PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Öppet brev från en berörd lokalbo

2018-12-06 10:51

Bäste herr Torkild Strandberg,

Nu får det väl ändå vara nog med dina högflygande planer. Här kan ni efterskänka 450 000 kronor till BoIS skulder – men ni kan f.. inte hjälpa Pelle Friberg, en handikappad, rullstolsburen landskronabo. En person som till och med blivit utslängd från Akutboendet.  Och det ända han behöver är hjälp till egen bostad. Det är skamligt om jag får säga det milt uttryckt.

Dessutom:
Bygga skrytbyggen som en vanlig arbetare inte har råd att hyra och/eller köpa det kan du.

Nej, hur vore det om du nu för en gångs skull såg till innevånarnas bästa.

Förvisso är du skicklig på att få hit företag och se till att det skapas arbeten (det skall du ha en eloge för) – men förbli på den sidan om du inte ens har sympati för den lokala arbetarbefolkningen i kommunen och låt andra ta hand om  befolkningen, som kan sin sak.

Tyvärr är det också så att det är inte bara är Pelle Friberg som råkat illa ut på grund av ditt styre, det finns fler som skulle behöva hjälp, främst då handikappade.

Se nu till att vakna och koncentrera dig på den lokala befolkningen ett tag så kommer du att upptäcka att dina högflygande planer drabbar vanliga människor.

Bengt Brandt


BoIS är värt att stöda

2018-12-05 14:03

I debatten om Landskrona BoIS och stödet från staden  kan jag utan förbehåll hålla med både Pontus, Göran och Björn.

Vid 4 besök av 5 i vår lokala Fisk-& Delikatessbutik i Stockholm får jag frågor om läget i BoIS för tillfället. Likadant om man hamnar i samspråk med folk på tunnelbana eller buss i Stockholm där vi bor sedan femtio år.  Namn som oftast nämns är Hasse Persson och Håkan Söderstierna – och ibland Sonny Johansson. 

Jag såg min första match 1946 och är medlem sedan 1970.

Utan tvivel är BoIS Landskronas starkaste varumärke och jag ser inget fel i att staden stöder ekonomiskt.

Lennart Andersson


Rädda caféet på konsthallen

2018-12-05 12:00
Läser med bestörtning på sociala medier att caféet på konsthallen stänger igen. Alla vi som vill ha sociala och kulturella mötesplatser protesterar och vill att kommunens politiker snarast tar fram ett rejält förslag med stöd så att caféverksamheten i konsthallen kan fortsätta. 
Kan man rösta fram hundratusentals kronor till stöd för det misskötta BoIS borde det inte vara några svårigheter att stötta den välskötta och angelägna verksamheten på konsthallen. 
Och även vi som inte gillar sport eller fotboll i kommunen är värda stöd då vi vill ha sociala och kulturella mötesplatser.
Med vänlig hälsning

Birgitta Alm

 


Landskrona och Landskrona BoIS

2018-12-05 09:23

Ehuru de sportsliga resultaten detta år inte blev vad vi hoppats, är BoIS naturligtvis en enorm tillgång för Landskrona. De över 8000 som besökte IP i vårens hemmamatch mot HIF bevisar detta. Till min vetskap är det enda evenemang som attraherat 10.000 personer eller fler, dr Enoch Thulins begravning, för snart 100 år sedan. BoIS har under sin 104-åriga historia samlat över 10.000 åskådare på IP 35-40 gånger och över 15.000 minst 12 gånger. Det finns ingenting annat i Landskrona som ens kommer i närheten av dessa publiksiffror!
Varför komma med ekonomiskt gnäll just nu, herr centerpartist?

Som Göran Hammarström påpekar, 450 000 kr i skuld i dagens penningvärde, är sannerligen inte någon större summa. Det är namnet Landskrona BoIS genom historien som betyder något.

Pontus Eriksson


Landskrona BoIS, en tillgång för staden

2018-12-04 12:17

Tyvärr kan man på Planket få ta del av en insändare som  uppvisar både okunnighet och “förtrödenhet”, när det gäller stadens främsta fotboll/idrotts klubb. Landskrona BoIS utgör sedan 1915 Stadens mest framstående varumärke. Jag har arbetat i Göteborg under 28 år och träffat massor av människor, som när de hör att jag är skåning undrar, varifrån? När jag då säger Landskrona så är reaktionen i nio fall av tio “Ah, Landskrona BoIS””! Det måste för oss i Staden vara oerhört värdefullt att så många människor i Sverige, kan associera Landskrona med något känt varumärke. Det är inte Öresundsvarvet, Weibulls eller något annat känt namn utan det är BoIS, som är Landskrona. Bara namnet på staden har förekommit på den mest kända trycksaken vi har, tipslappen, tack vare BoIS, som redan i den första Allsvenska 1924 tillhörde svensk elitfotboll.
När nu en företrädare för Centerpartiet tycker att ekonomisk hjälp till BoIS är av ondo och har ett ringa värde, så anser jag detta vittna om okunnighet i frågan. BoIS betydelse för Landskrona kan inte underskattas.

Björn Lind


BoIS skulder

2018-12-04 09:42

BoIS kostar skattebetalarna 450000 plus 230000. Vilka struntsummor.
Som fotbollen har utvecklat sig, behövs det många miljoner eller miljarder om man vill ha ett lag i en hög division.

Annat var det då jag var liten på 1920- och 1930-talen. BoIS spelade i allsvenskan för staden med omnejd hade bra spelare. Det gick inte attköpa spelare. Intresset bland invånarna var stort, och vi pojkar hade våra ikoner. När vi rusade mot mål skrämde vi motståndarna med “Här ser du Satte” eller “Här ser du Buckla”. Målvaktens skicklighet ökades genom att utropa “Här ser du Sigge”.

Jag tror att min och mina kamraters hälsa förbättrades för livet genom vårt fotbollsspelande.

BoIS har tydligen bara pengar att köpa spelare som passar i vad som förr
kallades division tre.

Göran Hammarström 


Är Landskrona BoIS en tillgång eller en belastning?

2018-12-03 10:45

Jag har försökt lära mina barn att ”kom aldrig hem och säg att ni saknar pengar till mat, kläder och hyra”. 

Vad har Landskrona BoIS lärt sig när man kan gå till kommunstyrelsen och begära att få skulden för planhyra och el efterskänks? Jo att fakturan för hyra och el ändå är en oförutsedd utgift.

Skattebetalarnas kostnad för BoIS för 2018 är 450 000 kr (skuldavskrivning el o planhyra)  plus den årliga sponsringen för 230 000 kr. 

Landskrona kommun är eventuellt BoIS största sponsor och att hantera en sponsor genom att sluta betala räkningar så att sponsorns företag drabbas känns oansvarigt. 

Och vilka framtida konsekvenser kommer kommunstyrelsens beslut att få för andra föreningar? Jag är övertygad om att finns många föreningar i Landskrona som också vill ha hyror och elräkningar efterskänkta! 

Landskrona BoIS har genom att missköta sin ekonomi och genom en låg betalningsmoral blivit en större belastning än tillgång för kommunen.

Sven Svederberg
Centerpartiet 
Landskrona


Våld mot kvinnor är en global pandemi - frihet från våld är en mänsklig rättighet

2018-11-25 11:00

Den 25 november är ett viktigt datum för alla feministiska organisationer runt om i världen, då är det den internationella dagen mot våld mot kvinnor som instiftades av FN:s generalförsamling 1999.

Sveriges regeringar har jämställdhetspolitiska mål sedan 2006, som säger att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Ett av delmålen är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra – helt.

Trots det är verkligheten en annan.

Under 2017 anmäldes omkring 12 000 misshandelsbrott i Sverige där gärningspersonen var i nära relation med offret, enligt en rapport från Brå. Rapporten säger vidare att sedan år 2000 har det i snitt dödats 16 kvinnor per år i Sverige. Utvecklingen av dödligt våld mot kvinnor i nära relationer, sker 80 procent av det dödliga våldet mot kvinnorna i någon av de inblandades hem eller i det gemensamma hemmet. När en kvinna dödas av nuvarande eller tidigare partner är det ofta kulmen på en lång period av våld och hot. Nära hälften av brotten har föregåtts av anmälningar till polisen. 

Dödligt våld utgör den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor. Den största bakomliggande förklaringen till våldet är mannens kontrollbehov över kvinnan, vilket blir tydligt då fler än hälften av brotten begås i samband med separation, enligt uppgifter från NCK, Nationellt Centrum för Kvinnofrid på Uppsala Universitet.

Mäns våld mot kvinnor är ett gigantiskt folkhälso- och säkerhetsproblem, en global pandemi enligt WHO, var tredje kvinna i världen utsätts någon gång för allvarligt fysiskt eller sexuellt våld från en man. Den senaste svenska jämställdhetsutredningen konstaterar att resurstilldelningen inte motsvarar problemets omfattning och allvarlighetsgrad.
Frihet från våld är en grundläggande mänsklig rättighet. #metoo har lyft på locket till en tryckkokare fylld av uppdämd sorg, vanmakt och ilska. Nu är vi med och omvandlar den kraften till konkret handling. Tillsammans kan vi sätta stopp för mäns våld mot kvinnor nu!

Vi i F! KOMMER GÅ SÅ LÅNGT SOM DET KRÄVS
Efter #metoo finns ingen återvändo. Inga enskilda tråkiga upplevelser, otur eller enstaka rötägg och klantiga fyllor. Vi vet vad det är: strukturellt våld mot kvinnor, transpersoner och icke-binära. Patriarkatets yttersta kontrollmekanism. Kraften i den insikten ger oss modet att fortsätta. Så vi fortsätter och vi välkomnar alla som vill vara med i arbetet.

Feministiskt initiativ Landskrona vill att Landskrona stad lägger tid och resurser på att göra förskola och skola till våldsfria platser och där ett våldsförebyggande arbete blir en självklar del av den dagliga verksamheten. Vi vill därför uppmuntra Landskronas kommunpolitiker att ge det våldförebyggande arbetet en tydlig och egen plats i budgeten.

Johanna Ivarsson och Anette Bergmasth
Feministiskt Initiativ Landskrona


Svar till Johan Laurin

2018-11-21 13:46

Du skriver att vi bidrar till ökad polarisering och inte vill sträcka ut en hand i syfte att hitta gemensamma lösningar i regeringsfrågan.

Vi tycker att Liberalerna i Skånes skrivelse (med Torkild Strandberg i spetsen) är att polarisera och att förhindra gemensamma och blocköverskridande lösningar. Socialdemokraterna, med Stefan Lövén i spetsen, är tydlig med att han söker blocköverskridande lösningar. I dagens politiska läge gör vi också detta. På detta sätt har Lövén sträckt ut en hand , såsom du efterlyser. Vi kan inte se att Strandberg har gjort detsamma.

Vi använde ordet hat, eftersom vi i många lägen upplever att folk håller inne med sina politiska åsikter som inte är politiskt korrekta i landskronaliberal mening. Det rätta ordet borde kanske varit förakt istället för hat. Kanske var ordet hat för starkt, men polariseringen i stan är stark.

Grand slam? Ja, om man tycker att man att 34,2% är totalvinst, när man alltså har 65,8% som inte väljer L, är lika med Grand slam. Så har Grand slam fått ny innebörd i Landskrona!

Vi hoppas det framgick att vår insändare fokuserade på värderingar som demokrati och värdegrund. Vi står fast vid våra socialdemokratiska värderingar.
Men vi är väldigt förargade och upprörda över vad som hänt i SSU Skåne. Det har ingenting med socialdemokrati att göra.

Lena Nilsson
Håkan Lans


Höjden av överdrifter

2018-11-20 15:18

Det är inte utan att man drar på smilbanden när man läser vissa inlägg här på Planket. Ord som ”hat”, ”odemokratisk” och uttryck som ”springa i ledband” används för att beskriva en lokalpolitiker som tog Grand Slam i kommunvalet i Landskrona. Är det någon som ger bilden av förakt och hat, så är det snarare så att det är debattörerna här som inhyser den typen av känslor.

Sen ska kanske S i skrivande stund passa sig för uttryck som omfattar odemokratiska värderingar och hat. Framförallt i Skåne där det nu uppdagas om rasism, antisemitism, homofobi, förtryck och hat inom SSU.

Precis som debattörerna skriver att S inte drömmer att arbeta tillsammans med L på riksplanet, så måste det motsatta vara lika godkänt. Lika demokratiskt. L har, likt det ni skriver om S, en egen politik att lägga fram. Den är inte direkt harmoniserad med S och därför söks andra alternativ i första hand. Det är inte rymdforskning. Det är demokrati.

Att reagera med bestörtning för att andra partier inte lägger sig platt för stora starka S skulle kunna uppfattas som odemokratiskt?

Vi kan väl ta ett exempel om konsekvensanalys. Ni skriver att Strandberg fått så stor tuppkam att han nu tror att han ska styra upp riksplanet också och bestämma att alla L och C-politiker ska tycka som han. Denna bedömning antar jag att ni gör ni baserat på en insändare av Strandberg som publicerats i SvD 12/11. Där han för fram sin åsikt.

Så, med det sagt, ska vi nu tolka det som att Lena och Håkan med sin insändare ska bestämma vad alla L-väljare i Landskrona ska tycka? Eller för ni också fram en åsikt?

För att kommentera er analysförmåga kring valresultatet, så kommer här lite fakta:

  • Regeringsalternativet M-KD är inte M-KD-SD (bla bla passivt stöd bla bla .. är fortfarande inte M-KD-SD som regeringsalternativ)
  • En majoritet av svenska folket röstade mot en S-ledd regering
  • S-C-L-MP får inte heller majoritet (troligt scenario är att M-KD-SD skulle rösta mot, därmed sätter sig S-C-L-MP i en sits där man förlitar sig på V som ni beskriver som historiskt odemokratiska)

Vi kan prata om ansvar för Sverige och blocköverskridande samarbete, vilket många gör, men ingen verkar vara villig att ge upp sin position. Att spä på denna osämja mellan partierna ser jag som högst oansvarigt. Det som inte verkar gå hem hos någon av de sex riksdagspartierna utan tvivelaktig bakgrund är att detta bidrar till extremism och populism. V och SD sitter och gnuggar händerna och väntar på nyval.

Sluta polarisera, höj nivån på inläggen genom att använda en sundare retorik och föreslå istället gemensamma lösningar om ni vill komma någon vart. Annars bidrar ni till detta ”hat” mellan partierna ni pratar om. Prova att sträcka ut en hand och beskriv istället områden där partierna har liknande syn, som en grund att stå på för ett framtida samarbete.

Johan Laurin
(opolitisk och trött på polarisering)Fält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser