PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Fler uteblivna svar om Landskronahem

2016-02-02 15:03

S vill veta vilka utförsäljningar, som skall ske och vilka som drabbas.
Ser vi till vad som händer i Sverige, så finns det ju bland andra ett bolag som heter Rikshem. Rikshem ägs främst av AP-fonderna. Man har bland annat i Helsingborg köpt en del områden av Helsingborgshem. Det ger Helsingborgshem kapital för en att rusta upp andra bostadsområden som Drottninghög.
Nu vill Niklas Karlsson att Landskronahem skall låna upp pengar till alla satsningar som behövs i Landskronahem i stället för det man kallar utförsäljningar. I min värld betyder stora lån att man skall betala ränta och amorteringar. Det kan inte drabba något annat än hyran, men det låtsas Niklas Karlsson inte om i debatten och det vill han inte heller svara på.

Björn O Persson (M)


Landskronahems hyresrättsbestånd

2016-02-02 08:33

Landskronahem startar utförsäljningen.
Kenneth Håkansson har nu bekräftat för oss i Landskrona att beståndet av hyresrätter som bolaget har ska att säljas ut.
Landskronahem har GOD ekonomi, man kan belåna för att finansiera renoveringar. Vilket säger emot en utförsäljning.
Allmännyttan ska inte säljas ut. Det är vår bestämda åsikt.
Däremot så svarar han inte på frågan om vilka områden som står först på tur. Säbygatan, Larvi eller Sandvången?

Jonas Karlsson (S),
2:e vice ordförande Stadsbyggnadsnämnden


Är du förbannad?

2016-02-01 10:32

Här kommer det första av tio bud för alla normlösa.
Det är 200 år sedan de skrevs, men det citeras än i dag.
Det är inte Moses, men näst intill.

Författare är USA:s tredje president, Thomas Jefferson, som var en klok och klart tänkande man. Hans många skrifter bevaras som en klenod.

Här kommer bud nr:1
“Besvära aldrig någon annan med det som Du själv kan göra!”

Fortsättning följer…
Vid pennan: Geula “Viola” Lesèn

 


Höghus

2016-02-01 09:25

Jonas Karlsson (S), du har så rätt. Visst kan man bygga 25­-våningshus längre in i stan för att ge folk havsutsikt. Låt mig dock erinra om höghuset bakom Albanoskolan sett från Fabriksgatan. Där låg tidigare stans fulast hus, det s.k. Kumlahuset,. Det blev ingen höjdare. Först var det tänkt 15 våningar. Nu blev det 12 våningar. Tydligen räckte marknaden inte till trots att huset ligger vid bästa pendlingsläge vid Hvilan. Och ingen skybar heller.

Annorlunda var det när jag renoverade på Strandvägen 17. Högst hade vi en förunderlig utsikt över hela Öresundsregionen. Det du, fick journalister att åka till Landskrona för att göra reportage som publicerades bl.a. i Berlingske Tidende 1994 (!). Vad uppnår dagens aktörer?

Tommy Jonasson,
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt,
Institutionen för Handelsrätt, Lunds universitet.


Replik till Johan Laurin

2016-02-01 09:09

Jag har nu sett en bild av några av de 17 hus som nu skall byggas i nedre Borstahusen. Jag får härvidlag erkänna till Johan Laurin att dessa hus faktiskt ser bättre ut än de som byggnadskontoret först presenterade. Därmed inte sagt att radhusen är den optimala fortsättningen av Borstahusen norrut. Och hur de 1100 kommande fastigheterna kommer att
passa in i Borstahusen i stort, är jag fortfarande mycket skeptisk till.

Ryktena säger höghus. Herr Strandberg är en slug person. Och sålunda börjar det hela i smått, men syftet är sannolikt att stadens invånare skall passiviseras och vänja sig.
Hade man börjat med höghus, hade sannolikt långt fler protesterat.

Pontus Eriksson


Norra Borstahusen

2016-01-27 11:19

Angående den diskussion som förts på Planket:
Vi kan konstatera att den oenighet som råder ibland medborgare speglar den oenighet som var kring det politiska beslutet. man voterade och forcerade igenom projektet.
Synpunkter om utformning och höjd på hus och liknande hade man inga som helst tendenser att lyssna på.
Att byggnationen på gamla campingen kommer att bli som gamla Borstahusen är tveksamt, då både byggstil och byggsätt skiljer sig.
Om 17 meter höga hus är idylliska för fiskeläget råder delade meningar om.
Då skulle man kunna bygga 25 våningar längre in i stan för att ge folk havsutsikt.

Jag tycker det är viktigt när man beslutar om att bygga att man är medveten om att man bygger en stad inte ett hus. Att bygga en stad krävs mer än ett voterat beslut, det krävs delaktighet och gemenskap.

Jonas Karlsson
Gruppledare för S-gruppen
2:e vice Ordförande
Stadsbyggnadsnämnden, Landskrona


Januari ++

2016-01-27 11:11
Januari är sedan år 153 f Kr årets första månad.
Namnet Januari betyder helgad åt Janus, som var den romerska gud. Janus utbildades av romarna med två ansikten och dyrkades av året och alla mänskliga öden, härskare över krig och fred.
 
Månaden kallades också för högålderns månad eller hårdenemånad.
Det betyder att den som föddes i denna månad skulle leva länge och att den kärlek som då befästes skulle hålla livet ut.
Januari var också hos de gamla grekerna äktenskapsmånad i den attiska kalendern för giftomånad.
 
25 Januari hade betydelse för den kommande sommarens väderlek. Var den dagen klar blott så lång stund att man hann sadla en häst, så skulle sommaren också bli solig och varm.
 
“Är Januari varm blir skörden arm”
“växer gräset bra i denna månad så växer det så mycket sämre när det ska växa”.
Tack för ordet!
Vid pennan: Geula “Viola” Lesén

12 månader

2016-01-25 09:05
Hej på er Landskrona Direkt-läsare. 
Det var ett tag sedan jag skrev till er.
Ett  nytt spännande  år har anlänt med allt vad det innebär. 
Kan ni det här?
Om inte, så kan ni den snart. 
Januari börjar året, 
Februari kommer näst,
mars, april, ha knopp i håret,
maj och juni blommar mest. 
Juli, augusti och september 
sköna, härliga framstå,
men oktober och november 
och december äro grå.
30 dagar har november, 
april,  juni och september, 
28 en allen,
alla de övriga 31.
Obs obs: ta hand om er. 
Vid pennan : Geula ” Viola ” Lesén 

Musslorna...

2016-01-19 15:50

Har ni hört något från Landskronahems ledning? Jag vill veta om min fina lägenhet ska bli bostadsrätt eller inte.

Bengt Nissler


Svar till Pontus

2016-01-18 16:30

Hej Pontus,
Vad roligt med lite debatt! Det är spännande att se hur stora skillnader det finns gällande åsikter mellan oss Landskroniter. Det här är din stad, det här är min stad.

Lite fakta är på sin plats, då du verkar ha uppgifter som är ett år gamla. Gällande gamla campingen så är det två entreprenörer, Derome och Veidekke som kommer bygga i två olika etapper. Veidekkes första etapp (17 hus) är såld med godkända bygglov och byggstart redan denna månad. Deromes första etapp har säljstart i slutet av januari. Det blir alltså långt fler än 17 hus på campingen, då jag enbart syftade på Veidekkes första etapp.

Givetvis har Derome och Veidekke två olika arkitekter, så de husen kommer skilja sig åt i både färg och form. Det blir inte som nuvarande Nedre gatan, det är vi överens om, men att det inte kommer finnas variation håller jag inte med om. Det blir inga höghus i ”direkt anslutning” till dessa hus heller, utan de kommer ligga på andra sidan vägen mot Ulkavallen. En bra idé i mina ögon då det ger fler människor möjlighet att njuta av havsutsikten!

Mina privata intressen? Jag är en Landskronit som önskat att flytta ner till Borstahusen i många år utan att lyckas då det sällan säljs hus i området. Med nybygget får jag och min familj en möjlighet till detta. Jag har också en stark framtidstro till hur staden skall och bör utvecklas, vi kommer ingenstans av att stå still och bromsa utvecklingen. Att en vy från Landskrona använts i en TV-serie från 2001 anser jag knappast vara argument för att bevara något ur ett kulturhistoriskt perspektiv…Varför ska inte fler få njuta av det bästa staden har att erbjuda?

Vi är också oense om vad nuvarande Borstahusare skall tycka om nybebyggelsen. Stadsdelen är den naturliga utvidgningen av Landskrona och någonstans är det stadens framtid vi möter här nere. Man har flyttat en camping. Man har inte förstört Nedre gatan på något sätt. Att det växer fram en ny stadsdel runt om detta område är väl snarare ett bevis på att det är attraktivt på alla sätt och att då ha ett hus på Nedre gatan kommer istället att bli ännu mer åtråvärt! Men vi analyserar nog saken på olika sätt.

Jag förmodar att du också tänkt till gällande ditt förslag med arkitektritade hus för att ge samma atmosfär som Nedre gatan. Med 7-8 olika arkitekter inblandade, säkerligen lika många entreprenörer och hus i varierande storlekar… vad kommer ett sådant hus att kosta? Hur miljövänligt är det med dagens mått mätt att ta fram ett sådant område? Vi har flera områden i närheten som har liknande utseende bredvid varandra, exempelvis Bankhusen som bara är ett stenkast från området. Ett väldigt populärt område där marknadsvärdet på husen stigit avsevärt. Svaneholm finns också i anslutning med husen på de olika kryddgatorna. Där är det strikta krav från kommunen gällande färgval på träfasad etc. för att de skall hålla en liknande profil. Vem vet, om 100 år kommer kanske dessa nybyggda hus att klassas med ett kulturhistoriskt värde?

We can agree to disagree.

Johan Laurin
Heja Landskrona!Fält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser