PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Nej, Östling bodde inte i Sverige

2017-11-20 11:17

I EU-landet Malta kan rika utlänningar lagligt bilda bolag med väldigt låg skatt – en lucka som omkring 2000 förmögna svenskar utnyttjat.

På Svenskt näringslivs hemsida skriver Östling vidare att han alltid betalat skatt på de inkomster han haft i Sverige, exempelvis totalt 84 miljoner kronor i inkomstskatt och 23 miljoner kronor i kapitalskatt under de sju senaste åren. Östling säger att han förvisso har 30 miljoner i tillgångar i ett bolag på Malta men att det är helt lagligt och dessutom är pengar som han tjänat utomlands. Östling förklarar att han med råge anser sig ha gjort rätt för sig i skattehänseende i Sverige.

Östling uppger att han bara sedan 2010 betalat drygt 100 miljoner kronor i skatt i Sverige och dessutom nästan lika mycket i Tyskland.  Enligt egen uppgift har han betalat 107 miljoner i inkomst- och kapitalskatt i Sverige efter att han blev folkpensionär. Att fortsätta arbeta efter pensionen och betala över hundra miljoner i skatt kan man kalla för mycket men knappast för att vara skattesmitare.

Att han sedan helt lagligt har investerat pengar som han har tjänat utomlands – eller redan betalat skatt för i Sverige – i två EU-länder, där han betalar källskatt i respektive land, är fullt lagligt att göra, omoraliskt eller ej. Tar han ut utdelning blir han skattskyldig i Sverige. Vad framförallt Magdalena Andersson (S) och andra gör är att komma med påståenden och pekpinnar för att plocka enkla poäng. Margot Wallström (S) har ändå tagit ut över 20 miljoner skattefritt. Leif Östling har inte ens tagit ut pengar.

När det gäller ROT-avdraget så lanserades det mycket riktigt av (S) år 2004, avdraget togs sedan bort 2005 av Socialdemokraterna och återkom i ny utformning under 2009. RUT-avdraget används mest av personer som är äldre än 75 år där en av sju köper RUT-tjänster. Ser man till hur många jobb som finansieras uteslutande av RUT-avdraget så rör det sig om 20 000 jobb enligt Almega. Siffror från Skatteverket och SCB visar också att ca 68 % av de som utnyttjar RUT-avdragen tjänar under 32,000 kr i månaden, knappast Moderaternas väljare, eller?

Vad jag menade med mitt inlägg angående skattemoral, var att man inte ska kasta pil när man (s)itter i gummibåt.

Stefan Olsson (SD)
Icke mutat Kommunalråd


Synpunkter på Stefan Olssons text

2017-11-20 09:24

Synpunkter på Stefan Olsson text med rubrik ”Skattemoralen borde gälla alla”.

Någon som kallar sig kommunalråd och heter Stefan Olsson och tycks bo i Landskrona
har skrivit en märklig text om skattemoral. Den förfaller mig vara mera till för att förvirra
än att förtydliga.

Om Margot Wallström arbetar och bor utomlands, skall hon då inte betala skatt där hon
är verksam och bor? Skillnaden till Leif Östling är väl att han vid tillfället bodde i Sverige.

Vad ROT och RUT har med det här att göra förstår jag inte.

ROT avdraget kom till på socialdemokratiskt initiativ som en arbetsmarknadspolitisk
åtgärd i en lågkonjunktur som är en av svagheterna med marknadsekonomi.

RUT skapades av regeringen Reinfeldt, det ansågs väl att den kunde vara till glädje för
deras väljaregrupper som ytterligare godis trots de betydande skattesänkningarna. Med
några år på nacken så kan vi ju tydligt se att det inte är låglönemänniskorna som har och
har haft glädje av den politiska åtgärden.

Vår pension är en överenskommelse mellan de borgerliga partierna och
socialdemokraterna. Bristerna i upplägget skall naturligtvis belastas alla inblandade och
inte som av Olsson övervältras enbart på socialdemokraterna.

När det gäller Grekland och man kollar in på Wikipedia så blir det väl ganska klart at
efter Tredje republiken 1974 så har borgerliga Ny Demokrati och socialdemokratiska
PASOK växlat ganska jämnt vid makten fram till 2015. Trots det så drar sig inte Olsson
för att lägga hela skulden för Greklans problem på ”socialistiskt styre under många år”.

Jag har svårt att se hans text som en förtydligande debattartikel den tycks mig vara mer
av en antisocialdemokratisk propaganda text.

Till sist, det är en väldig massa kommunalråd i den här lilla stan, det känns nästan som
om man använde titeln som muta.

Arne Nilsson pensionär beroende av min rollator.


Sluta med försöken att försämra för våra gamla

2017-11-16 10:39

För oss Sverigedemokrater är stadens och landets pensionärer en prioriterad grupp. De flesta har arbetat hårt i hela sitt liv och bidragit till samhället med skattepengar. Våra äldre har en självklar rätt till hjälp och stöd till ett rimligt pris när man så behöver.

Vi Sverigedemokrater har efter en hård kamp bland annat fått igenom att larmen till hemtjänstens brukare ska vara befriade från en fast månadsavgift. Vi har också fått gehör för att maxtaxan inom hemtjänsten inte höjdes i Landskrona, trots att den socialdemokratiska regeringen godtog en kraftig höjning av maxtaxan hos kommunerna. De flesta valde att följa regeringens påbud, men inte Landskrona.

Men nu försöker kommunledningen, med Torkild Strandberg (L) i spetsen, åter spara pengar på de gamlas bekostnad. Man vill höja maxtaxan och sätta stopp för de avgiftsfria larmen. Vi kommer aldrig gå med på något sådant! Omsorgsförvaltningen har blivit något av en kassako för kommunledningen. Tack vare en skicklig förvaltningsledning har man under de senaste åren kunnat leverera en budget som visar svarta siffror. För detta straffas Omsorgsförvaltningen genom att i hög grad få bidra till andra förvaltningars skrala ekonomi som tex Utbildnings- och Individ- och Familjeförvaltningen.

Vi Sverigedemokrater kommer alltid att kämpa för Sveriges och Landskronas pensionärer, så väl de friska som de hjälpbehövande. Ni förtjänar så väl trygghet på äldre dagar utan att behöva oroa er för ekonomin.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd


Trångt på kollektivtrafiken skapar skatteproblem

2017-11-16 09:46

Tågresan från Malmö C kl. 16:38 till Landskrona blev ett skatteproblem.

Tisdagen den 17 oktober 2017 hade jag ett ärende i Malmö och skulle åka tillbaka till Landskrona vid 16:30-tiden. Biljett inköptes 16:27 och Öresundståget skulle avgå 16:38. Så skedde också. MEN… det var fullt med folk på perrongen. Det var ren tur att jag fick en sittplats i 2:a klass. Folk stod i gångarna. Det blev en otäck upplevelse. Vi kom lite försenade (c:a fem minuter) till Landskrona. Jag skulle åka in till stan med 3:an. Den var full med folk, endast ståplats. Så för min del – nej tack – det fick bli taxi hem för 113 kronor.

Öresundståget saknade uppenbarligen vagnar och jag såg ingen 1:a-klass vagn. Många av resenärerna var troligen pendlare, d.v.s. människor som reser till och från arbetet.

Min fråga till Skatteverket: Är tilläggskostnaden för första klass, 30 kronor, avdragsgill när Öresundstågens ”andraklassavdelningar” är fulla?
Och hur är det med taxikostnaden när det saknas sittplatser i lokalbussarna (3:an)? Är taxikostnaden då avdragsgill?

Om du köper månadskort i första klass Landskrona – Malmö så är priset 1.260 kronor (i appen). Andra klass kostar 830 kronor (i appen). Eftersom sittplatser kan saknas i andra klass så är väl kostnaden för förstaklassbiljett avdragsgill fullt ut.
Svar: ja eller nej.

Alltså tre frågor ”från gräsrotsnivå” till Skatteverket angående avdragsrätten för utgifter i inkomstslaget tjänst avseende arbetsresor.

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds
universitet

PS. Platsbokning kostar 30 kronor per enkel resa i första eller andra klass.


Idrottshallen igen

2017-11-15 12:57

Angående Landskrona idrottshall!

Den 8/11 skrev undertecknad på Planket en insändare som berörde Idrottshallen och underhållet av denna byggnad

Samtidigt nämnde jag förslagsvis att statyn av Hjördis Nordin flyttades till öppen plats framför huvudentrén. Om detta är ett intressant förslag vore det inte fel att belysa statyn med infällda lampor i marken.

Förvisso ställdes ingen direkt fråga i ämnet.
Trots allt hade jag uppskattat att få en kommentar från någon ansvarig i Staden
Menar att det dessutom kanske finns ett allmänt intresse av att få information om eventuella planerade åtgärder.

Olle Pålsson


Skatterna

2017-11-14 11:53

Bra Niklas Karlsson!
Du berättar precis som det är!
Jag är född 1952 och har fått del av barnbidrag, fri skolgång, fri skolmat, fri folktandvård, fri högskoleutbildning, subventionerad tandläkare- och läkarvård, ett antal kostnads fria operationer mm.
1979 blev jag pappa( tvillingar) och fick barnbidrag, flerbarnstillägg mm mm ( idag skall jag ha gratis influensa spruta ) och Leif Östling: Va fan kan man mer begära!

Håkan Lans


Skattemoralen borde gälla alla

2017-11-13 08:57

Det var inget lyckat uttryck från Leif Östling och han har ju tagit tillbaka det. Sedan är frågan om han har agerar klandervärt och den andra frågan om hur bra leveransen är på Sveriges höga skatter. Får vi världens bästa välfärd? Östling tycks inte ha gjort något olagligt och något avancerat upplägg har det inte heller varit fråga. om och Han har ju inte tjänat sina pengar i Sverige. Samtidigt har vi en finansminister som kritiserar dem som hellre betalar lägre utländska skatter så borde hon kanske också rikta sig till sina kollegor, som Margot Wallström som bara betalade låg EU-skatt som kommissionär. Politiker som Magdalena Andersson (finansminister, S) kan tycka att det är förfärligt, men då får de göra något åt det. Det är ju fullt lagligt att dra av för Rot och Rut. Man ska ha en moral överlag.  Och man ska ställa högre krav på personer som befinner sig på positioner i debatten. Men Leif Östling har ju inte gjort sig känd för att propagera för högre skatter, så det är inte så problematiskt. Margot Wallström sitter däremot i en regering som driver på för högre skatter.

Nya dokument visar att bland annat Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling har haft ett skatteupplägg i utlandet vars syfte är att betala lägre skatt. När det sker via bolag riktar finansminister Magdalena Andersson kritik mot detta med stor energi. Men tidigare har det rapporterats att utrikesminister Margot Wallström (S) som EU-kommissionär tjänade mer än 23 miljoner kronor efter skatt. I samband med avslöjandet fick Wallström kritik för att hon under sin tid som EU-kommissionär inte frivilligt betalade mer än den låga EU-skatten. Magdalena Andersson förklarar inte varför partikamrater och EU-byråkrater ska kunna betala låga skatter utan kritik, medan det är förkastligt när Leif Östling som också arbetade utomlands vid tiden för skatteupplägget smiter från svenska skatten. Det är också intressant att när det är fråga om att betala skatter är Socialdemokratin starkt nationalistisk (utom för partivänner), men när det gäller att använda skattemedlen behöver de inte gå till svenskar.

Sajten Breakit avslöjar nu också att även statens egna fonder, AP-fonderna, investerar i de skatteparadis som Magdalena Andersson kritiserar. Men samtidigt som finansministern kritiserar uppläggen med bolag i skatteparadis så har även svenska pensionssparare stora tillgångar placerade i just sådana skatteparadis – via statens egna fonder. Breakits kartläggning av de statliga AP-fondernas investeringar visar att flera miljarder kronor finns i riskkapitalbolag med säten i bland andra Guernsey, Jersey och Luxemburg. Även här är det oklart om finansministerns inställning är annorlunda jämfört med när företagare eller privatpersoner skatteplanerar.

När Niklas Karlsson nämner Grekland som exempel, så är det en konsekvens av ett socialistiskt styre under många år i Grekland. Regeringen bestämde sig redan på 80-talet för att kraftigt expandera den offentliga sektorn och höja levnadsstandarden utan att ha råd. I början av 2010 upptäcktes det även att Grekland hade betalat Goldman Sachs och andra storbanker hundratals miljoner dollar för att de skulle arrangera transaktioner som dolde den faktiska statsskulden. Att sälja framtida inkomster räknas i sammanhanget inte som lån. Efter den internationella finanskrisen 2007 började de internationella finansmarknaderna bli mer försiktiga med att låna ut. EU-länder som införde euron ställdes inför hårda budgetkrav men i efterhand visade det sig att siffrorna kring Greklands ekonomi inte stämde, vilket det grekiska folket tragiskt drabbas av idag. Avslutningsvis: Om (S)veriges välfärd håller världsklass, som Niklas Karlsson påstår, överlämnar jag till våra väljare att bedöma.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd


Beslutsunderlag – för föräldrar – vid skolval

2017-11-08 10:12

Jag är enig med Olle Pålsson i hans inlägg 2017-10-25 (En reflektion med anledning Johan L och Tommy J:s inlägg) att det är föräldrarna som styr över barnens val av väg (vägval) genom skolans värld: dagis –förskola – grundskola – gymnasium – universitet → etc.

Vad ska man säga till en nygravid 17-årig tjej och hennes 19-årige pojkvän när graviditeten konstaterats?
Hur ska man förbereda de unga tu inför de livets val de ska göra i skolans värld för sitt, eventuellt sina, barn. De unga tu har måhända släppt intresset för skolan – blivit skoltrötta – redan som 15 – 17-åringar.
De står där med slätstrukna grundskolebetyg och har aldrig satt sin fot på en gymnasieskola och uttalar: ”jag vill ha ett jobb”. Och inte blir situationen enklare av den omständigheten att deras föräldrar är underhållsskyldighet mot ”de unga tu”, de blivande föräldrarna, till 21 års ålder.
En del av dessa, enligt svensk lag, underhållsskyldiga föräldrar, finns inte i Sverige. Dessutom saknar de pengar. Det är självfallet så att inte endast invandrare får problem vid skolval. Men inte desto mindre så har vi en stor grupp av s. k. nyanlända för vilka den biologiska klockan tickar – de ensamkommande barnen. De står bokstavligt talat på tröskeln till familjelivet mer eller mindre utan utrustning/kunskaper för ett liv i vårt land med vår syn på behov av kunskaper: läs utbildning.

Att springa runt på gator och torg på nätterna skapar vanligtvis inga kunskaper, nåja man får veta vad som händer där då. Det fick jag veta då, när jag var hyresvärd på 1980-1990-talen. Situationen då, liksom nu, krävde att jag fanns ute på fältet för att hålla reda på vad som hände ute i fastigheterna, främst under kvällar och nätter – någon gång med poliseskort. Då pratade jag med hyresgästerna om deras problem. Inte så mycket om
deras barns utbildning som om de regler som föräldrarna har att förhålla sig till.

Hur får man råd att hålla sina – ev. skolpliktiga – barn i skolan när man lever på ”socialbidrag”, underhållsstöd, bostadsbidrag, A-kassa, FK-ersättningar etc.? I allt detta har sedan skattereglerna sin givna plats. Uppsökande verksamhet för att på individnivå utreda förutsättningarna för barnen i familjerna. Hur mycket kostar sådana åtgärder? Eftersom jag har lite erfarenheter av hantering av liknande problem i domstolar på 1990-talet och under de senaste 3 à 4 åren så är prislappen 2 000 – 2 500
kronor per timme.

Vad sedan gäller Johan Laurins hänvisning i ”Svar till Tommy” 2017-10-24, till Internationella Engelska Skolan, så vill jag för dagen inte kommentera. Jag vill veta mer om den skolans verksamhet, liksom om några andra skolors, i Landskrona. Jag vill således ha lite mer på fötter utifrån egna iakttagelser. Jag kommer att kontakta dem personligen

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet


Landskrona idrottshall

2017-11-08 09:28

Söndagen den 5 november besökte jag idrottsplatsen i Landskrona och såg den viktiga fotbollsmatchen mellan Landskrona BoIS och FK Karlskrona.
Det blev som bekant ett mycket givande besök med tanke på att BoIS kommer att spela i Superettan 2018.

Vad som inte upplevdes lika positivt var när jag på väg mot bilen efter matchen passerade Landskrona idrottshall. En idrottshall ritad av den välkände formgivaren och arkitekten Arne Jacobsen. Tveklöst är denna byggnad med egen plats i anslutning till Karlslundsmiljön av största värde att vårda och underhålla. Jag vill därtill mena, bland många intressanta byggnader i Staden från mitten 1900-tal och framöver, är just idrottshallen den byggnad som kanske tilldrar sig störst arkitektoniskt intresse. På avstånd behåller den fortfarande sin stil och karaktär och är skön att betrakta men vid närmare synintryck så lämnar det yttre underhållet en del i övrigt att önska så även angränsande markytor är i stort behov av åtgärder.

En annan detalj jag också observerade gäller den fina statyn som står placerad något på undantag intill en angränsande häck. Med tanke på att statyn också uppmärksammar gymnasten Hjördis Nordin som är Landskronas enda olympiska guldmedaljör borde en mera framträdande plats vara att föredra. Förslagsvis centralt på öppen plats, väl synlig framför byggnadens huvudentré.

Olle Pålsson


Stadsbussarna

2017-11-06 14:17

Jag är imponerad över hur punktliga bussarna är. Chaufförerna är alltid mycket trevliga och tillmötesgående.
Ett stort tack också till kommunfullmäktige, som låtit lokaltrafiken utfärda det “gröna” kortet till oss äldre pensionärer.

Bengt NisslerFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser