare av Landskrona Direkt och alla ni andra! 
Vaknade vid skymningen och fick lust, att skriva till er! 
Andra advent, har passerat.
Vi människor, djuren och växterna, blir allt  känsligare, i mörkret!
Moder jord har svar på det mesta. Så här tänker hon:
-Varför ska jag ta åt mig?
Jag har nya saker i åtanke. 

Jag har fantasi som ibland hjälper till att glömma.
 -Varför ska jag ta åt mig?
Jag har mycket att älska i förväg. 
Jag har vänner som hjälper mig att glädjas. 

Låt mig ropa!
Låt mig skratta!
Låt mig höra! 
Låt mig leva!
Låt mig göra misstag! 
Låt dig själv förlåta!
Bara kärlek!!!

Det är, vad jag ville skriva. 
Gå långsamt med det, och sedan kan du börja springa igen.

Vid pennan 
Geula Viola Lesén 

P.s. Glöm inte att ha reflexer på er, så att ni syns i vintermörkret! 


Svart till Tommy J

2019-12-09 16:16

Hej Tommy,

Om man bor kvar på sitt boende på Strandvägen, då har man troligtvis inte tjänat några pengar på det. Eventuell vinst är ju först när man sålt sitt boende.
Så vilken hacka är det du anser att de ska betala sin taxi med?

Johan Laurin


Självklart- Respekt

2019-12-05 10:47

Vi tror självklart att samtliga tjänstemän gör sitt yttersta för att genomföra sitt arbete enligt den arbetsbeskrivning man kom överens om med sin arbetsgivare vid anställningens start!

Om ironin slog fel ber vi om ursäkt!
Den var helt och hållet riktad mot arbetsgivaren. I detta fallet Landskrona kommun!
Det som ger upphov till vår och mångas upprörda känslor är att i neddragnings tider man trots allt har råd att betala ut dessa i våra ögon stora summor utan att mottagaren behöver/får göra något arbete!

Spekulationerna (?) om varför tjänstemännen ifråga har fått sluta har verkligen varierat!
Meningsskiljaktigheter, samarbetssvårigheter, oenighet ( HD 28/11-2019), kollisionskurs med ledande politiker( HD april 2015).
Det senaste var ju personkemin och nu tillförs ytterligare en: “minsta lilla orsak!”

Det verkar, milt sagt inte lätt att ha Landskrona som arbetsgivare!

Håkan Lans
Lena Nilsson


Åk taxi i stället för buss

2019-12-05 10:15

Busstrafiken på Strandvägen debatteras. Jag har själv bott på Strandvägen (!). Det kan konstateras att man inte kan få allt alltid. De allra flesta har tjänat en hacka på sitt boende på stans bästa läge =  Strandvägen med havsutsikt. Så – kverulera inte – åk taxi när det behövs. Ni har råd eller hur?

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i Skatterätt vid Lunds UniversitetFält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser