PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Svar till Håkan & Lena

2019-12-19 11:36

Bästa Lena & Håkan,
och eventuellt andra som kanske blir lite arga när man säger; var snälla.

Tack för ert svar, hade inte förväntat mig något, då jag inte hade några frågor utan bara ville framföra min åsikt kring tonen i debatten. I mitt tidigare inlägg kring trafiken på Strandvägen, ville jag bara säga att vissa inlägg gick från kritik och ifrågasättande, till rena elakheter.

Jag vänder mig inte mot kritiken, utan mot hur den framförs.
Min erfarenhet är att det är mycket lättare att få folk att verkligen lyssna på varandra, om alla håller en god ton. Annars blir det ofta en debatt där ingen lyssnar och alla bara väntar på sin tur för att få ”ge igen”

Att vi tycker olika, betyder inte att någon av oss har fel, det betyder bara att vi inte tycker samma.
En sak är vi eniga om, det är  att det kanske inte alltid är så lätt att vara tjänsteman i Landskrona kommun.

Men i många fall tror jag tjänstemännen har det tuffare med  de verbala angreppen från en mycket starkt tyckande allmänhet som inte är politisk engagerade, än med  politikerna. Som jag önskar att människor som ni var engagerade i politiken, man behöver alltid folk som brinner för sina åsikter där.

Jag har inget mer att tillägga i just denna saken. Men jag läser Planket då och då för att  förstå och ha koll på vad vi Landskronabor ifrågasätter och/eller saknar för tillfället, och ser jag saker som jag upplever som rena personangrepp kommer jag säkert blanda mig igen och igen, för det är aldrig OK.

Önskar  er alla en god jul & ett riktigt bra 2020, där den fria debatten är en hörnsten i samhället, utan elakheter.

Line Hovrind Aslaksen
Fritidspolitiker


En julberättelse del VI

2019-12-19 11:02

Episod 6

De tre anlände till Oslo på onsdagsmorgonen, det vill säga igår, och all var i strålande form och redo för den stora backen i Holmenkollen. I Oslo mötte de som avtalat upp med en av Norges genom tiderna bästa backhoppare Toralf som skulle följa sällskapet till Kollen som norrmännen säger.

Jose blev förskräckt då han kom upp i hopptornet och hela han darrade av rädsla. Hur skulle han klara detta?
Toralf såg hans oerhörda ångest och förstod att han måste ta Jose på sin rygg och hoppa med honom där precis som när Nils Holgersson flög på Mårten Gåskarls rygg genom Sverige. Detta borde lätta på Joses ångest, åtminstone en aning. Jose spändes fast på Toralfs rygg med selar och så bar det iväg nedför stupet i 100 km. Rädslan släppte hos Jose som tom kunde beundra utsikten över Oslo och Oslofjorden.  Allt gick bra och Jose växte som människa i all hast. Han började bli något – Portugals förste backhoppare.

Ytterligare ett rygghopp utfördes och efter det så pausade man för att äta.  Mentalförberedelse genomfördes tillsammans med Oslo psykologen Holten, som var en erkänd mentaltränare i backhoppningskretsar i hela världen.  Vid 14-tiden på eftermiddagen var det så dags för Jose att utföra hoppet på egenhand. Problemet var att Jose aldrig landat på egna ben och det var här som den mentala träningen skulle få effekt enligt Holten. Jose hade ett stort självförtroende då han nu stod i backen och skulle åka utför stupet. Han for ned och lyfte som en ny skjuten beckasin över backanten och flackade med armarna men höll sig i luften och lyckades landa på benen. Kanske inte en telemarkslandning men lika bra som den engelska örnen. Det blev ett stort jubel hos alla medhjälpare och inte minst hos Jose. Han var nu den förste portugis som hoppat i en världsbacke.
Detta skulle ge eko långt ner i Alentejo, ja i hela Portugal jublades det. Efter ett kort firande var man tvingade att åka ner till Akkers Brygge för att inte missa båten till Köpenhamn. Nu skulle det firas rejält under resan till Köpenhamn det skall gudarna veta.

Mer om det i sista avsnittet samt epilogen som förhoppningsvis når redaktionen på fredag.

Bengt Johannesson

 


Svar till Line Hovrind Aslaksen

2019-12-19 09:34

Stå upp för och försvara era beslut politiker!

De tjänstemän som gisslas i debatten om busstrafiken på Strandvägen råkar illa ut framför allt av en anledning:

Högsta ansvarige politiker Torkild Strandberg,  liksom övriga politiker, håller som vanligt knäpptyst och rycker inte in och försvarar sina tjänstemän och sina beslut!

Istället låter de tjänstemännen ta smällen och verkar gömma sig själv i Stadshuset. Antagligen vill de inte bli sammankopplade med och stå för negativa beslut. Kanske är de rädda att förlora väljare. När det kommer till positiva nyheter solar Torkild sig gärna i glansen.

Och inte bevärdigar han/de kommuninvånarna med ett enda svar på deras frågor heller!
Enligt vår mening är det politikers skyldighet att delta i den offentliga debatten.

Det kan inte vara lätt att vara tjänsteman i Landskrona kommun.

Lena Nilsson
Håkan Lans


En julberättelse del V

2019-12-18 14:48

Episod 5


Den portugisiske backhopparen har hämtats på Kastrup. 

Efter all träning i de Fynske alperna var Jose klar för att åka till Oslo för vidare träning och gör sitt första hopp i en riktig backe. Så Jose möte de två som skulle ta honom till Oslo på Kastrups lufthamn i Köpenhamn för vidare färd mot båten till Oslo och Holmenkollen. Det pratades och festades en del på denna båt som lämnade kaj igår eftermiddags. På grund av hutlösa kommunikationsavgifter kunde bild ej skickats som planerat under gårdagen. Även texten fick hålls kort.  Då sällskapet åter är på svensk mark under torsdagen fortsätter berättelsen.

Bengt Johannesson
 


Var snälla... även när det inte är jul

2019-12-18 14:10

Jag brukar inte lägga mig i den offentliga debatter, men de sista inläggen i saken kring trafikens vara eller inte vara på Strandvägen har gått över gränsen, tycker jag.

Att ge kritik genom att dikta, rimma osv är oftast ett roligt grepp, men här har det gått för långt.

Att man får ta kritik och kan hängas ut som politiker, vet man ju om man engagerar sig i politiken.
Att ta beslut som folk tycker är fel/dumma/slösaktiga osv. kräver att man klarar kritik och verbala personangrepp.

Men att håna och hetsa enskilda tjänstemän (de är inte politiker) som egentligen bara försöker utföra det politiken bestämt på bästa möjliga sätt, med de medel och de förutsättningar som finns till buds vid varje enskilt tillfälle är i mina ögon bara elakt.

Tänk efter före, var snälla mot varann inte bara för att det snart är jul, utan alltid. De allra flesta gör sitt allra bästa för att det här samhället vi bor i ska vara så smidigt och trevligt som möjligt för så många som möjligt.

Line Hovrind Aslaksen
Fritidspolitiker


Tack för klappen….igen…

2019-12-18 10:32

Denna gång är det alla barnfamiljer som bor längs Strandvägen som tackar för att de inte kommer att
kunna åka buss på ett bra tag. De anropsstyrda fordonen som är den katastrofala lösningen när
bussarna inte kan gå, kommer INTE att kunna ta barn. Det är alltså inga mindre bussar som kommer
att anropas, utan taxi som kommer, och de kommer inte att kunna erbjuda barnstolar.
Detta är för att tala klarspråk, rent för jäkligt, att ens tycka detta vara ett alternativ till bussarna.

André Eklind
Boende längs busslös Strandväg i Landskrona.


Vad gäller för bussarna på Strandvägen????

2019-12-18 10:21

Frågorna har ställts här i tidningen, men jag har inte läst några svar. Nu undrar vi vad som gäller.

Vi har hört att det fanns en artikel i denna tidning för någon månad sedan, där man visade en karta på omläggning av busstrafiken. Tyvärr var vi bortresta just då och kunde inte ta del av informationen, men tänkte, ”de måste ju komma ut med information”.

Man lär ha nämnt en datum i mitten av december, och vi tänkte, att det kan väl inte vara möjligt att man stänger av vägar och lägger om busslinjer inför julhelgen, som dessutom detta år är extra många helgdagar. Vem skall arbeta med gatuarbeten under julhelgen?….

Men ingen information har kommit ut. Normalt vore en lapp i brevlådan om vad som gäller, eller ett meddelande på hållplatsen eller i tidningen eller….? Idag saknas ju inte möjligheter.

Eftersom halva december nu har gått, har vi kollat på ”vår ” hållplats, som är Humlegränden. Inget meddelande om någon omläggning, bara en tidtabell som gällde till den 14 dec i år. I brevlådan har inget kommit, ej heller i tidningen. Kollade då Landskrona Kommuns hemsida: Ingenting om detta
Skånetrafikens hemsida: inte heller där något om detta.

Knappade in på gamla Skånetrafikappen, där man förr kunde se bussträckningar, men den appen är numera stängd.
Knappade då in på nya Skånetrafikappen och fingerade en resa. Där anger man endera 4-an från Segergatan eller 5-an från Suellsgatan.
Blev jättekonfunderad när jag på Strandvägen idag, 17 dec, mötte en buss nr 5 och inga som helst spår av avspärrningar.
Därför frågar vi: Vad är det som gäller?

När stänges Strandvägen av? Hur blir det med bussförbindelse?
Vem har fattat besluten? Vilka lokala politiker har behandlat frågan?
Våra egna funderingar överensstämmer med någon insändare, inte kan det väl vara helt omöjligt att ordna en alternativ väg och/ eller låta en mindre buss trafikera den framtida
blockerade sträckan.

Vi behöver väl inte tillägga, vad vi tycker om denna hantering. Vi förstår väl att gatan måste förbättras där den är dålig och det verkar vara smart att också ordna med ledningar i gatan, men man måste faktiskt informera medborgare och andra om vad som gäller.

Hoppas på ett klargörande, för vi är många som undrar

Vänligen
Barbro och Kurt Boström


Tack för den fina julklappen

2019-12-17 10:54

Tack Tora och co för den fina julklappen. Den fina julklappen med den indragna bussturen på
Strandvägen. Får vi kvittot så att vi kan byta den? Nej just det, denna klapp går inte att byta. Mamma,
läs Landskrona Stad, har bestämt att vi ska ha denna julklapp och då blir det så. Vi på Strandvägen
hade önskat oss en annan klapp, med se det fick vi inte.
Tack Tora och co för att vi inte kan ta bussen ned till stan för att köpa klappar till barn och barnbarn.
Tack Tora och co för att våra lite äldre grannar, inte kan ta bussen till vårdcentralen för att ta prover.
Tack Tora och co för att vi inte kan ta bussen hem från stan efter ett restaurang eller biobesök.
Tack Tora och co för att vi inte kan ta bussen till stationen för att åka vidare med tåg.
Tack Tora och co för att vi inte kan bussen till nära o kära under julhelgen.
Tack för den fina julklappen. Jag hoppas verkligen att du och övriga som bestämt detta, sover gott
och tänker på alla som sitter hemma för att de inte kan ta sig någonstans utan buss.
Eftersom jag inte alls tänker vara bitter så får jag önska dig och co En God Jul.
TACK TORA OCH CO.

André Eklind
Boende på Strandvägen UTAN bussförbindelse.


Slutreplik till Tommy J

2019-12-17 09:45

Hej Tommy,

Det är inte helt lätt att diskutera med dig, det har bevisats förr i våra utbyten. Men om jag tolkar ditt svar rätt, så anser du att man bör låna pengar för att betala taxi då bussar ställs in på grund av arbetet som ska utföras på Strandvägen. Har man inte råd till detta så får man flytta.

Du lyfter frågor som behandlar klurigheter i skatterätt eller hur värdeökning ska beskattas men det har ingenting med vilka rättigheter till samhällstjänster man har om man betalar skatt. För mig är det självklart att man ska ha samma förutsättningar till samhällstjänster oavsett var man bor.

Tack för din åsikt, den avviker bestämt från min i denna fråga.

Johan Laurin


En julberättelse del IV

2019-12-17 09:31

Episod 4

Jose blev en aning förvånad då han såg tre tomtar tillsammans med en portugis stod utanför hans dörr. De förklarade sitt ärende och Jose bjöd in sällskapet till sitt enkla hem. Jose förstod att dessa tre tomtar kom från norra Europa och Skandinavien där tomtarna bor enligt sägen. Tomtarna pratade om revolutionsåren då man i hela Skandinavien hade insamlingar för att hjälpa de portugisiska lantarbetarna att bilda jordbrukskollektiv och samlade in pengar till traktorer och andra jordbruksmaskiner till kollektiven.

Jose hade alltid känt en tacksamhet och beundrat dessa vikingasläkten som han kallade dem. Dessutom hade han en stor böjelse för backhoppning som han alltid såg på TV när det sändes under vintern. Han önskade att han kunnat hoppa i en backe som Holmenkollen, men han hade aldrig stått på ett par skidor. Detta födde genast en ide hos nordborna, kanske de skulle göra Jose till backhoppare. Den första portugis som hoppat från Holmenkollen. Planen för detta utformades på kvällen i värdshuset i Grandola där de fyra tagit in för nattlogi.

Morgonen därpå gick de fyra åter hem till Jose och förklara sina planer att göra honom till Portugals förste backhoppare. Jose blev eld och lågor och gick med på iden utan protest. Men för detta krävdes att Jose skulle följa en träningsplan. Först skulle han lära sig stå på skidor och åka nedför en backe som stupade ner som en hoppbacke, och det fanns ingen sådan i Alentejo. Då kom en av tomtarna tänka på de Fynske alperna utanför Odense i Danmark kunde vara lämplig träning för detta ändamål. Därefter kunde man åka vidare mot Oslo och Holmenkollen för vidare utbildning. Jose gick naturligtvis med på detta och eftersom vintern var i antågande kunde han ta sig ledigt från sitt lilla lantställe och sin timanställning hos storägarna av jorden i Alentejo.

De tre tomtarna och Manuel åkte tillbaka till Lissabon strax efter middagstid och diskuterade hur det hela skulle finansieras och kom framtill att tjuvarna skulle stå för en del av kostnaderna och konglomeraten i Alentejo och Algarve del största delen. Sällskapet skildes utanför Santa Appolonia stationen i Lissabon och Manuel åkte hem till Porto efter det att de firat med mat, vin och bagauso.

Ytterligare ett avsnitt lär dyka upp i eftermiddag 

Bengt JohannessonFält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser